Chiar dacă floarea durează doar câteva luni, orhideea este o plantă rezistentă ce-ți poate împodobi apartamentul timp îndelungat. În articolul nostru, îți povestim pe îndelete cum trebuie să o îngrijești, la ce trebuie să te aștepți de la ea și ce probleme poate avea.

Despre orhidee
Cele mai renumite soiuri de orhidee
Cum îngrijești orhideea
Boli și dăunători ai orhideei

Te vei amuza, dar rădăcină cuvântului orhidee vine dintr-un cuvânt grecesc antic care făcea referire la testicule, iar asocierea se datorează formei rădăcinilor bulbice. Termenul “orhidee”, care este doar o formă scurtă pentru denumirea științifică Orchidaceae, a apărut abia  în anul ​​1845.

Orhidee

Despre orhidee

Familia orhideelor ​​(Orchidaceae) este una dintre cele mai diverse familii de plante cu flori, cu aproximativ 25.000 de specii știute pană acum (ceea ce face dificilă identificarea orhideelor). Ele provin de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, deși majoritatea speciilor de orhidee sunt tropicale. Acestea variază pe scară largă; Grammatophyllum speciosum poate cântări până la mai mult de o tonă, în timp ce există multe orhidee în miniatură, care, în multe cazuri, sunt doar de câțiva milimetri inăltime. Acestea au și flori diferite.

De exemplu, florile Paphiopedilum sanderianum au petale roșii de 90 cm, în timp ce florile Masdevallias au petale atât de mici încât pot părea aproape invizibile. Florile de orhidee se regăsesc în toate culorile, cu excepția albastrului și negrului.

Cele mai multe orhidee sunt epifite, ceea ce inseamnă că ele cresc pe copaci, cu rădăcinile lor lipite de coaja copacului, mai degrabă decât în ​​pămant. Alte orhidee sunt litofiți, adică cresc pe stânci. Unele sunt orhidee terestre, sau orhidee la sol. Orhideele temperate sunt în general terestre, în timp ce orhideele tropicale tind să fie epifite.

Orhideele de apartament sunt preferatele tuturor, deoarece arată superb și au miresme îmbietoare și plăcute, iar florile lor rezistă până la 6 luni, în funcție de specie.

Cele mai renumite soiuri de orhidee

Dacă ai o orhidee de tip brassavola în casă, înseamnă că ştii deja că emană parfum doar seara. Culoarea sa albă o face irezistibilă şi se încadrează perfect în orice decor.

Orhidee

Dacă vorbim însă de specia Catasetum, trebuie să ştii că există o varietate de modele, dar o caracteristică pe care o au în comun majoritatea este trăsătura de a produce atât flori masculine, cât şi flori de sex feminin, care nu seamănă însă prea mult una cu cealaltă. Florile de sex masculin poartă un declanșator anatomic care eliberează puternic polenul pentru albinele care le vizitează.

Orhidee

Orhideele Cattleya au fost hibridizate pe scară largă şi ne încântă cu varietate de culori și forme. Multe orhidee Cattleya au pistrui, dungi sau alte caracteristici bicolore. Acestea sunt puternic parfumate și sunt cele mai populare din familia orhideelor.

Orhidee

Rudă a orhideei Cattleya, Cycnoches este de asemenea cunoscută sub numele de orhidee lebădă, deoarece inflorescența elegantă a florilor de sex masculin seamănă cu gâtul unei lebede. Un număr de 30 de flori parfumate cu durată lungă de viaţă pot crește pe o tulpină.

OrhideeOrhideele Cymbidium pot avea flori mici comparativ cu unele soiuri de orhidee, dar florile lor multiple asigură un aspect plăcut.

Orhidee

Orhideea Dendrobium numără mai mult de 1.000 de specii incluse în acest gen de orhidee mare, de aceea sfidează clasificarea uşoară. Cele mai comune soiuri pe care le vei găsi au flori albe, galbene sau de culoarea lavandei.

b4cdbed249ce0df3366a8834107039ad

Unii horticultori spun că orhideea Encyclia arată ca o caracatiţă, datorită formei petalelor sale. Deși nu este parfumată, orhideea Encyclia poate să inflorească timp de câteva luni consecutive.

Orhidei

Cum îngrijești orhideea

În primul rând, cele mai multe orhidee de cumpărat sunt în ghivece ce oferă condiții greșite pentru o creștere pe termen lung. Majoritatea se găsesc în ghiveci de plastic și sunt împachetate cu mușchi în jurul rădăcinilor. În natură, orhideele cresc în mod obișnuit pe copaci, iar rădăcinile lor sunt organe de colectare a apei care au nevoie de incărcături de aer curat pentru a fi sănătoase. Orhideele cu rădăcini ude sunt sensibile la putregaiul rădăcinii și la alte probleme. Trebuie să ştii de asemenea că nu este deloc indicat să repozitionezi o orhidee înflorită. E prea stresant pentru plantă.

În loc de replantare, este mai bine să ții ghiveciul pe o farfurie cu apă, din când în când. Majoritatea oamenilor cred că plantele au nevoie de o cantitate mare de apă pentru a crește bine, dar nu este adevărat. Cu excepția cazului în care orhideele cresc în aer liber, suspendate  în coșuri unde se pot usca complet în decurs de o oră de la udare, orhideea are nevoie de foarte puţină apă. Deci, iată un sfat grozav: de fiecare dată când crezi că vrea apă, așteaptă trei zile. Planta ta nu va suferi.

Aerul foarte uscat, căldura directă și frigul sunt dușmanii florilor exotice. Floarea va dura mai mult dacă poți oferi un mediu cald și oarecum umed.

Când floarea se usucă, este timpul să treci de la o îngrijire pe termen scurt la o întreținere pe termen lung. În funcție de sezon, poți alege să repozitionezi orhideea într-un ghiveci mai prietenos, cu mediul de creștere adecvat.

Alte sfaturi de îngrijire

  •  Fertilizează planta o data pe săptămâna în ciclul de creștere;
  •  Asigură un substrat de coajă de copac, lemn de ferigă sau plută;
  •  Aşază planta în vase transparente;
  •  Dacă vrei s-o muți, fă-o o dată la 1-2 ani, între februarie și august;
  •  Cel mai bun loc de păstrare este pervazul ferestrei;

Deoarece orhideele cresc mai lent decât majoritatea plantelor, procesul de multiplicare a acestora necesită mai mult timp. Pentru a duce o orhidee de la sămânţă la înflorire poate dura de la cinci pană la șapte ani.

Impărţirea orhideelor ​​pui este cea mai sigură și mai rapidă modalitate de a crește orhideele. Această metodă funcţionează numai cu orhidee de tip simpodial (cele care cresc lateral). La nivel industrial, se practică înmulțirea în vitro, în laboratoare performante.

2319c412bc1c3d92e248e46b5093a489

Boli și dăunători ai orhideei

Când observi pentru prima oară dăunători pe orhideele tale, trebuie să îi identifici cu promptitudine, astfel încât să aplici măsura cea mai eficientă. În multe cazuri, mai ales dacă sunt prezenți mulți dăunători, va trebui să aplici măsuri de control la fiecare șapte pană la zece zile, cel puțin de trei ori, deoarece ouăle sunt rezistente.

Acarienii, gândăceii mici, apar în toate culorile: verde, roșu, roz, negru și galben și se găsesc de obicei pe ramurile noi, suculente, inclusiv pe mugurii de flori.

Alte insecte mici, de forma unor viermi, se întâlnesc în zone similare cu afidele – vârfurile de creștere, mugurii și tulpinile de flori. De asemenea, se găsesc şi pe rădăcinile plantelor. Îndepărtarea acestor dăunători necesită de obicei mai multe tratamente cu insecticide.

“Punctele roşii” produse de păianjenul roșu comun apar pe frunzele orhideelor atunci când ele sunt uscate și așezate la prea mult soare. În condiții extreme, vei observa o pânză pe suprafața florii, asupra căreia trebuie să intervii imediat.

Alte probleme pot fi cauzate de putregaiuri de origine micotică, putregaiuri cauzate de bacterii, păduchele lânos și păduchi de frunze.

Orhidei

Orhideele sunt minunate și produc dependență cu ușurință. Odată ce ai una, vei găsi motive să-ți dorești alta, și alta, și alta. Asigură-te că știi tot ce e nevoie înainte de a aduna o adevărată grădină de orhidee.

Sursa: Unsplash si Pinterest

Total
17
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*