Cui îi trebuie o cameră impersonală de hotel dacă are prieteni binevoitori în oraș? Și ce dacă apartamentul este prea mic și nu are dormitor separat? Atâta timp cât gazda te întâmpină cu brațele deschise, pentru restul nevoilor există soluții, care de care mai creative.

Iar dacă gazda ești chiar tu, nu-ți face griji. Cu bani puțini și cu inspirație vei amenaja culcușul ideal pentru pentru membrii familiei sau prietenii veniți în vizită, chiar dacă nu ai o casă spațioasă, ca în filme.

Iată trei variante accesibile, urmate de o serie de soluții mai costisitoare care necesită modificări în designul apartamentului tău și câteva idei de decor, pentru un plus de confort și culoare.

Saltea gonflabilă
Saltea pliabilă
Pat pliant
Soluții ingenioase pentru suplimentarea spațiilor de dormit
Elementele de decor care fac diferența

Saltea gonflabilă

O saltea gonflabilă este ușor de manevrat, se poate așeza și depozita aproape oriunde și este cea mai accesibilă opțiune. Poți opta pentru o saltea prevăzută cu pompă electrică sau pentru una mai puțin pretențioasă, cu umflare manuală.

Unele modele oferă confortul unui pat adevărat, fiind prevăzute cu un strat de spumă poliuretanică în partea superioară. Se montează în câteva minute și se integrează imediat în orice colț al încăperii. Mai mult decât atât, te poți bucura chiar și tu de confortul unei saltele gonflabile într-o ieșire cu cortul la munte sau la un festival de muzică, unde calitatea odihnei este esențială.

Prețul unei saltele variază între 35 lei, pentru un model simplu care riscă să se lase peste noapte, și poate ajunge pană la 450 lei pentru un model cu pompă electrică și strat de spumă.

Pe lângă avantajele funcționale, marele beneficiu al unei saltele gonflabile este că îți conferă libertate pentru creativitate. În jurul saltelei, poți construi o fortăreață din cearceafuri, exact ca în copilărie.

Nu ai nevoie decât de un colț liber al încăperii, așternuturi colorate, pături, perne de toate mărimile, cărți, clipsuri de rufe și o ghirlandă de lumințe. Pentru stâlpii de susținere ai construcției folosește scaune camuflate în textile, bețe de lemn ancorate de alte obiecte de mobilier, cărți sau leagă câteva sfori dintr-un capăt în celălalt al încăperii, pe care fixezi “acoperișul”. Deși un plan îndrăzneț, dacă îl construiești cu entuziasm, toată lumea va fi încântată.  

 

Sursa: Pinterest

O altă idee care implică puțin mai multă îndemânare este integrarea saltelei într-un aranjament de tip indian teepee. Pentru fascinația copiilor, dar și a adulților deopotrivă, poți construi un tărâm de basm special pentru invitații tăi. Iar costurile și efortul nu vor fi deloc mari. Iată cum poți construi rapid și ușor un indian teepee, pas cu pas.

Orice variantă ai alege, ține cont că salteaua gonflabilă sau un aranjament special ca cele de mai sus necesită spațiu și o temporară rearanjare a încăperii. Plănuiește în avans cum muți lucrurile în cameră, astfel încât invitații să nu simtă că te incomodează cu prezența lor.

Saltea pliabilă

O saltea pliabilă este formată din trei secțiuni și două zone de pliere. Se desface la fel de ușor precum se strânge, iar avantajul pricipal este ca nu necesită accesorii suplimentare de umflare.

De asemenea, este utilă sub orice formă. Poți organiza un spațiu de odihnă cu o saltea desfăcută sau o poți plia și folosi ca taburet sau fotoliu puf.

Sursa: Pinterest

Ca orice tip de saltea, grosimea acesteia determină nivelul de confort. Prețurile variază între 150 și 200 de lei, în funcție de materiale și de dimensiuni.

Pat pliant

Patul pliant se apropie cel mai mult de aspectul unui pat normal. Cu toate astea, se poate dovedi cel mai puțin confortabil, din cauza distanței mici pană la podea, a dimensiunii reduse și a scârțâitului cadrului din oțel de care, mai devreme sau mai târziu, nu vei scăpa.

Deși promite să rezolve problema depozitării prin caracteristica pliabilă, patul se poate dovedi destul de inestetic dacă nu este bine pitit în restul timpului. Funcțional, însă,  patul pliant constituie o variantă optimă de dormit pe termen scurt.

Și știi ce s-ar potrivi lângă un pat pliant? Un paravan pliant, pictat în culori vibrante, care va conferi intimitate spațiului de dormit. Îl poți lăsa expus în permanență de-a lungul unui perete sau separa diferite secțiuni ale camerei după bunul plac.

Prețul unui pat pliant pornește de la aproximativ 200 de lei și poate ajunge la 600 lei dacă este prevăzut cu o saltea din spumă cu memorie.

Soluții ingenioase pentru suplimentarea spațiilor de dormit

Dacă locuiești într-un spațiu mic, obiectele de mobilier și elementele de decor trebuie să aibă utilități precise, pentru organizare și eficiență. Dar și pentru un mediu aerisit.

Astfel, poți exploata diverse funcționalități ale obiectelor de mobilier pe care le ai deja sau apela la un designer de interior, care să-ți ofere soluții de optimizare a spațiului.  

  • Pat suspendat

Visul oricărui copil plecat în tabără este să prindă patul de sus numai pentru el. Chiar dacă devenim mai precauți și mai comozi pe măsură ce trec anii, entuziasmul de a dormi într-un pat suspendat o noapte, două nu își pierde din farmec.

Sursa: Pinterest

  • Pat de perete

Invenția lui William Lawrence Murphy din secolul IX a luat naștere dintr-o poveste de iubire. În prezent, orice pat articulat la un capăt pentru a se depozita vertical pe perete sau în interiorul unui dulap, poartă numele de Murphy bed. Pricipalul avantaj este că patul se rabatează în totalitate și transformă camera într-un spațiu deschis, perfect funcțional.

Sursa: Pinterest

  • Canapea extensibilă

Cea mai la îndemână variantă de cazare a musafirilor este chiar o canapea extensibilă de living. Găsești o multitudine de modele cu prețuri variabile, iar avantajul cele mai mare este ca o poți folosi și ca spațiu de depozitare pentru așternuturile de iarnă, dacă este prevăzută cu ladă.

Canapeaua este centrul oricărei camere de zi, piesa de mobilier în jurul căreia se creează întregul decor. Astfel, culoarea este foarte importantă. O canapea poate să iasă în evidență chiar dacă are o culoare foarte simplă, dacă este este înconjurată de un fundal contrastant și elemente colorate.

Elementele de decor care fac diferența

Vrei ca musafirii tăi să fie fascinați de mici elemente care stau la dispoziția lor. În același timp, atmosfera trebuie să fie relaxanta pentru ca ei să se poată odihni și bucura de deplasare. Sunt câteva elemente care ne fac chiar și pe noi să ne simțim acasă ca acasă, deci cu siguranță vor conferi același sentiment și invitaților.

  • Lumina

Lumina sau controlul asupra luminii este foarte important pentru starea de bine a invitaților. Aceștia trebuie să poată regla luminozitatea în funcție de preferințe: ziua cu ajutorul unor jaluzele, iar noaptea cu o lumină de veghe sau o lampă lângă pat.

  • Spațiu de depozitare propriu

Fie eliberezi câteva rafturi într-un dulap din încăpere, fie, pentru un plus de intimitate, amplasezi un stander lângă zona de odihnă. Posibilitatea de a-și agăța hainele pe umerașe îi va face pe musafirii tăi să se adapteze mult mai rapid și să aibă un sentiment de libertate.

Sursa: Pinterest

  • Covor pufos

Cu cât le creezi senzația de “acasă”, cu atât aceștia se vor simți mai bine. Ce altceva le-ar putea conferi o stare mai clară de libertate dacă nu să umble desculți, nestingheriți?

  • Așternuturi și perne, multe perne

Așternuturile parfumate, în culori vii și straturile de pături vor face musafirii să se simtă confortabil. Confortul unei pernei este însă foarte subiectiv. Oferă oaspeților cel puțin două perne, de mărimi diferite. Pot folosi una sau le pot folosi pe amândouă, dar mereu for aprecia că au posibilitatea să aleagă.

  • Cărți și plante

O asociere deloc întâmplătoare, ambele ne fac să ne simțim mai bine, ne inspiră și merg de minune împreună, inclusiv la nivel estetic.

Indiferent dacă ai o cameră de oaspeți, o canapea extensibilă, o saltea cu aer sau improvizezi un culcuș inedit, cel mai important lucru este ca oaspeții tăi să se simtă bineveniți. Orice planificare sau pregătire pe care o faci pentru acest eveniment va întări ideea că ești bucuroasă să ai musafiri, iar aceștia vor ști asta.

Sursa foto: Shutterstock, Unsplash, Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda