Aglomerația e o problemă permanentă în bucătărie. Numărul mare de aparate, vase și ustensile pe care le folosești atunci când gătești ocupă foarte mult spațiu. Din acest motiv, de multe ori nu îți rămâne suficient spațiu pentru depozitarea alimentelor, în special dacă gătești pentru familia ta. Măsurile de mai jos te vor ajuta să câștigi spațiu și vor face stocarea alimentelor tale mai simplă:

Organizarea cămării

În trecut, problema spațiului din bucătărie era rezolvată cu ajutorul cămării, o cameră adiacentă bucătăriei, unde se depozitau alimentele. Există încă  multe apartamente care sunt dotate cu o cămară, deși acestea sunt rareori utilizate eficient. Cămările sunt, de regulă, foarte mici, așa că trebuie să profiți cât mai mult de spațiu și să le organizezi eficient. Din fericire, poți să rezolvi această problemă foarte ușor, construind unul sau două rafturi înalte, pe care le poți adapta la dimensiunile cămării tale.

Iar în cazul în care bucătăria ta nu are o cămară, aceste rafturi vor fi cu atât mai utile, pentru că îți vor oferi mai mult spațiu de depozitare. Pentru o rezistența sporită și un aspect deosebit, optează pentru rafturi din metal, care se vor potrivi perfect atât într-o bucătărie modernă, cât și în una tradițională. Pentru picioarele rafturilor poți folosi teava patrata, întrucât aceasta are o rezistență sporită, lucru de care vei avea nevoie, în special dacă vrei ca acestea să fie înalte. De asemenea, poți alege între polițe de lemn sau metal pentru rafturile propriu-zise.

Depozitarea aparatelor

Mulți oameni au tendința de a lăsa la îndemână aparatele pe care le folosesc în bucătărie, însă nu folosim toate aparatele la fel de des, motiv pentru care e mult mai eficient să le găsim un loc de depozitare. Spre exemplu, aparatul de cafea ar trebui să stea mereu la îndemână pentru că îl folosești zilnic, însă nu și robotul de bucătărie, pentru că nu ai nevoie de el decât ocazional.

Trebuie să ai în vedere faptul că spațiul pe care îl poți folosi atunci când gătești e limitat, motiv pentru care ar trebui să te asiguri că îl ocupă numai aparatele de care ai nevoie zilnic. Restul trebuie depozitate în dulapuri și sertare în așa fel încât să economisești cât mai mult spațiu; de asemenea, în cazul în care ai sertare care sunt ocupate cu lucruri de care nu ai nevoie, ar trebui să le golești. Astfel, vei câștiga mai mult spațiu în bucătărie, atât pentru depozitarea alimentelor, cât și pentru gătit.

Organizarea pe zone

Pentru a crește eficiența bucătăriei tale și pentru a economisi spațiu de depozitare pentru alimente, poate fi o idee bună să împarți bucătăria pe zone. Conform bygeorgeorganizing.com, există 5 zone în care poate fi împărțită bucătăria, după funcționalitatea lor.

1. Zona de preparare a ingredientelor

Această zonă e de regulă cuprinsă între aragaz și chiuvetă și e locul pe care îl folosești ca să pregătești ingredientele ce urmează să fie gătite. În această zonă ar trebui să ții ustensilele și aparatele pentru gătit.

2. Zona de gătit

Aceasta se află în preajma aragazului sau a plitei pentru gătit. Aici ar trebui să depozitezi oalele și tigăile, precum și uleiul și condimentele pe care obișnuiești să le folosești frecvent.

3. Zona de curățenie

Aflată în proximitatea chiuvetei, aceasta e zona unde se curăță și se lasă la uscat toate vasele murdare. Depozitează farfuriile și vasele în dulapurile din apropierea acestei zone ca să îți faci treaba mai ușoară.

4. Zona pentru servire

Aceasta va fi zona unde depozitezi vasele și platourile mari, precum și serviciile deosebite, pe care le folosești pentru servirea musafirilor. Din moment ce nu folosești des aceste vase, ar trebui să le depozitezi într-unul din dulapurile mai greu accesibile, ca să economisești spațiu, pentru lucrurile de care ai nevoie frecvent.

5. Zona de depozitare a mâncării

Aceasta e reprezentată, de regulă, de frigider și este locul unde îți păstrezi alimentele. E bine ca frigiderul să fie amplasat într-un loc de unde să fie ușor accesibil, dar să nu încurce cu nimic mișcările tale prin bucătărie.

Sursă foto: Shutterstock

Total
63
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda