O sală de sport la tine acasă înseamnă bani economisiţi pe termen lung, in urma renuntarii la un abonament lunar la sala, precum şi avantajul de a face miscare la orice ora din zi iti doresti. Îţi vei menţine astfel sănătatea şi vei dezvolta copilului tău gustul pentru sport.

Dacă ai decis deja că acesta este următorul plan de amenajare, iată câteva idei care să te ajute să te organizezi, completate de galeria foto:

Analizează spaţiul disponibil
Consultă un specialist
Cumpără echipamentul potrivit
Nu uita de electronice şi accesorii adiacente
Adaptează spaţiul şi pentru copii
Galerie foto

Analizează spaţiul disponibil

Nu întotdeauna spaţiul disponibil este unul generos, dar atâta timp cât podeaua este suficient de rezistentă iar umiditatea permite derularea unui efort fizic, poţi găsi metode să improvizezi cel puţin o mini-sală de sport cu câteva aparate.

Dacă nu ai o casă cu mansardă, garaj sau grădină pentru orele de sport săptămânale, atunci un balcon închis poate fi soluţia. Indiferent de alegere, ia în calcul că în afara volumului aparatelor, trebuie să ai şi spaţiu de desfăşurare pentru exerciţii şi spaţiu de depozitare pentru saltele/prosoape/mingii/accesorii/greutăţi etc.

Consultă un specialist

Înainte de a te apuca să cumperi echipamentul de sport, gândeşte-te la principalele activităţi pe care le vei desfăşura acolo, în funcţie de nevoile tale. Dacă vrei să slăbeşti sau să te menţii, ar trebui să predomine aparatele cardio. Dacă îţi doreşti să dezvolţi masă musculară, accentul ar trebui să cadă pe accesoriile de forţă.

Consultă un specialist în fitness pentru a-ţi identifica cel mai bine nevoile în funcţie de aşteptările tal,e dar şi un ortoped pentru a te asigura că exerciţiile pe care ai de gând să le faci nu vor dăuna coloanei vertebrale sau altor oase. O sală de sport poate fi un mediu propice şi pentru recuperare, dacă ai probleme cu articulaţiile şi oasele.

Cumpără echipamentul potrivit

Amenajarea unei săli de sport nu trebuie să fie deosebit de costisitoare. Oamenii cheltuiesc o mulţime de bani pe echipamente inutile de cardio sau pe produse de specialitate exagerate, care nu performează mai bine decat cele la preţuri mai mici. Nu există niciun motiv să nu poți crea o sală de sport complet funcțională, chiar şi cu o mie de euro, în special cu ajutorul aparatelor multifuncționale. Poţi achiziţiona sisteme second-hand fie de pe OLX sau chiar şi de pe eBay. Nu le cumpăra pe toate din prima. Începe cu echipamentul de bază (saltele, bicicletă, echipament de forţă) şi actualizează pe parcurs, pe măsură ce îţi dai seama de ritmul tău de lucru şi de nevoile tale.

În acelaşi timp, după ce ai identificat alături de un specialist direcţia în care vrei să te îndrepţi, axează-te doar pe aparatele care te ajută să-ţi îndeplineşti scopul. Nu cumpăra puţin din toate, doar ca să semene cu o sală de forţă comercială. Ia în calcul că multe dintre exerciţii se pot realiza fără aparate speciale.

Nu uita de electronice şi accesorii adiacente

Pentru a reda atmosfera dintr-o sală de sport comercială, un televizor şi un sistem audio sunt obligatorii. Acestea te vor ajuta să depăşeşti efortul, ba chiar te pot ghida, mai ales că nu vei beneficia de instructor.

În plus, ar fi util si un frigider de băuturi, un sistem de ventilaţie bun şi unul de încălzire, dacă amenajezi sala într-un garaj sau într-o mansardă. Nu uita de oglinzi, acestea sunt importante mai ales dacă practici yoga sau pilates, pentru a te asigura că realizezi poziţiile corect.

Montează câteva rafturi sau chiar un dulap pentru a depozita saltele, gantere, prosoape, greutăţi şi corzi.

Adaptează spaţiul şi pentru copii

Dacă ai un copil, veţi beneficia împreună de avantajele sălii de sport acasă. Ba chiar îi vei putea insufla cu uşurinţă pasiunea pentru sport, de la o vârstă fragedă, ceea ce îi va asigura un stil de viaţă sănătos pe termen lung.

Supraveghează-l întotdeauna atunci când face sport: aparatele de forţă pot fi periculoase pentru el. Cumpără greutăți potrivite pentru el. Temperează-i ritmul în care face exerciţii şi ai grijă să fie întotdeauna încălzit atunci când se apucă de serii mai complexe ce necesită mai mult efort. Urmăreşte tutoriale de fitness pentru copii, ca să te asiguri de corectitudinea exerciţiilor.

Este recomandat sa incui greutăţile în dulapul cu cheie atunci când sesiunea de sport se încheie, pentru a evita orice risc de accident.

Galerie foto

Iată câteva exemple de organizare a sălii de sport acasă. Planifică poziţionarea fiecărui aparat înainte să-l amplasezi şi asigură-te că ai calculat înainte totul, în funcţie de dimensiunile încăperii.

Tu cum îţi vei amenaja sala de sport acasă?

Sursa foto: Shutterstock si Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda