Hortensia este o floare cunoscută şi apreciată pentru aspectul său, perfect aclimatizata în România. Nu necesită condiţii speciale de creştere şi rezistă bine în orice condiţii de temperatura. Din acest motiv, planta originară din America de Nord, ce numără nu mai puţin de 1200 de specii, poate fi ideală pentru creşterea în ghiveci sau în grădină. Exista însă şi atenţionări importante de care trebuie sa tii cont pentru cresterea ei. Toate informaţiile necesare se vor regăsi în următorul articol.

Cele mai populare specii de hortensie
Înmulţire
Condiţii de creştere
Cum să schimbi culoarea hortensiei
Boli şi dăunători
Atenţionări pentru organismul uman

Cele mai populare specii de hortensie

Hydrangea macrophylla înfloreşte din iunie până în octombrie. Florile de Hydrangea macrophylla pot fi albastre sau roz sau unele nuanțe între acestea, cum ar fi liliac sau purpuriu. Aceşti arbuști sunt rezistenţi, insa în ierni mai reci, poate fi necesar să protejezi bușonul, astfel încât mugurii să nu înghețe. Frunzele sunt mari şi ovale. Noile tulpini nu vor produce flori până în anul următor. Dacă tăierea ușoară este necesară pentru a reduce dimensiunea sau forma arbustului, tulpinile pot fi tăiate în iunie sau iulie, după ce arbustul înflorește, dar înainte de formarea mugurilor pentru anul următor.

Hydrangea arborescens produce flori frumoase, ce apar sub forma unor globuri verzi la începutul verii. Ele devin din ce în ce mai mari și capătă culoarea albă. Florile pot ajunge şi la 10 centimetri, dar în acest caz au nevoie de sprijin, pentru că tulpinile sunt subţiri. Florile vor rămâne pe arbust timp de multe săptămâni, transformându-şi lent culoarea într-un maro deschis. Această hortensie preferă ierni răcoroase și nu se descurcă bine în căldura umedă. Rata de creștere este rapidă, adesea mai mare de 18 cm pe an.

Hydrangea quercifolia este uneori numită hortensia de stejar, deoarece frunzele sale sunt în formă de frunze de stejar. Capătă o culoare roșie aprinsă în toamnă. Hortensia de stejar este originară din Statele Unite. Acest arbust poate avea nevoie de protecție împotriva vânturilor puternice. Înfloreşte în perioada de vară. Florile albe sunt în formă de con. Hydrangea quercifolia poate fi cultivată la soare sau umbră, în sol umed. Va prospera în locații mai însorite și mai uscate decât pot tolera cele mai multe alte hortensii şi are nevoie de drenaj excelent în zonele umede. Este foarte sensibilă în zonele umede, pentru că îi pot putrezi cu uşurinţă rădăcinile. Hortensia de stejar crește de la 12 până la 18 centimetri anual.

Hydrangea paniculata are flori albe, în formă de con în timpul verii, care, de multe ori, capătă culoarea roz în timp ce se maturizează. Arbustul poate ajunge chiar şi la 6 metri înălţime. Cel mai cunoscut soi este Hydrangea paniculata “Grandiflora”. Acest arbust are o formă rotunjită şi tolerează tăierea mai ușor decât celelalte hortensii. Poate fi tăiat în toamnă, iarnă sau primăvară.

Înmulţire

Cea mai bună perioadă pentru înmulţirea hortensiei este primăvara, intre februarie şi iunie. Metoda este cea a butaşilor preluaţi din vârf sau fragmente de lăstar.

Butaşii de vârf de lăstari trebuie să aibă 8-10 cm, iar butaşii de fragmente de lăstari mai puţin. Butaşii se taie de pe plantă mama la 2-3 mm sub nod, iar următoarea etapă presupune plantarea lor într-un ghiveci cu diametrul de minim 12 cm sau direct într-un sol tratat cu un sfert mraniţă, un sfert turbă, un sfert pământ de ţelină şi un sfert nisip.

În cele mai bune condiţii, durează o lună până la înrădăcinarea butaşilor iar hortensiile obţinute din butaşi vor înflori după un an de la această operaţiune.

Condiţii de creştere

Cele mai multe hortensii se dezvoltă în soluri bogate, poroase, umede. Adaugă compost pentru a îmbogăți solul slab. Preferă soarele dimineața si umbră după-amiaza; totuși, multe vor crește și vor înflori în umbra parțială.

Pentru a le planta, sapă o groapă la fel de adâncă precum rădăcina dar de 2 până la 3 ori mai largă. Aşază plantă în gaură și umple-o pe jumătate cu pământ. Adaugă apă. După ce apa va fi drenată, umple restul gropii cu solul. Lasă spaţiu de 1-3 metri intre hortensii.

Pentru primul an sau doi după plantare și în timpul oricărei secete, asigură-te că hortensiile obțin o cantitate mare de apă. Frunzele vor dispărea dacă solul este prea uscat. Dacă solul este bogat, este posibil să nu ai nevoie să fertilizezi hortensiile. Dacă solul este ușor sau nisipos, cel mai bine este să hrăneşti plantele o dată pe an la sfârșitul iernii sau primăverii. Prea multe îngrășăminte încurajează creșterea frunzelor în detrimentul florilor.

În toamnă, acoperă plantele cu frunze, ace de pin sau paie. Dacă este posibil, acoperă întreaga plantă, cu vârful inclus iarna, pentru că în grădina are un risc ridicat de îngheţ. Pentru protecţie, se recomandă folosirea ghivecelor de grădina foarte mari.

În casă, hortensia nu rezistă mai mult de 2-3 ani, aşa că îţi recomandăm să o pui pe un balcon deschis sau dacă e termoizolat, lasă fereastra deschisă. Ar fi bine ca ghiveciul trebuie să asigure termorezistenta la frig cât şi la căldură, de aceea evită-le pe cele de plastic. Tind să se supraîncălzească.

Cum să schimbi culoarea hortensiei

Schimbarea culorilor florilor este posibilă, dar nu instantaneu. Corecția de culoare durează săptămâni, chiar luni. Aşteaptă până când planta are cel puțin 2 ani. De asemenea, reține că este mai ușor să schimbi florile albastre spre roz decât roz în albastre.

Nu toate hortensiile îşi schimbă culoarea. Culoarea unor hortensii (ex. macrophylla) îşi modifică culoarea pe baza pH-ului solului. Solul acid cu un pH mai mic de 5,5 produce flori albastre; solurile cu un pH mai mare de 5,5 produc flori roz. Florile albe nu sunt afectate de pH.

Boli şi dăunători

Hortensiile pot fi afectate de ciuperci (Botrytis cinerea) care se pot forma în sol, la nivelul rădăcinii, în cazul udării excesive. Există risc şi de un fenomen numit făinare, produs de parazitul Microsphera polonica, manifestat prin pete albicioase, de forme şi dimensiuni neregulate, pe plante şi butaşii tineri.

Nu neglija ameninţarea acarienilor, a afidelor sau a paduchilor de frunze, a melcilor sau a putregaiului cenuşiu care pot duce la putrezirea plantei.

Atenţionări pentru organismul uman

Din păcate, hortensia este otrăvitoare şi, mai nou folosită şi pe post de drog. Cele mai toxice părţi ale hortensiei sunt mugurii şi frunzele, ce conţin o substanţă numită Hydragin, ce poate provoca dureri de stomac, vărsături şi  stări de letargie.

Atunci când grădinăreşti în jurul hortensiei, poartă mănuşi pentru a evita dermatita cauzată de această plantă.

Aşa că te sfătuim să ai multă grijă atunci când creşti o hortensie şi s-o ţii departe de locul în care dormi. Dacă iei toate măsurile de precauţie, te vei bucura de o plantă care se îngrijeşte uşor, nu este foarte pretenţioasă cu condiţiile de mediu şi arata minunat, colorând si înveselind încăperea sau grădina.

Sursa foto: Shutterstock

Total
58
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda