Vizita la dentist este adeseori amânată, din motive dintre cele mai diverse: teamă, buget insuficient, program aglomerat sau pur și simplu din neglijarea îngrijirii dentare adecvate. Din păcate, amânarea consultului stomatologic poate determina o serie de complicații serioase, mai ales dacă discutăm despre carii netratate, care avansează și pun în pericol sănătatea orală și generală. Citește în continuare pentru a afla ce se întâmplă atunci când refuzi să mergi la dentist.

Agravarea cariilor dentare 

Cariile dentare sunt cea mai frecventă patologie dentară din lume. Ele apar atunci când bacteriile prezente în gură produc acizi care erodează, în timp, smalțul dentar. În fazele incipiente, cariile dentare pot fi tratate simplu și rapid, prin proceduri minim invazive. Atunci când vizitele la dentist sunt amânate pe termen lung, cariile progresează până la distrugerea vitalității dintelui. 

Durerea intensă

Durerea intensă este una dintre cele mai frecvente complicații ale cariilor netratate. Ea apare atunci când infecția bacteriană locală ajunge la țesutul viu al dintelui – popular, se spune că afectează „nervul”. În această situație, soluția este reprezentată de tratamentul de canal – devitalizarea completă a dintelui și umplerea golului rămas cu materiale speciale. 

Apariția abcesului dentar 

Cariile netratate progresează adeseori până la nivelul rădăcinii dintelui, unde determină infecții severe denumite abcese dentare. Acest tip de infecție determină o umflătură dureroasă în gingie și os, care poate afecta inclusiv obrazul și care poate determina inclusiv simptome generale, de tipul febrei. 

Abcesul dentar necesită intervenție chirurgicală de urgență pentru drenarea puroiului și tratament local și general cu antibiotice pentru a limita și eradica infecția. 

Sinuzita maxilară odontogenă

Deși sinuzita maxilara odontogena este o complicație ceva mai rară a infecțiilor dentare netratate, este cât se poate de serioasă. Ea survine atunci când o infecție dentară localizată în zona molarilor superiori se extinde către sinusul maxilar. Pătrunderea bacteriilor în cavitatea sinusurilor determină inflamație locală și simptome precum durere facială, congestie nazală, secreții nazale cu sânge, dureri de cap persistente și așa mai departe. 

Tratamentul sinuzitei maxilare odontogene este un proces de durată, deloc simplu, care începe cu tratarea dintelui afectat. Medicul stomatolog sau medicul chirurg specializat pe zona oro-maxilo-facială este cel mai în măsură să explice care este cel mai potrivit protocol de tratament pentru fiecare caz în parte. 

Pierderea dinților 

În stadiile avansate ale cariilor netratate, dantura poate fi atât de grav afectată încât pierderea dintelui devine inevitabilă. Uneori, acesta este extras de către medicul stomatolog; alteori, dintele se poate fractura, necesitând o intervenție mai complexă pentru eliminarea resturilor de rădăcină care constituie un veritabil focar de infecție.

Probleme de ocluzie 

Cariile dentare netratate pot favoriza apariția parodontozei (un nume popular pentru boala parodontală), care ajunge să modifice, în fazele avansate, poziția dinților. De asemenea, pierderea dinților poate modifica mușcătura – modul în care se suprapun dinții în momentul în care închizi gura. Aceste probleme pot afecta masticația și vorbirea și pot determina apariția durerii. Uneori, poate fi necesar un tratament ortodontic pentru ameliorarea situației. 

Impactul asupra sănătății generale 

Cariile dentare, însoțite de gingivite de obicei, au și un impact important asupra sănătății generale a organismului. Există studii care demonstrează o asociere a acestora cu patologia cardiacă, spre exemplu. 

În unele situații, infecțiile orale netratate permit bacteriilor să pătrundă în fluxul sangvin, ceea ce determină o afectare a organelor vitale și a sistemului imunitar. Fiecare adult ar trebui să fie conștient de aceste riscuri și să acționeze corespunzător pentru a-și păstra starea de sănătate. 

În concluzie, amânarea vizitelor regulate la dentist și ignorarea cariilor dentare reprezintă o decizie cu posibile consecințe serioase asupra sănătății orale și generale. Acordă atenție semnelor timpurii ale problemelor dentare și apelează la ajutorul medicului dentist în timp util. Prin abordarea unei conduite preventive se poate menține sănătatea orală și se pot preveni complicațiile neplăcute ale cariilor netratate. Privește sănătatea dentară ca pe o investiție în bunăstarea generală și nu uita: prevenția e mai simplă, mai ușoară și mai puțin costisitoare decât tratamentul! 

Sursa foto: Shutterstock 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda