Dacă plănuiești să renovezi baia o faci în primul rând pentru că zugrăveala și instalațiile s-au învechit, dar, cel mai probabil, o faci și pentru că încăperea nu mai este în ton cu personalitatea ta, cu simțul tău estetic și nu îți provoacă vizual ideea de confort.

Alegerile stilistice îți sunt adesea limitate de felul în care crezi că ar trebui să arate o baie, dar și de funcționalitatea camerei. Însă locuința ta este gândită ca o reflexie a personalității tale; în niciun caz baia nu e camera care ar trebui să facă excepție de la această regulă.

Baia este prima cameră în care intri dimineața – cu ce atmosferă ar trebui să te întâmpine?

Baia trebuie decorată astfel încât să îți ușureze efortul de a te trezi în fiecare dimineață. Înainte de a alege orice decorațiune, trebuie să te întrebi dacă se află printre primele lucruri pe care le vei vedea când te vei trezi. Dacă stai prea mult timp să te gândești ce culoare ar trebui să alegi pentru gresie și faianță, află că nici măcar culorile întunecate nu sunt „interzise”, atât timp cât îți creează o stare de confort.

Ce fel de sistem de iluminat e mai potrivit? O lumină caldă dar prea puternică poate fi deranjantă pentru ochi, dar o lumină rece induce imediat senzația de frig. O idee ar fi instalarea unor becuri LED controlate prin variatoare. Astfel, vei putea să reglezi lumina în funcție de nevoi.

Instalațiile nu sunt doar necesare, ele trebuie să fie și estetice

Tindem să uităm că atunci când alegem o cadă sau un lavoar acestea vor face parte din aspectul final al camerei. Poți da băii o tematică pe care să o păstrezi la fiecare detaliu. Și trebuie să ții cont de această tematică încă de când începi să cauți baterii de baie, pere de duș sau oglinzi cu polițe. 

Dacă vrei ca baia ta să aibă un aspect futurist poți alege culori intense și modele geometrice care se vor reflecta în baterii și țevi cromate. În schimb, dacă vrei un aspect vintage, vei decora în culori mate pe care le poți completa cu instalații din cupru sau cu un aspect asemănător.

Poți folosi și materiale pe care le credeai inutilizabile

Într-adevăr, acum 10 ani, aplicarea parchetului pe podeaua băii ar fi implicat refacerea întregii pardoseli în doar câteva luni. Astăzi însă tehnologia a evoluat suficient pentru a permite realizarea unui parchet tratat cu suficiente straturi de ceară încât să devină impermeabil.

Parchetul a devenit astfel o alternativă la gresie și o alegere perfectă pentru cei care își doresc o baie călduroasă, indiferent de anotimp.

Cum faci spațierea în băile mici

Dacă locuiești la bloc, sunt destul de slabe șansele ca apartamentul tău să fie dotat cu o baie mare. Dar asta nu înseamnă că trebuie să simți o senzație de claustrofobie de fiecare dată când faci un duș. Există însă nenumărate metode prin care poți face baia să pară mai mare.

Unul dintre cele mai cunoscute trucuri este adăugarea încă unei oglinzi. Puse una în fața celeilalte, două oglinzi vor crea nu doar o senzație de infinit, dar vor fi și practice. De asemenea, alegerea unor culori luminoase pentru faianța de pe pereți poate face spațiul să pară mai larg. Dar acestea sunt doar niște iluzii, iar singurul mod prin care putem profita de tot spațiul pe care îl avem la dispoziție este amenajarea sa corespunzătoare.

Cada este aplicația care dă sufletul unei camere de baie, însă nu ai greși dacă ai renunța la ea în favoarea unei cabine de duș elegante. Spațiul economisit poate fi destinat unei mașini de spălat sau unor seturi de rafturi. Dacă dorești să păstrezi cada, o poți completa cu rafturi de colț, estetice și foarte utile. De asemenea, nu ignora posibilitatea de a monta în baie un dulap suspendat, care va deveni un spațiu eficient pentru depozitare, oferindu-ți mult mai mult loc pentru desfășurare.

Poți face loc chiar și pentru… artă

Dacă tot încerci atât de mult să faci o cameră pe gustul tău, o poți decora cu obiecte care îți provoacă plăcere și emoție. Singurul truc este să respecți tematica. Baia futuristă ar putea avea pe perete un poster cu o navă în cosmos, iar o baie care amintește de vacanțe tropicale ar putea avea decorațiuni specifice unui vapor (sfori, colac de salvare, o hartă veche etc.).

Ideal este să ții cont și de celelalte elemente și să nu încerci să salvezi o baie banală doar prin atârnarea de perete a unor obiecte. De asemenea, trebuie să te asiguri că aceste obiecte sunt laminate sau lăcuite corespunzător pentru a rezista aburilor. Cu doar puțin simț estetic, poți realiza combinația ideală care va transforma fiecare duș într-un spectacol vizual.

Sursă foto: Shutterstock / Tracy ben

Total
59
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda