Chiar dacă la cumpărare plăcile de parchet sunt tratate contra razelor UV şi sunt protejate cu uleiuri naturale, acestea sunt expuse riscului deteriorării în timp. Orice agent chimic poate influenţa starea parchetului, în funcţie de materialul din care este realizat. Ti-am pregătit câteva soluţii de curăţare în funcţie de modelul parchetului, pentru a preveni aparitia unui aspect neplăcut.

Parchet din lemn masiv
Parchet laminat
Parchet finisat cu soluţii poliuretanice
Parchet finisat cu ulei
Parchet finisat cu ceară
Parchet din esenţe exotice

Parchet din lemn masiv

Acest tip de parchet este rezistent în timp, dar poate reacţiona neplăcut la anumite substanţe chimice. Îngrijirea lui constă în aspirarea pardoselii (îl poţi curăţa şi cu o cârpă moale cu proprietăţi antiseptice) şi spălarea cu puţină apă şi săpun lichid. E important să faci acest lucru săptămânal, pentru că granulația fină de praf se va integra încet, dar sigur, în finisajul podelei. Astfel, un aspirator bun protejează finisajul, dar păstrează şi aspectul. Foloseşte peria pentru parchet şi ai grijă să nu zgârie finisajul.

Nu folosi apă în exces pentru că parchetul se va umfla. Pentru a evita contactul cu aceasta, asigură-te că ai întotdeauna fereastra închisă când plouă.

Evită de asemenea curățarea cu ceara, deoarece pătează şi alege în schimb o soluţie de tip polish, cu luciu propriu, care are rolul de a forma o peliculă de protecţie peste lac. Un alt sfat simplu de aplicat constă în schimbarea locului covoarelor periodic, pentru a opri oxidarea parchetului.

Există şi o serie de măsuri mai anevoioase, dar recomandate la nevoie. De exemplu, poți raşcheta parchetul, dar trebuie să acoperi obiectele din încăpere, deoarece se vor umple de praf. De asemenea, poţi recurge la şlefuirea parchetului cu banda abrazivă cu granulaţie din ce în ce mai mică, urmată de chituirea parchetului cu răşină.

Parchet laminat

Parchetul laminat se comportă similar cu cel din lemn masiv în multe situaţii legate de curăţenie şi mentenanţă. Spre exemplu, este la fel de uşor de deteriorat cu pantofii cu toc cui ca cel din lemn masiv şi poate fi oxidat de covor, dacă acesta nu este mutat din când în când.

Ca soluţie de curăţat, poţi apela la clasica spălare cu apă, fără a folosi produse care decolorează sau ceară. Soluţiile de curăţat geamurile diluate cu apă reprezintă metoda alternativa, atât timp cât nu conţin amoniac, substanţă ce poate ataca stratul protector de ceară al parchetului laminat.

Dacă vrei să eviţi degresanţii cu substanţe chimice în exces din comerţ, poţi prepara propria soluţie pentru parchet acasă. Reţeta presupune amestecarea unei cești de oțet alb cu două căni de apă pentru a împrospăta aspectul lemnului și pentru a distruge flora bacteriană.

Varianta a doua constă în amestecarea a 1/3 oţet alb, 1/3 de alcool, 1/3 apă dar şi a 3 picături de detergent de vase lichid.

Dacă te confrunţi cu pete mai dificile, precum cea de ceară, cariocă sau gumă de mestecat, e cazul să schimbi tratamentul delicat. Aplicarea unei pungi de plastic pline cu gheaţă peste mizerie până când aceasta se înmoaie şi începe să se împrăştie este soluţia ideală. După îndepărtarea rezidurilor, curăţă cu o cârpă moale locul afectat. Acest truc este valabil pentru orice tip de parchet.

Parchet finisat cu soluţii poliuretanice

Aspectul parchetului finisat cu soluţii poliuretanice cu siguranţă este unul sofisticat, însă acest tratament poate exclude multe substanţe de îngrijire. Spre exemplu, nu folosi ceară, săpunuri uleioase, soluţii pe bază de vinil sau de uz casnic pentru îndepărtarea prafului, cu excepţia celor speciale pentru parchetul lăcuit. În plus, evită detergenţii agresivi pe bază de amoniac, cei abrazivi sau din silicon. Nu numai că fac podeaua mult prea alunecoasă, ci interferează și cu finisajele ulterioare.

Acţionează delicat la curăţarea parchetului şi elimină petele de mizerie cu un burete umed şi cu un detergent neutru. De asemenea, este recomandată refacerea soluţiei de finisare a parchetului la 12-18 luni, pentru a-l păstra în condiţii optime. Înainte de a întinde restauratorul, testează-l pe o suprafaţă mică, pe o porţiune cât mai puţin supusă privirii.

Parchet finisat cu ulei

Acesta este un tip de parchet pentru care raşchetarea nu este necesară. Este suficient să fie restaurat pe porţiuni şi lăcuit cu ulei. Curăţarea se face uşor, cu o cârpă de culoare neutră, iar mentenanţa implică o soluţie specială de curăţare a uleiului.

Nu există o perioadă fixă pentru repetarea lăcuirii cu ulei, totuși este bine dacă acest lucru se poate face cel puțin o dată pe an. Poţi identifica dacă podeaua necesită operaţiunea dacă parchetul:

  • Pare uscat
  • Este murdar
  • Prezintă semne de uzură
  • Are zgârieturi de suprafață

Cum se realizează restaurarea cu ulei?

  1. Curăță podeaua și las-o să se usuce complet.
  2. Aplică un strat subțire de ulei pe suprafața,i utilizând o pânză sau o cârpă fără scame.
  3. Repetă lăcuirea după 20-45 minute
  4. După încă 20-45 minute, îndepărtează uleiul rămas pe lemn cu mâna sau cu o dischetă demachiantă. În acest moment, trebuie îndepărtată orice urma de ulei umed care nu a fost absorbit în podea, pentru a evita ca acesta să devină lipicios.
  5. Lasă podeaua goală timp de 24 de ore pentru fixare. Orice scurgere de apă trebuie curățată imediat. Rezistența la apă va crește în următoarele șapte zile (curățare prin aspirare uscată numai în această perioadă).

Parchet finisat cu ceară

Acest finisaj este destul de pretenţios, aşa că îţi recomandăm multă atenţie atunci când vrei să îl cureţi. În cazul unei pete, îndepărteaz-o rapid cu o cârpă umezită foarte puţin în apă şi alcool mineral sau soluţie specială. Nu folosi regulat soluţii de curăţat pe bază de apă pentru că vei afecta stratul de ceară. Nu opta pentru soluţiile de finisare pe bază de poliuretan şi uleiuri.

Te sfătuim să foloseşti detergenţi speciali pentru curățarea pardoselilor cerate. Verifică specificațiile înainte de cumpărare și curățare. Parchetul cu finisaj din ceară poate fi însă curăţat cu oțet.

Pentru a avea acel aspect strălucitor și atractiv, folosește o hârtie cerată. Ataşează hârtia la capul mopului şi curăţă cu ea, fără să folosești cantitate excesivă de ceară.

Te sfătuim să aplici o soluţie de recondiţionare cu o cârpă uscată de fetru, iar în privinţa mentenanţei, receruirea trebuie să fie completă pentru un aspect uniform, astfel încât să acoperi toată suprafaţa parchetului.

Parchet din esenţe exotice

Brazilia, Australia, Africa și Orientul Îndepărtat sunt câţiva dintre importatorii mari de lemn exotic – de la arțar, chiparos australian şi bambus, până la cel din care se realizează mobila wenge.

Parchetul din bambus, tec sau wenge are un aspect extraordinar, în decorul potrivit. Însă este la fel de sensibil şi în privinţa îngrijirii, pentru că se umflă uşor atunci când este expus apei, săpunului sau detergentului lichid.

Aplică ceară sau ulei pe suprafaţa parchetului pentru extra protecţie şi foloseşte aspiratorul pentru a-l curăţa de praf.

Fie că ai parchet laminat sau unul sensibil care necesită atenţie pentru a nu se umfla, cel mai indicat este să apelezi la soluţii de curăţare specializate, care să nu conţină substanţe chimice ce pot deteriora parchetul. Pentru mai multe sfaturi pentru îngijirea corespunzătoare a parchetului, vă recomandăm să vizualizați video-ul următor:

Sursa foto: Shutterstock

Total
10
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda