Una dintre cele mai populare plante de apartament, begonia, nu necesită o îngrijire simandicoasă. Are insa anumite preferinţe în ceea ce priveşte lumina, frecventa udării, produsele de fertilizare şi poziţionarea ghiveciului, aşa că le detaliem pe rând pentru a te ajuta să o ingrijesti fără probleme:

Tipuri de begonii
Condiţii de creştere
Înmulţirea begoniei
Dăunătorii begoniei
Informaţii interesante despre begonii

Tipuri de begonii

Begonia aparține familiei Begoniaceae şi este planta erbacee perenă, ce poate atinge o înălţime de 30-40 centimetri. Florile sunt destul de diferite, de forme şi dimensiuni variate. Florile de sex feminin au aşa-zise “ovare” în spatele petalelor lor, de obicei 3 la numar.

Florile masculine și feminine apar separat, dar pe aceeași plantă. Doar floarea de sex feminin este fertilizată. “Ovarul” devine astfel o capsulă umplută cu numeroase semințe foarte fine, care, în natură, sunt purtate în largul vântului, asigurând supraviețuirea speciei. Multe specii sunt epifite și cresc pe ramuri sau trunchiuri de copaci.

Orginară din India, Indonezia, America Centrală şi America de Sud cu aproape 1000 de specii, begonia se împarte în 3 tipuri principale în funcţie de rădăcinile ei: begonii rizomatoase, begonii tuberculate şi begonii fasciculare.

Begoniile rizomatoase preferă temperatura de 15 grade, astfel încât vara trebuie ferite de multă lumină şi udate des, iar iarna preferă umbra şi încetarea fertilizării.

Begoniile tuberculate tolerează mai bine lumina în timpul verii, dar nu trebuie expuse direct în bătaia soarelui. În plus, toamna, când încep să le cadă frunzele, udarea trebuie rărită, dacă nu chiar încetată, iar tuberculii extraşi, curăţaţi şi replantaţi iarna cu turba uscată, la loc răcoros, dar ferit de îngheţ.

Begoniile fasciculate sunt cele mai pretenţioase. Vara prefera tot locurile luminoase, cu o temperatură de maxim 20 de grade. Frunzele acestora nu trebuie udate, altfel se vor păta. Iar dacă frunzele sau florile încep să se usuce, trebuie îndepărtate în grabă, pentru a evita putrezirea florii. Se udă o dată sau de 2 ori pe săptămână dacă temperatura e ridicată şi au nevoie de îngrăşământ lichid iarna din 2 în 2 săptămâni.

Condiții de creștere

Există trei reguli generale cu privire la begonii:

  1. Nu pot tolera temperaturile de îngheț.
  2. Preferă umiditatea solului, dar nu le place ca acesta să rămână ud.
  3. Majoritatea nu se dezvoltă în lumina puternică a soarelui.

Begoniile sunt iubitoare de lumină. Unele soiuri mai noi pot tolera soarele direct, mai ales dacă este soarele dimineţii, însă preferabil este să le aşezi într-un loc unde să nu fie expuse direct razelor solare. În zonele temperate precum România, begoniile pot tolera mai bine soarele decât în ​​zonele cu climă caldă pe tot parcursul anului.

Cresc cel mai bine în sol moale, fertil și bine drenat. Begoniile sunt foarte susceptibile la putregai atunci când sunt expuse la soluri umede, aşa că acordă atenţie solului. Un amestec de pământ, turbă şi nisip ar trebui să fie ideal.

Plantează-le la 20 de cm distantă dacă le pui într-o grădină iar cele tuberculate trebuie să aibă aproximativ 30 de cm distanţă între tuberculi. Aceste flori sunt foarte sensibile la îngheț și la frig, la vreme umedă în general, așa că nu te grăbi să le plantezi totuşi în aer liber.

În ceea ce priveşte fertilizarea, aplică preferabil îngrăşământ lichid doar de 2 ori pe lună şi doar în perioada de creştere şi înflorire.

Înmulțirea begoniei

Begoniile rizomatoase se înmulţesc prin butaşi.

La fel se înmulţesc si begoniile tuberculate, dar şi prin divizarea tuberculilor.

Begoniile fasciculate se înmulţesc prin seminţe şi butaşi.

O altă metodă simplă și rapidă metodă de multiplicare a begoniilor este prin tăierea tulpinii, ce funcționează cu aproape toate soiurile. Pur și simplu selectează o secțiune de 8-10 cm de tulpină, asaz-o în sol umed pentru câteva săptămâni și vei avea în curând o nouă plantă.

Dăunătorii begoniei

Printre cei mai nocivi dăunători ai begoniei se numără putregaiul cenuşiu, bacterioza begoniei şi păduchele verde al castraveţilor.

Pentru a stopa dăunătorii, se recomandă ruperea şi arderea lăstarilor, a frunzelor puternic atacate şi stropirea cu insecticide, precum Sumithion sau Zolone. Verifică şi temperatura la care sunt expuse plantele, precum şi umiditatea solului, ce poate provoca uşor purtregai.

Informații interesante despre begonii

Begonia tuberculoasă “Kimjongilia” este una dintre emblemele florale ale Coreei de Nord. Înflorește anual de ziua de naștere a președintelui țării, Kim Jong-un.

Doar florile masculine de begonii tuberculoase au flori duble. Experții în begonii îndepărtează florile de sex feminin pentru a da florilor de sex masculin mai multă energie pentru a înflori.

Florile sunt comestibile și, de fapt, foarte bogate în vitamina C. Gustul lor plăcut provine din acidul oxalic pe care îl conțin, același care conferă aroma spanacului și rubarbei. Deoarece acidul oxalic poate fi toxic dacă este consumat în cantități mari, cel mai bine este să consumi flori de begonie cu moderaţie.

Semințele de begonie sunt printre cele mai mici din regnul vegetal. Un gram de semințe de begonie poate produce până la 100.000 de răsaduri.

Acestea sunt cele mai importante detalii despre begonii, plantele care pot aduce valoare estetică apartamentului tău si care, cu grijă si fără a fi expuse direct razelor solare sau solului ud permanent, pot rezista timp indelunat fără ingrijiri dificile.

Sursa foto: Shutterstock

Total
8
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda