Printre cele mai rezistente plante, suculentele nu necesită condiţii speciale de creştere, ba chiar dovedesc un instinct de supravieţuire incredibil. În plus, sunt la modă pentru aspectul şi dimensiunile lor drăgălaşe şi înfrumuseţează orice tip de decor interior. Dacă eşti pe punctul de a-ţi cumpăra una, două sau un infinit de plante suculente, iată ce trebuie să ştii mai întâi.

Tipuri de suculente
Condiţii de creştere
Înmulţirea suculentelor
Dăunătorii suculentelor

Tipuri de suculente

Ce este o plantă suculentă? Este orice plantă capabilă să stocheze cantităţi impresionante de apă. Suculentele îşi păstrează rezerve de apă în frunze, tulpini sau rădăcini, mecanism dezvoltat pentru a supraviețui condițiilor aride din Africa sau America de Nord, regiunile lor originare.

Aceste plante cu peste 25 de specii pot supravieţui fără apă chiar şi câteva luni de zile şi, în ciuda reputaţiei de plante pitice, pot creşte semnificativ în condiţii propice.

Agavele sunt disponibile într-o gamă largă de dimensiuni, de la exemplare mai mici, perfecte pentru ghiveci, la mostre mai mari, care merg mai bine în grădină. Frunzele lor fibroase cresc într-o formă de rozetă și sunt, de obicei, ghimpate de-a lungul marginilor și înclinate, cu vârf ascuțit. Ele vin în nuanțe de gri și verde, unele cu urme de albastru și roșu. Majoritatea agavelor sunt iubitoare de soare, dar unele pot supraviețui temperaturilor scăzute.

Suculentele numite Limba Şarpelui sunt aproape indestructibile. Sunt adesea crescute în interior și reacţionează bine la căldură și lumină strălucitoare, dar unele tolerează de asemenea lumina scăzută și umiditatea. Frunzele dense, rigide, sunt de culoare verde închis, cu o bandă verde-gri sau cu tulpini cilindrice. Limba Şarpelui este cunoscută pentru calitățile sale de purificare a aerului.

Plantele de Aloe variază în mărime de la doar câțiva centimetri până la soiuri de arbori de până la câţiva metri înălțime. Frunzele lor pline de gel cresc într-o formă de rozetă. Aloe va înflori în fiecare an, de obicei în nuanțe de portocaliu, roșu sau galben, de obicei de la mijlocul iernii până la vară.

Crassula ovata sau planta de jad are frunze groase, lucioase, în nuanțe de verde și gri, unele cu margini roșii sau galbene. Este în mod obișnuit cultivată ca o plantă de interior, dar poate fi cultivată și în aer liber în climă temperată. Plantele mature vor înflori afară dar rareori vor înflori dacă sunt crescute în interior.

Multiplele soiuri, culori, forme și dimensiuni ale Echeveriei fac dificilă alegerea unei favorite. Cele mai multe soiuri sunt rozete și sunt disponibile în culori variind de la pasteluri la nuanţe mai intense de roz, albastru, portocaliu, verde și chiar în combinații. Texturile frunzelor pot varia de la netede la rugoase.

Există peste 3000 de soiuri de Sempervivum. Acestea se comportă bine în zone mai reci și nu sunt potrivite pentru veri calde. Deși seamănă cu Echeveria, ele sunt mai compacte și au frunze mai subțiri. Suculenta Sempervivum este ușor de întreținut și va produce un mănunchi dens de frunze. De asemenea, se dezvoltă şi în grădini sau printre pietre sau pietriș.

Condiții de creștere

Majoritatea suculentelor preferă lumina puternică, dar unele specii se pot usca dacă sunt expuse brusc la lumina directă a soarelui. Aşază-le lângă o fereastră, astfel încât să se bucure de lumina soarelui întreaga zi.

În acelaşi timp, ele tolerează foarte bine temperaturile scăzute, ba chiar şi nopțile reci, ce depăşesc limita îngheţului. În mod ideal, recomandarea noastră este să expui suculentele la 20 – 30 de grade în timpul zilei și la 10-15 grade pe timp de noapte.

Vara necesită udare frecventă însă pământul trebuie lăsat să se usuce, între aceste sesiuni. În acest sezon, adaugă-le îngrășăminte exact așa cum ai proceda şi cu celelalte plante de apartament. Opreşte în totalitate această operaţiune în timpul iernii. Atunci plantele se comportă latent, iar udatul se va face o dată la două luni.

În ciuda faptului că arată adorabil împreună, nu le înghesui în acelaşi recipient. Oferă-le spaţiu să se dezvolte. Altfel, le vei expune riscului de putregai şi contropirii insectelor. Dacă vrei să faci un aranjament cu ele, concentrează-te mai mult pe forme, nu pe culori. Vei obţine un rezultat mai estetic. Nu umple încăperile cu suculente, ele vor da mai bine doar ca decor de accent.

Începe cu cele verzi. Cu cât mai verzi sunt suculentele pe care le alege, cu atât mai mari sunt șansele să supraviețuiască în interior. Evită-le pe cele gri, albastre sau mov, sunt mai pretenţioase.

Înmulțirea suculentelor

Cele mai multe suculente pot fi propagate din butași. Poți încerca să propagi suculentele în orice moment al anului. Cu toate acestea, este posibil să ai cea mai mare șansă de succes dacă începi aproape de sfârșitul perioadei inactive a plantei sau la începutul sezonului de creștere. În cele mai multe cazuri, aceasta înseamnă primăvara devreme, dar câteva specii suculente încep să crească în toamnă sau iarna.

Sterilizează un cuțit ascuțit. Redu riscul de infectare prin încălzirea lamei cuțitului într-o flacără sau prin ștergerea lamei cu alcool. Nu recomandam folosirea unei foarfece sau a altor metode de tăiere. Dacă încerci să rupi frunza, asigură-te că se desprinde de tulpină in totalitate.

Decide dacă tai frunze individuale sau un mănunchi. Dacă nu știi ce gen sau specie este planta suculentă, aplică metoda cea mai potrivită ei. Pentru câteva tipuri de suculente, dar mai ales aloe, cel mai bine este să tai o porţiune recent crescută. Dacă tai o tulpină, alege una activă, de la baza plantei, care nu dă semne de boală şi care pare în creştere.

Aşază porţiunea tăiată într-un recipient, alături de îngrăşământ de creştere. Poţi folosi alternativ scorţişoară. Apoi las-o pentru 2-3 zile într-un loc umbros şi răcoros, urmând apoi s-o pui într-un recipient permanent. Tulpinile pot fi plantate îngropându-le până când frunzele cele mai mici sunt chiar deasupra solului, dar nu-l ating. Frunzele îngropate sunt mai predispuse la putrezire. Poţi sprijini planta cu pietricele. Expune-o la lumină, ud-o ocazional şi în 2-3 zile ar trebui să dezvolte rădăcini.

Dăunătorii suculentelor

Dăunătorii variază, în funcţie de mediul în care se dezvolta suculentele. În aer liber, sunt puse în pericol de afide, în timp ce acasă, pot fi atacate de păduchii lânoşi, păduchele ţestos, păianjenul roşu şi acarienii.

Combaterea dăunătorilor se face cu insecticide sau cu ulei de neem.  

Iată cum poţi îngriji plantele tale suculente. Nu uita să le aşezi lângă o fereastră, să le uzi mai des vara şi să nu le aglomerezi într-un singur recipient. Succes.

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda