Ce au în comun salcâmul plângăcios și vița de vie agățătoare? Răspunsul este o plantă veselă care se prinde, la rândul ei, de acoperișuri, terase și garduri în ciorchine de flori roz, purpurii sau albe. Vorbim, desigur, despre Glicină. 

Această viță robustă escaladează și acaparează complet structurile dacă nu este dirijată și îngrijită. Cu toate astea, planta este destul de încăpățânată cu momentul înfloririi, așa că am pregătit un scurt ghid de plantare și îngrijire ca să te asiguri că vei avea o grădină înflorită și o Glicină ascultătoare. 

Originea și simbolistica Glicinei
Plantarea Glicinei în grădină
Cum și când se taie Glicina
Trucuri înflorire Glicina
Înmulțirea Glicinei
Galerie foto Glicină de grădină

Originea și simbolistica Glicinei

Glicina este originară din Asia, prin urmare semnificațiile ei provin din cultura chineză și japoneză. În China de altădată plantei i se spunea ’’Zi Teng’’, denumire care în traducere înseamnă “viță albastră”, datorită crenguțelor agățătoare și a florilor aranjate în ciorchine.

Perioada de înflorire a Glicinei este primăvara și vara, motiv pentru care în China floarea este asociată adesea căsniciei și venirii pe lume a copiilor. Alte semnificații ale florii fac referire la devotament, noroc și afecțiune. 

Iar dacă te-ai întrebat vreodată cum ar arăta o plimbare printr-un curcubeu, află că imaginea de mai jos nu este o pictură de Monet, ci o fotografie reală făcută în tunelul de Glicină din grădinile Fuji Kawachi, în sudul Japoniei. 

 

Sursă foto: Shutterstock

Plantarea Glicinei în grădină

Poți planta Glicină cu ajutorul semințelor sau prin butași, dar este posibil ca plantele cultivate din semințe să necesite mai mult timp pentru dezvoltare. Iată ce pași trebuie să urmezi pentru plantarea un arbust de Glicină la tine în grădină: 

  • Totul începe cu un butaș de Glicină

Găsești butașii de Glicină la magazine sau pe site-uri specializate cu grădinărit. Prețurile sunt cuprinse între 20 și 150 de lei, în funcție de maturitatea plantei.

Cea mai bună perioadă de plantare a Glicinei este primăvara. Plantează butașul într-un sol fertil, umed și bine drenat.

  • Alege un loc liber, unde bate soarele 

Glicina este o plantă perenă, ce poate trăi chiar zeci de ani dacă primește căldură, soare și este tăiată în mod curent. Are nevoie de cel puțin 6 ore de soare pe zi și trebuie ferită de vânt.

Tinde să crească rapid și să acapareze împrejurimile. Dacă o plantezi lângă un gard, va deveni parte din el. Așa se întâmplă și cu terasa, locuința sau alte plante din vecinătate, pe care le poate sufoca dacă stau în calea ei. 

  • Sapă groapa

Gaura trebuie să fie suficient de adâncă pentru a îngropa rădăcinile și cam de trei ori mai lată. 

  • Fixează și adaugă îngrășământ

Așază planta la locul ei și umple gaura cu pământ până acoperi rădăcina. Udă puțin și adaugă restul de pâmânt și îngrășământ. La plantare și în perioada de creștere, planta are nevoie de îngrășământ cu substanțe minerale și organice. Bătătorește și adaugă tălaș pentru că menține solul umed. 

În fiecare primăvară, adaugă un strat de îngrășământ și unul de talaș la baza plantei.

  • Dă-i apă doar când are nevoie

Udarea se face moderat. În perioada de creștere, adaugă apă când solul devine uscat la atingere și alternează cu îngrășământ organic și mineral. La maturitate, udă planta doar în perioadele secetoase. 

Planta poate atinge o înălțime de 15-20 de metri cu o tulpină de un diametru de aproximativ 40 de cm și ciorchine cu flori care atârnă cam 30 de cm lungime. 

Cum și când se taie corect Glicina

După plantare și creștere, cel mai important aspect în îngrijirea Glicinei este tăierea crenguțelor. Tăierea lăstarilor asigură circulaţia aerului și permite soarelui Glicinei să capteze mai mult soare. Acest lucru va direcţiona energia plantei către înflorire. 

Planta are nevoie de de cel puțin două tăieri mai serioase. Una iarna, ideal în luna februarie și una vara. Prima tăiere curăță vița de lăstarii neregulați care ar putea bloca lumina soarelui să ajungă în muguri. Cea de-a doua tăiere ordonează vița de vie și stimulează planta să înflorească din nou. 

Taie aproximativ 15 cm din ramuri cu o foarfecă de grădină, astfel încât fiecare ramură să rămână cu câțiva boboci la sfârșitul iernii. Vara, poți tunde frecvent ramurile rebele ca să stimulezi noi boboci să înflorească. 

Trucuri înflorire Glicina

Glicina este o plantă încăpățânată, mai ales când vine vorba de prima înflorire. În primul rând, are nevoie de suficient soare și tăieri bianuale, primăvara și toamna. 

Un truc pentru stimularea înfloririi primăvara este adăugarea unei îngrășământ superfosfat la baza plantei. Toamna se taie ramurile, iar dacă Glicina nu a înflorit deloc, se recurge la o metodă mai invazivă la nivelul rădăcinilor. Această metodă constă în săpare cu cazmaua în jurul plantei, aproape de rădăcini. Acțiunea la nivelul rădăcinii determină planta să se apere și să înflorească. 

Înmulțirea Glicinei

Înmulțirea Glicinei ce face prin trei metode:

  • prin butași
  • prin marcotaj artificial
  • prin semințe

Dintre cele trei metode, înmulțirea prin butași este cea mai ușoară și cea care asigură cele mai mari șanse de reușită. Se taie un lăstar de aproximativ 10 cm în luna august și se plantează într-un ghiveci. În ghiveci se mai adaugă la baza câteva pietre pentru drenaj, pământ special, nisip și se acoperă cu o folie de plastic care menține umezeala și căldura până când planta prinde rădăcini. Se menține solul hidratat și se îngrijește plăntuța aproximativ un an până se mută în grădină. 

Înmulțirea prin semințe este cea mai greoaie și îndelungată variantă. Semințele de Glicină se extrag din păstăile plantei. 

Galerie foto Glicină de grădină

Sursă foto: Unsplash, Pixabay, Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*