acvariu acasa

Un acvariu cu peşti poate fi cel mai relaxant element al casei, ba chiar poate să adauge o notă estetică, atunci când este ales corect. Dar cum să te asiguri că iei decizia corectă, când ai atâtea opţiuni pe piaţă?  Nu trebuie decât să ţii cont de câteva reguli “aurii”:

Oferă-le suficient spaţiu peştilor
Alege cele mai bune sisteme
Integrează estetic acvariul în cameră
Planifică decorul
Nu uita de întreţinere

Oferă-le suficient spaţiu peştilor

Locul unde vei aşeza acvariul va fi şi principalul reper pentru alegerea dimensiunii şi a formei acestuia, dar şi a peştilor. În timp ce unii pești sunt micuţi şi subţiri, alții au corpuri mult mai voluminoase. Pe măsură ce peștii cresc, greutatea lor poate crește mult mai repede decât lungimea lor. Estimativ, pentru fiecare centimetru al corpului unui peşte, trebuie să existe aproximativ 4 litri de apă.

Peștii necesită oxigen pentru a trăi. Ei eliberează dioxidul de carbon în apă şi au nevoie de o cantitate suficientă de oxigen pentru a putea respira. Suprafaţa apei este locul unde se face schimbul de gaz: oxigenul pătrunde în apa din atmosfera, iar dioxidul de carbon se elimină din apă în atmosferă. Cu cât suprafaţa apei este mai mare, cu atât mai mare este schimbul de oxigen şi dioxid de carbon şi cu atat mai mulţi peşti pot convieţui acolo.

Asta înseamnă că atunci când alegi un acvariu, cel mai bine este să-l selectezi pe cel care are cea mai mare deschidere pentru un anumit volum. Dacă alegi o formă de rezervor cu o deschidere mai mică, ia în considerare acest lucru atunci când îl populezi cu peşti.

Acvariile de aceeași capacitate, dar cu deschideri diferite, pot avea diferite forme:

  • Rezervoarele lungi sunt foarte estetice şi sunt recomandate pentru peștii de adâncime, cum ar fi angelfish, dar şi pentru speciile teritoriale.
  • O altă formă de rezervor este acvariul hexagon. Dezavantajul acestuia este că oferă o deschidere mică în comparaţie cu volumul vasului.
  • Acvariile în forma rotundă sunt chiar mai neinspirate, deoarece suprafaţa ideală a apei este disponibilă numai atunci când rezervorul este pe jumătate plin. Pe măsură ce nivelul apei depășește acest nivel, deschiderea scade.

  • Cel mai nerecomandat acvariu este cel foarte înalt și subțire, cu o deschidere foarte mică în comparaţie cu dimensiunile sale.

Recent, mini-acvariile care variază de la 6 la 36 litri de apă au devenit foarte populare. Chiar dacă sunt atractive și ieftine, aceste rezervoare pot fi foarte greu de întreținut. Ele dețin cantități limitate de apă, au o deschidere minimă și adesea vin cu sisteme de filtrare ineficiente.

Printre cele mai recomandate acvarii din România sunt cele realizate de Aquael, Diversa sau Dennerle Scaper’s, cu preţuri începând de la 130 lei.

Alege cele mai bune sisteme

În funcţie de specie, apa trebuie să aibă o anumită temperatură constantă, iar aceste condiţii se asigură printr-un sistem de încălzire. Acesta poate include lămpi UV, pompe sau chiar ventuze. Încălzitoarele mai complexe vin direct cu termostat, pentru a putea controla mai bine temperatura şi se folosesc de curent electric pentru a asigura o temperatură constantă.

Un alt sistem util într-un acvariu poate fi cel de iluminare, care menţine sănătatea plantelor din acvariu şi în final a întregului ecosistem creat acolo. Nu aşeza acvariul lângă o fereastră, în ideea de a primi cât mai multă lumină, cea naturală va favoriza apariţia algelor şi va încălzi apa excesiv. Nu-l aşeza nici lângă o uşă, pentru a primi indirect lumina altei camere, pentru că peştii se pot stresa uşor din cauza vânzolelii. Apelează la un sistem de iluminare cu tuburi fluorescente, LED-uri sau HQI.

În ceea ce priveşte sistemul de filtrare, acesta este esenţial. Peştii pot supravieţui un timp limitat fără temperatura optimă sau lumină, însă calitatea precară a apei este principalul factor de care ei depind. De aceea, este important să alegi un sistem de filtrare care să menţină apa curată, propice pentru schimbul de gaze enunţat mai sus. Sistemul de filtrare presupune instalarea unei pompe care determină recircularea apei, astfel încât murdăria să fie reţinută iar acvariul să beneficieze de apă curată. Exista şi anumite materiale care filtrează apa, precum cărbuni dedicaţi, bureţi sau material filtrant din piatra ponce.

Integrează estetic acvariul în cameră

Fie că alegi acvariul pentru a-l amplasa lângă un perete, pentru a-l integra în mobilă sau chiar ca paravan între 2 zone ale casei, acesta trebuie să se încadreze stilistic şi cromatic în decor. Pentru mai multe idei privind decorarea, poți citi articolul nostru legat de amenajare.

Integrarea acvariului în cameră nu ţine doar de cea mai bună amplasare a sa, dar şi de materialul din care este realizat acesta şi de ecosistemul pe care îl realiza acolo. Majoritatea acvariilor sunt fabricate din sticlă lipită cu ajutorul siliconului. Limita maximă a acestora este de 500 de litri.

Pentru volumele mai mari, se recomandă răşina de poliester, doar partea frontală a acvariului fiind din sticlă. Acvariile se pot fabrica şi din ciment, plexiglas sau chiar şi plastic, dacă este vorba despre doar de transportare sau carantină. Atunci când sunt amplasate în cameră, este recomandat să laşi puţin loc între perete şi acvariu, pentru introducerea cablurilor şi accesoriilor. Acvariul ar trebui să fie poziţionat la nivelul privirii, la aproximativ 1 metru de sol, fără a se intersecta cu un alt punct de interes precum televizorul sau o operă de artă.

Decorul acvariului tine foarte mult de imaginaţia şi bugetul pe care vrei să îl investeşti în accesorizare.

Planifică decorul

Primul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este substratul. Tipul de pește dorit va dicta ce fel de substrat trebuie să foloseşti. Peştii precum anghila trebuie să aibă un strat gros de nisip. Anghilele își vor petrece cea mai mare parte a timpului pe fundul acvariului, iar dacă ai un substrat stâncos, ele își vor freca corpul de această suprafaţă dură şi se vor răni. Dacă ai în vedere specii de apă dulce, atunci trebuie să ai un strat mare cu nisip. Nisipul va oferi şi un aspect plăcut acvariului. Cu toate acestea, el are unele dezavantaje. Se filtrează greu şi ar trebui înlocuit mai des decât pietrişul.

Pietrișul și pietrele sunt alegeri populare pentru rezervoarele de apă dulce. Ele creează un aspect natural al rezervorului și sunt ușor de curățat. Sunt o alternativă mai bună la pietricelele de sticlă colorate, care, oricât de frumoase, nu sunt întotdeauna cea mai bună alegere pentru un pește mare. Pietricelele din sticlă nu sunt dăunătoare pentru peștele tău, pur și simplu nu oferă o suprafață suficientă pentru colonizarea unor bacterii bune. Acestea sunt necesare pentru a menține nivelurile de azot din rezervor sub control.

Plantele sunt un decor foarte popular pentru că ele replica habitatul natural al peştelui. Plantele din plastic sunt adesea mai colorate decât plantele reale şi sunt de asemenea mai ușor de întreținut, deoarece nu pot muri. Asemenea plantelor reale, ele oferă peștelui un loc unde să se ascundă.

Cu toate acestea, plantele reale pot oferi ceva ce plantele false nu pot: ajuta la îmbunătățirea calității apei din rezervor, hrănindu-se cu azot, regăsit în reziduurile peştilor. Acest lucru păstrează niveluri scăzute în rezervor, ceea ce reprezintă un mare bonus. Plantele folosesc, de asemenea, dioxid de carbon pentru respirația lor și eliberează oxigen ca produs rezidual. Acest lucru este grozav pentru rezervoarele de acasă, deoarece acumularea dioxidului de carbon poate fi toxică și nivelurile stabile de oxigen nu numai că ajută la respirația peștilor, ci ajută la menținerea unui nivel stabil de pH.

Decoraţiunile de acvariu sunt infinite. Rafturile magazinelor de animale sunt căptușite cu roci false, corali și nave scufundate, precum și multe alte opţiuni. Aceste articole au fost proiectate special pentru a fi în folosite de peşti, ceea ce înseamnă că materialele utilizate nu se vor deteriora atunci când sunt scufundate în apă pentru perioade lungi de timp.

Evită însă decoraţiuni care nu sunt dedicate acvariului şi au margini ascuțite sau sunt realizate din beton, cupru și materialele plastice vopsite. Cuprul este toxic pentru pește și betonul va duce la scurgerea substanțelor chimice în rezervor. Vopseaua se poate desprinde sau poate otrăvi peștele. Orice ai adăuga, trebuie clătit bine pentru a elimina orice urmă de parazit.

Nu uita de întreţinere

O dată pe săptămână, curăță interiorul geamului din față (și geamul lateral, eventual), schimba 10 sau 15 procente din apă și curăță exteriorul geamului. Poți face acest lucru la fiecare zece zile, dacă intervin obstacole.

Dacă ai pești mari care consumă cantități mai mari de alimente și astfel produc mai multe deșeuri, este posibil să trebuiască să schimbi câte 50% din apă de fiecare dată.

Reține că dimensiunea rezervorului face diferența. Nu numai că acvariile mai mari au un mediu acvatic mai stabil pentru pești, dar necesită şi mai puțină muncă decât acvariile mai mici.

Iată cele mai importante aspecte privind achiziţionarea acvariului. Tu ce plănuieşti să cumperi pentru peştii tăi?

Sursa Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda