Imaginația este limita atunci când vine vorba de amenajarea mansardei ca birou, loc de joacă sau spațiu de locuit. Și pentru că totul începe cu puțină inspirație, îți oferim câteva recomandări despre costurile proiectului, planuri de amenajare și idei de decorare.

Avantajele unei mansarde
Pregătirea mansardei
Cum decorezi mansarda
Modele de inspirație

Mansarda este un spațiu versatil cu potențial mare, așa că gândește-te bine înainte de a o amenaja, pentru că ea poate funcționa nu doar ca birou sau spațiu de joacă, dar, dacă dimensiunea o permite, poate fi o adevărată locuință funcțională.

Avantajele unei mansarde

O mansardă poate oferi intimitate și confort, într-o ambianță boemă. Nu vei avea niciun vecin deasupra care să facă zgomot, oamenii de pe stradă nu vor putea să arunce priviri la ferestrele tale, iar temperatura se menține constantă aici mai mult timp.

În funcție de zona în care locuiești, apartamentele mansardate pot fi mai ieftine decât apartamentele obișnuite. În plus, au avantajul ferestrelor mari, fiind o sursă excelentă de lumină naturală. Aceste ferestre pot oferi o priveliște uimitoare și pot arăta foarte elegant atunci când sunt încorporate în designul unui apartament chic. Cu atâta lumina naturală, e posibil să folosești becurile doar seara și în timpul nopții, ceea ce reduce facturile, dar contribuie și la protejarea mediului inconjurător.

cum amenajezi mansarda

Pregatirea mansardei

De obicei, prețul pe metru pătrat într-o mansardă pornește de la 200 de euro la cheie, în funcție de oraș și cartier. Dacă plănuiești să te muți într-un astfel de spațiu, trebuie să ai în vedere niște metode eficiente de izolație și încălzire, pentru că temperaturile extreme pot fi o reală problemă în acest spațiu.

Începe prin a consulta un specialist care să-ți facă proiectul mansardei locuibile, inclusiv cel al ferestrelor. Aspectul numărul 1 rămâne izolația. Pentru izolarea mansardei DIY, în principiu ai două opțiuni: umplere în vrac sau izolarea tip pătură. Ambele pot fi adăugate la mansarde neizolate sau stratificate peste materialele existente. Odată ce ai decis ce tip este cel mai potrivit, examinează opțiunile și prețurile și verifică întotdeauna etichetele.

Fibrele de izolație sunt ambalate în saci și suflate la adâncimea și densitatea dorite, folosind utilaje speciale, pe care le poți închiria, dar le poți umple și împrăștia și manual, însă procesul este mult mai solicitant și rezultatele nu vor fi la fel de bune. Poți folosi fibră de sticlă, celuloză sau vată minerală.

Nu pierde din vedere nici amenajarea utilităților.

În proiectarea locuinței, gândește-te la compartimentare. Chiar dacă alegerea clasică este de tip vagon, urmează planul sistemelor electrice și al instalațiilor, pentru a găsi cele mai practice soluții. Gândește-te care va fi spațiul destinat dormitului, preparării mâncării, relaxării, biroului sau cel de joacă, dacă ai copii.

Partea bună a luminii naturale este că oferă iluzia unui spațiu mai mare. Dacă și camera este vopsită în culori pastel, dimensiunea va fi chiar augmentată optic, așa că nu te teme de camerele mici.

mansardare

Cum decorezi mansarda

Profită de spațiul oferit de mansardă și amenajează-ți cu gust noua locuință. Chiar dacă tavanul înclinat și ferestrele greu de acoperit pot fi o adevărată provocare, întotdeauna se găsesc soluții inventive să transformi locul.

Nu aglomera spațiul cu mobilă, lasă totul aerisit și eventual, placat cu lemn sau tapet.

Ferestrele cu montare înclinată de tip velux arată minunat și sunt, de asemenea, o soluție practică.

Evaluează-ți spațiul. Măsoară-ți fiecare colț și loc disponibil de podea, mai ales dacă podul este mai mic. Crește spațiul de stocare cu un pat rabatabil sau suspendat. Folosește tavanul înclinat pentru a poziționa acolo un birou sau un blat de bucătărie ce nu are nevoie de înălțime. Mobila modulară poate fi folositoare într-un spațiu limitat, de asemenea și cea multifuncționala, spre exemplu un bar care funcționează și ca loc de luat masa sau birou de lucru. Un dulap încorporat în perete este o altă idee bună.

mansarda alba

Folosește o masă de cafea joasă și perne direct pe pardoseală pentru a crea o zonă de lounge confortabilă. Fiind la nivelul podelei, camera va părea mai înaltă. De asemenea, paturile cu platformă și canapelele mici vor funcționa mai bine într-un mansardă decât paturile cu înălțime mare și canapelele voluminoase.

Modele de inspirație

Acum că ai aflat toate secretele pentru a amenaja o mansardă și a profita din plin de tot spațiul, care este cea mai mare provocare pe care o poți întâlni dacă alegi o astfel de locuință?

Sursa foto: Shutterstock, Pixabay & Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda