desi=umidificator casnic

Ce este și cum funcționează un dezumidificator
Când ai nevoie de un dezumidificator casnic
Cum alegi cel mai bun dezumidificator
Ce beneficii are un dezumidificator
Cât costă un dezumidificator casnic
Ia în calcul și…

Știai că nivelul de umiditate dintr-o locuință trebuie să fie între 45% și 55%? Când nivelul umidității crește peste 60% apar o serie de probleme care pot fi rezolvate fie prin îndepărtarea cauzei, fie prin folosirea unui dezumidificator.

Ce este și cum funcționează un dezumidificator

Dezumidificatorul este un aparat special creat pentru a regla cantitatea de apă dintr-un spațiu. În funcție de nevoi, poți opta pentru un dezumidificator casnic sau pentru unul profesional.

Alegerea dezumidificatorului potrivit pentru rezolvarea problemelor tale trebuie făcută după o documentare temeinică și înțelegerea unor lucruri de bază precum sistemul de funcționare, beneficii, criterii de alegere și funcționalități.

Cum funcționează compresorul unui dezumidificator

Funcționarea compresorului unui dezumidificator este similară cu cea a compresorului unui aparat de aer condiționat. Umiditatea din spațiul în care este instalat trece prin agentul frigorific al dezumidificatorului, unde se transformă în lichid care este apoi vărsat în rezervorul de apă. Aerul trece în continuare prin partea dezumidificatorului care este mai caldă și apoi este eliberat înapoi în cameră.

P6aH Z9Ejrt4 p2ELUVZfCCLuJFzibpR2VlJmeMjYg2i7XKPw8Cyf3EdPq34Hc1uexplCQs2048

Cum funcționează un dezumidificator fără compresor

În cazul unui dezumidificator fără compresor, aerul umed trece prin agentul de deshidratare, unde umiditatea este reținută. Datorită tehnologiei speciale, acesta este încălzit și trecut prin agentul de deshidratare, unde umiditatea este condusă către rezervor.

8QSZR0ytf94 2CeDi0 KeNVblTACJhpeqIF2xB32wi9ZtJzFpptlUOxjAiPamsEgLtMNcAs2048

Dezumidificatorul casnic versus dezumidificatorul profesional

Dacă locuința ta are probleme de umiditate din surse permanente, ai nevoie de un dezumidificator din gama casnică pe care să îl utilizezi de câte ori întâmpini probleme legate de umiditatea crescută.

Aceste echipamente pot fi setate astfel încât să mențină valoarea dorită. Aparatul va porni când umiditatea din aerul camerei va depăși valoarea setată și se va opri când va atinge valoarea programată.

Toate dezumidificatoarele casnice sunt echipate cu o cuvă pentru colectarea condensului, astfel încât în momentul în care cuva este plină, aparatul se oprește automat. Ele pot fi racordate la furtun pentru evacuarea apei direct la canalizare. Capacitățile de dezumidificare variază de la 10 litri la 23 litri/zi, fiind recomandate pentru încăperi de la 20 la 50 mp.

Un dezumidificator din gama profesională sau industrială este un echipament robust, destinat unui mediu de lucru solicitant, conceput să funcționeze non-stop. Aceste dezumidificatoare sunt ideale pentru șantiere, uscarea construcțiilor noi, demisolurilor, parcărilor subterane, depozitelor, dar și pentru muzee, arhive, școli, birouri, spații de lucru sau de producție. Dezumidificatoarele profesionale se pot cumpăra sau închiria de la un furnizor de încredere.

22te8e7P7fA6eKcCI7NHGHcUu dTxcMTJqKScYXE3wxmrfRii SPct3cSZ4L45vJ6s 88As2048

Când ai nevoie de un dezumidificator casnic

De regulă, cei mai mulți dintre noi se gândesc să achiziționeze un dezumidificator atunci când simt miros de umezeală, însă și praful dintr-un spațiu ar trebui să fie unul din motivele pentru care să facem acest pas.

Totodată, un dezumidificator este foarte bun mai ales atunci când în locuință sunt persoane care suferă de astm sau alergii, contribuind la ameliorarea respirației și la îmbunătățirea calității aerului dintr-o încăpere.

De asemenea, contrar așteptărilor, dezumidificatorul poate fi utilizat chiar și vara, în tandem cu aerul condiționat. Concret, însă, ai nevoie de un dezumidificator atunci când te confrunți cu una (sau mai multe) dintre aceste probleme:

  • pereții, și în special tavanul, sunt afectați de igrasie și mucegai;
  • tapetul de pe perete se scorojește și vopseaua este umflată;
  • podelele din lemn trosnesc, iar piesele de mobilier realizate din lemn încep să mucegăiască și, în final, să putrezească;
  • apare condensul pe ferestre.

Cum alegi cel mai bun dezumidificator

Pentru a alege cel mai bun dezumidificator ai nevoie să analizezi atât aspecte precum mărimea încăperii în care dorești să-l instalezi sau nivelul de umiditate, precum și caracteristicile pe care te aștepți să le aibă. Ai nevoie de un dezumidificator pentru un apartament mic, de bloc, sau pentru o locuință spațioasă? Locuiești sau nu într-o zonă cu umiditate crescută? Ai nevoie de un dezumidificator cu funcții inteligente sau vei opta pentru unul clasic?

În funcție de mărimea spațiului

Primul lucru la care trebuie să te raportezi este dimensiunea spațiului unde urmează să instalezi aparatul. În funcție de numărul de metri pătrați disponibili, te poți orienta către un anumit model de dezumidificator.

De regulă, capacitatea acestuia de absorbție a umidității este corelată cu suprafața camerei, iar un profesionist din magazinul de specialitate te va ajuta să-l identifici pe cel potrivit. Un dezumidificator casnic foarte economic din punct de vedere al consumului de energie electrică este potrivit pentru spaţii de până la 55 de metri pătraţi.

În funcție de nivelul de umiditate din încăpere

Un alt aspect în funcție de care poți alege un dezumidificator este cantitatea de umiditate dintr-o locuință sau dintr-o cameră.

Dacă simți mirosul umezelii, clar te confrunți cu un grad mare de umiditate, însă nu poți ști cu exactitate cantitatea. În acest sens, îți poți procura un higrometru de cameră, care să-ți indice acest lucru.

Ca să-ți faci o idee despre acest aspect, cantitatea optimă dintr-un spațiu trebuie să fie de aproximativ 8 ml de apă la 1 kg de aer uscat.

Dacă nu dispui de un higrometru și nu vrei să investești într-unul, poți utiliza următoarele caracteristici ca să-ți faci o idee despre nivelul de umiditate cu care te confrunți:

  • o încăpere extrem de umedă și cu pete sau ochiuri de apă indică un nivel de umiditate cuprins între 90 și 100%;
  • mirosul de umezeală, urmele vizibile de mucegai și igrasie, petele de apă îți arată că umiditatea este cuprinsă între 80 și 90%;
  • în cazul în care camera se simte foarte umedă și apare miros clar de mucegai și igrasie, nivelul de umiditate este, cel mai probabil, între 70 și 80%;
  • mirosul de îmbâcseală doar atunci când vremea este umedă indică o umiditate între 60 și 70%.

În funcție de nivelul de umiditate exterioară

Alegerea unui dezumidificator casnic nu depinde doar de nivelul de umiditate din interiorul locuinței. Trebuie să iei în considerare și nivelul de umiditate exterioară. Dacă locuiești într-o zonă cu umiditate naturală ridicată, vei avea nevoie de un dezumidificator mai mare decât cei care locuiesc acolo unde umiditatea naturală este mai redusă.

În funcție de încăperea în care dorești să utilizezi dezumidificatorul

Pe lângă dimensiunea camerei, mai trebuie să iei în considerare și rolul acestui spațiu, pentru că, în funcție de destinație, va fi nevoie să alegi un anumit tip de dezumidificator.

Dezumidificatoare pentru camere sau apartamente

Dacă dorești să utilizezi dezumidificatorul într-un spațiu locuibil și vrei să achiziționezi un singur aparat pe care să îl folosești în mai multe încăperi, ai grijă ca acesta să nu fie prea voluminos sau să fie prevăzut cu roți, pentru o manipulare mai ușoară. Astfel, îl vei putea muta dintr-o cameră în alta fără nicio problemă.

Alte caracteristici care te vor ajuta să alegi un dezumidificator potrivit pentru un spațiu de locuit sunt: opțiunea pentru repornire automată, opțiunea de dezghețare automată și o supapă de protecție pentru preaplin.

Dezumidificatoare pentru spații exterioare, beciuri sau subsoluri

Pentru spațiile de la subsol sau demisol predispuse umezelii, optează pentru dezumidificatoare mari. Pe lângă faptul că acestea vor elimina rapid umezeala din zonă, nici nu va trebui să golești rezervorul care adună apă de prea multe ori.

De obicei, aceste dezumidificatoare funcționează pe bază de energie electrică și va trebui să iei în calcul consumul, precum și costul de achiziție mai mare decât al unui dezumidificator clasic.

În funcție de caracteristicile dezumidificatorului

Un criteriu important este și numărul de funcții cu care dezumidificatorul este dotat. Aparatele moderne vin la pachet cu setări și funcții variate pentru nevoile fiecăruia. Cu toate că prețul unui dezumidificator cu funcții multiple este mai ridicat, el îți poate oferi satisfacția de a regla cantitatea de apă dintr-o încăpere, poate fi dotat cu higrometru de cameră care să-ți arate instantaneu gradul de umiditate, sistem de oprire automat și funcție de autodezghețare.

Oprirea automată

Dacă optezi pentru un aparat cu funcție de oprire automată, acesta își va opri activitatea atunci când rezervorul de apă este plin, astfel că nu există pericolul scurgerii de apă dacă nu este supravegheat în permanență. Dacă vrei să folosești dezumidificatorul într-o încăpere din care trebuie extrasă o cantitate mare de umezeală, atunci un sistem de drenaj continuu este varianta cea mai facilă.

Filtrele speciale

Există anumite dezumidificatoare dotate cu filtre speciale, printre care cel de reținere a prafului, părului de animale sau polenului. Principalul avantaj este acela că joacă un rol important în prevenirea răspândirii bacteriilor.

Higrostat încorporat

Dacă nu vrei să investești într-un higrometru independent, alege un dezumidificator prevăzut cu higrostat, care te va ajuta să ajustezi nivelul umidității din încăpere.

Conectare la canalizare

Problema unui rezervor colector prea mic poate fi rezolvată cu opțiunea de conectare a aparatului direct la scurgerea din sistemul de canalizare. Util, dar în același timp un factor limitator pentru că nu poți instala dezumidificatorul oriunde în încăpere.

Control automat sau cu timer

Cele mai bune dezumidificatoare sunt cele care măsoară singure nivelul de umiditate din cameră și sunt capabile să mențină singure valoarea setată de utilizator. Alternativ, poți opta pentru un model manual cu timer, care poate porni automat aparatul la anumite intervale de timp.

Ajustare manuală a treptei de putere

Pentru modele cu control manual este utilă posibilitatea setării treptelor de viteză, astfel încât să nu fie necesar să pornești și să oprești periodic aparatul, asigurând totuși un nivel confortabil de umiditate și în cazul unei funcționări continue la o treaptă de viteză ceva mai redusă.

În funcție de consumul de energie al dezumidificatorului

Pentru a atinge un nivel optim de umiditate și a scăpa de problema mucegaiului, dezumidificatorul trebuie lăsat să funcționeze continuu. Totuși, o factură uriașă la electricitate nu este tocmai o veste bună, așa că trebuie să alegi cu grijă un dezumidificator care să fie economic.

Fii atent la clasa energetică a dezumidificatorului pe care dorești să îl cumperi ca să nu ai surprize neplăcute atunci când va veni factura la energie electrică.

În funcție de nivelul de zgomot produs de dezumidificator

Dacă vrei să folosești dezumidificatorul într-o cameră în care locuiești, atunci zgomotul produs de acesta nu este un element pe care să îl neglijezi, pentru că îți poate perturba somnul și chiar capacitatea de concentrare.

Zgomotul produs de un dezumidificator este, de regulă, similar cu cel al unui aparat de aer condiționat. Sfatul nostru este să-l pornești în magazin, înainte de achiziție, pentru a te asigura că vei putea dormi cu el pornit.

În funcție de capacitatea dezumidificatorului

Optează pentru un dezumidificator cu un recipient suficient de mare pentru colectarea apei sau pentru unul cu scurgere continuă, pentru a evita golirea periodică a recipientului de colectare a apei. Cu cât alegi un rezervor mai mare, cu atât mai rar va trebui să-l golești de apă.

Dacă nu-l golești la timp, fie se va opri automat (și atunci umiditatea va reveni la valoarea inițială), fie apa va da pe lângă, moment în care trebuie să scoți mopul din debara. Ca să nu te trezești cu aparatul oprit sau cu podeaua udă, un indicator vizual și sonor al umplerii rezervorului colector este extrem de util.

Ce beneficii are un dezumidificator

Dincolo de eliminarea umezelii, beneficiile folosirii unui dezumidificator, eventual în combinație cu un filtru, sunt multiple și în ceea ce privește îmbunătățirea gradului de confort.

Eliminarea alergenilor și acarienilor

Umiditatea mare poate crește cantitatea de particule de praf dintr-o casă, fapt care, la rândul său, va duce la o creștere a problemelor de sănătate, cum ar fi alergiile și astmul. În cazul în care acarienii sunt o problemă în întreaga casă, dezumidificatorul este cea mai bună soluție pentru a scăpa de ei.

Eliminarea micilor insecte

Odată cu dispariția umezelii, vor dispărea și alți musafiri nepoftiți precum țânțarii și alte mici insecte care se înmulțesc în condiții de umezeală.

Prevenirea deformării lemnului și a ruginirii

Este cunoscut faptul că umiditatea poate provoca ruginirea metalelor și deformarea lemnului. În cazul în care umiditatea este crescută într-o casă, tocurile ușilor se pot colmata, balamalele, instrumentele și chiar vehiculele din garaj pot rugini. Un dezumidificator poate preveni și elimina aceste probleme.

Prevenirea condensului

Condensul poate duce la umflarea vopselei și la dezlipirea tapetului, atât de la ferestre, cât și de pe perete. Totuși, băile și bucătăriile sunt cele mai expuse acestor probleme. Dacă aveți un dezumidificator și îl puneți în funcțiune după ce ați făcut un duș, după spălat sau gătit, puteți preveni condensul.

Prevenirea mucegaiului

Mucegaiul apare, de asemenea, din cauza umidității ridicate. Dezumidificatorul oprește dezvoltarea sa, cu toate că nu-l va putea elimina dacă este deja prezent. Dacă găsiți mucegai, ar trebui să utilizați o soluție de înălbitor pentru a-l elimina în întregime și să aduceți un dezumidificator în cameră pentru a preîntâmpina reapariția lui.

Cât costă un dezumidificator casnic

În funcție de mărime, caracteristici și funcționalități, prețul unui dezumidificator casnic variază de la câteva zeci de lei pentru variante cu minimum de funcții și până la câteva mii de lei pentru aparate mult mai complexe și mai flexibile din punct de vedere al spațiului unde urmează a fi montate.

Ia în calcul și…

  • dezumidificatorul nu trebuie lipit de perete (doar dacă prezintă evacuare în partea superioară) și are nevoie de spațiu de jur împrejur pentru a funcționa la parametri optimi;
  • dezumidificatorul trebuie ținut la distanță de sursele de praf și trebuie instalat în camera cu cel mai ridicat grad de umiditate;
  • dacă instalați un dezumidificator în baie este nevoie ca WC-ul să fie acoperit astfel încât aparatul să nu absoarbă și această cantitate de apă;
  • cu ajutorul dezumidificatorului poți să te folosești și de avantajul de a simți o temperatură mai ridicată în camera respectivă (de exemplu, într-o cameră cu o temperatură de 20°C și umiditate de 70%, corpul uman poate să simtă răcoare, în timp ce într-o cameră cu aceeași temperatură, dar cu o umiditate de 45%, temperatura resimțită de corp este mai mare);
  • în multe cazuri, umiditatea unei camere este atât de mare, încât se impune o dezumidificare continuă;
  • dezumidificatorul trebuie să fie amplasat în locurile cu cele mai înalte niveluri de umiditate; nu este necesar să cumperi câte un dispozitiv pentru fiecare cameră.

Dacă te confrunți cu problemele enunțate în articol, ar trebui să iei în calcul achiziționarea unui dezumidificator casnic. În plus, ca orice alte aparate electrice comercializate, dezumidificatoarele casnice au frecvent reduceri de prețuri pe care îți recomandăm să le urmărești. Nu uita să faci alegerea în concordanță cu numărul de funcții pe care dorești să le aibă dezumidificatorul tău, astfel încât să înlături din start eventualele dezavantaje care ar putea apărea (nivelul de zgomot sau consumul de energie electrică).

Sursă foto

Total
29
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda