spy-shop profilul hotilor de locuinte„Nu o să mi se întâmple chiar mie.” – îți e familiară expresia? Dacă da, fii sigur că și cei cărora niște musafiri nepoftiți le-au trecut pragul au spus fix același lucru. Hai să nu ne mai bazăm pe soartă și să facem din siguranța casei o prioritate! Alături de Spy-Shop lansăm seria „Sigur acasă” și te învățăm cum să ai grijă cu adevărat de casa ta și de cei care locuiesc în ea.

Dacă ai ajuns la acest material, probabil că și tu ai cumpărat un sistem de supraveghere video CCTV pentru casă și te documentezi în privința locurilor în care ar fi cel mai bine să montezi camerele. 

Supravegherea CCTV: pentru ce fel de spații e potrivită?
Care sunt cele mai bune locuri pentru instalarea camerelor

Supravegherea CCTV: pentru ce fel de spații e potrivită?

Supravegherea CCTV (Closed-Circuit Television) se referă, în linii mari, la  folosirea unor camere video care transmit semnalul către un loc specific, într-o buclă închisă, fără a permite accesul din exteriorul sistemului. Vorbim aici de un sistem potrivit pentru o mulțime de spații, care face exact ceea ce sugerează și numele: supraveghează eficient. 

Supravegherea CCTV e ideală pentru propria casă, dar și pentru spații comerciale, depozite, șantiere, birouri, restaurante, pentru parcări, zone turistice, zone de acces, cu alte cuvinte pentru orice punct, încăpere sau zonă de interes care necesită un plus de atenție. 


Citește și :

Sigur acasă. Cum îți protejezi familia atunci când stai la casă – înăuntru și afară


Care sunt cele mai bune locuri pentru instalarea camerelor

Pentru ca o cameră de supraveghere să aibă eficiență maximă, aceasta trebuie să fie amplasată în locul potrivit. Dacă așezi camerele în locuri din care nu vor putea acoperi prea mult spațiu sau în unele prin care oricum hoții nu ar vrea să intre, atunci achiziționarea lor a fost în zadar. Tocmai de asta e bine ca, înainte să le amplasezi, să analizezi foarte bine zonele de risc, pentru a putea determina care sunt cele mai importante zone ale casei tale.

De asemenea, e bine să stabilești care vrei să fie scopul acestor camere de supraveghere: trebuie să fie un factor de descurajare a hoților sau vrei să să le montezi în locuri mai ascunse, din care să poată surprinde imagini fără să fie văzute? Prima opțiune poate fi rezonabilă, însă ține cont că dacă alegi să le montezi în locuri din care pot fi văzute cu ușurință riști să fie vandalizate.

Ar mai fi bine să ții cont și de unghiuri: cu cât montezi camera mai aproape de centru (cu alte cuvinte, mai departe de colțuri), cu atât unghiurile moarte (sau unghiurile oarbe, cele pe care camera nu le surprinde) vor fi mai mari. În ceea ce privește înălțimea, aici regula e destul de simplă: cu cât montezi o cameră la o înălțime mai mare, cu atât mărești distanța de la cameră și până la zona pe care dorești să o monitorizezi. De asemenea, cu cât distanța dintre cameră și zona de interes e mai mare, cu atât va fi mai greu să surprinzi detaliile. 

Așadar, mai jos îți prezentăm cele mai bune locuri pentru instalarea camerelor și a accesoriilor de supraveghere video.

  • Intrarea principală 

Aproximativ 35% dintre spărgători intră în casele pe care le țintesc pe ușa din față, deci ar fi o idee nu bună, ci foarte bună să amplasezi una dintre camere aici. Așa cum aminteam mai sus, în acest caz camera va fi vizibilă, deci ar putea fi vandalizată cu ușurință, dar există ceva ce poți face ca să împiedici asta: poți monta camera fie foarte sus, fie în interior (și orientată spre ușă). Dacă alegi să o amplasezi vizibil, atunci ar mai fi ceva ce ai putea face: să pui un semn care să avertizeze vizitatorii nedoriți că locuința e supravegheată video. Dacă e posibil, afișează și un sticker pe care să scrie clar „supraveghere video”. Ar fi bine să nu fie unul standard, ci chiar cel pe care l-ai primit de la comerciantul care ți-a vândut camera de supraveghere. Avertismentul tău va fi, astfel, unul mult mai credibil. 

  • Ușa din spate

Dacă vorbim de o casă care are și curte, atunci probabil că ai și o intrare prin spate sau chiar una laterală. În acest caz, ar fi o idee bună să montezi o cameră în așa fel încât să poți monitoriza și acel punct de acces. Ușile din spate sau cele laterale sunt preferate de hoți pentru că, în general, sunt mai ferite de privirile trecătorilor. Aproximativ 25% dintre infractori încearcă să forțeze aceste uși, deci vorbim de un punct foarte vulnerabil. La fel ca în cazul camerelor amplasate la intrarea principală, și aceste camere ar trebui să fie instalate în locuri greu accesibile, astfel încât să nu fie ușor de vandalizat. În general, dispozitivele surprind o intenție infracțională clară, deci un infractor care constată că e surprins de o cameră, cel mai probabil va dori să o distrugă sau să o dea jos. 

  • Curtea 

O cameră de supraveghere direcționată spre curte (sau amplasată într-un punct din curte) se va dovedi la fel de utilă precum cele de la intrarea principală și de la ușa din spate. În plus, o asemenea cameră poate înregistra și evenimentele meteo, lucru care se poate dovedi foarte util în cazul în care vei avea vreodată nevoie să folosești asigurarea de locuință. Dacă vorbim de o curte mai mare, va fi puțin mai greu să o monitorizezi complet. Ce poți face în acest caz: poți amplasa camera la poarta de intrare, pentru că acela e, în general, punctul principal de interes. O mai poți poziționa și undeva în interiorul curții, însă orientată spre poarta de la intrare. De asemenea, e important să instalezi și senzori de mișcare, pentru a putea primi alerte dacă sunt detectate mișcări suspecte. 

  • Geamul de la primul etaj și ferestrele care nu sunt la vedere

Geamurile de la primul etaj sunt puncte de acces foarte atractive pentru infractori, iar motivul e unul destul de simplu: sticla și feroneria unui geam sunt materiale mult mai fragile, comparativ cu o ușă încuiată. Dacă hoțul țintește să intre în casa ta pe geam, în cele mai multe cazuri poți să fii sigur că va alege geamul de la primul etaj, pe cel din spate sau unul care nu e vizibil pentru vecini sau posibili trecători. Un geam e atractiv și dintr-un alt motiv: în unele cazuri hoțul poate să pătrundă în casă prin alt punct de acces, însă poate decide să folosească geamul pentru a arunca o privire și a evalua valoarea posibilelor bunuri pe care le-ai lăsat la vedere. În acest caz, dacă o cameră de supraveghere surprinde imaginile, îți va fi mult mai ușor să recunoști infractorul sau chiar să previi furtul înainte ca acesta să se întâmple. Ar fi bine să amplasezi camera de supraveghere în exterior și nu în interior (atunci când e amplasată în interior, reflexiile din geam ar putea să afecteze calitatea imaginilor și să le facă inutile).

  • Garajul

Dacă deții și un garaj care e lipit de casă, atunci ar fi bine ca și acest punct să beneficieze de monitorizare video. În plus, chiar dacă nu ții obiecte de valoare acolo, hoții pot presupune că ar putea pleca cu mașina, cu bicicleta sau cu diverse alte scule, care, după caz, pot avea o oarecare valoare. În plus, garajul e genul de loc care menține interesul hoților și după ce l-au spart, pentru că aceștia vor presupune că vei înlocui obiectele furate, la un moment dat, oferindu-le, astfel, șansa de a da o a doua spargere. Atunci când montezi o cameră în garaj e bine să o montezi în interior, dar trebuie să te asiguri că ea va surprinde, totodată, și cât mai mult din exterior. Dacă alegi varianta montării în exterior, atunci ideal ar fi să ai cel puțin două-trei camere. Iar dacă vrei să blindezi (cu adevărat) garajul, atunci ai mai putea instala și senzori de miscare, care să te avertizeze în timp real când o persoană străină pune piciorul acolo.

  • Scările

Scările din interior sau exterior sunt locuri foarte bune pentru a monta camere de supraveghere. Scările din exterior pot fi folosite pentru a lega duplexuri sau pentru accesul în pod, pe acoperiș etc. Sunt, prin urmare, foarte atractive pentru un infractor, care le-ar putea prefera tocmai pentru că în aceste puncte ale proprietăților private (spre deosebire de cele din spațiile comerciale sau instituții) sunt rareori amplasate camere de supraveghere. Scările au un avantaj important atunci când vine vorba de surprinderea imaginilor: îl determină pe hoț să încetinească, în special la coborâre, prin urmare imaginile ar putea fi mai clare și mai utile. În plus, vei obține cel puțin două cadre cu hoțul (atât la urcarea scărilor, cât și la coborârea lor). 

Acum că știi care sunt avantajele fiecărui loc de amplasare, poți începe să alegi locurile ideale pentru montarea camerelor de supraveghere din locuința ta. De asemenea, nu uita ca după ce le amplasezi să vizionezi înregistrările, pentru a verifica calitatea imaginilor.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda