acarieni

Acarienii fac parte din clasa Arahnidelor, asemenea căpușelor, păianjenilor și a altor inamici mărunți care ne pot provoca neplăceri majore și coșmaruri. Cercetătorii cred că ar putea exista peste un milion de specii de acarieni, majoritatea lor având o dimensiune mai mică de un milimetru. Din acest motiv, acarienii pot trăi nestingheriți în apă, la nivelul solului ori pe suprafața plantelor sau pot parazita animale și oameni.

Acarieni 1

Însă, în afara aspectului dezagreabil și a gândului deranjant că aceste ființe trăiesc printre noi, în general acarienii sunt inofensivi pentru organismul uman. Totuși, în cazul persoanelor cu un sistem imunitar scăzut, care prezintă o anumită sensibilitate la diferiți alergeni, înmulțirea necontrolată a acarienilor poate declanșa diverse afecțiuni de natură respiratorie și nu numai.

Spațiile din casă care favorizează înmulțirea acarienilor

Acarienii care trăiesc în casele noastre sunt cu precădere cei de praf (Dermatophagoides pteronyssinus și Dermatophagoides farinae), cărora le priește un mediu călduros și umed în care să se poată înmulți și dezvolta. Aceștia se hrănesc în principal cu celulele moarte ale pielii pe care le lăsăm involuntar în urma noastră, în așternuturi sau fotolii, pe haine sau pe covoare. În plus, nici animalele noastre de casă sau plantele de apartament nu sunt scutite de infestarea cu acarieni…

Dacă ar fi să luăm în calcul rezultatele cercetărilor conform cărora într-o singură saltea există între o sută de mii și un milion de acarieni, nu ne-am mai duce la culcare vreodată…

Ba chiar se speculează faptul că o pernă folosită pentru o perioadă mai îndelungată de doi ani de zile devine în timp cu 10% mai grea, din cauza înmulțirii acarienilor și a excrementelor lor. Deși această ipoteză nu a fost cu adevărat confirmată prin studii științifice pertinente, trebuie să recunoaștem că un astfel de scenariu este suficient pentru a ne da fiori.

Cum ne afectează acarienii starea de sănătate?

Așadar, acarienii se află nu doar printre noi, ci și pe noi, hrănindu-se cu celule moarte, sebum sau praf. Însă cea mai mare problemă o constituie nu atât prezența acestor organisme în casa noastră, cât excrementele pe care acestea le lasă în urmă. Din cauza lor, cei predispuși la alergii pot suferi de probleme respiratorii, dar și de afecțiuni ale pielii precum iritații, eczeme, cuperoză sau dermatită.

Dacă la prima oră a dimineții sau atunci când intri în casă te confrunți adesea cu probleme respiratorii, chiar și crize de astm, rinoree, sinuzită sau congestii nazale repetate, iritații ale ochilor sau ale pielii, s-ar putea ca această simptomatologie să fie declanșată de o sensibilitate la numărul crescut de acarieni din locuință.

Toate aceste efecte reprezintă reacții firești ale organismului nostru, care apar în urma contactului cu acești paraziți sau ca o consecință a inhalării excrementelor lăsate de aceștia. Totuși, unii dintre noi nu au nicio reacție alergică, alții prezintă doar unul sau două simptome, iar cei mai sensibili se confruntă cu o întreagă suită de afecțiuni.

Printre categoriile cele mai expuse la aceste probleme de sănătate se află persoanele în vârstă și copiii, care pot avea un sistem imunitar mai scăzut. În aceste cazuri este necesară luarea unor măsuri suplimentare de igienizare a spațiului locuit. În plus, alergologii sfătuiesc părinții să renunțe la jucăriile de pluș ale copiilor, în cazul în care aceștia încep să manifeste simptome îngrijorătoare.

Soluții pentru îndepărtarea acarienilor și prevenirea înmulțirii acestora

Prezența acarienilor în casă nu este un indicator al unei locuințe murdare, iar oricât ne străduim să menținem curățenia în căminul nostru, nu vom putea scăpa de acarieni în totalitate. Totuși, există câteva soluții pentru a reduce drastic numărul lor și pentru a preveni înmulțirea necontrolată a acestora pe viitor.

  • Cu ajutorul aparatului de aer condiționat sau a unui dezumidificator, vei putea să controlezi nivelul de umiditate din casă, pe care ar fi indicat să-l păstrezi sub nivelul de 50%;
  • Spală toate așternuturile în apă fierbinte în fiecare săptămână sau cel puțin o dată la două săptămâni; lasă așternuturile la aerisit, de preferință la aer rece, înainte de a face patul;
  • Învelește salteaua de pat și pernele în huse speciale, tratate împotriva alergenilor;
  • Optează pentru un design mai modern și renunță la covoare sau draperii din materiale greoaie;
  • Renunță la pături, canapele sau fotolii realizate din materiale naturale precum lâna sau penele de puf și optează, mai degrabă, pentru fibre sintetice;
  • Șterge praful cu bureți sau cârpe umede și aspiră încăperile cu ajutorul unui aspirator cu filtru HEPA, care să capteze și să rețină și cele mai mici particule și impurități. Pentru a nu inhala reziduurile acarienilor în timp ce faci curățenie, poartă o mască chirurgicală. Lasă geamurile deschise timp de cel puțin o jumătate de oră după aceea, pentru a permite aerisirea corespunzătoare a fiecărei camere.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/VEnoDymGpwk” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Remedii împotriva afecțiunilor provocate de acarieni

Pentru a verifica sursa eventualelor simptome neplăcute pe care le poți experimenta, fă-ți înainte de toate o programare la un alergolog. În urma unei baterii de teste, acesta îți va putea spune dacă suferi de o alergie la acarieni și praf sau afecțiunea ta este de altă natură. Un astfel de consult este indicat oricum, pentru a ști dacă ai alergii, la ce anume și cât de severe sunt acestea.

În urma consultației, în funcție de severitatea alergiei tale, medicul îți va putea prescrie un tratament medicamentos, dacă e cazul, sau un tratament de imunoterapie bazat pe injecții administrate periodic, timp de câteva luni. Aceste remedii pot duce la dispariția totală a simptomelor, chiar și în prezența alergenului. Totuși, dacă se dovedește că alergia ta este provocată de acarieni, va trebui să ai mereu grijă să ții sub control înmulțirea acestora, pe cât posibil.

Prin intermediul acestor măsuri preventive și cu ajutorul tratamentelor recomandate împotriva afecțiunilor cauzate de acarieni, simptomele ar trebui să dispară în curând. Continuă să menții un mediu de trai bine aerisit și mobilat într-un stil mai degrabă minimalist, pentru a nu le oferi acarienilor mediul propice de care au nevoie. Astfel, ar trebui ca acarienii agasanți și grijile să dispară treptat și, să sperăm, (aproape) definitiv.

Imagini: Shutterstock, Science News, ID Tools

Total
14
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*