Categorii: Camera copilului

101 idei pentru a amenaja camera copilului tău

Amenajarea unei camere pentru cel mic nu este joacă de copii. Cuibul pe care i-l procuri în primii ani de viață, înainte de a-și lua zborul mai târziu, este un proiect în constantă evoluție și remodelare pe măsură ce copilul avansează în vârstă, schimbări biologice, autodeterminare, gusturi muzicale sau inclinații artistice.

În funcție de vârsta copilului
În funcție de sexul copilului
În funcție de numărul copiilor
În funcție de culoare și tematică
În funcție de mărimea și forma camerei
În funcție de piesele de mobilier dorite

Cu timpul, copilul devenit adolescent își va revendica spațiul odată cu individualitatea. În acel moment, aruncă o ocheadă în camera lui. Toate inițiativele tale de decorator interior pro bono vor fi îngropate sub propria lui amprentă stilistică.

Dacă nu se potrivește esteticii tale, împacă-te cu gândul că furtuna emoțională care a lipit afișe cu Harry Styles peste comoda din lemn masiv și a stârnit vârtejuri de haine în jurul șifonierului se va stinge de la sine și va pava calea spre stilul lui propriu și original.

Te poți asigura însă că cel mic își va dezvolta simțul frumosului asigurând condițiile necesare unei creșteri armonioase, creative și liniștite. Iar acestea se traduc prin mediul înconjurător.

Ca rezultat al virtualizării, studiile arată că cei mici își petrec mai mult de 50% din timp în adăpostul celor patru pereți, înrolați în spațiul digital. Cu toate acestea, ambientul fizic își spune cuvântul asupra psihologiei copilului prin câțiva parametri cheie care contribuie la influențarea și stimularea activităților mentale. Aceștia sunt:

  • Lumina
  • Temperatura
  • Calitatea aerului
  • Flexibilitatea
  • Complexitatea
  • Paleta de culori
  • Simțul proprietății
  • Garniturile de mobilă

Însă, dincolo de studiile de specialitate care vor să ofere o ecuație matematică în descifrarea copilului, nu uita regula de aur a decorului- Trăim înconjurați de ceea ce iubim.

Sfaturi pentru alegerea mobilierului din camera copilului

În primul rând, nu te sfii să alegi mobilă românească. Dacă vrei o recomandare numai bună, află că americanii sunt înnebuniți după mobila eco pentru copii cu eticheta Made in Romania. Produsele noastre de nișă, cum ar fi paturile ecologice, au mare trecere peste ocean, iar antreprenorii români exportă până la 90% din întreaga producție pe piața străină.

O altă cerință obligatorie pentru amenajarea camerei copilului este păstrarea unui echilibru între dorințele tale și înclinațiile naturale ale copilului. Nu degeaba este considerată o adevărată provocare, nu?

Principalele considerente pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi piesele de mobilier pentru camera copilului sunt utilitatea pe termen lung și siguranța. Nici aspectul plăcut al camerei nu este un moft, ci devine cu timpul o necesitate. Înainte de a căuta diferite modele de amenajare, ar trebui să ții cont de câteva sfaturi:

1. Stabilește bugetul

Fie că ne place, fie că nu, bugetul ne limitează alegerile în cele mai multe dintre cazuri. Regula este simplă: investește o sumă potrivită de bani pentru produse de utilizare îndelungată și economisește în ceea ce privește accesoriile pentru camera copilului. Gusturile lui se vor schimba cu siguranță și îți vor da investiția peste cap.

Alege mobila astfel încât să pară inovativă și actuală în același timp, dar nu goli finanțele pe un an și nu atenta la moștenirea lăsată de mătușa excentrică a familiei pentru a cumpăra mobilă din mahon unui bebeluș.

Toate studiile din ultimii ani definesc milenialii ca o generație axată pe experiențe și trăiri, nu posesiuni materiale. Copilul tău va ajunge oricum să își închirieze camera prin Airbnb și hainele prin Rent the Runway.

2. Ascultă părerea copilului tău

Dacă te numeri printre părinții care vor să aleagă singuri mobilierul pentru camera copilului, eventual în concordanță cu întregul aspect al apartamentului sau casei, ar trebui să știi că, în amenajarea camerei sale, copilul ar trebui să aibă un cuvânt de spus.

Cu excepția cazului în care vrei să amenajezi o cameră pentru bebeluș, instituie democrația în familie și profită din plin de imaginația celui mic. Alocă mai mult spațiu individualității lui decât unui șifonier care oricum va fi mai mult de decor odată ce hainele vor începe să își ia zborul prin cameră.

3. Ține cont de modă, cu măsură

Copiii își vor dori o cameră în culorile lor favorite sau cu personajele preferate, în timp ce adolescenții vor opta pentru acea cameră pe care prietenii lor să o invidieze. Pentru a nu te lovi de problema modei care se schimbă extrem de rapid, caută teme care să dureze mai mult, precum mobila în culori neutre.

O nuanță de galben pal sau un ton de aquamarin pot fi culori potrivite pentru camera copiilor. Mai mult, folosește accente de culoare pe care să le poți adapta. Personajele din poveștile sau desenele animate preferate ale copilului tău nu ar trebui să se regăsească pe obiectele de mobilier, ci doar pe acele accesorii care pot fi ușor schimbate.

4. Alege mobilier din materiale de calitate

Nu neglija niciodată importanța calității obiectelor achiziționate sau calitatea materialelor din care acestea sunt fabricate. Din dorința de a face economii în momentul achiziționării mobilei, este foarte posibil să pici în capcana cumpărării unor obiecte confecționate din materiale proaste, care trebuie schimbate după câțiva ani.

În plus, alege mobilă confecționată din materiale eco conforme regulamentului Uniunii Europene. Materialele toxice pot fi dăunătoare copilului pe termen lung.

De exemplu, un mobilier nou achiziționat, la construcția cărora au fost folosite plasticul, plăcile fibrolemnoase, polimerii și alte vopseluri, emite vapori poluanți cum ar fi formaldehidă, fenol, benzen și amoniac.

Un studiu recent face legătura între prezența formaldehidei în piesele de mobilier și miopia la copii. Însă cum putem avea acces la aceste informații?

5. Apelează la un producător de încredere

Cu siguranță îți dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău, motiv pentru care mobila aleasă ar trebui să fie una produsă de un furnizor de încredere. Acordă o mai mare importanță structurii, rezistenței și non-toxicității materialelor decât aparențelor sau ultimei colecții de toamnă Ikea.

Nu sacrifica niciodată conținutul pentru formă. Sau, cum zicea Maiorescu, “forma fără fond nu numai că nu aduce nici un folos, dar este de-a dreptul stricăcioasă.”

Cum alegi mobila pentru copii

În funcție de vârsta copilului

  • 3 ani- Colțurile pieselor de mobilier trebuie să fie rotunjite, iar desenele viu colorate să nu lipsească de pe pereți, covor și din tablouri.
  • 7 ani- Masa de studiu devine într-adevăr elementul principal și va fi încadrată în raza unei surse de lumină naturală, dar nu trebuie să umbrească restul ambientului. Mobila și dulapurile trebuie amenajate după înălțimea copilului pentru ca acesta să își ia singur lucrurile.
  • 10 ani- Gadget-urile digitale își intră în drepturi, iar copilul învață să se organizeze. Spațiile de depozitare sunt vitale dacă nu vă doriți un sit arheologic de cabluri, șosete, laptopuri, jucării și cărți în locul unei camere curate. Oglinzile sunt necesare și ele pentru că un copil surprinde sensul cuvintelor vanitate și narcisism încă de la 9 ani.
  • 13 ani- Noptiera și veioza sunt mai importante decât alte accesorii decorative, pentru că adolescenții vor fi mai tentați să citească seara. De acum încolo, primul criterul de alegere al mobilierului este ca acesta să fie rezistent la distrugere și ușor de curățat.

Prioritățile se schimbă odată cu vârsta, motiv pentru care sfatul nostru este să optezi pentru mobilier modular și culori care vor rămâne atractive pe măsură ce copilul crește.

Mobilă pentru camere de bebeluși

În primul rând, siguranța copilului. Asigură-te că patul are un sistem de închidere, pentru a preveni accidentele. Evită pătuțurile cu elemente decorative, pentru a nu provoca agățarea hăinuțelor și, implicit, lovirea celui mic.

Fiind în postura de mamă, orice mică scăpare îți va părea o catastrofă, orice unghi deschis- o amenințare la adresa copilului tău. Încrede-te în instinctul de gardian al celui mic și alege mobila care îți oferă și ție liniște sufletească.

Mobila pentru camera bebelușului va trebui aleasă „pe ghicite” pentru că cel mic încă nu are preferințe în materie de culori și personaje.

O masă de înfășat și un dulap cu două sau mai multe sertare sunt obiecte de mobilier la fel de necesare ca și pătuțul bebelușului. Deși pare ciudat, în camera copilului trebuie să se regăsească neapărat și un scaun sau o canapea comodă. Alăptarea și supravegherea bebelușului sunt activități ce nu pot fi făcute din picioare.

Mobilă pentru camere de copii

Dacă vrei să amenajezi o cameră pentru un copil cu vârsta între patru și 12 ani, ia în calcul că micuțul sau micuța ta nu va sta liniștit într-un colț al camerei. Evită piesele de mobilier masive care ocupă mult spațiu și care le-ar putea sta în cale. Orientează-te către mobilă simplă și funcțională.

Dacă nu dispui de foarte mult spațiu, poți opta pentru un pat rabatabil care, pe timpul zilei, se poate transforma în canapea.

Momentul începerii școlii vine cu necesitatea achiziționării unui birou, eventual suficient de mare pentru a avea loc și pentru laptop și imprimantă.

Mobilă pentru camere de adolescenți

În alegerea mobilierului pentru o cameră de adolescent, ar trebui să iei în calcul amenajarea a cel puțin trei zone distincte:

  1. Zona de odihnă (compusă din pat sau canapea, după caz)
  2. Zona de studiu (compusă dintr-un birou, un scaun și neapărat o bibliotecă sau câteva rafturi pentru depozitarea cărților)
  3. Zona de depozitare (compusă dintr-un dulap sau un dressing)

Dacă dispui de un spațiu restrâns, poți opta pentru mobilierul modular. Un adolescent își dorește, înainte de toate, un spațiu cool pe care îl poate valorifica după propriul plac și în care poate adopta rolul de gazdă pentru prietenii lui.

Configurația inedită a mobilierului de tip modular (folosit în zona de studiu sau a patului) îi poate permite tânărului să își adapteze camera, după caz și invitați, din dormitor privat în studio de muzică sau cameră de jocuri.

În funcție de sexul copilului

Dacă ai un singur copil, te numeri printre părinții norocoși în ceea ce privește alegerea mobilierului pentru camera celui mic. Însă doi sau mai mulți copii înseamnă un compromis reciproc în alegerea culorilor și a pieselor de mobilier.

  • Mobilă pentru dormitoare de fete Dacă te numeri printre adepții decorurilor romantice, poți alege un pat cu un mic baldachin. Cu toate acestea, fetele care ating vârsta adolescenței tind să își exprime feminitatea îndepărtându-se de stereotipurile sexului- fără dantele pentru prințese, roz pe pereți sau un dulap întreg dedicat pantofilor inspirați din Sex and the City.
  • Mobilă pentru dormitoare de băieți Nu asocia mobila pentru un dormitor de băieți exclusiv cu nuanțe de albastru. Apelează la imaginația celui mic și stabiliți împreună ce design se potrivește cel mai bine personalității lui. S-ar putea să fii surprins de faptul că prima alegere a băiatului tău nu va fi albastrul.

În funcție de culoare și tematică

Culorile dau indicii despre starea emoțională a oamenilor. Specialiștii au cercetat îndelung efectul terapeutic al codurilor paletare.

  • Roșu– Știm că un roșu aprins excită comportamentul și poate fi contraintuitiv în decorarea unei camere de copil, dar în același timp poate stimula un copil care se află la extrema opusă și este îngrijorător de reținut, rece și izolat.
  • Albastru– Un copil coleric și hiperactiv, pe de altă parte, poate beneficia de un interior creionat în culori reci, ca albastrul, violetul și verdele, care au puterea de a atenua tensiunea emoțională.
  • Roz– Ca regulă generală, culorile vii trebuie integrate perfect în tematica acelei camere. Un roz intens sau albastru închis pot fi supărătoare uneori. Rozul evocă emotivitatea și melancolia , iar tonurile întunecate de albastru sunt asociate cu nori, umbre și furtuni și pot induce stări de depresie.
  • Alb– Mobila albă, simplă poate să echilibreze perfect pereții colorați, deși unii ar spune că e comună. Cu toate acestea, adăugați un strat de vopsea vintage și eliminați întru totul atmosfera de spital. Evitați însă să zugrăviți camera în alb dacă nu vreți un aspect neprimitor.
  • Verde– În ceea ce privește trendurile, Pantone, un institut american care publică încă din anii 1960 un sistem standardizat de culori, a desemnat ca și culoarea anului 2017 nuanța de verde Greenery, o combinație de gri antracit, mov cărămiziu și, desigur, verde neon.

Cu atât mai bine. În topul preferințelor cromatice, indiferent de gusturile intergeneraționale, verdele este asociat cu prospețime, curățenie, natură, calm, și noi începuturi.

În funcție de mărimea și forma camerei

Cu toții ne dorim camere mari pe care să le putem amenaja după bunul plac. Realitatea este, însă, alta, cu precădere în spațiile rezidențiale din România construite utilitar după model socialist.

Dacă locuiești într-un apartament de bloc, probabil te-ai lovit deja de dificultatea de a găsi mobila care să respecte concomitent criterii de practicalitate, limitări în spațiu, buget restrâns și estetică.

Însă dincolo de aceste considerente, într-o cameră mică, primele măsurători trebuie făcute după înălțimea copilului. Ei sunt cei care trebuie să ajungă la dulapul superior al șifonierului pentru a-și așeza singuri hainele. La fel, biroul și patul trebuie dispuse astfel încât să îl condiționeze pe copil la un simț al organizării și răspunderii.

Pentru a câștiga spațiu poți opta pentru un pat supraetajat care este proiectat pe un dulap sau chiar cu un birou în partea inferioară.

Nu uita! Alege mobila pentru camera copilului ținând cont de preferințele micuțului tău. Nu urmări ca designul camerei să se potrivească perfect cu restul apartamentului sau casei tale. Dă copilului tău șansa să aibă o cameră care să îl reprezinte. Până la urmă, “arhitectura este adăpost, design-ul unui spațiu care te conține, te îmbrățișează, te exaltă, te tulbură, și te stimulează.”

Sursă foto main: Shutterstock

Mihaela Pirvulescusi Iulia Vaculisteanu

Articole recente

Cum faci o renovare rapidă

Renovarea unei locuințe poate fi o provocare majoră, mai ales atunci când timpul este scurt…

August 5, 2024

Tot ce trebuie să ştii despre mobilarea noii tale case

Mutarea în casă nouă este un eveniment important, indiferent de vârsta pe care o ai.…

July 24, 2024

Iubirea de sine: cum să-ți porți de grijă în câțiva pași simpli

Iubirea de sine este un concept tot mai întâlnit al zilelor noastre. Prinși în programul…

April 29, 2024

8 moduri să-ți faci viața acasă mai ușoară pentru tine și familia ta

Acasă ar trebui să fie refugiul tău, locul unde te poți relaxa și simți în…

March 28, 2024

Cum să mărești aportul de fier din alimentație

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea și vitalitatea organismului nostru. Acesta este implicat în…

January 23, 2024

Ce se întâmplă când amâni vizita la dentist: complicații ale cariilor netratate

Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient,…

December 14, 2023

tettu.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies