Vremurile în care amenajarea bucătăriei presupunea achiziționarea unei mese, a unor scaune, a aragazului și a frigiderului sunt demult apuse. Ritmul cotidian alert, presiunea de face cât mai multe, cât mai bine și în cât mai scurt timp posibil, alături de dorința firească de a fructifica la maxim timpul liber, au dus la apariția și a altor electronice și electrocasnice care să ne ușureze și scurteze sarcinile din bucătărie.

Un astfel de ajutor la casa omului este și mașina de spălat vase, un produs a cărui popularitate crește din ce în ce mai mult și în rândul românilor.

De ce am nevoie de o mașină de spălat vase?
Ce tipuri de mașini de spălat vase există?
Cum aleg o mașină de spălat vase?
Cum se montează mașina de spălat vase?
Sfaturi de întreținere

De ce am nevoie de o mașină de spălat vase?

Argumentul suprem ca răspuns la această întrebare ar fi pentru că ai nevoie de „mai mult timp liber pentru tine”. Timp pe care să îl petreci cu familia, cu prietenii sau, pur și simplu, cu tine însăți. Dar acesta nu este singurul motiv. Haide să le luăm pe rând:

1. Economie de resurse

Economisești apă

Un studiu publicat în International Journal of Consumer Studies a demontat mitul potrivit căruia mașina de spălat vase ar consuma mai multă apă decât spălatul „de mână”. Conform acestui studiu, o mașină de spălat vase modernă te ajută să economisești cu până la 33% faţă de spălatul manual al aceleiaşi cantităţi de vase.

Economisești energie electrică

Și nu doar apa este singura resursă economisită, dar și energia electrică. Poate părea ciudat, într-adevăr, dar energia electrică necesară încălzirii apei folosite pentru a spăla vasele manual (2.5 kWh/12 seturi de veselă) este considerabil mai mare decât cea folosită de o mașină de spălat vase (0.92kW/12 seturi de veselă), conform aceluiași studiu.

De altfel, cele două resurse sunt strîns legate între ele atunci când vine vorba despre alegerea unei mașini de spălat vase și asta pentru că mașina de spălat vase consumă până la 60% din energie pentru a încălzi apa, deci cu cât mașina de spalat vase consumă mai puțină apă, consumul de curent va fi și el mai mic. Prin urmare, alege mașina cu cea mai mică clasă de consum al apei; dacă are și o clasă energetică bună, cu atât mai bine! Verifică specificațiile producătorului, care este consumul estimat/an – recomandat este să nu depășească 298 KW/an și nu mai mult de 2800 litri de apă /an.

Tot la capitolul economie apă și energie electrică, poți avea în vedere ca mașina pe care o alegi să dispună de funcția „spălare eco” – aceasta adaptează cantitatea de apă folosită în funcție de gradul de murdărie al vaselor sau de gradul de încărcare al mașinii. Uscătorul mașinii folosește și el cam 75% din energia consumată de mașina de spălat vase. Mașinile fără funcția de uscător automat („no heat”) consumă mai puțin și sunt mai ieftine, permițând însă doar uscarea naturală a vaselor, prin scurgere.

Economisești bani

Un consum mai mic de apă și de energie electrică se reflectă nu doar într-un mediu mai puțin poluat, ci și în facturi mai mici și, prin urmare, economii în buget. Mai mulți bani în buzunar vei observa și datorită unui consum mai mic de detergent de spălat vase, bureți de vase sau produse pentru curățat chiuveta.

Economisești timp

Fără doar și poate însă, cea mai prețioasă resursă pe care o vei economisi cu ajutorul unei mașini de spălat vase este timpul! Dacă pentru 12 seturi de veselă s-a demonstrat ca este nevoie, în medie, de 79 de minute de spălat manual, spălarea vaselor va presupune alocarea din partea ta a aproximativ 9 minute – timp necesar încărcărcării și descărcării celor 12 seturi.

Nimănui nu-i place să-și piardă vremea cu o activitate ce ar putea fi făcută automat. Cu toții simțim, la un moment dat, că râmânem fără timp pentru lucruri mult mai importante. O mașină de spălat vase îți permite să ai mai mult timp la dispoziție pentru familie și prieteni, să rezolvi alte trebui în paralel sau, pur și simplu, să îți savurezi cafeaua preferată în timp ce bucătăria ta se pregătește cu vase strălucitoare pentru următoarea masă.

2. Vase mai curate și igienizate

Spălatul vaselor de mână nu numai că îți consumă mai mult timp și energie, dar nici rezultatele nu sunt pe măsura celor pe care le poți obține folosind o mașină de spălat vase. Și asta în primul rând datorită temperaturii înalte la care poate ajunge apa în timpul spălării. Dacă temperatura la care se spală vasele cu mâna este în jur de 35 de grade, în cazul mașinii de spălat, apa poate atinge temperatura de 50-70 de grade (temperaturi imposibil de suportat de mâinile tale).

În principiu, cam acestea sunt temperaturile la care poate ajunge apa într-o mașină de spălat vase, în funcție de programul de spălare ales:

  • 50 grade C – spălarea economică;
  • 60 grade C – spălarea rapidă;
  • 70 grade C – spălarea intensivă (recomandată pentru a îndepărta urmele de murdărie dificilă de pe vase, oale și tigăi).

Ca idee, un program de spălare rapidă durează în medie o oră, iar cel intensiv poate ajunge până la trei ore.

Vase mai curate se pot obține și datorită diverselor funcții și opțiuni cu care sunt dotate mașinile de spălat vase moderne, de la brațe rotative care asigură o curățare de până la 5 ori mai eficientă pentru vasele foarte murdare, la jeturi puternice de aer cald care păstrează paharele și vesela din porțelan ca noi.

Tot în strânsă legătură cu temperatura de spălare a vaselor se află și gradul de igienă al acestora. E ca la mașina de spalat rufe: temperatura mai mare dezinfectează mai bine. Ca să nu mai pomenim de buretele de spălat vase, cel mai mare purtător de bacterii din întreaga casă (s-a demonstrat că buretele pentru vase este de 200.000 de ori mai murdar decat scaunul de toaletă!).

3. Confort sporit

Și prin asta ne referim atât la confortul psihic de a ști că ai scăpat de o grijă, că ai mai mult timp la dispoziție pentru orice altceva, dar și la cel fizic: este mult mai ușor să încarci și să golești o mașină de spălat vase, decât să stai cu orele în picioare, aplecată deasupra chiuvetei.

Și mâinile tale îți vor mulțumi: gata cu pielea aspră și uscată cauzată de folosirea detergentului de vase și a substanțelor chimice dure pentru curățat murdăria dificilă, grăsimea arsă sau chiuveta.

4. Eficientizarea spațiului din bucătărie

Picurător, scurgător pentru vase, suport pentru scurs tacâmurile … atâtea “instrumente” la care poți renunța și elibera astfel bucătăria și ale căror funcții le preia mașina de spălat vase. Poți folosi spațiul respectiv pentru a înfrumuseța încăperea cu o floare, o plantă verde, o ramă foto sau un mic tablou vintage. Un spațiu de lucru mai curat, aerisit, frumos îți va creea și o stare de spirit mai bună și mai productivă.

S-a terminat și cu mormanele de vase murdare adunate în chiuvetă! Nu-ți rămâne decât să “ascunzi” farfuriile în mașină după ce ai terminat de servit masa. Ai scăpat de senzația de dezordine și de aspectul inestetic, lucru pe care fii sigură că și oaspeții tăi îl vor aprecia.

5. Gata cu certurile pe subiectul “cine spală vasele” ☺ 

Dacă la dusul gunoiului, datul cu aspiratorul sau ștersul prafului sarcinile sunt clar împărțite  în gospodărie, la capitolul spălat vase mereu apar discuții. “E rândul tău să speli vasele în seara asta!”, “Eu am gătit, tu speli vasele!” sau “Eu am spălat ieri vasele, azi e treaba ta!” sunt doar câteva dintre replicile pe care e imposibil să nu le fi auzit măcar o dată într-o casă. Dar nu și într-una echipată cu o mașină de spălat vase …

Ce tipuri de mașini de spălat vase există?

Acum că te-ai convins despre beneficiile pe care ți le oferă o mașină de spălat vase, haide să vedem împreună ce tipuri de mașini de spălat vase există și care ar fi cea mai potrivită pentru bucătăria ta:

1. Mașini de spălat vase independente

Denumite și mașini de spălat vase clasice sau standard, acestea sunt, după cum le spune și numele, independente de mobila din bucătărie. Ele pot fi amplasate oriunde în casă, atât timp cât au o sursă de curent electric, una de apă și o scurgere pentru evacuarea apei. O mașină de spălat vase independentă nu are nevoie de spațiu liber în dulap – o poți așeza lângă mobilier, în hol sau în cămară.

image5

Ca dimensiuni, acestea pot avea 45 de cm lățime, 55 de cm sau 60 de cm și o capacitate de spălare ce poate depăși 13 seturi de vase, fiind deci ideale familiilor numeroase sau în bucătăriile în care se gătește frecvent. Un set conține toate vasele și tacâmurile necesare unei persoane la o masă: farfurie mică, farfurie mare, farfurie adâncă, lingură, furculiță, linguriță, cuțit, pahar, cană.   

2. Mașini de spălat vase compacte

Acestea sunt tot niște mașini de spălat vase independente (în sensul în care nu se încastrează în mobilier) dar mult mai reduse ca dimensiuni – lățime sub 45 de cm. Ele se aseamănă cu un cuptor cu microunde, putând fi amplaste pe blatul de bucătărie, pe un dulap sau chiar peste alte electrocasnice. O mașină de spălat vase compactă este ideală pentru persoanele singure sau pentru un cuplu, având, de regulă, o capacitate de 6 seturi.

image1

Totodată, o mașină de spălat vase mică (sau mini-mașina de spălat vase) este practică și foarte comodă într-o bucătărie de garsonieră, o cameră de cămin sau, de ce nu, chiar într-o rulotă.

3. Mașini de spălat vase incorporabile

Aceste mașini de spălat vase se deosebesc de cele clasice prin faptul că se încastrează în mobilierul din bucătărie, fiind astfel foarte discrete. Principiul de mascare este acela de a aplica pe ușa mașinii un panou identic cu restul mobilei din bucătărie. Singurul moment în care ea devine vizibilă este atunci când ușa este deschisă. Iată niște modele de mașini de spălat vase incorporabile care pot oferi eleganță bucătăriei tale, fără electrocasnice la vedere.

Ca dimensiuni, acestea au fie 45 de cm lățime, fie 60, deci la fel de încăpătoare. Ele intră sub blat, pe picioarele lor, în locul unui dulap. Cum majoritatea corpurilor de bucătărie au 60 de cm sau 45 de cm lățime, lasă un astfel de loc sau înlocuiește un dulap existent cu o mașină de spălat vase de dimensiunea potrivită.

image7        image6

Dacă ai deja mobila de bucătărie și nu mai este loc disponibil, tot ce trebuie să faci este să elimini un dulap de jos, preferabil cel de lângă chiuvetă, pentru a te racorda mai ușor la conducta de alimentare cu apă și la scurgere.

4. Mașini de spălat vase semi-incorporabile

O astfel de mașină de spălat vase se integrează și ea ușor în mobilierul de bucătărie, însă doar parțial, panoul de control și/sau ușa frontală rămânând vizibile.

mv semi incorporabila

Cum aleg o mașină de spălat vase?

Buget

În România, maşinile de spălat vase au început să atragă atenţia publicului cam cu 10 ani în urmă, în timp ce în America de Nord şi în vestul Europei ele au devenit populare încă de prin anii ’70. Până nu demult, ele erau apanajul oamenilor înstăriți, cu joburi bine plătite dar foarte solicitante, care nu le permiteau să piardă timpul cu spălatul vaselor.

Ce-i drept, nici în zilele noastre un astfel de electrocasnic nu este tocmai accesibil oricui, prețul mediu al unei mașini de spălat vase fiind undeva la 1.000 de lei. Deși reprezintă un efort financiar iniţial mare, îți vei recupera rapid investiţia prin economiile realizate ulterior cu ajutorul ei (la apă, energie electrică, deterget și produse de curățat).

Dimensiuni/spațiu alocat

Mașinile de spălat vase au lăţimi standard de 45 cm, 55 cm şi 60 cm, astfel încât poți alege ce se potrivește mai bine bucătăriei tale, în funcție de spațiul disponibil.

Un alt aspect îl reprezintă dimensiunea mașinii de spălat la interior, mai exact capacitatea de spălare. Aflată de regulă între 4 şi 14 seturi, este importantă la alegerea unei maşini de spălat vase în funcție de numărul de membri ai familiei tale, cât de des ai musafiri, cât de frecvent speli vasele sau cât de mult gătești.

Programe de spălare

Toate mașinile de spălat vase, chiar şi cele mai simple, au minim trei programe: pentru spălare uşoară, medie şi intensă. Acestea sunt suficiente pentru majoritatea nevoilor practice, inclusiv pentru urmele de mâncare arsă.

În afară de acestea, și în funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție, mai există:

  • programe speciale pentru spălarea vaselor de cristal,
  • spălare cu abur,
  • dezinfecţie,
  • spălare rapidă,
  • program doar pentru clătire și uscare,
  • program eco (ce adaptează cantitatea de apă folosită în funcție de gradul de murdărie al vaselor sau de gradul de încărcare al mașinii),
  • program special pentru pahare ş.a.

În general, numărul de programe creşte odată cu preţul aparatului.

Alte opțiuni

  • display care să indice cât timp a mai rămas din ciclul de spălare
  • sertar pentru tacâmuri (unele mașini de spălat vase au un suport detașabil în acest sertar, ca să poți ridica rapid toate tacâmurile dintr-o mișcare)
  • gradul de silențiozitate (dacă are peste 50 de decibeli se consideră a fi zgomotoasă, între 45-50 e mediu-zgomotoasă, iar sub 45 de decibeli sunt considerate silențioase)
  • gradul de flexibilitate din interior (să se lase în jos grilajul, spațiu adaptabil pentru tot felul de vase mai voluminoase, oale, tigăi etc.)
  • funcția de uscător automat (mașinile fără funcția de uscător automat – „no heat” – consumă mai puțin și sunt mai ieftine, însă acestea au doar o încăpere pentru scurgerea vaselor, ceea ce presupune un timp mai îndelungat pentru uscarea acestora).

Cum se montează mașina de spălat vase?

În principiu, nu este nimic foarte complicat în a instala o mașină de spălat vase, atât timp cât ai în apropiere o sursă de energie electrică, o sursă de apă curentă și o scurgere pentru evacuare. Poți avea în vedere următorii pași:

Pasul 1: înainte de a monta mașina de spălat vase, verfică dacă rețeaua electrică, de alimentare cu apă și cea de evacuare sunt funcționale.

Pasul 2: este recomandată amplasarea produsului pe o suprafață dură, aproape de rețeaua de apă și de cea de evacuare.

Pasul 3: asigură-te că există un spațiu de minim 1 cm între aparat și restul corpurilor de mobilier, astfel încât sa poți manevra ușor vasele.

Iată și un video care să îți vină în ajutor:

Sfaturi de întreținere

Teoretic, mașina de spălat vase nu are nevoie de o îngrijire specială, având în vedere că vana de spălare este cu autocurățare. Există însă câteva trucuri de care e bine să ții cont pentru a prelungi viața mașinii tale de spălat:

  • Folosește numai detergenți speciali pentru utilizarea în mașina de spălat vase.
  • Asigură-te de integritatea garniturii ce protejează ușa mașinii de spălat vase. Aceasta poate fi perforată sau tăiată de obiectele de veselă ascuțite, în timpul spălării. De asemenea, e bine să cureți din când în când această garnitură de eventualele resturi de mâncare ce se pot depozita acolo.
  • Cuțitele trebuie aranjate în cuvă cu mânerul în sus (dacă mașina nu este dotată cu un sertar special pentru tacâmuri).
  • Nu introdu în mașină obiecte pe care este specificat că nu pot fi spălate într-o mașină de spălat vase (acestea pot strica interiorul mașinii și împiedica funcționarea corectă a acesteia).

Totodată, pentru a îmbunătăți rezultatele mașinii de spălat și a obține vase curate și strălucitoare la fiecare spălare, pe termen lung, producătorii de mașini de spălat vase recomandă utilizare produselor de curățare special concepute în acest sens. Și anume:

  • Detergentul – praf sau tablete; folosirea tabletelor este însă mai facilă;
  • Sarea – folosită pentru a neutraliza ionii de calciu și magneziu din apa dură, evitând formarea calcarului care s-ar putea depozita pe vase sau în interiorul mașinii de spălat vase;
  • Soluția de clătire – face vasele să strălucească, previne formarea acelor picături care se văd pe pahare la uscare şi, în acelaşi timp, reduce perioada de timp în care vasele se usucă.

Acum că ai parcurs acest „ghid” al mașinii de spălat vase, orientează-te către modelul cel mai potrivit nevoilor tale și oferă-ți mai mult timp pentru activitățile cu adevărat importante și frumoase!

Surse foto/video: Shutterstock, Pinterest,YouTube

Total
27
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda