Organizarea sertarelor te ajută să eficientizezi timpul petrecut în bucătărie, să cureţi mai uşor dulapurile şi să eviţi apariţia dăunătorilor. Cu atâtea avantaje, am adunat câteva sfaturi care să te ajute să începi treaba chiar astazi. Şi pentru că imaginile spun mai mult decat o mie de cuvinte (iar tu nu ai timp să citeşti atâtea, pentru că trebuie să începi ordinea), ţi-am ataşat şi o galerie foto.

Ia în calcul stilul tău de viaţă pentru a organiza sertarele
Împarte sertarele pe categorii
Eliberează şi curăță sertarele pe rând
Introdu organizatoare în sertare
Lăsă deoparte obiectele nepotrivite sertarelor
Galerie foto

Ia în calcul stilul tău de viaţă pentru a organiza sertarele

De-a lungul vieţii, adunăm o mulţime de tacâmuri, instrumente, accesorii, decoraţiuni, ba chiar şi alimente care-şi găsesc locul în sertarele din bucătărie. Multe dintre ele intră în rutina noastră zilnică, dar şi mai multe devin inutile, greu de găsit sau greu de depozitat. Organizarea sertarelor presupune componenta propriu-zisă de ordonare, dar şi etapa de eliminare a obiectelor inutile. Aşa că analizează-ţi rutina şi stilul de viaţă şi gândeşte-te să arunci lucrurile de care nu ai nevoie, iar pe celelalte să le aşezi astfel încât să-ţi fie cât mai la îndemână.

Spre exemplu, dacă obişnuieşti să ai multă lume la masă, sertarul superior de sub blat ar trebui să conţină doar tacâmuri, preferabil organizate cu ajutorul despărțitoarelor sau al unor cutii. Dar gândeşte-te şi la traseul tău în bucătărie şi nu le aşeza în cel mai îndepărtat colț al camerei, ci mai degrabă în sertarul superior de lângă masa de dining.

Dacă ai multe accesorii de bucătărie şi nu mai au loc în sertare, poţi renunţa la clasicul sertar cu pungi pentru a le face loc sau le poţi monta pe un suport magnetic lipit de perete. Totul se rezumă la modul cum foloseşti bucătăria. De aici, porneşte logica de organizare.

Împarte sertarele pe categorii

După ce ai analizat traseul şi rutina ta din bucătărie, împarte mental sertarele pe categorii. Îţi va fi mai uşor dacă toate obiectele de acelaşi tip sau necesare aceleiaşi activităţi se vor regăsi împreună.

De pildă, sertarul de sus, de lângă plită şi cuptor, ar trebui să cuprindă ustensile de gătit: polonice, linguri de lemn, strecurătoare, cronometru şi pensule. Un alt sertar tot alăturat, preferabil sub cuptor, ar trebui să conţină tăvi de prăjituri, fie că sunt din metal sau silicon. Sertarul de lângă frigider ar trebui să conţină casolete. Șorţurile şi prosoapele de bucătărie din bumbac pot fi puse în sertarul de deasupra hotei, dacă există. Produsele de igienă ar putea fi depozitate într-un sertar sub chiuvetă, împreună cu suluri de pungi, rolă de saci de gunoi, hârtia de copt sau cea de aluminiu ori rola de prosoape de hârtie. În afara categoriilor, când te apuci efectiv de amplasat obiecte în sertare, nu uita şi de organizatoare: despărțitoare, cutii, borcane etc.

Variază mărimea sertarelor pentru a corespunde nevoilor tale. Un pasionat de condimente va avea nevoie de mai multe sertare mici. În schimb, un pasionat de uleiuri aromatice de gătit şi-ar putea ţine colecţia într-un sertar înalt.

Eliberează şi curăță sertarele pe rând

Dacă vei scoate deodată toate lucrurile pe care le ai în prezent în sertare, vei realiza un maldăr de obiecte greu de depozitat, chiar şi temporar, şi, mai ales, greu de sortat.

Începe pe rând cu fiecare sertar. Poţi începe cu sertarele dedicate obiectelor mari. După ce îl eliberezi, curăță-l cu un burete îmbibat cu un strat subţire cu detergent şi apoi şterge-l cu un prosop de hârtie uscat. Dacă obiectele scoase de acolo nu își mai au locul înapoi, conform categoriilor create de tine, lasă-le deoparte până când vei elibera și sertarul sau dulapul dedicat acestora.

Este preferabil să folosești recipiente de depozitare pentru obiecte, dar dacă decizi să le pui direct în sertar, aşază măcar înainte un strat de hârtie sau de folie de plastic protectoare. Lasă-le cu tot cu ambalaj, dacă e cazul, iar dacă sunt produse alimentare, depozitează-le înainte în pungi sau coşuri.

Introdu organizatoare în sertare

În funcţie de obiectele depozitate în sertare, organizatoarele pot varia: tacâmurile se ţin cel mai bine pe orizontală, cu ajutorul despărțitoarelor. Acestea pot fi simple paravane în cruce sau chiar cutii diferite. Dacă ai decis să le pui într-un sertar înalt sau în dulap, poţi înlocui despărţitoarele cu borcane.

Despărţitoarele pot organiza şi vesela. Un suport de lemn ar putea face diferenţa ca spaţiu şi ca manevrare. Acest suport de lemn poate consta în câteva coloane aşezate vertical, servind ca suport pentru farfurii. În ceea ce priveşte bolurile, este indicat să le pui unele într-altele, dacă greutatea lor îţi permite. Când vrei să depozitezi oale în sertare, poţi improviza şi un loc pentru capacele lor, improvizând un raft direct în sertar, după modelul pe care ţi-l vom prezenta în galeria foto.

Sertarele pot găzdui conservele sau borcanele în locul unei cămări: ceapă, cartofi sau fructe aşezate în lădiţe sau coşuri. În cutii transparente cu eticheta, poţi aşeza în sertar şi alte tipuri de alimente de bază: orez, faină, mălai, paste etc. Chiar şi condimentele pot beneficia de propriul lor sertar, organizat similar unei table de Remi, pe 2 rânduri, exemplu pe care îl vei regăsi tot în galeria noastră foto.

Lăsă deoparte obiectele nepotrivite sertarelor

Chiar dacă sertarele sunt un loc propice organizării, nu toate obiectele şi alimentele din bucătărie trebuie să ajungă acolo. Dacă mărimea sertarelor nu permite depozitarea oalelor, așază-le una într-alta sau alăturate într-un dulap cu ușă. Dacă ai o cămară încăpătoare, prioritizeaz-o pentru conserve şi borcane cu bunătăți şi lasă sertarele pentru ustensile şi accesorii. Scopul organizării este să găsești mai repede ceea ce cauţi, aşa că aranjează-ţi bucătăria astfel încât ţie să-ţi fie cât mai uşor. Iată un articol cu mai multe trucuri de depozitare.

Galerie foto

Vei regăsi în această rubrică 25 de exemple de organizare a sertarelor, atât pentru a depozita alimente, cât şi obiecte utile. Inspiră-te şi improvizează, până vei obţine cel mai bun rezultat.

Pentru mai multe informații legate de organizare, poți citi și articolul nostru dedicat. Tu cu ce sertar vei începe?

Sursa foto: Shutterstock & Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda