Dacă îți dorești să ai o grădină parfumată și colorată, începând cu această primăvară și până toamna târziu este timpul să te decizi ce flori vrei să plantezi, cât timp le poți dedica săptămânal și ce se potrivește cel mai bine zonei în care locuiești (bulbi sau semințe de flori?).

Cum pregătești terenul?
Flori cultivate cu bulb
Flori cultivate prin semințe

Cum pregătești terenul?

Fie că alegi flori cu bulb sau semințe sau ai un spațiu mic de apartament sau un spațiu generos pentru grădină, cel mai important este locul în care vor sta florile. Majoritatea florilor necesită cel puțin câteva ore de lumină naturală pe zi (cel mai bine dimineața). Dacă plantezi florile în zone prea umbroase sau prea însorite riști o înflorire de o calitate slabă sau o dezvoltare incompletă a plantelor.

După lumină, un alt factor important este solul. Acesta trebuie să fie fertil și bogat în nutrienți. Înainte de a planta bulbii sau semințele, este nevoie să cureți buruienile cu ajutorul unei sape de grădină și eventual să adaugi îngrășământ natural sau pământ dintr-o zonă fertilă (de exemplu, din pădure, parc sau chiar de la un vecin darnic).  

Dacă plantezi bulbi este indicat să sapi o groapă de aproximativ 15-20 cm (groapa de flori trebuie să fie de 2-3 ori mai adâncă decât înălțimea bulbului). După ce ai terminat cu plantarea, tasează pământul și udă. Pe durata verii udarea trebuie realizată de cel puțin două ori pe săptămână (cel mai bine seara, după apus) iar în restul anului (atunci când este frig) doar o singură dată. În funcție de temperaturile de afară, dacă este vorba de o iarnă geroasă, este recomandat să prășești în jurul florilor și să adaugi frunze uscate pentru a le proteja.

Flori cultivate cu bulb

Cât spațiu ai la dispoziție? Îți dorești flori sezoniere sau variante care înfloresc an de an? Cât timp ai la dispoziție pentru îngrijirea lor? Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care ar trebui să ți le pui înainte de a te decide care flori se potrivesc cel mai bine în grădina ta. Mai jos sunt câteva modele de flori cultivate cu bulb și particularitățile fiecăreia.

Zambila Moțată

Zambila Moțată (Muscari armeniacum), o soră mai îndepărtată a zambilei clasice, este cunoscută și drept zambila struguraș sau muscari. Bulbii au circa 2-3 cm lungime, înflorește primăvara (florile sunt albastre sau albastru-violacee) și poate atinge 20 cm înălțime. Bulbii trebuie plantați toamna la circa 10 cm adâncime și au o rezistență excelentă chiar și pe timpul iernilor geroase.

Necesită un sol bine drenat cu un pH neutru, nefiind nevoie de o îngrijire suplimentară. Pentru a determina când este nevoie de o nouă udare atinge cu degetele pământul din jurul florii. Dacă este uscat până la 1-2 cm în adâncime este momentul să o uzi (udarea trebuie realizată minim o dată pe săptămână).

zambila

Sursă foto: Shutterstock

Laleaua pestriță

Laleaua pestriță (Fritillaria meleagris) este o floare cu petale albe, violet sau roșu-maronii cu puncte albe sau roz. Înflorește în lunile aprilie-mai, florile având formă de clopoțel cu un diametru de circa 4 cm.

Necesită un sol bine drenat ușor acid, florile trebuind plasate în zone luminoase. Bulbii trebuie plantați la o adâncime de patru ori mai mare decât dimensiunea lor și la o distanță de cel puțin 6-7 cm unul de altul. Florile pot ajunge la înălțimi de 30-40 cm.

Lalea

Sursă foto: Shutterstock

Brândușă de primăvară

Brândușa de primăvară (numită științific Crocus și popular brândușă de munte sau stânjenel) crește mai ales în zonele de deal și munte. Înflorește la începutul primăverii și poate ajunge până la înălțimi de 10-15 cm. Necesită un sol bine drenat și lumină câteva ore pe zi (mai ales după-amiaza).

Florile au petale în culori variate de la alb la galben și violet. Udarea trebuie să se facă des pe timpul verii și să lipsească iarna. Rezistă bine în sezonul rece.  

Brandusa

Sursă foto: Shutterstock

Frezia

Frezia (Freesia) se plantează primăvara, în mijlocul lunii aprilie. Cultivată în ghiveci, grădini sau parcuri, frezia are nevoie de lumină, soluri drenate și un pH acid (5-6).

Este sensibilă la frig, astfel că la începutul toamnei bulbii trebuie scoși și puși în beci. Bulbii trebuie plantați la o adâncime de circa 5 cm și trebuie lăsat 10-15 cm între flori. Petalele au culori dintre cele mai variate, de la alb la portocaliu, roșu și violet.

Sursă foto: Shutterstock

Ghiocelul de baltă

Ghiocelul de baltă (Leucojum aestivum dar și popular ghiocel mare sau ghiocel de vară) seamănă mult cu ghiocelul clasic însă este ceva mai înalt iar florile sunt mai mari și au un număr superior de petale.

Bulbii trebuie plantați toamna (la începutul lunii septembrie) iar primele flori încep să apară în aprilie. Necesită un sol bogat, bine drenat și are nevoie de lumină. Pentru un efect deosebit este nevoie de cel puțin 15 bulbi (un ghiocel de baltă poate atinge 35-45 cm înălțime).

ghiocei

Sursă foto: Shutterstock

Mărgăritarul

Mărgăritarul sau lăcrămioara (Convallaria majalis) este o plantă parfumată care se dezvoltă armonios în zona montană.

Are nevoie de un sol bine drenat, fertil (bogat în substanțe nutritive și eventual în combinație cu nisip pentru a susține dezvoltarea armonioasă), argilo-nisipos cu un pH de 4,5-6. Crește cel mai bine în semiumbră. Florile albe cu formă de clopoțel încep să apară începând cu luna aprilie.

Margaritar

Sursă foto: Shutterstock

Begonia curgătoare

Begonia curgătoarea sau în cascadă (Begonia tuberhybrida) se dezvoltă cel mai bine dacă este plantată în ghivece sau jardiniere. Planta are flori mari, frumos colorate și poate ajunge până la 25-50 cm înălțime.

Are nevoie de soluri bine drenate, bogate în minerale și semiumbră. Nu suportă schimbările mari de temperatură astfel că pe timpul iernii trebuie ținută în beci sau în casă. Trebuie udată de două ori pe săptămână sau mai des pe timpul verii. Verifică acest lucru introducând un deget în ghiveci 1-2 cm. Dacă este uscat, are nevoie de apă.

Sursă foto: Shutterstock

Narcisa

Există peste 1000 specii de narcisă (numită popular și ghiocel de munte), cele mai cunoscute fiind Narcissus pseudonarcissus și Narcissus poeticus. În funcție de specie, narcisele pot ajunge până 15-70 cm în înălțime iar culorile variază de la alb la galben și portocaliu (florile încep să se dezvolte așa cum trebuie începând cu anul al doilea sau al treilea).

Bulbii trebuie plantați în luna octombrie la o adâncime de trei ori mai mare decât lungimea lor. Are nevoie de un substrat bine drenat și pH-ul trebuie să varieze între 6 și 7. Narcisa adoră soarele.

Sursă foto: Shutterstock

Trandafirul

Trandafirul (Rosa c.) poate avea o singură floare sau mai multe, în inflorescență iar culorile variază de la alb la roz, galben, portocaliu și roșu. Are nevoie de soluri fertile (bogate în materii organice) dar se dezvoltă armonios și în soluri argiloase.

Majoritatea soiurilor de la noi rezistă la temperaturi scăzute, astfel că nu trebuie mutate pe timpul iernii. Plantarea trebuie făcută la începutul toamnei într-un loc aerisit în care trandafirul se poate bucura de lumină.

Sursă foto: Shutterstock

Crinul

Crinul (Hippeastrum spp.) are flori mari pedunculare, câte două sau trei pe fiecare plantă iar petalele au culori diverse de la alb la roz, roșu și portocaliu. Bulbii se plantează jumătate în sol atunci când temperatura aerului este de cel puțin 20 grade Celsius. Are nevoie de un sol drenat format dintr-un amestec de pământ de flori sau grădină și turbă sau nisip.

Dacă îl plantezi în ghiveci va trebui să pui pe fundul acestuia un strat de drenaj format din pietricele și nisip pentru a evita staționare apei la rădăcinilor florii. Crinul trebuie udat moderat în perioada caldă (de maxim două ori pe săptămână) și ceva mai rar în restul anului. De asemenea, necesită lumină și nu suportă temperaturile extreme (primăvara-vara are nevoie de o temperatură de maxim 18-22 grade Celsius iar toamna-iarna nu mai puțin de 15 grade Celsius).

Sursă foto: Shutterstock

Gladiola

Gladiola (Gladiolus spp.) vine în peste 200 specii iar florile au formă de pâlnie, petalele variind de la alb și roz la portocaliu, roșu sau vișiniu. Bulbii trebuie plantați în perioada aprilie-mai într-o zonă luminoasă, la adâncimi de 6-8 cm iar primele flori apar după circa 80-120 zile de la plantare (în timpul verii). După înflorire, odată cu venirea toamnei, bulbii trebuie scoși din pământ și depozitați într-o magazie sau beci.

Gladiola are nevoie de un sol bogat, bine drenat, bogat în nutrienți și un pH de 6,5-7. Udarea trebuie făcută cu moderație la intervale scurte de timp.

Sursă foto: Shutterstock

Flori cultivate prin semințe

Pentru multă lume cultivarea florilor prin semințe este un proces mai ieftin, chiar dacă îți va lua ceva timp. În funcție de câte flori vrei să plantezi, vei avea nevoie de o tăviță (poți chiar folosi un suport din plastic pentru ouă) cu spații pentru mai mult de o sămânță. Primul pas este germinarea. Astfel, va trebuie să pui puțin pământ de flori (circa ¾ din spațiul pe care îl ai la dispoziție) în fiecare locșor.

Citește instrucțiunile semințelor alese de tine (unele trebuie să fie acoperite de un strat superficial de pământ, altele nu) și pune semințele în sol. Udă puțin pământul cu semințe (pune câteva picături de apă cu mâna sau cu o pipetă). Acoperă tăvița cu o folie alimentară (acest lucru va facilita procesul de germinare) și fă 2-3 găuri cu o scobitoare pentru a permite respirația.

Pune tava într-un loc călduros (este nevoie de o temperatură de 18-24 grade Celsius) cu acces la razele soarelui. Plăntuțele ar trebui să apară în 7-14 zile. Extrage fiecare plăntuță cu grijă pentru a nu tăia rădăcina și pune-o într-un ghiveci sau în pământul din grădină (care a fost, în prealabil, curățat de frunze și a fost prășit și udat).

Dacă plantele alese de tine suportă și temperaturi mai mici (citește instrucțiunile de pe ambalaj), le poți planta direct în grădină fără a mai fi nevoie să le plantezi în tăviță. În acest caz, primele plăntuțe vor apărea ceva mai târziu, după circa trei săptămâni.

Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare plante cultivate prin semințe.

Flori de piatră

Florile de piatră (Portulaca grandiflora) sunt potrivite mai ales pentru a decora grădini sau terase însă se dezvoltă armonios și în ghiveci. Necesită un sol nisipos, bine drenat. Evită solurile argiloase (deoarece pot cauza o înflorire slabă) și solurile prea drenate deoarece duc la putrezirea rădăcinii.

Florile de piatră au nevoie de lumina soarelui iar udarea (atunci când precipitațiile lipsesc) trebuie făcută la intervale mari de timp. În momentul germinării semințele trebuie acoperite de un strat subțire de pământ. Plăntuțele obținute trebuie plantate în grădină sau în ghiveci în perioada aprilie-mai.

Sursă foto: Shutterstock

Levănțica

Levănțica (Lavandula angustifolia) se cultivă pentru frumusețea culorilor și pentru proprietățile medicinale.

Crește cel mai bine în sudul și sud-vestul țării unde iernile sunt ceva mai blânde. Chiar și așa levănțica tot are nevoie, pentru înflorire, de un interval de temperatură de 15-25 grade Celsius (nu suportă temperaturi mai mici de 7 grade iarna și mai mari de 28 grade Celsius pe timpul verii). Necesită un sol fertil, plin de substanțe organice, bine drenat. Planta se dezvoltă armonios sub lumina soarelui, pe soluri argiloase, nisipoase sau calcaroase.

levantica

Sursă foto: Shutterstock

Nalba pitică

Nalba pitică (Lavatera trimestris) are flori albe și crește atât în ghiveci cât și în grădină. Are nevoie de un sol drenat, fertil cu un pH neutru-alcalin.

Udarea trebuie realizată regulat însă nu prea des, nalba rezistând bine atât perioadele de secetă cât și cele geroase (suportă până la -20 grade Celsius). Plantarea trebuie făcută în martie-iunie în zone însorite (procesul de însămânțare necesită temperaturi de 15-20 grade Celsius).

Sursă foto: Shutterstock

Panseluțe

Panseluțele (Viola spp.) cresc până la înălțimi de 50 cm (există peste 400 de varietăți) iar florile au cinci petale inegale într-o culoare, bicolore, cu striuri sau cu pete (planta poate avea nuanțe de alb, galben, roșu, violet sau albastru).

Au nevoie de un sol fertil, bine drenat. Udarea este moderată iar plăntuțele necesită locații însorite și parțial-umbrite (de exemplu, însorite dimineața și umbrite după-amiaza).

Sursă foto: Shutterstock

O grădină cu flori poate reprezenta un moment de tihnă în lumea agitată a zilelor noastre. Asigură-te că ai ustensilele necesare pentru plantare (sapă, greblă, stropitoare) și bulbi sau semințe și spor la treabă.

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda