amenajare open space

În locuințele moderne se abordează tot mai des stilul open space, fie pentru a exploata spațiile mici cât mai bine, fie pentru a oferi senzația de libertate și aerisire ce bucură ochiul și relaxează spiritul. În România, open space este stilul arhitectural cel mai des întâlnit în blocurile noi și o alegere asumată pentru a grupa mai ușor întreaga familie într-un spațiu comun pentru gătit și pentru divertisment.

Ce este un open space
Avantaje şi dezavantaje ale încặperilor open space
Ce camere pot fi organizate open space
Ce stiluri decorative sunt potrivite pentru open space
Idei pentru a delimita zonele de interes

Ce este un open space

În urmă cu zeci de ani, camerele erau gândite ca spații care să definească un anumit gen de activitate, fără ca acestea să se întrepătrundă.

În anii ’50 și ’60, arhitecții au văzut open space-ul ca o modalitate de a proiecta eficient o locuință, renunțând la spațiile cubice. Ranch-urile și spațiile extinse pe mai multe niveluri au devenit foarte populare.

Astăzi, a opta pentru open space reprezintă și o metodă de a optimiza un spațiu mic, cu care majoritatea populației se identifică, dar și o reflecție a normelor culturale, multitaskingul devenind un obicei răspândit. Într-un spațiu deschis, poți găti, poți vorbi cu membrii familiei și chiar poți asculta știrile de la televizor, fără a depune eforturi.

Avantaje și dezavantaje ale încăperilor open space

Principalul avantaj al unei încăperi open space este extinderea vizuală a spațiului, chiar dacă ea este limitată. În plus, dacă ferestrele sunt largi și locuința poziționată astfel încât razele soarelui să pătrundă cât mai mult timp, luminozitatea va mări efectul de extindere vizuală și va adăuga strălucire.

Stilul de viață modern presupune interacțiune și împărțirea în mod echitabil a sarcinilor casnice. De aceea, eliminarea pereților pentru a facilita accesul dintr-un spațiu într-altul contribuie la fluidizarea comunicării pentru cei prezenți acasă, chiar dacă sunt antrenați în activități diferite.

Iar dacă ai copii mici, supravegherea lor devine mai ușoară, astfel încât să poți îndeplini și sarcini casnice în timp ce ei se joacă, fără riscuri.

În ceea ce privește dezavantajele, primul pe listă este lipsa intimității. Eliminarea pereților poate aduce dificultăți în a discuta la telefon o chestiune importantă, în timp ce copiii se uită la desene animate, cu volumul dat la maximum.

Lipsa pereților reduce la minimum și numărul prizelor, astfel încât încăperile open space pot fi o adevărată provocare pentru un împătimit al electronicelor.

Mirosurile din bucătărie, răspândite în toată casa și chiar impregnate în piesele de mobilier și pereți, pot constitui un alt dezavantaj major.

Ultimul dar nu cel mai puțin important aspect este faptul că un open space este recomandat oamenilor ordonați, pentru că dezordinea și mizeria sunt mult mai vizibile într-un spațiu la care ai acces vizual, din orice unghi.

shutterstock 568181413

Ce camere pot fi organizate open space

Dacă urmează să-ți construiești o casă sau ai în vedere un apartament pe care să-l recompartimentezi, gândește-te la scopul pe care vrei să-l atingi înainte de a dezvolta planul casei sau de a dărâma pereții. Doar anumite spații funcționează echilibrat la comun.

Livingul și bucătăria

Cea mai comună combinație open space este cea dintre living și bucătărie. Pentru a susține ideea de continuitate, alege culori pale pe pereți și același tip de lemn la mobilier sau blaturi. Peretele de care sunt atașate electrocasnicele poate fi pata de culoare din bucătărie, cu faianță de tip azulejos, iar pernele decorative vor adăuga un aspect vibrant în living.

Dacă ești adeptul încăperilor colorate, poți stinge efectul de aglomerare cu o bucătărie închisă la culoare, care va contrasta cu livingul vesel, însă va adăuga un plus de eleganță. Pentru un efect modern, poți folosi vopsea cu efect de tablă de scris, oferindu-ți ție sau celor mici șansa de a personaliza spațiul.

Sfatul nostru este să alegi același tip de podea pentru ambele încăperi, recomandabil parchet. Dacă vei considera că este mai practic să optezi pentru gresie în bucătărie, poți împrejmui zona unde se gătește cu câteva rânduri de gresie în plăci mici, integrate creativ cu parchetul.

Ce stiluri decorative sunt potrivite pentru open space

O încăpere open space este o expresie a modernității, drept pentru care cele mai potrivite stiluri decorative asociate cu acest tip de spațiu sunt cele contemporane – minimalist, retro, industrial. Pentru a te asigura că iei cele mai bune decizii, poți apela la ajutorul unui designer de interior, precum Adela Pârvu sau Maria Decu.

1. Stilul minimalist

Stilul minimalist este un exercițiu de restrângere, în care spațiul, iluminatul și obiectele joacă roluri la fel de importante. Acest stil îți cere să rezumi mobilierul la cele mai importante piese, astfel încât să obții o atmosferă aerisită, dar cu impact maxim. Departe de a fi plictisitor, acest stil este îndrăzneț, funcțional și cu adevărat memorabil.

Te sfătuim să folosești o paletă restrânsă de culori și lumini calde. Lemnul este o alegere bună pentru piese mici și compacte. Păstrează cât mai mult spațiu liber, însă ține cont să realizezi un centru de interes în cameră, care să atragă privirile, chiar de la prima vedere. Chiar dacă în încăpere nu vor fi multe obiecte, poți conferi personalitate acestui spațiu prin accente cromatice delicate.

Optează pentru lumina naturală, alege ferestre cât mai largi și joacă-te cu texturile, însă rămâi la linii fine, clasice, drepte. Stilul scandinav este o variațiune a stilului minimalist.

2. Stilul retro

Stilul retro se poate asocia cu trecutul, pentru că definește cel mai adesea stilul decorativ al anilor ’50-’70, dar este, în esență, o reinterpretare modernă a acestuia, ceea ce îl face potrivit pentru un open space.

Este de departe unul dintre cele mai colorate și jucăușe stiluri, parcă fiecare element al său luptă pentru a capta atenția. Canapelele sunt de obicei în culori vibrante și beneficiază de perne colorate, scaunele de la bar pot fi roșii sau galbene, iar pereții sunt împânziți de tablouri pop art în genul lui Andy Warhol sau Roy Lichtenstein.

Unul dintre cele mai simple moduri de a conferi unui spațiu un aer retro este de a alege culori stil retro. Verde-avocado este de departe cea mai populară alegere de culoare cu accente retro, urmată de galben-muștar și combinații de maro, negru, alb și roșu. În plus, patternurile geometrice întregesc și rafinează ambianța.

Crearea unui decor în stil retro necesită atenție pentru fiecare detaliu, de la peretele portocaliu la telefonul old style turcoaz, așezat pe masă.

Important de reținut pentru când decorezi în stil retro este să scapi de orice inhibiție pe care o ai despre asocierea culorilor și formelor.

3. Stilul industrial

Stilul industrial așază în prim-plan tot ceea ce, în mod normal, ai ascunde: țevi, canapele din piele deteriorată, pereți cu vopseaua jupuită. A apărut din nevoia de a oferi utilitate spațiilor nefolosite din vechile fabrici, iar astăzi reprezintă o alegere excelentă pentru un open space, pentru că este concomitent rafinat dar nefinisat, neglijent dar atent aranjat.

Pereții unui astfel de decor sunt de obicei din cărămidă, aparent lăsați într-un stadiu intermediar de finisaj, iar mobila poate fi din lemn masiv sau piele, ambele într-un spectru de nuanțe de ocru.

Se pot accentua anumite elemente din spațiu prin alăturarea unei pături cu pattern geometric sau chiar prin înlocuirea păturii cu o bucată de blană.

Metalul ocupă un loc foarte important în economia stilului industrial, așa că folosește cu încredere fier forjat sau cupru pentru corpurile de iluminat, etajere, lampadare sau decorațiuni.

Idei pentru a delimita zonele de interes într-o încăpere open space

Chiar dacă open space reprezintă un concept care celebrează libertatea, din rațiuni de intimitate sau pur vizuale, poți delimita spațiile între ele, folosindu-te de anumite trucuri:

  • Transformă biblioteca într-un paravan sau delimitează spațiul cu ajutorul unui dulap, fie că este unul de bucătărie sau pentru depozitarea hainelor;
  • Apelează la un perete din sticlă glisant, încadrat în fier forjat, sau folosește materiale textile cu un grad ridicat de transparență;
  • Pentru a păstra cât mai mult din conceptul de open space, poți folosi doar o etajeră scundă sau chiar masa din zona de dining.

shutterstock 142509475

Conceptul open space este atrăgător prin estetica sa, însă nu este o alegere naturală pentru unii dintre conaționalii noștri, mai conservatori. Înainte de a dărâma sau a elimina pereții din planul casei, gândește-te la toate consecințele, pozitive și negative, ale unei astfel de decizii.

Sursa foto: Shutterstock, Unsplash

Total
73
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda