Te-ai hotărât să-ți construiești o casă nouă și vrei să fii sigur că întreținerea ei nu te va costa o avere? O locuință prietenoasă cu mediul înconjurător e prietenoasă și cu portofelul tău. Deși costurile de construcție ar putea fi mai mari decât în cazul unei locuințe clasice, îți vei amortiza investiția în scurt timp. 

Materiale bine alese pentru construcția casei, pompe de apa pentru distribuția apei sub presiune prin instalații de uz casnic, ferestre și uși de calitate pentru a menține temperatura – toate acestea sunt de trecut pe lista de cumpărături pentru construirea unei case.

Dacă te-ai decis deja cum vrei să arate, dar nu știi de unde să începi, iată câteva sugestii pentru a construi o casă prietenoasă cu mediul înconjurător.

1. Instalează pompe de căldură moderne

Spre deosebire de alte sisteme, pompele de căldura folosesc energia din aer sau din sol pentru a crește sau a scădea temperatura din camerele tale. Aceste pompe moderne transferă energia din locuința ta în mediul înconjurător prin utilizarea energiei electrice. Cel mai bun lucru la acestea este că pot transfera de trei ori mai multă energie decât cea pe care o folosesc pentru a funcționa. Asta le face foarte eficiente, prietenoase cu mediul înconjurător și te ajută pe tine să economisești bani. 

2. Instalează panouri solare fotovoltaice pe acoperiș

Pentru că din ce în ce mai multe persoane folosesc panouri solare fotovoltaice, prețul acestora a scăzut considerabil în ultimii ani. Cuplate cu o pompă de căldură modernă, aceste panouri încălzesc și răcesc locuința fără niciun cost. 

O altă variantă, în cazul în care panourile solare ți se par inestetice sau acoperișul este mult prea fragil pentru ele, este să folosești geamuri solare cu tehnologie fotovoltaică sau chiar să pui șindrile solare pe acoperiș. Acestea sunt soluțiile mai elegante pentru a-ți transforma locuința în una prietenoasă cu mediul înconjurător.

3. Instalează panouri solare termice pe acoperiș

În comparație cu panourile solare fotovoltaice, cele termice pot stoca energia acumulată în timpul zilei, prin încălzirea apei, pe care o poți folosi când ai nevoie. Sunt mai costisitoare decât panourile fotovoltaice, dar la fel de prietenoase cu mediul înconjurător.

4. Folosește turbine eoliene

Dacă locuința ta este situată într-o zonă cu suficientă presiune a vântului, poți să instalezi o mini-turbină eoliană. Dezavantajul acestora este că pot fi destul de gălăgioase și nu au nici un aspect prea plăcut atunci când sunt amplasate în apropierea unei case.

5. Folosește materiale reciclate

Atunci când îți propui să construiești o casă prietenoasă cu mediul înconjurător, este bine să fii atent și la materialele pe care le folosești. Poți alege să utilizezi materiale realizate din produse reciclate. De exemplu, un acoperiș din cauciuc făcut din produse reciclate, pardoseli din hârtie reciclată și deșeuri de lemn, covoare din bidoane reciclate. Aceste soluții eco-friendly ajută la protejarea mediului înconjurător.

De asemenea, este recomandat și lemnul în construcția casei, pentru că reprezintă o sursă regenerabilă și are emisii de carbon minime. Pe de altă parte, producția altor materiale de construcție, cum ar fi cărămida și betonul, implică emisii de carbon ridicate, care sunt periculoase pentru mediul înconjurător.

6. Folosește toalete dual flush

Pentru a economisi consumul de apă, este recomandat să instalezi toalete dual flush. Acest nou sistem te poate ajuta să economisești până la 80% din consumul de apă pentru toaletă. Are două cicluri de funcționare, unul economic, iar altul normal. În cazul celui economic, poți alege durata de funcționare între 19 și 25 de secunde.

În această perioadă în care încălzirea globală și efectul de seră se numără printre principalele preocupări ale oamenilor, designul și construcția unor locuințe prietenoase cu mediul înconjurător, într-o manieră sustenabilă, prinde contur în întreaga lume. Dacă și tu ești parte din schimbare, arată-ne cum ți-ai construit locuința eco.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda