amenajare baie mica

Peste 70% dintre proprietarii de case și apartamente se confruntă cu problema unor băi mici, dificil de amenajat. Atât în cazul garsonierelor și apartamentelor, cât și în cazul caselor construite până în anii 2000, nu s-a pus accentul pe designul băii, ci doar pe utilitatea existenței uneia. Găsim băi cu adevărat spațioase doar la casele și apartamentele construite recent sau în complexurile rezidențiale, unde accentul este pus nu doar pe utilitate, ci și pe confortul locatarilor.

De ce trebuie să ții cont dacă ai o baie mică
Pașii amenajării unei băi mici
Trucuri inteligente de depozitare într-o baie mică
35 idei de amenajare a unei băi mici-Galerie foto

De ce trebuie să ții cont dacă ai o baie mică

Dimensiunile reduse ale unei băi impun anumite restricții atât în cazul alegerii culorilor finisajelor interioare, cât și în cazul alegerii mobilierului de baie, obiectelor sanitare și accesoriilor. Uită de accesorii masive sau căzi de dimensiuni generoase dacă ai o baie mică.       

Poți opta, în schimb, pentru o chiuvetă înaltă, cu picior, care să se potrivească stilului general al interiorului. O altă soluție este achiziționarea unei căzi mici, mai ales că pe piață există o diversitate de modele. Gresia și faianța de dimensiuni reduse, la fel și obiectele sanitare și de mobilier în culori deschise, oferă senzația de spațiu.


CITEȘTE ȘI: 


Pașii amenajării unei băi mici

Reamenajarea unei băi mici poate fi privită ca un joc complex de strategie: gresia și faianța trebuie alese într-o nuanță plăcută, dar nu foarte închisă (pentru a nu micșora optic spațiul deja restrâns), cabina de duș trebuie să fie comodă și suficient de încăpătoare pentru a nu-ți crea disconfort, dar destul de mică pentru a nu ocupa toată baia.

Atenția pentru alegerea finisajelor interioare și a obiectelor sanitare trebuie sporită, pentru a face alegeri cât mai inteligente. Te poți juca, desigur, cu alegerea combinațiilor de culori și poți improviza în ceea ce privește spațiile de depozitare.

Cum alegi gresia și faianța pentru o baie mică

Gresia trebuie să fie întotdeauna mai închisă la culoare decât faianța. Sfatul nostru este să alegi o culoare și să folosești o nuanță mai închisă pentru partea de jos a încăperii și o variație mai deschisă a sa pentru partea de sus. Dacă îți plac culorile puternice, precum roșu, galben sau portocaliu, ar trebui să încerci să le temperezi cu ajutorul unor nuanțe neutre. Albul sau negrul funcționează excelent în delimitarea spațiilor.

Un truc pentru a crea impresia unei băi mai mari este combinarea gresiei în două culori. Pentru băile mici și înguste este bine să folosești plăci de faianță într-o singură culoare, cu mici modele izolate. Un alt truc este și alegerea unor plăci de faianță dreptunghiulare și așezarea lor pe verticală.

Ca un mic artificiu, pe peretele cu ușa montează plăcile pe orizontală, pentru a scoate încăperea din monotonie. Tavanul lasă-l alb pentru că va reflecta mult mai bine lumina, iar baia va părea mai spațioasă.

Cum alegi vasul WC și lavoarul într-o baie mică

Optează, pe cât posibil, pentru lavoare și WC-uri din porțelan, deoarece acesta rezistă mult mai bine în timp, nu se contaminează și se întreține mult mai ușor. Poți opta atât pentru o chiuvetă cu picior, cât și pentru una suspendată.

Important este să calculezi corect incinta și să alegi alternativa care ocupă un spațiu cât mai restrâns. O altă soluție la îndemână este chiuveta încastrată care dispune de un dulăpior unde pot fi depozitate produsele de curățenie sau cele pentru îngrijirea personală.

În ceea ce privește vasul WC, poți opta pentru unul suspendat, care să elibereze un spațiu pe pardoseală. În plus, un astfel de vas de toaletă oferă un aspect mai elegant băii și poate fi poziționat la orice înălțime preferi.

Cum alegi cada sau cabina de duș dacă ai o baie mică

În cazul în care ai o baie mică, uită de visul unei căzi imense! Spațiul trebuie utilizat cât mai inteligent, iar o cabină de duș sau o cadă pe colț sunt soluții mult mai bune dacă nu ai foarte mult spațiu la dispoziție.

Cabinele de duș cu uși glisante se dovedesc comode și eficiente pentru că nu ai nevoie de spațiu suplimentar pentru deschiderea ușilor în afară. Indiferent dacă alegi o cabină de duș sau o cădiță prevăzută cu pereți, optează pentru sticla clară, care lasă lumina să treacă și oferă senzația de spațiu.

În ceea ce privește materialul din care sunt confecționate, căzile trebuie să fie din acril. Deși prețul este mai ridicat, garanția rezistenței este cuprinsă între 15 și 25 de ani. În plus, se întreține ușor și își păstrează timp îndelungat luciul.

De ce să nu te zgârcești în privința cabinei de duș? Alegerea unui model ieftin nu vine cu garanția unei durate de viață mari, ușile se pot bloca sau îngălbeni, garniturile vor ceda mult mai repede, iar sticla se poate chiar sparge, punându-te în pericol.

Cum alegi obiectele de mobilier într-o baie mică

Un prim sfat este acela să nu alegi mobila de baie în aceeași culoare cu cea a gresiei și a faianței. Pentru a obține un efect spectaculos și corect, combină o culoare puternică cu una neutră sau pastelată.

Optează, pe cât posibil, pentru obiecte de mobilier suspendate. Aruncă o privire și în interiorul dulapurilor și asigură-te că au diferite accesorii pentru organizare, foarte utile în cazul în care vrei să economisești spațiu.

Folosește și spațiul de deasupra vasului WC și alege un dulăpior generos, pe care să îl folosești pentru depozitarea mărunțișurilor din baie: cosmetice, truse de unghii, cârlige de rufe sau chiar prosoape. Un dulap îngust și înalt îți va oferi suficient loc de depozitare fără să încarce optic suprafața peretelui.

Folosește și rafturi. De exemplu, în cele două colțuri de pe peretele cu cada se pot monta rafturi de colț unde pot fi adăpostite săpunurile, șampoanele, sarea de baie etc.

Cum alegi oglinzile și accesoriile într-o baie mică

Oglinzile au un rol foarte important. Deși ne-am obișnuit cu băile care au o singură oglindă, cea de la chiuvetă, nu te limita! Ca regulă generală, cu cât o încăpere este mai bine luminată, cu atât va părea mai mare. Montează două sau chiar trei oglinzi. În plus, dacă le vei pune pe pereți opuși, una în fața celeilalte, vei crea o reflexie infinită, iar senzația este absolut unică.

Nu uita de importanța iluminatului! O încăpere întunecoasă va părea întotdeauna mult mai mică decât este în realitate. Poți monta un corp de iluminat pe tavan, dar și unul deasupra oglinzii, pentru iluminatul local.

Amenajarea băilor mici. Tendințele anului 2019

Fiecare an vine cu noi trenduri în materie de design interior, iar anul 2019 nu face excepție. Paletele neutre, folosirea oglinzilor și decorarea pereților cu ajutorul tapetului sunt câteva dintre trendurile care domină acest an. Câteva noutăți ale anului 2019 în materie de utilizarea spațiului sunt reprezentate de amplarea lavoarului în fața ferestrei, de renunțarea la pereți și uși despărțitoare între dormitor și baie și de renunțarea la cabinele de duș voluminoase în favoarea unor cabine zidite.

În 2019, baia nu mai este lăsată pe planul secund în designul de interior. Apar, așadar, obiecte de artă precum tablouri sau vase decorative.

Trucuri inteligente de depozitare într-o baie mică


O altă problemă în ceea ce privește băile mici este lipsa spațiului de depozitare. O bună organizare poate însă rezolva această problemă, precum și folosirea unor trucuri eficiente. Te asigurăm că, în fiecare baie, există câteva zone a căror utilitate poate fi maximizată.

1. Folosește rafturi pliabile!

Rafturile pliabile pot găzdui o multitudine de lucruri, de la haine și încălțăminte la prosoape, detergenți sau produse cosmetice. Principalul avantaj al acestor rafturi este acela că, atunci când nu sunt necesare, pot fi cu ușurință strânse și puse la păstrare. La fel de utile sunt și cârligele care pot servi agățării halatelor sau prosoapelor.

2. Folosește suprafața pereților!

Dacă nu ai spațiu suficient pentru montarea unui dulap, poți opta pentru doar câteva rafturi. Locurile ideale pentru plasarea lor pot fi: peretele de deasupra căzii, colțurile încăperii sau un perete liber, dacă există.

amenajare bai mici

3. Folosește spațiul de depozitare de sub chiuvetă!

Fie că optezi pentru o mască pentru chiuvetă, adică o piesă de mobilier care să o încorporeze, fie că apelezi la alte variante de depozitare, ideea de bază este să utilizezi cât mai mult acei centimetri pătrați. În funcție de modelul chiuvetei (cu picior, suspendată etc.) ia în calcul diferite alternative de stocare.amenajare bai mici

4. Folosește spațiul din jurul căzii!

Spațiul din jurul căzii are un potențial uriaș pentru spații de depozitare camuflate, plasate prin construirea unei măști din lemn sau din alt material. Și, dacă tot vorbim de cadă, modelelor cu margine lată li se pot atașa rafturi din lemn sau metal sau pur și simplu cutii din materiale impermeabile unde să vă puteți organiza lucrurile.

amenajare bai mici 2

35 de idei de amenajare a unei băi mici


Nu te descuraja doar pentru că spațiul băii nu este pe atât de mare pe cât ți-ai dori! Apelând la unele trucuri în ceea ce privește alegerea finisajelor, obiectelor sanitare sau obiectelor de mobilier și improvizarea unor spații de depozitare inteligentă poți transforma chiar și cea mai mică baie într-una perfect funcțională și cu aspect plăcut. În alegerea mobilierului pentru baie te poți inspira și din cele 35 de modalități de amenajare de mai jos:

Total
1
Shares
1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*