centrala pe lemne

Centrala termică este eficientă şi practică în orice casă şi poate contribui substanţial la diminuarea facturii la căldură. În plus, există suficiente alternative ca să ai de unde alege, în funcţie de tipul de alimentare. Evident, există şi câteva restricţii, în special în legătură cu spaţiul unde se instalează centrala, însă noi îţi povestim pe îndelete despre condiţiile optime în care poţi monta un astfel de produs. Orice ai alege, colaborează doar cu o firmă autorizată de Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR).

Cum alegi centrala termică
Avantajele şi dezavantajele centralei pe lemne
Avantajele şi dezavantajele centralei pe gaz
Avantajele şi dezavantajele centralei electrice
Recomandări

Cum alegi centrala termică

Înainte de a te documenta în privinţa alternativelor de centrala termică, identifică anumiţi factori care ar putea contribui la luarea deciziei: suprafaţa locuinţei, numărul de consumatori, numărul de camere din casă, gradul de izolare al locuinţei sau spaţiile de depozitare, în caz ca ai optat pentru cea pe lemne.

Pentru a obţine puterea termică necesară casei tale, urmează formula de calcul: volumul locuinţei = suprafaţa x înălţimea – coeficient de izolaţie x volumul locuinţei.

Bugetul trebuie luat în considerare în alegerea unui combustibil; costurile vor varia în funcție de locație. Verifică întâi costurile pentru fiecare tip de combustibil. Electricitatea este o sursă eficientă și curată, dar este adesea mai costisitoare pentru funcționare. Uleiul și gazul LP necesită infrastructură şi se întâmpla adesea în România că reţeaua de gaz să nu acopere o anumită zonă. Cuptoarele de lemn sunt populare pentru casele la ţară și alte locuințe în care lemnul este accesibil.

Caută sisteme cu eficiență ridicată. Toate au acum ratinguri anuale de utilizare a eficienței utilizării combustibilului (AFUE). O unitate “de înaltă eficiență” va produce căldură cu 90 până la 98% din combustibil, reducând dramatic cheltuielile de funcționare. Cele mai multe dintre acestea folosesc aprinderea electronică pentru a aprinde flacăra, consumând energie.

O centrală prea mare pentru spațiu ar putea consuma combustibil excesiv. Una care este prea mică, evident nu va genera suficientă căldură. Căldura trebuie, de asemenea, să fie echilibrată cu conducta din casă, astfel încât să nu forțeze sistemul pentru a încălzi tot spațiul.

Ia în considerare amplasarea centralei. Multe sunt instalate în afara pereților casei, dar pot fi puse într-un subsol, într-un garaj sau într-un pod. Dimensiunea fizică a unității poate afecta decizia privind locația. Localizarea poate, de asemenea, să afecteze aerisirea sau epuizarea gazelor de ardere generate de producerea căldurii și furnizarea de aer pentru combustie; nu lua în calcul aceşti factori în cazul celei electrice.

Avantajele şi dezavantajele centralei pe lemne

Dacă te gândeşti să achiziţionezi o centrală pe lemne, ai o mulţime de avantaje. Pentru început, costul net al combustibilului este mai ieftin decât uleiul de încălzire, gazele naturale și cărbunele. Lemnul poate fi cultivat și achiziționat la nivel local, astfel încât aceasta centrală promovează economiile locale.

Combustibilul este disponibil pe scară largă, este regenerabil și durabil, iar prețurile lemnelor sunt relativ stabile. Din stilurile de centrale pe lemne aprobate, sobele de lemn catalitic ard mai curat. Cu ingineria adecvată, sistemele de ardere a lemnului emit mai puțini poluanți în aer decât cărbunele și uleiul. Sistemele comerciale mari, automate, sunt proiectate să ardă mai curat și mai eficient decât sobele mici de lemn. În plus, funcţionează şi cu deşeuri forestiere.

În schimb, atunci când arde lemnul, acesta eliberează gaze periculoase (de exemplu, oxid de azot și monoxid de carbon) și funingine. Prin urmare, aparatele și instalațiile de acest tip trebuie să fie proiectate corespunzător și să primească permise care să respecte reglementările și standardele privind calitatea aerului. Costul inițial pentru construirea unei centrale pe lemn poate fi ridicat.

Un alt dezavantaj este ca sistemele necesită mai mult spațiu pentru a stoca combustibil voluminos. În comparație cu sistemele convenționale, cele pe lemn necesită un cazan mai mare pentru a manipula lemnul. Deșeurile de cenușă care rămân după ardere necesită o evacuare corespunzătoare și sigură. În timpul verii trebuie pornite şi oprite în fiecare zi pentru prepararea apei calde menajere

Lemnul variază în funcție de dimensiune, conținut de umiditate și conținut energetic. Cel “verde” conține 30-55% apă, ceea ce încetinește combustia. Echipamentul pentru uscarea lemnului și îmbunătățirea eficienței este foarte scump. În plus, lemnul uscat este foarte inflamabil și necesită un sistem sofisticat de depozitare. În final, menţionăm şi ca multe centrale pe lemne necesită o anumită electricitate pentru a funcționa.

Avantajele şi dezavantajele centralei pe gaz

O centrală pe gaz este una dintre cele mai eficiente surse de căldură pentru locuința ta. Aceasta funcționează cu o eficiență de până la 98%. În majoritatea zonelor, gazele naturale sunt mai puțin costisitoare decât energia electrică pentru încălzirea locuinței, ceea ce îţi permite să economiseşti o sumă semnificativă de bani pentru costurile de încălzire pentru iarnă. De altfel, este genul de sistem care se recomandă în special în zonele cu iarnă grea, precum în România. Un beneficiu al acesteia este că poate functiona până la 20 de ani.

Un alt avantaj se referă la soluţiile tehnice multiple, astfel încât poţi alege dintre centrale termice cu tiraj natural, cu tiraj forţat, în condensaţie, cu camera etanşă de ardere, cazan de pardoseală, preparare instantanee de apă caldă menajera sau cu boiler.

Sistemele de încălzire cu gaz sunt mai mari decât sistemele electrice și necesită echipamente de ventilare pentru a elimina gazele toxice, inclusiv CO2, produse în timpul procesului de ardere. O problemă în interiorul cuptorului sau în sistemul de ventilație poate duce la o scurgere de CO2, care poate fi fatală. În plus, instalarea este costisitoare şi anevoioasă.

Sistemele de încălzire cu gaz necesită întreținere periodică pentru a se asigura că funcționează în condiții de siguranță și eficiență, asta însemnând că va fi nevoie de un specialist care să vină o dată la 2 ani pentru a înnoi avizul de funcţionare a acesteia.

Centrala pe gaz se instalează doar de către de o firmă autorizată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale.

Avantajele şi dezavantajele centralei electrice

În zonele în care gazul natural nu este disponibil, încălzirea electrică este o soluție eficientă pentru a încălzi o locuință. Încălzirea electrică este sigură și nu produce nici un produs secundar în timpul procesului de încălzire. Aceste sisteme funcționează mai liniștit decât sistemele de încălzire cu gaz. În plus, se instalează mai uşor, la un cost mai scăzut, şi pot dura până la 30 de ani. Se recomandă, însă, în zonele mai calde.

Cu toate acestea, sistemele electrice de încălzire vor costa mai mult pentru a încălzi locuința în comparație cu gazul, în ceea ce priveşte consumul lunar. De asemenea, atunci când temperaturile exterioare sunt foarte scăzute, un sistem electric de încălzire poate uneori să aibă greutăţi în a menține o temperatură interioară ridicată.

Ia în calcul şi faptul că necesită refacerea branşamentului de energie electrică dacă nu a fost prevăzută instalarea centralei încă de la construcţia clădirii.

Recomandări

Dacă te-ai hotărât asupra centralei pe gaz, îţi recomandăm Zantia Bradford XL, o centrală modernă, care dispune de un dispozitiv cu gazeificare cu ajutorul căruia permite arderea lemnului mult mai eficient decât o centrală clasică. Este economică şi ecologică, cu un consum mic de combustibil şi o cantitate infimă de reziduri. O poţi alimenta cu bucăţi mari de lemn  pentru că are o putere de 25 kw şi un boiler de 90 l, ceea ce o face perfectă pentru o casă mare. Display-ul LCD te ţine la curent cu funcţionarea sa.

Atmos DC22S este recomandarea noastră pentru o centrală pe lemne. Similară ca mecanism cu prima, ţi-o recomandam pentru un apartament de 2-3 camere. Beneficiază de putere termică de 22kW, însă poate fi setată la o treaptă inferioară. Are un randament bun şi nu poluează semnificativ.

Cea de-a treia sugestie este Burnit WB 40, de data asta cu un sistem de semi-gazeificare, ce permite mai multe tipuri de combustibil, de la lemn la cărbune.

Ia în calcul Buderus Logamax Plus GB012K-25 kW dacă optezi pentru o centrală pe gaz, perfectă pentru un apartament sau o casă de aproximativ 200 de metri, sigură şi cu o putere termică utilă de maxim 25.5 kW. Aceasta poate fi folosită pentru generarea căldurii cât şi a apei calde, cu un debit de 11.8 l/min.

Viessmann Vitodens 050 este un alt exemplu. Avantajul acesteia este sistemul modern de informare şi autodiagnoză, perfect pentru cineva care nu deţine multe informaţii despre funcţionarea şi necesităţile acestui sistem. Plusează ca fiabilitate.

În cele din urm, poţi alege şi Bosch Condens 2000 W ZWB24-1RE, o centrală ce foloseşte ca mecanism condensaţia, cu un randament bun pentru un apartament de bloc.

În ceea ce priveşte centralele electrice, recomandarea este Ecotermal MRT 30kW pentru că dispune de toate dotările necesare unui spaţiu de 200 mp sau chiar mai mare:  are o putere de 30kW şi se controlează uşor şi sigur datorită unui display electronic, termostatului şi supapei de siguranţă.

Protherm Ray 12kW poate contribui la economiile casei şi oferă performanţă într-un spaţiu de 75 mp în timp ce Ecotermal MRE 10 este compatibilă cu un apartament de 2-3 camere pe care îl va încălzi fără probleme în sezonul rece, oferind şi apă caldă.

Speram că ţi-am clarificat acest domeniu şi că îţi va fi mai uşor acum să alegi o centrală termică pe lemne, gaz sau electrică, cu informaţiile primite. Ia în calcul proprii factori decizionali (suprafaţa de încălzit, eficienţa centralei, buget) şi bucură-te de o centrală termică performantă.

Sursa foto: Shuterstock

Total
13
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda