scara interioara

Când cumperi sau când construieşti o casă, ideea mai multor etaje te cucerește rapid. Însă există şi dezavantaje ale acestui plan – zgomotele de la parter care se pot auzi şi la celelalte niveluri sau compartimentarea neinspirată, care poate localiza dormitorul matrimonial departe de camera bebeluşului. Scara interioară rămâne, însă, principalul potenţial pericol şi are nevoie de o atenţie sporită atât pentru a fi transformată într-un element sigur chiar şi pentru copii, dar şi pentru a-i oferi aspectul estetic cel mai potrivit şi a căpăta utilitate, prin crearea unor capacităţi de depozitare.

Care sunt elementele unei scări interioare
Ce stiluri de scări interioare există
Moduri de depozitare în scara interioară
Cum poţi decora scara interioară

Care sunt elementele unei scări interioare

O scară interioară este realizată din:

 1. Casa scării – spaţiul structural în care este încadrată scara;
 2. Rampa scării – porţiunea înclinată pe care se aşază treptele;
 3. Podest – spaţiul orizontal care face trecerea între rampe înclinate diferit, practic elementul de legătură dintre două segmente ale unei scări;
 4. Parapet şi balustradă – înconjoară scara pentru a evita riscul de cădere în gol;
 5. Mâna curentă – element protector şi decorativ localizat în partea superioară a balustradei;
 6. Treaptă – elementele unei scări care se succed pentru a permite urcarea;
 7. Contratreaptă – elementul vertical care face legătura între trepte;
 8. Ochiul scării – spaţiul dintre două trepte, în interior;
 9. Vang – grinda centrală ori laterală ce permite susţinerea treptelor.

Ce stiluri pot avea scările interioare

Într-o casă cu maximum două niveluri, lăţimea scării trebuie să fie în jur de 0,95 metri, însă dincolo de acest aspect, trebuie să decizi mai exact cum va arăta aceasta. Ţine cont, în primul rând, de stilul casei tale.

Pentru o locuinţă minimalistă se potrivește o scară în linii drepte, cu cât mai puţine elemente decorative, însă o locuinţă somptuoasă, în care tronează un candelabru din cristal în living, va deschide calea spre o scară în stil baroc, cu dantelării arhitecturale, care va imprima eleganța unei ambianţe princiare.

Iată cum poţi personaliza scara interioară, pentru a bifa stilul dorit:

După înclinare

Gradul de înclinare depinde de distanţa dintre niveluri şi spaţiul alocat scării, dar şi de tipul de spaţiu (rezidenţial, comercial) şi împarte scările în trei categorii: cu pantă redusă, cu pantă uzuală şi cu pantă abruptă.

 • Cu pantă redusă

Scările cu pantă redusă sunt cel mai des întâlnite, de obicei, la exterior, pentru intrări în clădiri.  La interior, se folosesc adesea pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. O pantă redusă necesită un spaţiu mai larg, iar acest lucru este condiţionat, de cele mai multe ori, de dimensiunile interiorului.

 • Cu pantă uzuală

Scările cu pantă uzuală au un grad de înclinare de 20°, în general, dar pot ajunge chiar şi la 45°. Indiferent de natura spaţiului, înclinarea recomandată este de 30-35°.

 • Cu pantă abruptă

Scările abrupte implică o anumită dificultate în parcurgere şi se înclină, de obicei, la 60-65°. Nu este ceva obișnuit ca o locuinţă să le includă, ci mai degrabă sunt folosite pentru accesul în spaţii tehnice sau în spaţii industriale. Din cauza lipsei de confort pe care o presupun, sunt folosite acasă mai mult pentru a accesa podul sau alte încăperi cu trafic limitat.

După stilul treptelor

Stilul treptelor defineşte perspectiva vizuală a scării şi îi determină armonia cu un anumit gen de casă. Există patru tipuri de trepte şi contratrepte:

 • Cu contratrepte drepte

Contratreptele drepte sunt stilul cel mai des întâlnit, unde treapta şi contratreapta formează un unghi de 90 de grade. Scările cu contratrepte drepte sunt şi cel mai uşor de construit şi folosit.

 • Trepte cu ciubuc

Treptele cu ciubuc sunt mai lungi decât contratreptele pe care se sprijină şi au o terminaţie ieşită în relief.

 • Cu contratrepte înclinate

Aşa cum le spune şi denumirea, contratreptele nu realizează un unghi de 90 de grade cu treptele, pentru că sunt înclinate.

 • Scară fără contratrepte

În locul contratreptelor, aceste scări au goluri.

După forma rampelor

O altă clasificare a scărilor se realizează după forma rampelor:

 • Cu rampă dreaptă

Majoritatea scărilor au rampă dreaptă, astfel încât treptele se succed în linie dreaptă, până la următorul nivel.

 • Cu rampă rotundă

Scările cu rampă rotundă sunt cele în stil vechi, care şerpuiesc în jurul unui stâlp central şi realizează o spirală până la următorul nivel. În ciuda faptului că sunt interesante vizual, este dificil să le foloseşti atunci când cari ceva spre celălalt nivel.

photo 1505873242700 f289a29e1e0f

 • Cu două rampe, cu podest intermediar

Scările cu două rampe cu podest intermediar au o porţiune de podea ce uneşte în linie dreaptă cele două scări, pentru a oferi posibilitatea de a așeza decoraţiuni sau chiar de a aduce un plus de confort unei urcări lungi.

 • Cu trei rampe la 90 de grade, cu împărţirea fluxurilor

Scările cu trei rampe la 90 de grade şi împărţirea fluxurilor sunt scările somptuoase din filme precum „Titanic”, în care se putea coborî pe două ramuri de scări care se uneau la mijloc.

Modalități de depozitare în scara interioară

Scările pot oferi un excelent spaţiu de depozitare, atât ca sertare camuflate sub formă de contratrepte, cât şi în spaţiul de sub rampe, sub formă de dulapuri.

Dulapul de sub scări poate avea în loc de peretele lateral un set de rafturi deschise unde pot fi depozitate obiecte precum frigidere de mici dimensiuni, pentru băuturi, un radio sau chiar şi un espressor. Iar contratreptele pot ascunde sertare pentru haine, pantofi sau obiecte casnice, dar pot servi şi drept bibliotecă, mai ales dacă treptele sau contratreptele sunt transparente. Sertarele se pot deschide în direcţia treptelor sau în lateral.

O altă variantă de a folosi spaţiul de sub scări este să amenajezi un mic spaţiu de odihnă, punând pe o băncuţă o saltea cu perne, ataşând o lampă şi depozitând câteva cărţi în ladă.

Poţi folosi peretele lateral al scării doar ca perete-suport pentru nişte rafturi exterioare pe care să aşezi decoraţiunile preferate.

Cum poţi decora scara interioară

Cel mai simplu mod de a-ţi decora scara interioară este s-o vopseşti. Poţi folosi o singură culoare, pentru un efect elegant – alb pentru casele minimaliste, galben pentru o ambianţă veselă sau albastru pentru stilul nautic. Însă poţi combina culorile într-un stil jucăuş, asumându-ţi faptul că un joc de culori pe un element masiv din punct de vedere vizual poate aglomera estetic o încăpere. Dacă decizi să pictezi scara interioară, conecteaz-o cromatic la încăperile cu care „interacționează”.

Poţi folosi contratreptele pentru a realiza un ansamblu de desene, pe care să le interpretezi doar atunci când te afli în faţa scării şi acoperi vizual toate contratreptele: poţi realiza pe ele desene sau poţi scrie mesaje pe care să le citeşti de sus în jos sau de jos în sus.

O propunere mai subtilă din punct de vedere estetic este să vopseşti treptele într-o culoare mai deschisă, iar contratreptele într-un ton mai închis.

Pentru decorarea treptelor, poţi folosi chiar şi un covor, însă ai grijă la aderenţă, acesta poate aluneca în timp ce păşeşti.

d7440fda3a09655e87071ec3d5e2d752

Pentru a evita pericolele unui covor care nu este fix, poţi îmbrăca treptele într-un material textil lipit precum un tapet de scară, oferindu-i atât o culoare vibrantă, cât şi o textură plăcută.

În ceea ce priveşte lateralul scării, un spaţiu de depozitare poate aduce şi un beneficiu estetic acesteia. Însă poţi folosi peretele lateral şi pentru a improviza un birou creativ, precum şi pentru a lipi de acesta un moodboard.

O practică destul de comună în America este să foloseşti peretele de care se prinde scara interioară drept gallery wall, cu o mulţime de fotografii de familie expuse pe toată lungimea scării. Pentru un aspect mai îndrăzneţ, înlocuieşte fotografiile cu decoraţiuni masive de perete.

96bf503af7a4ed2b96ed51b1cb92851a

Dacă vrei să ataşezi scării o portiță pentru protecţia copilului, găseşte moduri jucăuşe şi plăcute ochiului de a o adăuga în acest decor. Fie că o vopseşti și astfel va fi un element foarte colorat sau o sculptezi elegant, gândeşte-te că ea va fi primul lucru pe care îl vei vedea ataşat de scară.

Scara interioară poate reprezenta o bună ocazie de a găsi noi moduri de decorare a casei, aşa că alege-o în primul rând în funcţie de spaţiu şi utilitate, dar nu uita nici de valoarea ei estetică.

bf33e7c48a39720d9cfad16592c04fb5

Sursa foto: Unsplash

Total
38
Shares
1 comment
 1. Soluții pentru renovarea unei scări de bloc cu 10 etaje aveți?
  As dori o soluție competă, Materiale, execuție, preț!
  Mulțumesc,
  Andrei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda