De la instalarea unui dulap înalt până în tavan până la amenajarea casei cu mobilă multifuncțională, există o mulțime de soluţii pentru a-ţi organiza casa, fără ca dimensiunea ei redusă să reprezinte un obstacol. Iată top 5 soluții extrem de practice:

Optimizează dulapurile
Foloseşte organizatoare
Foloseşte pereţii şi uşile ca spaţii de depozitare
Exploatează colţurile camerelor
Alege mobila smart
Galerie foto

Optimizează dulapurile

Atunci când reorganizezi amenajarea, trebuie să începi cu piesele cele mai mari: pat, canapea, dulap. Asigură-te că dulapurile ele sunt suficient de încăpătoare pentru a cuprinde nu doar garderoba, dar şi alte obiecte personale sau ale casei pe care nu le vrei la vedere. De la lenjerii de pat şi pături la gadget-uri, acestea îşi poţi găsi loc într-un dulap extins pe tot peretele şi înalt până în tavan. Dacă nu vrei să schimbi dulapul şi acesta nu are această înălţime, poţi aşeza pe el cutii cu capac care să mai preia din obiectele expuse.

Dulapul se poate extinde şi pe colţ, fie că este unul de bucătărie sau din dormitor. Găseşti la

Ikea sisteme rotative pentru mobilă de colţ, pentru a putea exploata spaţiul complet.

Dacă ai ocazia de a crea un dulap de la zero, porneşte compartimentarea de la stilul tău de viaţă. Dacă obişnuieşti să călătoreşti mult, lasa un spaţiu larg în dressing pentru valize. Dacă ai o colecţie impresionantă de pantofi şi vrei s-o ţii în dormitor, aşază poliţele la o înălţime redusă pentru a curprinde cât mai multă încălţăminte.

În privinţa dulapurilor din bucătărie, gândeşte-te la dimensiunea şi numărul vaselor tale. Aşază obiectele grele în dulapurile inferioare, unde poţi folosi chiar un suport pentru farfurii. Gândeşte dulapul superior astfel încât să camufleze şi anumite ţevi, precum cea de la centrală sau de la hota. Nu aşeza plita lângă un dulap soldat. Acesta trebuie să se afle minim 20 cm de plită pentru a evita riscul incendiilor. Integrează uscătorul de vase în dulapul de deasupra chiuvetei, pentru a elibera blatul. Poţi amplasa un dulap chiar şi deasupra frigiderului, dacă este nevoie și ai spațiu.

Foloseşte organizatoare

Organizatoarele sunt utile atât pentru depozitare, cât şi pentru a găsi mai uşor obiectul căutat.

În bucătărie, începe cu sertarele. Decât să depozitezi tacâmurile şi alte ustensile la grămadă, aşază organizatoare şi repartizează un spaţiu pentru fiecare: furculite, cuţite, linguri, foarfecă, cuţite mari, ruletă, sul de pungi, hârtie de copt etc. Foloseşte în dulapurile cu uşi coşuri de răchită sau din bambus, cutii din metal, borcane, cutii transparente din plastic sau recipiente rămase de la alimente. Acestea vor organiza mai bine prosoapele de bucătărie, alimentele şi gadget-urile. Pentru oale, boluri şi farfurii, foloseşte suporturi sau bagă-le una într-alta ca şi cum ar fi o păpuşă Matrioshka. Pentru a le repera mai uşor, împarte pe zone dulapul, ca în articolul nostru dedicat depozitarii alimentelor.

Şi în dormitor e indicat să foloseşti organizatoare. Pentru a păstra mai bine lenjeria, ciorapii, curelele, bijuteriile şi alte accesorii, foloseşte cutii separate pentru fiecare sau organizatoare din plastic ce aplică paravane in cruce, pentru separarea categoriilor. Organizatoarele cu model de buzunar pot fi agăţate şi de uşă, atâta timp cât spaţiul o permite. În plus, poţi folosi huse şi saci de vidat pentru o mai buna organizare a hainelor. Pantofarul clasic poate fi eficientizat cu ajutorul unui suport etajat pentru fiecare pereche de pantofi, mai puțin pentru cizme. Dacă iți dorești intimitate, poți delimita dormitorul cu ajutorul unui paravan ornamental, unei biblioteci sau a unui dulap.

Foloseşte pereţii şi uşile ca spaţii de depozitare

Depozitarea pe verticală te poate salva, atunci când spaţiul casei tale este foarte mic.

În bucătărie, sub dulapurile superioare, poţi monta bare cu cârlige pentru a prinde prosoape, ustensile, uscător de vase, ba chiar şi ceşti sau căni. Poţi amplasa pe contrablat un suport magnetic de care să prinzi borcane de condimente cu capac metalic, ba chiar şi tigăi ușoare.

Uşile dulapurilor pot servi ca suport pentru rafturi uşoare din lemn sau plastic, unde să amplasezi sticle mici de ulei, oţet sau sosuri ori recipiente mici cu alimente sau condimente.

În living sau dormitor, dacă uşa nu este una glisantă, poţi monta pe interior o bară de care să prinzi curele, cravate sau un organizator cu buzunare. Montează de pereţii interiori ai dulapului suporturi pentru furtunul aspiratorului, pentru mop sau alte ustensile pe care le poţi aşeza pe verticală. În baie, nu doar cuierul poate fi montat în perete. O bară magnetică poate susţine recipiente în care să-ţi aşezi pensulele de machiaj.

Exploatează colţurile camerelor

Colţurile camerelor sunt adesea pierdute din vedere, la amenajare. Ele pot salva spaţiu, însă, dacă aşezi în dormitor un birou pe colţ sau în bucătărie un colţar. Rafturile de colţ pot fi o altă idee de depozitare pe verticală.

Un colţ poate fi potrivit şi pentru amenajarea unui loc de lectură, cu ajutorul unui fotoliu şi al unei mici biblioteci amplasate pe un raft de colț. Ia în calcul şi un birou de colț.

Alege mobilă smart

Mobila smart contribuie la optimizarea unui spaţiu mic.

În bucătărie poţi amplasa mai multe piese multifuncţionale. Taburetul poate fi şi cutie de depozitare, dar şi măsuţă de cafea. Dacă ai un set de colţar, acesta poate cuprinde sub băncuță şi un loc pentru înmagazinat obiecte de bucătărie. În plus, îţi recomandăm să ai câteva scaune frumoase pentru membrii familiei şi în rest să cumperi scaune pliante pe care să le ţii în dulap. În privinţa mesei, îţi recomandăm una retractabila sau tot pliantă.

Aplică principiul mobilei smart şi când vine vorba de electrocasnice – concentrează-te pe modele incorporabile, pentru o economie de spaţiu, iar acolo unde se nu poate, alege modele compacte, fie că e vorba de un cuptor cu microunde sau un toaster.

În living, o canapea modulară nu doar contribuie la optimizarea spaţiului atunci când ai musafiri, dar se adaptează amenajării tale. Piesele modulare pot fi aranjate în mai multe feluri, pentru a-ţi permite să găseşti cea mai bună combinaţie pentru tine. Dacă ai nevoie de un spaţiu de dormit în plus, cumpăra o canapea extensibilă. O piesă de mobilier poate prelua un nou rol: baza unui fotoliu poate fi suport pentru cărţi (îţi prezentăm în galerie).

În dormitor, patul poate fi camuflat în perete, atunci când nu este folosit. Acest sistem inovator cu pat rabatabil porneşte de la 2700 lei. Dacă este vorba de camera copilului, poţi integra patul în design-ul dulapului, însă ia în calcul că în scurt timp, va trebui să schimbi aranjamentul, odata cu creşterea copilului. În schimb, mai practic este să-i integrezi biroul în centrul dulapului. Când nu e mult loc pentru deschiderea uşilor de la dressing, este mai practic să montezi uşi culisante.

Galerie foto

E mai uşor atunci când ai puţină inspiraţie, aşa că îţi oferim o galerie de imagini cu 25 de fotografii, ca punct de plecare pentru reamenajarea locuintei tale in mod smart.

Oricât de mică ar fi casa ta, există întotdeauna soluţii pentru a o mobila, fără să aglomerezi spaţiul. Important e să urmezi câţiva paşi simpli (începe cu piesele de mari dimensiuni, nu evita colţurile, organizează interiorul spaţiilor de depozitat) şi să nu-ţi fie teamă să improvizezi, chiar dacă asta înseamnă să foloseşti o piesă de mobilier pentru a separa 2 zone din casă, precum living-ul şi dormitorul.

Galerie foto: Shutterstock & Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda