Iarna bate la ușă, iar în contextul crizei energetice niște soluții care ar putea diminua factura la întreținere sunt binevenite. Chiar dacă unele investiții vor fi costisitoare, pe termen lung ele vor reduce consumul de energie, implicit costurile. Iată 5 detalii pe care să le iei în considerare pentru confortul căminului tău în această iarnă:

Izolația termică

Deși implică costuri mai ridicate, materialele de construcție care protejează casele de temperaturile scăzute au un grad de utilitate foarte ridicat, reducând semnificativ costurile cu întreținerea pe timpul iernii. 

Casa se poate izola atât la interior, cât și la exterior, iar principalele tipuri de izolații sunt:

  • izolația din fibre de celuloză – este o variantă eco, având la bază lemnul, mai exact hârtia.
  • polistirenul expandat – costurile sale sunt destul de reduse și poate fi folosit  pentru îndreptarea pereților clădirilor vechi, oferind o bună izolare termică acestora.
  • polistirenul extrudat – este destul de dur și prezintă o rezistență sporită la infiltrații.
  • vata minerală de sticlă/vata minerală bazaltică – sunt cea mai rentabilă soluție de izolare de pe piață, izolează fonic și sunt neinflamabile. 

Fie că folosești o centrala pe lemne, una pe gaz sau un sistem electric de încălzire, o izolație termică de calitate va spori confortul casei tale și va scădea cheltuielile în această iarnă.

Instalație de încălzire în pardoseală

Încălzirea în pardoseală este una dintre cele mai eficiente și comode modalități de încălzire a încăperilor. Corpurile de încălzire se așază sub nivelul podelei, între șapă și sub finisaj – parchet, gresie, piatră naturală.

Se diferențiază de alte sisteme prin faptul că încălzirea este relativ uniformă, iar confortul termic este unul ridicat. Corpurile de încălzire, care pot fi electrice sau cu apă fierbinte, sunt așezate chiar sub nivelul podelei, iar căldura se propagă în toată încăperea de jos în sus. Poți să-ți iei adio definitiv de la picioarele înghețate.

Șemineu în living

Fie că alegi să ai un living cu un șemineu electric, clasic, rustic sau cu un design modern, cu siguranță acesta va da o notă de eleganță sufrageriei tale. Să privești focul este mereu fascinant. Gândește-te la serile geroase de iarnă în care bei un ceai fierbinte și asculți lemnele trosnind in foc. În plus, un living cu șemineu va fi mult mai călduros decât o cameră încălzită cu ajutorul unei centrale sau al unui calorifer. 

Termostatul programabil

Acesta va menține valoarea facturii scăzute și va mări eficiența termică. În loc de a acționa manual asupra centralei, vei programa termostatul pentru temperatura dorită, pentru ca acesta să controleze timpul în care centrala va funcționa prin sesizarea temperaturii din încăpere.

 Panourile solare

Este dovedit faptul că panourile fotovoltaice au o eficiență mult mai bună la temperaturi mai mici. Sursa de la care se alimentează panourile provine de la lumina razelor, nu de la căldura lor. În cazul panourilor fotovoltaice, poți lua în calcul achiziționarea unei baterii solare. Întrucât lumina naturală este mai limitată pe perioada anotimpului rece, bateria joacă rolul unei rezerve. Aceasta depozitează energia nefolosită și utilizează surplusul în zilele cu nori pentru a genera curentul electric necesar.

Ce poate fi mai plăcut decât să te așezi pe canapea cu un ceai fierbinte cu scorțișoară, în fața șemineului și să deschizi o carte după o zi de muncă? Gerul iernii și costurile ridicate la energie n-ar trebui să strice tihna și gradul confort din casa ta.

 Sursa foto: pexels.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda