Designul interior este deopotrivă o artă şi o ştiinţă, dar cel mai important este că acesta este responsabil cu decorarea caselor şi localurilor în funcţie de buget, preferinţele vizuale ale proprietarilor dar şi încadrarea în spaţiu. Atunci când ai un astfel de proiect de realizat, gândeşte-te în primul rând la:

  • Funcţia vizuală, astfel încât stilul să fie unitar şi de bun gust sau multiplele stiluri să se asorteze armonios;
  • Funcţia utilă, încât să nu obstrucţionezi traficul, să nu limitezi locurile de depozitare şi să nu blochezi prize sau ferestre;

Îţi prezentăm ideile de bază a 10 stiluri celebre şi te încurajăm să-ţi foloseşti creativitatea şi îndemânarea pentru a-l pune în aplicare pe cel preferat:

Stil modern
Stil rural/tradiţional românesc
Stil elegant
Stil minimalist
Stil romantic
Stil mediteranean
Stil retro
Stil vintage
Stil feng-shui
Stil art deco

Stil modern

Stilul modern este un termen generic pentru o mulţime de sub-stiluri ce au în comun simplitatea şi eliminarea obiectelor inutile ce aglomerează vizual. Este total diferit de decorul clasic al comunismului. Este caracterizat de forme geometrice, linii drepte, lipsa detaliilor în basorelief, alegeri cromatice pastelate şi neutre şi simplitate în ceea ce priveşte accesoriile.

Economia cromatică şi arhitecturală promovată de stilul modern accentuează funcţionalitatea obiectelor. Astfel, marile biblioteci cu bibelouri se transpun efectiv în alt univers. Mobila devine mai uşoară, mai mică, poate chiar multifuncţională. Finisajele sunt adesea simpliste, albe sau gri, punând în valoare un singur accent de culoare, oferit de un fotoliu, un perete pictat sau un obiect de artă.

Stilul se potriveşte unor proprietari moderni, care vor să aerisească vizual spaţiul şi să-l dedice pasiunilor şi obiceiurilor lor gospodăreşti, fără a accentua funcţia ornamentală.

78a9b5c58f0ed8f752f26b3411f5d58a

Stil rural/tradiţional românesc

Stilul rural sau tradiţional românesc face referire mai mult la o reinterpretare contemporană a vechilor decoruri cu iz ţărănesc, cu motive florale colorate, cu obiecte artizanale migălos lucrate manual şi cu materiale naturale, precum lână sau pânză.

Stilul rustic poate domina o încăpere sau poate fi subtil integrat în brâuri de faianţă, contrablaturi, aşternuturi de pat, ilustraţii de perete, paturi, covoare, un dulap pictat manual sau o pălărie de paie aşezată neglijent într-un cui, pe perete.

Este, de obicei, alegerea celor puternic înrădăcinaţi în tradiţii sau a celor care vor să realizeze un spaţiu comercial cu identitate tradiţională. Dacă faci parte dintre aceştia, concentrează-te pe detalii dar ai grijă să nu oboseşti vizual prin tematica aleasă.

c1914164412202bb6a8806b3d292b71f

Stil elegant

Stilul elegant împrumuta elemente din cel victorian şi baroc, cu linii bine definite şi ornamente sofisticate, precum candelabre din cristal sau rame sculptate pentru scaune şi masă. Culorile subliniază preţiozitatea decorului, oscilând între nuanţe metalice, alegeri pastelate şi culori tari, precum mov imperial.

Se potriveşte unei încăperi cu tavan înalt, care să simuleze un spaţiu regal. Riscul acestui tip de decor este, în încercarea de a-i sublinia grandoarea, să îl transformi în kitsch.

Acordă atenţie suplimentară calităţii obiectelor şi materialelor alese.

89d66f020f6c4a318711370526c0a683

Stil minimalist

Stilul minimalist a apărut în secolul XX şi este, practic, următorul nivel al stilului modern. Aerisit, neutru din punct de vedere cromatic şi cu linii extrem de simple, acest stil se foloseşte de principiul straturilor pentru a oferi profunzime şi farmec încăperilor sale, precum şi de accente subtile de culoare, aşezate strategic între obiectele de mari dimensiuni, colorate în nuanţe pastel sau chiar în non-culori.

Iluminarea este un alt detaliu important în acest stil, aceasta oferind ambianţa caldă specifică, prin lampadare şi, în general, prin obiecte cu lumina laterală şi cu bec cu filament, pentru a complimenta decorul.

Este recomandat proprietarilor moderni, care se concentrează pe funcţionalitatea unui spaţiu şi au o interpretare simplistă a ceea ce înseamnă farmecul unei case.

1a36060adc0b251d02562d40cc354b21

Stil romantic

Este un stil popular pentru designul casnic, cu un accent predominant feminin. Acesta reflectă un stil de viață lipsit de griji şi boem, în care visele se reflectă în obiecte şi-n mobilă. Este similar cu stilul boho sau cel shabby chic.

Casele astfel amenajate pot include mobilier de epocă frumos dantelat și corpuri de iluminat, textile și covoare inspirate din motive florale. Acest stil poate încorpora un candelabru ultra-glam cu un covor uzat și un scaun din lemn. În stilul romantic, există o atitudine laissez-faire care îndeamnă deseori să cedezi frumosului, în detrimentul utilului. Materialele folosite cel mai des sunt catifeaua, satinul sau mătasea.

Este recomandat mai ales pentru camerele doamnelor sau încăperilor cu aer franţuzesc, ce abundă în fier forjat frumos ornamentat şi vopsit în alb, cu multe decoraţiuni florale, materiale diafane şi obiecte boeme.

1d1465bc8b3537ea73b3b7fecea95f1d

Stil mediteranean

Bleumarinul definitoriu stilului mediteranean se îmbină cu nuanţe pământii şi roşii, pe fundalul alb curat al încăperilor amenajate astfel. Obiectele din bronz, corpurile de iluminat largi și un șemineu din fier forjat exemplifică un aspect mediteranean cu influență marocană. Straturile de vopsea sunt frecate cu mâna sau cu nisip pe ziduri  pentru a adăuga profunzimea vizuală. Pereţii texturaţi sunt, de altfel, un element ce indică acest stil.

Adaugă obiecte cu dungi, contraste puternice, ornamente cu tematică maritimă şi îţi vei alina dorul de mare într-un decor meditanean. Ţi-l recomandăm pentru încăperi de vacanţă şi restaurante, mai ales că induce aproape instant o stare de relaxare.

f05e4e1d6cb84df56287fe8f7814356b

Stil retro

Cuprinde, de fapt, câteva decenii de stiluri. Termenul este folosit mai des pentru a descrie decorul din anii 1950, ‘60 și ‘70. Mobilierul retro este abstract, fiecare piesă aproape luptând pentru atenţie. Canapelele sunt rotunjite și zvelte, cu perne colorate.

Verdele avocado este de departe cea mai populară alegere de culoare retro, urmată de muștar galben și combinații de maro, negru, alb și roșu. Când te gândeşti la stilul retro, te vei gândi mai întâi la covoraşe cu ilustraţii geometrice, viniluri şi catifea. Aplică-le cu curaj, vor arăta îndrăzneţ şi plăcut.

Dacă îţi place să experimentezi stiluri extravagante, cu siguranţă stilul retro va fi potrivit pentru încăperea pe care vrei s-o amenajezi.

fba90c3913e58d9dc1eb0d679e9b37c7

Stil vintage

Aspectul învechit al mobilierului este cheia acestui stil, aşa că te poţi folosi lejer de obiecte moştenite sau achiziţionate din târguri de vechituri. Lemnul, metalul sau materialul de sac pot fi minunate pentru a porni un proiect DIY de ornamentare a unei încăperi în stil vintage.

Ia în calcul această variantă pentru o casă de vacanţă sau pentru nişte proprietari nostalgici, însă ai grijă la calitatea obictelor şi mobilierului, stilul vintage nu presupune obiecte stricate.

d1eaab5952e38ffb7e869d787240fa85

Stil feng-shui

Feng shui este arta chinezească de a aranja obiectele în cameră astfel încât acestea să te influenţeze pozitiv şi să maximizeze şansele tale la prosperitate, sănătate şi relaţii fericite. Amenajarea feng shui ţine cont de reguli stricte, aproape superstiţioase nu doar privind cromatica şi formele obiectelor, dar mai ales poziţia lor în cameră.

Ia în calcul cele cinci elemente importante în feng shui: lemn, foc, pământ, metal şi apă, asociate cu cicluri de energie constructivă sau distructivă, în funcţie de cum interacţionează. Fiecare dintre acestea au o culoare şi o anumită formă geometrică:

  • Lemnul – verde, maro, formă dreptunghiulară;
  • Focul – roşu, galben, portocaliu, roz, mov, formă triunghiulară;
  • Pământul – galben şi maro deschis, formă pătrată;
  • Metalul – alb, gri, forma rotundă;
  • Apa – albastru, negru, linii curbe;

Consultă un specialist înainte de a defini proiectul, pentru cele mai bune rezultate.

469c37aa02660a1a15d694cf092b3dc5

Stil art deco

Îmbină negrul, albul şi roşul cu auriul şi argintiul şi adaugă influenţe din baroc şi rococo, dar şi linii moderne şi vei obţine stilul Art Deco.

În decorul interior, la fel ca în arhitectură, stilul Art Deco este extravagant. Modele geometrice îndrăznețe se îmbină cu o preferință clară pentru simetrie. În același timp, utilizarea generoasă a aurului, a oțelului și o varietate de materiale scumpe vorbeşte despre bogăția ce defineşte acest stil.

Elemente specifice acestui stil sunt cromul, sticla, lacul, pieile exotice, abanosul, marmura transpuse în culori tari şi forme îndrăzneţe, ce sugerează luxul şi opulenţa.

e08bb970cda43a7ab4f3ef2c37c36723

Pe lângă aceste 10 stiluri prezentate, exista încă o sumedenie dintre care poţi alege. De la duritatea stilului industrial la spiritul ludic ascuns în cel pop art sau în delicateţea stilului shabby chic, alegerile sunt infinite. Dacă vrei, poţi să aprofundezi aceste opţiuni şi să porneşti un proiect în deplină cunoştinţă de cauză şi poţi apela chiar şi la un curs de design interior pentru începători, precum cel de la Dalles Go, unde poţi învăţa atât teorie, cât şi practică.

Sursa foto: Shutterstock si Pinterest

Total
26
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda