cum sa alegi tapetul

Dacă vrei să oferi stil și personalitate unei încăperi, indiferent dacă este vorba de camera de zi, birou sau zona de întâmpinare a clienţilor, aplicarea unui tapet pe pereţi reprezintă alegerea ideală. Îţi prezentăm în rândurile următoare câteva trucuri pentru a te ajuta să alegi modelul cel mai potrivit pentru tine.   

Tipuri de tapet
Avantajele tapetului
Cum să alegi tapetul

Pereții reprezintă o parte esențială a camerei și modul cum în care îi accesorizezi se va reflecta asupra ambianței întregii locuinţe. Dacă te-ai hotărât să-i colantezi cu tapet, asigură-te că ai un spațiu lipsit de umezeală și studiază puțin decorațiunile, texturile și obiectele de mobilier cu care va interacționa vizual, pentru a evita supraaglomerarea. De asemenea, încearcă să elimini din start modelele de tapet închise la culoare, care vor aduce o ambianță întunecoasă și neprimitoare.

Tipuri de tapet

În 1785, Christophe-Philippe Oberkampf a inventat mașina care imprima culori pe foile de tapet. De atunci, fabricarea acestuia a evoluat, iar astăzi ai la dispoziţie o întreagă varietate de modele. Dacă te-ai îndrăgostit de un anumit model la prima vedere, nu-l comanda înainte să arunci o privire și asupra unor altor tipuri. De altfel, clasicul tapet de hârtie are numeroase alternative: din mătase, vinil sau fibre naturale, ba chiar și textil. Caracteristicile lor le fac potrivite pentru anumite încăperi: living, bucătărie, baie, dormitor, hol sau chiar tavan.  

Curios este că tapetul a devenit atât de îndrăgit, încât oamenii aleg să tapeteze acum şi alte zone din casa: tavanul, ușa, șifonierul sau chiar rafturile. Iată care sunt tipurile de tapet dinter care poți alege: 

Din căptușeala de hârtie

Nu este un tapet decorativ, deoarece nu are un finisaj imprimat. Se aplică pereților sau plafoanelor goale, în pregătirea pentru ilustrarea sau tapetarea lor cu tapet decorativ. Scopul principal al lipirii hârtiei este de a acoperi imperfecțiunile minore ale pereților înainte de vopsire sau de a ascunde o culoare puternică, aplicată anterior, înainte de aplicarea unui tapet sau a unei vopsele colorate în nuanțe pale.

Tapetul clasic

Este unul dintre cele mai populare tipuri. Poate fi simplu sau dublu stratificat. Componenta principală a produsului este celuloza. Aceasta este ecologică şi permite pereților să respire, fiind utilizată pe scară largă pentru dormitoare (în special dormitoare pentru copii) și săli de mese.  

Tipurile de tapet clasic sunt foarte accesibile şi pot fi găsite în orice magazin de design interior. Tapetul nu se poate curăţa cu apa, iar culorile se estompează la soare. Unele modele sunt mai puțin rezistente la umezeală.  

De vinil

Tapetul de vinil constă într-un strat de suport, hârtie sau fibră și un strat acoperitor din material plastic. Avantajele practice sunt evidente: sunt lavabile, rezistente la lumină, relativ ieftine și extrem de durabile, ceea ce le face ideale pentru camerele frecvent utilizate (bucătării, săli de mese, băi).    

La un interval de 10-20 de ani ar trebui schimbate. Modelele de tapet de vinil variază foarte mult în funcție de culoare și model, pot imita lemnul, piatra sau cărămida. Cu toate acestea, tapetul nu permite pereților să respire, motiv pentru care nu ar trebui sa îl folosiți în dormitoare și spații prost ventilate.    

În relief

Tapetul în relief produce un contrast interesant cu pereții simpli. Texturile pot varia de la imprimeuri delicate și moi, inspirate din ţesături, pană la geometrii dramatice.  

Pelicula de tapet în relief poate ascunde defectele peretelui: zgârieturi, fisuri și rugozitatea peretelui în general. Ele pot fi vopsite. Trebuie să luaţi în considerare şi dezavantajele colantăii cu tapet: este ​​greu de montat corect, iar la îndepărtarea lui se poate deteriora tencuiala.

Din țesătură


Modelele acestea reprezintă cea mai nouă tendință de decorare interioară. Ţesăturile sunt realizate dintr-un amestec special de fibre naturale și sintetice, făcându-le lavabile și respirabile. Veți găsi aceste fibre în multe produse de uz casnic, cum ar fi pungi de ceai, filtre de cafea și tifon.

Deoarece aceste modele de tapet sunt capabile să respire, acest lucru le face perfecte pentru bucătării și băi. Aceste accesorii pentru pereţi sunt de asemenea rezistente la rupere, ideale pentru că nu vor fi deteriorate în timpul instalării sau îndepărtării. Acestea sunt produsele cele mai prietenoase și ecologice de pe piațăi, ele sunt incredibil de ușoare și necesită mai puține eforturi pentru instalare. Pot fi folosite și ca bază pentru pictură. Cu toate acestea, tapetul țesut este scump și nu poate fi spălat.

Din fibră de sticlă


După cum sugerează și numele, aceste modele de tapet sunt fabricate din fibre de sticlă țesute și lipite împreună pentru a forma un material de tablă. Datorită modului în care sunt produse, ele sunt incredibil de puternice și oferă o armătură mare pentru orice perete sau tavan.

Fabricate din materiale naturale non-toxice, cum ar fi cuarț, sifon, var și dolomit, acestea sunt considerate produse ver. Acestea sunt rezistente la flacără și împiedică răspândirea focului, un avantaj-cheie pentru siguranță. După aplicarea profesională, pot fi vopsite de mai multe ori fără peeling sau chiar tencuite.

Pelicula din fibră de sticlă este o modalitate foarte bună de a trata deseori crăpăturile de perete. Adezivii speciali rezistenți la apă și fibrele de sticlă oferă o barieră pentru umezeală. Proprietățile lor de izolare vor reduce sau chiar vor stopa creșterea mucegaiului. Fibra de sticlă este un material uşor, extrem de puternic si robust. Dezavantajele utilizării sunt ​​prețul ridicat şi flexibilitatea scăzută.

Avantajele tapetului

Un tapet personalizează încăperea și o face specială, capabilă să atragă atenția cu ușurință. El reflectă atât stilul casei, atunci când este ales corect și în armonie cu piesele de mobilier, cât și stilul proprietarului și slăbiciunile sale pentru anumite modele vizuale: geometrice, florale, scandinave sau pop art.  

Tapetul poate contrasta chiar cu ceilalți pereți netapetati, realizând un joc estetic interesant, printr-un accent de culoare.

În plus, există modele de tapet pentru orice buget. În ultima perioadă s-a înregistrat o creștere a popularitătii și a crescut numărul de produse și mărci disponibile, destinate unor bugete diferite. Deși tapetul are un cost de instalare mai mare decât vopseaua, acesta durează mai mult. Tapetul poate dura pană la 15 ani, în timp ce vopseaua ar trebui refăcută la fiecare 3 ani.  

Tapetul poate camufla anumite defecte ale pereților și este, de cele mai multe ori, ușor de aplicat și ușor de curățat. Există și variante ecologice.  

Cum să alegi tapetul

Atunci când alegi tapetul, elimină non-culorile și extremele întunecate, mai ales dacă încăperea este mică și slab luminată, informează-te asupra caracteristicilor pentru a evita decolorarea prematură și ia decizia în raport cu mobila cu care va interacționa vizual.

Analizează specificul camerei

Dormitorul ar trebui să fie un spațiu destinat relaxării. De aceea, peretii dormitorului sunt de obicei simpli și vopsiti în culori pastelate. Un decor frumos de perete poate fi revigorant și relaxant în același timp, de aceea, tapetul poate fi o alegere excelentă. Poți opta pentru un model floral subtil sau pentru ceva mai elaborat, poate o imagine inspirată de natură sau ceva complet diferit, precum un model geometric. Pentru dormitorul celui mic, alege modele ludice.

O altă cameră care poate beneficia de un tapet colorat este bucătăria. Aici ai libertatea de a te juca cu culori și modele și poți crea ceva personal, plin de bucurie, dar și reconfortant. Bucătăria este cel mai adesea  vopsită in alb sau într-o culoare neutră, însă alte culori, mai vibrante, nu ar trebui excluse. De exemplu, poți opta pentru un model geometric similar cu plăcile de faianţă și nu trebuie să fie neapărat o combinație alb-negru. Motivele florale nu sunt potrivite pentru acest spațiu.

Unele case au și birouri. Ca orice alte camere ale casei, trebuie să fie decorate și ele. În acest caz, modelele îndrăznețe și motivele florale este indicat să fie evitate. Un birou ar trebui să arate profesional, cât mai simplu și mai funcțional posibil. Totuși, există câteva opțiuni pentru tapet. Poți opta pentru ceva simplu din punct de vedere al culorii, dar cu textura sau, dacă preferi ceva diferit, poți alege un tapet colorat pentru doar unul dintre pereți, lăsând restul spaţiului gol.

Analizează modelul

Dacă îţi plac modelele geometrice, florale sau pop art, ia în calcul şi aceste aspecte:

 • Dungile orizontale vor mări o cameră și vor face ca tavanul să pară mai scund.
 • Dungile verticale adaugă volum într-o cameră și fac plafonul să pară mai înalt.
 • Un tapet cu fundal luminos va face o cameră să pară mai mare, în schimb un tapet mai închis va face camera să pară mai mică.
 • Daca modelul este prea încărcat, îl poţi folosi doar pe un perete.

Informează-te asupra materialului

Tapetul de vinil este cel mai popular și este cel mai ușor de montat și curățat, ceea ce îl face grozav pentru începători.

Există două tipuri de tapet de vinil. Tapetul cu un strat de vinil poate fi curăţat cu apă cu săpun. Are suport de hârtie, care este acoperit cu un un strat de vinil când este instalat. Pe de altă parte, tapetul solid de vinil este complet impermeabil și este ideal pentru bucătării și băi. Acest tip de tapet poate fi mai dificil de eliminat decât altele.

Măsoară dimensiunile

Pentru a lua dimensiunile mai uşor, ia în considerare următoarele aspecte:

 • Măsoară pereții și înmulțeşte înălțimea cu lățimea fiecărui perete, pentru a afla aria lor, in metri patraţi.
 • Scade toate ferestrele și ușile.
 • Examinează eticheta rolei pentru a calcula de câte ai nevoie, comparând dimensiunea rolei la dimensiunile pereţilor tăi.
 • Cumpăra o rolă suplimentară pentru a te asigura că ai destul material. Greșelile se pot întâmpla și este mai bine să ai o rolă în plis (care poate fi returnată), decât să cauti ulterior şi să nu mai gaseşti modelul ales de tine.

În ceea ce privește aplicarea, ai nevoie de:

 • o scară
 • adezivul potrivit pentru tapetul ales
 • foarfece sau cutter
 • nivelă cu bulă de aer
 • ruletă și creion pentru măsurare
 • șpaclu sau o spatulă
 • perie sau spatulă
 • o găleată cu apă

Pentru a veni în ajutorul tău îţi prezentăm și un video cu instrucțiuni de montaj:

Tapetul adaugă de multe ori nota finală într-un spațiu şi poate schimba complet stilul acestuia. Sperăm ca acest material să te ajute să alegi modelul potrivit şi să îl aplici corect.

20 de modele de tapet pentru orice tip de design interior

Dacă în ciuda faptului că ai ajuns până aici cu cititul, tot nu ești convins să tapetul este potrivit pentru locuința ta, cele 20 de modele de mai jos s-ar putea să îți schimbi părerea.

Sursa foto: Shutterstock

Total
30
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*