Frezia este una dintre cele mai iubite flori de la noi. Cunoscută pentru nuanțele multicolore și pentru mirosul specific, frezia este o plantă perenă, decorativă, ce poate atinge 10-50 cm înălțime. Mai jos poți citi un ghid complet de plantare și îngrijire al acestei flori de primăvară. 

Proveniența
Tipuri de frezii
Plantarea freziilor
Cum îngrijești freziile
Cum se înmulțesc freziile
Boli și dăunători ai freziilor

Proveniența

Frezia provine din Africa de Sud și este o rudă apropiată a irisului, floarea incluzând cel puțin 30 specii. 

Numele a fost pus de către botanistul Christian P. Ecklon în memoria prietenului său bun, Friedrich H.T. Freese, un alt botanist. 

Floarea reprezintă un simbol al prieteniei, încrederii și inocenței. Reprezintă cadouri ideale pentru prieteni sau membri ai familiei. 

Potrivit legendelor, frezia se oferă cuplurilor la a șaptea aniversare, iar în numerologie, frezia reprezintă numărul nouă asociat cu altruismul. 

Simbolistica variază și în funcție de culoare. Astfel, frezia roz înseamnă dragoste maternă, frezia galbenă bucuria și prietenia, iar frezia roșie pasiunea din cuplu. 

Tipuri de frezii

Freziile vin în culori dintre cele mai diverse de la alb la galben, roz, violet, roșu sau hibridizări de culori. Mai jos sunt principalele tipuri de frezii:

  • Acapulco – are petale roșu-portocalii iar partea centrală este galbenă
  • Alba – are petale albe și mici detalii galbene și se dezvoltă armonios în zonele cu climat rece, supraviețuind chiar și pe vreme vântoasă. Poate ajunge până la 45 cm înălțime
  • Algarve – o varietate de frezie cu petale duble și nuanțe de albastru deschis până la alb
  • Ambasador – una dintre cele mai populare tipuri de frezii, Ambassador produce flori albe de mari dimensiuni cu tulpini rezistente care pot atinge 60 cm înălțime
  • Angelique – are formă de trompetă cu petale în nuanțe de galben aprins. Această frezie adoră soarele din zonele semiumbrite
  • Ballerina – are petale în nuanțe de alb-crem, floarea semănând mult cu un trandafir
  • Bastogne – o frezie cu petale duble în culori de la portocaliu la galben închis
  • Blue Bayou – o varietate introdusă în anii ‘90, are petale în nuanțe de albastru-violet cu mijlocul galben
  • Blue Navy – are petale albastru-violet cu detalii albe sau galbene în mijloc
  • Bordeaux – are petale în nuanțe de roșu aprins cu mijlocul galben aprins și alb
  • Clementine – vine în nuanțe portocalii care variază de la portocaliu deschis, chiar corai, la portocaliu închis
  • Corvette – are petale mari albe care par a fi distribuie în valuri și mijlocul alb cu galben
  • Cote d’Azur – o frezie în nuanțe de lavandă sau violet cu detalii albe și galben pal aproape de mijloc
  • Dalba – o frezie în varietăți de alb care se dezvoltă bine chiar și în zonele mai reci. Dăunătorii apar foarte rar
  • Duet – are un colorit inedit, petalele sunt roz-zmeură cu mici picățele roșii pe trei petale
  • Mozella – are petale sub formă de trompetă în nuanțe de roz pal cu detalii albe și galbene
  • Panda – are petale roz-zmeură cu detalii albe spre centru (centrul este galben)
  • Oberon – are petale crem-galbene cu detalii roșii-portocalii. Sunt sensibile la frig
  • Orlando – are petale mari în nuanțe de portocaliu aprins și galben închis la culoare
  • Sandra – are petale roz, vârfuri roz închis și detalii albe și galbene spre centru
  • Santana – acest tip de frezie are petale galbene cu detalii albe-crem și un centru galben
  • Tahiti – are petale de un alb luminos și un aspect elegant
  • Texas – are petale galbene și centrul galben. Este printre cele mai parfumate soiuri de frezie
  • Troubadour – are petale de un roz-zmeură care atrag toate privirile. Galbenul din centru complimentează floarea
  • Vienna – are petale alb-crem și un centru bej fiind potrivite mai ales alături de frezii în culori aprinse
  • Virginia – are petale în nuanțe luminoase de alb cu un centru tot alb

Plantarea freziilor

Plantarea nu reprezintă o corvoadă atât timp cât ai la îndemână toate cele necesare și urmezi instrucțiunile. 

Alegerea locului

Alegerea locului este foarte importantă. Contează mult locul în care plantezi semințele (solul sau substratul) dar și ca florile să aibă acces la lumina directă a soarelui. Aceste două lucruri ajută la obținerea unei înfloriri bogate.

Substratul

Substratul trebuie să fie ușor acid (un pH de 6-7) și bine drenat. Dacă plantezi frezii la ghiveci, este bine să alegi pământ de flori de la un magazin specializat. 

Pregătirea terenului

Curăță pământul pe care vei planta bulbii sau semințele cu ajutorul unei greble. Îndepărtează resturile și sparge bulgării mari de pământ. 

Sapă gropi adânci de 25-30 cm adâncime și nivelează locul cu ajutorul greblei sau sapei. Dacă alegi să plantezi frezii în ghiveci, optează pentru un vas cu găuri pentru a evita staționarea apei la rădăcina și compromiterea înfloririi. 

De asemenea, în pământul din ghiveci poți adăuga nisip sau pietriș, la fel, pentru a fluidiza trecerea apei. 

Adâncimea bulbilor

Dacă plantezi bulbi, sapă gropi de minim 4-5 cm adâncime, iar distanța dintre ei să fie de circa 8-12 cm. Dacă pui bulbi în ghiveci, distanța dintre bulbi trebuie să fie de minim 2-3 cm. 

Plantarea bulbilor se face primăvara (pe la mijlocul lunii aprilie). Alege bulbi feriți de putregai, deshidratați sau care au o culoare anormală (alta decât verde). Primele semne ale înfloririi apar după aproximativ 2-3 săptămâni. 

Freziile de grădină

În cazul freziilor de grădină din semințe, este nevoie de circa 10-12 săptămâni de la plantare până la apariția primelor flori.

Partea bună este că deși ai de așteptat cam mult, perioada de înflorire este de aproximativ 6-8 săptămâni, deci te vei putea bucura mult timp de colorit și mirosul plăcut. 

Pentru a se dezvolta armonios, freziile au nevoie de temperaturi relativ scăzute, un lucru aproape imposibil în verile de la noi. De aceea, este indicat să le plantezi primăvara, după jumătatea lunii aprilie sau la începutul toamnei pentru a înflori armonios. 

Freziile în ghiveci

Dacă plantezi frezii la ghiveci ai nevoie, ca și în cazul celor de grădină, de temperaturi scăzute (sub 25 grade Celsius). 

Plantarea trebuie să se facă în aprilie-mai și este nevoie de 10-12 săptămâni până la înflorire. Este bine să montezi un suport de susținere pentru a asigura verticalitatea florilor. 

De asemenea, este recomandat să oferi freziilor cât mai mult soare; ideal ar trebui ca ghivecele să fie îndreptate spre sud. 

Ca în cazul altor plante ținute în casă, este bine să ții freziile departe de calorifer sau de acțiunea directă a aerului condiționat. 

Cum îngrijești freziile

Poate cel mai important lucru în îngrijirea freziilor este să le asiguri acces direct la lumina soarelui și în afara bătăii vântului. 

Totodată, este indicat să apelezi la îngrășământ chimic bogat în fosfor și potasiu, mai ales în perioada de creștere. 

După înflorire, este bine să îndepărtezi frunzele și florile uscate pentru a face loc viitoarei înfloriri. 

În ceea ce privește apa, nu trebuie să adaugi prea multă. Freziile au nevoie de apă, însă dacă pui prea multă riști staționarea sa (evită acest lucru punând la rădăcina florii pietriș, nisip și turbă) și compromiterea florilor. 

Fertilizarea se face în perioada de creștere, cel mult de două ori pe lună cu îngrășăminte lichide sau hidrosolubile special create pentru flori. 

Verifică înfingând un deget până la 2-4 cm adâncime. Dacă este uscat, este timpul să mai pui apă. 

Dacă vezi că florile încep să se ofilească poate fi un alt semn că pui prea multă apă. Limitează treptat udarea. 

Toamna este recomandat să scoți bulbii din pământ (sunt sensibili la îngheț). Aceștia trebuie ținuți în condiții optime (un spațiu răcoros dar nu rece, uscat și întunecat) până la sfârșitul iernii. 

Cum se înmulțesc freziile

Înmulțirea freziilor se face prin bulbi sau prin semințe, fiecare metodă având avantajele și neajunsurile sale. 

Înmulțirea prin bulbi

După uscarea florilor, lasă frunzele să se usuce în voie. În această perioadă freziile se înmulțesc și depozitează substanțele nutritive necesare unui nou ciclu de înflorire. Udarea este obligatorie. 

Odată ce frunzele s-au uscat, dezgroapă bulbii, scutără-i de pământ și pune-i în pivniță sau garaj (necesită un loc umbros, ferit de soare, aerisit și umezeală). 

La începutul primăverii, bulbii se separă și se plantează în ghivece individuale sau în spații separate în grădină pe la mijlocul lunii aprilie.  

Înmulțirea prin semințe

O alternativă la înmulțirea prin bulbi este reprezentată de înmulțirea prin semințe. Din nefericire, reprezintă o operațiune anevoioasă și de durată. Semințele de frezie au nevoie de cel puțin 18 luni pentru a produce flori. 

La început apare o plăntuță cu frunze pentru ca în al doilea an să apară primele flori. Semințele trebuie plantate la 1 cm adâncime într-un amestec de turbă și pământ de flori. 

Acestea vor începe să germineze în 3-4 săptămâni din momentul plantării. Pentru a se dezvolta armonios freziile au nevoie de temperaturi reduse (circa 10 grade Celsius). O temperatură prea mare afectează dezvoltarea florilor. 

Boli și dăunători ai freziilor

În general, majoritatea problemelor freziilor vin din calitatea bulbilor. Indiferent dacă i-ai luat de la un magazin specializat sau i-ai produs tu, calitatea lor contează foarte mult. Dacă sunt mucegăiți sau moi la atingere aruncă-i. De asemenea, este recomandat ca toamna și iarna să stropești bulbii cu insecticide și fungicide. 

Alte probleme care afectează freziile includ virușii. Primele semne sunt îngălbenirea frunzelor și florile care nu se mai deschid. Dacă observi acest lucru în ghiveci sau în grădină, elimină acea floare înainte de a le îmbolnăvi și pe celelalte. 

De asemenea, există și pericolul afidelor, în special în cazul freziilor de grădină. Însă dacă le tratezi cu insecticid elimini acest pericol. Este bine să aplici tratamente fitosanitare cu insecticide și fungicide o dată la 3-4 săptămâni.

Freziile sunt printre cele mai frumoase flori care ne încântă cu parfumul lor în fiecare primăvară. Plantează-le cu atenție, ai grijă de ele și oferă-le suficientă apă și lumină și te vor răsplăti prin corola multicoloră.  

Sursa foto: Shutterstock

Total
9
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda