Dacă te-ai apucat să îți amenajezi locuința și ai început cu livingul, s-ar putea ca întreg procesul de decorare să ți se pară complicat și stresant. Trebuie să te decizi asupra paletei de culori, pieselor de mobilier, modului în care le vei așeza, dar și asupra prioritizării funcționalității și confortului, nu numai a designului.

Este lesne de înțeles de ce livingul este una dintre cel mai dificil de amenajat încăperi. Dacă ai la dispoziție și un spațiu generos pe care să îl umpli, situația se complică și mai mult. Înainte de a porni prin magazine în căutarea mobilierului perfect, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te hotărăști asupra unui stil de amenajare care să te reprezinte. În funcție de acesta îți vei putea restrânge apoi variantele și vei avea o idee mai clară asupra modului în care ar trebui să arate livingul tău. Iată alte câteva sfaturi care vor face ca amenajarea livingului să decurgă mai plăcut și ușor:

Mobilierul. Cum îl aranjezi?

O problemă de care se lovesc mulți dintre cei care își amenajează singuri livingul este că nu știu cum să așeze mobila astfel încât să aibă suficient spațiu, dar în același timp încăperea să nu pară goală. Livingurile de dimensiuni mai mari pot fi împărțite pe zone de interes, fără să își piardă farmecul.

De exemplu, poți crea o zonă de relaxare, în care să așezi canapeaua sau colțarul, o măsuță cochetă de cafea și corpurile de mobilier cu televizorul, o zonă de luat masa, în care să amplasezi o masă funcțională precum aceasta, în jurul căreia să se strângă toată familia.

Dacă îți mai rămâne încă spațiu, te poți gândi la amenajarea unui colț de lucru, cu un birou și un scaun rotativ, ori un leagăn suspendat în care să îți petreci timpul cu o carte bună și un ceai fierbinte.

Alegerea corectă a covoarelor

Covoarele ar trebui cumpărate abia spre final, când ai deja mobilierul și te-ai gândit cum îl vei așeza în încăpere. Covoarele trebuie să fie proporționale cu dimensiunea încăperii și să se potrivească și cu mobilierul pe care l-ai ales. În caz contrar, un covor mic va face toată încăperea să arate disproporționat, în timp ce un covor prea mare va crea impresia optică a unor piese de mobilier în miniatură.

O altă regulă de care trebuie să ții cont este cea care spune că picioarele mobilierului ar trebui să stea pe covor, la trei-cinci centimetri de margine, pentru un design armonios.

Decorarea pereților, o operațiune pe care să nu o treci cu vederea

Pereții goi, în special într-o încăpere spațioasă, lasă impresia că amenajarea camerei este incompletă. Asta nu înseamnă că ar trebui să umpli pereții cu decorațiuni, însă un tablou bine ales, în armonie cu designul încăperii, un colț decorat cu fotografiile tale preferate sau un wishboard pe care să lipești destinațiile de vacanță în care visezi să ajungi și imagini care îți amintesc de obiectivele tale, poate fi o soluție creativă.

Iluminatul, elementul care definește o încăpere

În plus, adesea nu acordăm pe cât de multă atenție ar trebui iluminatului de interior. Acesta este însă un element complex, care poate da tonul oricărei încăperi și poate pune în valoare cu succes designul pe care l-am ales. Iluminatul interior este de trei tipuri: general, ambiental și de accent.

Sursele de lumină trebuie plasate la înălțimi diferite, pentru a crea un joc plăcut de lumini și plusa la capitolul funcționalitate. Pentru living, un candelabru sau un corp de iluminat de dimensiuni mai mari poate asigura cu succes iluminatul general.

Apoi, lămpile sau veiozele cu luminozitate reglabilă te ajută să controlezi lumina din încăpere și să o ajustezi după propriile tale nevoi. Luminile de accent vin să completeze designul și să pună în evidență o piesă de rezistență a încăperii.

Alegerea paletei de culori

Pentru amenajarea livingului este suficient să alegi două culori principale și eventual o a treia cu care să accentuezi anumite detalii. Specialiștii recomandă întâi să ne alegem stilul de amenajare preferat și să cumpărăm piesele de mobilier care ne plac cel mai mult. Abia apoi ne putem gândi ce culori se potrivesc cu ceea ce avem deja.

Culorile pot avea un impact semnificativ asupra stării noastre de spirit. De aceea, este bine să alegem culori neutre sau pale, precum bej, gri, alb, verde sau bleu, dacă ne dorim ca livingul să fie o încăpere de relaxare și meditare. În schimb, dacă îți dorești un decor care să îți dea energie, poți miza și pe culori tari, inclusiv unele precum roșu, galben sau portocaliu.

Nu uita să măsori întotdeauna distanțele

Atunci când mergi la cumpărături de mobilă, ai mare grijă la dimensiunile pe care le comanzi. În showroom-urile de mobilier, spațiul mare și înălțimea depozitului te poate păcăli optic și poate face piesele să pară mult mai mici decât sunt în realitate. Asigură-te că ai la tine o listă cu toate dimensiunile livingului tău și cu diferite măsurători care să te ajute să îți dai seama cum se va încadra mobilierul la tine în casă.

Nu există o rețetă a succesului în designul unui living, întrucât există multe variabile de luat în considerare, de la spațiul pe care îl ai la dispoziție, la culorile tale preferate, scopul în care vei folosi încăperea, bugetul de care dispui sau stilul pe care îl preferi. Când ții cont însă de anumite reguli generale și înveți din greșelile comise de alții la decorarea locuinței, șansele să îți scutești foarte mult timp și efort și să te alegi cu un rezultat pe placul tău sunt mult mai mari.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright:Photographee.eu

Total
58
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda