stil shabby chic

Feminin şi cu iz rustic, stilul shabby chic s-a dezvoltat ca o reacţie la moda interioarelor de lux, în anii ‘80. El promovează reciclarea şi punerea în valoare a pieselor cu aspect învechit, oferind caselor astfel amenajate farmecul hambarelor englezeşti.

În articolul nostru, îţi povestim regulile estetice ale decorului shabby chic, dar îţi arătăm şi exemple aplicate pentru a te lămuri asupra paletei cromatice şi modului cum se asortează piesele de mobilier.

Ce este stilul shabby chic
Recomandări aplicate
Piese de mobilier shabby chic
Amenajare shabby chic pe camere
Decorațiuni shabby chic
Palete de culori shabby chic
Trucuri pentru un look autentic

Ce este stilul shabby chic

Probabil una dintre cele mai populare tendințe de design interior, shabby chic este un stil eclectic care combină antichităţile cu culorile pastelate, florile de dantelă cu florile de câmp sau abajurul cu ciucuri alăturat dulapurilor scorojite. I se face referire prin sintagme precum “decor feminin”, “ amenajare în stilul casei bunicii” sau prin “decor rustic”.

Este ieftin de realizat pentru că se bazează pe mobilier deteriorat, chiar dacă încă funcţional. Poate fi un mobilier reciclat sau dintr-o colecţie de antichităţi, totul este să aibă aspectul uzat ce dă acestui stil estetica sa specifică. Poţi începe căutarea la târgurile de vechituri sau chiar în casa bunicii.

Începe amenajarea cu o schemă albă, îmbogăţită cu accente pastel de culoarea oului de raţă şi roz prăfuit. Pardoselile albe uşor scorojite merg şi ele de minune precum şi elemente în culori pământii. Expune cât mai mult lemn, de la băncuţe la rafturi deschise sau dulapuri sculptate cu dantelării arhitecturale.

Nu te teme să amesteci mobilierul din diferite epoci, chiar dacă au culori şi stiluri diferite. Metalul, fierul, lemnul şi textilele înflorate pot convieţui echilibrat sub semnătura shabby chic.

Shabby chic nu este un stil unanim apreciat. Abundenţa de culori pastelate şi motive florale îl cataloghează drept un stil feminin. Nu este nici pe placul celor ce preferă estetica modernă, dar este minunat pentru cei ce caută relaxarea şi căldura oferită de mobilierul uzat şi tonurile pastelate.

Recomandări aplicate

Începe cu pardoseala: aceasta trebuie să aibă un look ponosit, care de altfel poate fi un parchet nou-nouţ, dar lemnul trebuie să pară uzat şi şubred. Ca să se asorteze cu culorile pastelate, optează pentru tonuri de gri, ivoire sau bej, toate acestea cu striaţii şi accente de culoare neuniforme.

Mobila trebuie marcată cu semnele trecerii timpului – muchii roase, crăpături sau pete de vopsea. Se recomandă aplicarea unui strat de oxid. Rezultatul este aspectul “prăfuit”. Combină lemnul cu bumbac, metal, dantelă sau ţesături imprimate cu motive florale.

Canapelele cu ramă ornamentată din lemn, în stil francez, sunt minunate, dar merg şi cele cu huse înflorate şi cu saltele masive. Cu cât afişează mai pregnant stilul baroc, cu atât sunt mai potrivite dulapurile. Ia în calcul şi vitrine cu bibelouri sau obiecte decorative vintage. Măsuţa de cafea ar putea fi din lemn sau chiar din paleţi. Adaugă oglinzilor rama din lemn a unei ferestre şi umple camera cu flori în vaze ciobite.

Dormitoarele shabby-chic sunt cele mai romantice. Cu un tapet floral în nuanţe pastelate merge un pat cu rama albă, ornamentală, pe care să aşterni o cuvertură tot cu flori, fără nicio ezitare. Aplică recomandarea ramei din lemn şi asupra oglinzii din dormitor şi aşază pe comodă o colivie rotundă unde să introduci o vază cu flori de dantelă.

Decupează o formă de inimă din noptiere şi adăugă o veioză cu abajur vintage. Inspiră-te din look-ul de boudoir, cu îmbrăcămintea la vedere. Dulapurile din sticlă pot fi folosite pentru a afișa pulovere pufoase și eșarfe drăguțe. Aceasta este o idee minunată dacă ai o mulțime de rochii, costume și pantofi drăguți.

Bucătăria shabby chic este o combinație minunată de stil rustic și glamour. Accentul este pus pe lucrurile practice, mai degrabă decât pe frumos. Albul și culorile pastelate se păstrează şi în acest spaţiu pe tavane, pe pereți și pe podea. Nuanțele de gri sau verde dau o senzație plăcută atunci când sunt aplicate pe dulapurile din bucătăria shabby chic.

Elementele esențiale într-o astfel de bucătărie includ mobilierul uzat sau candelabrele pline de farmec. Adaugă rafturile deschise și mobilierul în stil francez, cu detalii din lemn sculptat.

Piese de mobilier shabby chic

Stilul shabby chic are la bază delicatețea și detaliul. Mobila shabby chic ar trebui să fie în culori deschise, stilul nepermițând culori puternice care atrag privirea ca un magnet. Atunci când vine vorba de piese mari de mobilier, este recomandat să se meargă pe culori “mute” (de exemplu, dacă ai o nuanță deschisă de albastru o vei deschide și mai mult dacă o combini cu o nuanță ușoară de corai). Canapeaua poate fi decorată cu o husă în culori de bej, galben deschis sau chiar alb prăfuit.

Pentru a găsi mobila potrivită în stil shabby chic, ai mai multe opțiuni la dispoziție: podul cu vechea mobilă a bunicii, târgurile de vechituri și mobila ta uzată (pe care o poți recondiționa). Dacă vrei să recondiționezi mobila ta sau pe cea a bunicii, vopseaua “cretă” (chalk paint) este cea mai potrivită deoarece vine în culori și texturi ce amintesc de secolele 18-20 și oferă acea combinație între vintage și country.

Stilul shabby chic poate fi extins la canapele, mese, scaune sau alte piese de mobilier, cu precizarea că primează materialele naturale. Chiar dacă ai o canapea mai veche și uzată, o husă din in, cânepă sau pânză de sac (dacă ai îndemânare la cusut sau dacă știi o croitoreasă pricepută) o pot revitaliza oferindu-i un aspect shabby chic fără investiții majore. Similar, o comodă poate fi vopsită cu vopsea-cretă (vine în culori pastelate, tipice shabby chic) pentru un refresh. Pentru a pune și mai mult în valoare stilul shabby chic poți, după ce ai vopsit mobila, poți folosi o racletă pentru a crea striuri și acel aspect șters specific acestui stil.

Obiectele de mobilier shabby chic au acea alură vintage, un amestec de începutul secolului 20 și country francez. De exemplu, fotoliile shabby chic sunt înflorate, în culori pastel (mai ales în nuanțe de azuriu sau roz) sau sunt acoperite de huse din dantelă, bumbac cu mici franjuri sau muselină. Similar, cuverturile, fețele de pernă sau masă din dantelă dau un aer shabby chic încăperii. Scaunele din fier forjat completează decorul shabby chic.

Amenajare shabby chic pe camere

Shabby chic înseamnă prietenos, cald, primitor, aspecte care trebuie puse în evidență de la primii pași pe care în faci în casă. Mai jos sunt câteva recomandări shabby chic pentru fiecare încăpere în parte:

  • Holul – un hol shabby chic poate însemna combinații între util și plăcut. Astfel, poți include spații pentru depozitare (pentru eșarfe, încălțări, umbrele etc) în nuanțe de alb ponosit (folosește o racletă pentru a oferi acest aspect), detaliile dând valoarea acestui spațiu. Poți monta o veche tăblie de pat cu mici sculpturi vopsită în albastru pastelat sau variații de turcoaz; vechile arcuri vor reprezenta un cuier improvizat în care îți vei putea agăța hainele preferate sau fotografiile din vacanță. Alte lucruri care pot da valoare unui hol shabby chic sunt vazele de flori (în special, bujorii albi sau roz), coșurile din ratan pentru genți sau 2-3 perne decorative cu husă din in în nuanțe de crem sau maro deschis.
  • Livingul – aici, rama unui tablou, husa canapelei (din materiale naturale în culori de alb, crem sau nuanțe de pastel), draperiile înflorate, o veioză vintage sau candelabrele ușoare montate pe pereți sunt câteva detalii shabby chic care pot pune în valoare încăperea. O oglindă de mari dimensiuni cu mici detalii sculptate va da un aspect de noblețe livingului. O veche ladă de zestre poate fi un spațiu de depozitare, o mică măsuță pentru a servi ceaiul sau chiar atracția centrală a încăperii.
  • Dormitorul – pentru un aspect shabby chic, cuvertura de pe pat ar trebui să fie albă, crem sau în nuanțe pastelate (dacă vrei ca patul să fie punctul central) iar patul în sine poate fi pe o structură din lemn în culori natur sau din fier forjat. Veiozele retro, noptierele improvizate, candelabrul alb, florile așezate în borcane sau vechi sticle de lapte pot fi câteva detalii shabby chic. Un dulapluat dintr-un târg de vechituri și vopsit în nuanțe de roz prăfuit, bleu sau alb, poate întregi dormitorul. Dacă spațiul îți permite, un baldachin este alegerea cea mai reprezentativă a acestui stil de design interior.
  • Bucătăria – poți îmbina electrocasnicele mari (frigider, aragaz) cu o masă din lemn și un vechi cuier pe care agăți tigăi sau prosoape de bucătărie înflorate. Dacă alegi mobilă de bucătărie albă, poți conferi un aspect shabby chic adăugând o vază supradimensionată cu flori de sezon, un coș de fructe, sau farfurii/boluri din porțelan colorat (cel mai bine se potrivesc nuanțe de corai sau turcoaz). În cazul în care ai mai mult spațiu, poți pune o băncuță decorată cu o husă din pânză de sac. Un dulap de bucătărie cu vitrină poate completa perfect o bucătărie în stil shabby chic.
  • Baia – în funcție de dimensiunea băii ai la dispoziție două variante: să adaugi câteva detalii shabby chic (dacă ai o baie de mici dimensiuni) sau să dai un refresh generos (dacă ai o baie mare). În primul caz, poți da o notă shabby chic montând pe ușă un cuier vechi prevăzut cu mici detalii sau schimbând perdeaua de duș cu una înflorată sau în culori pastel. În al doilea caz, poți transforma baia dintr-un loc steril, într-unul primitor, ideal pentru a te relaxa după o săptămână agitată. Ca și în alte cazuri, secretul este în detalii. Oglinda poate avea mici detalii sculptate, locul pentru depozitarea prosoapelor și a consumabilelor poate fi vechea vitrină a bunicii (renovată și pictată în alb sau crem prăfos) iar șamponul, gelul de duș și săpunul lichid pot fi ținute în recipiente vintage.

Decorațiuni shabby chic

Obiectele de decor și accesoriile sunt cele care oferă unei încăperi aerul shabby chic. Acest stil combină culori minimaliste (cel mult 2-3 nuanțe) pentru a oferi un aspect maximalist; covoare, perne, pături, tablouri sau alte obiecte de decor, toate oferă o atmosferă caldă și primitoare. Mai jos sunt câteva sugestii de decorațiuni în stil  shabby chic:

  • obiecte de decor din piatră sau lut (de exemplu, vaze, suporturi pentru fructe, ghivece de flori în nuanțe pastel etc)
  • perne în culori calde (de exemplu, nuanțe de crem, roz pastel sau bleu) și fețe de pernă din materiale naturale (de exemplu, in, pânză de sac sau chiar bumbac)
  • huse pentru canapea, lenjerie de pat sau fețe de masă cu model dantelat
  • draperii înflorate sau cu model simetric în culori calde (niciodată geometric)
  • abajur pentru veioze în culori prăfoase (mai ales, nuanțe de alb, crem și maro deschis)
  • pături împletite din lână (sunt foarte populare chiar și ca obiecte de decor) în culori pastel
  • oglinzi masive cu ornamente sculptate în nuanțe de alb șters
  • candelabru cu mici detalii
  • ceas retro cu motive florale
  • tablouri cu reclame vintage sau afișe cu filmele anilor ‘30-‘50
  • suport metalic pentru fotografii

Palete de culori shabby chic

Culorile shabby chic sunt ușor de recunoscut oriunde. Fie că este vorba de culoarea mobilei sau a accesoriilor, vopseaua ștearsă și materialele naturale oferă un aer intim atât pentru tine cât și pentru prietenii care vin în vizită. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare culori care pun în valoarea stilul shabby chic:

  • nuanțe de alb prăfuit/șters – folosit, mai ales, pentru a da un aer retro comodelor, dulapurilor sau scaunelor
  • roz pastel – prezent, simplu sau sub forma petalelor de trandafir de pe lenjeria de pat sau de pe draperii
  • albastru deschis
  • turcoaz – folosit, în special, pentru a pune în valoarea dulapurile cu sertare și pentru a da o notă vintage ramelor oglinzilor și cutiile pentru scrisori (folosite pentru rolul decorativ)
  • verde pal – preferat pentru a da o notă fresh draperiilor sau tapițeriilor înflorate
  • crem, galben pai și maro deschis
  • cafea cu lapte (pentru a mai “calma” nuanțele de roz sau bleu din cameră)
  • șampanie aurie și gri șters (mai ales pentru zonele metalice) și culori pastelate cu accente metalice (de exemplu, vopseaua cadrului de pat)
  • roz prăfos/cernit (mai ales, pentru a da culoare ramei de lemn a ferestrelor)
  • verde prăfos (perfect pentru a da culoare biroului de acasă sau mesei din balcon)
  • bleu-gri (potrivit mai ales pentru masa din living)
  • combinația de roz cu alb (aduce o doză de feminitate oricărei piese de mobilier, fiind potrivită mai ales pentru dressing)

Trucuri pentru un look autentic

Lasă vasele diafane la vedere, ca ornamente. Umple-le cu prăjituri sau fructe sau cu smoothie-uri şi limonadă. O să adauge chiar şi mai multă delicateţe ambiantei shabby chic.

Dacă nu ai textile înflorate, du-le la o croitoreasă şi spune-i să le facă volane. Sunt o alternativă la fel de şarmantă la tapetul, husele sau ceştile cu aceste motive.

Dacă nu te înduri să ciobeşti vazele pentru un look ponosit, pune florile în sticle de parfum. Acestea exprimă aceeaşi idee de obiecte reciclate şi arată minunat, pentru că majoritatea sunt transparente.

Fronturile frezate în dulapurile din bucătărie şi perdelele înflorate contribuie şi ele la estetica shabby chic a bucătăriei. Nu trebuie să renunţi, însă, la confort. Există o mulţime de modele de cuptoare cu look vintage, dar si frigidere colorate şi cu colţuri rotunjite care par să te transpună în altă epocă.

Iată cât de uşor este să realizezi estetica shabby chic în orice colţ al casei, ornamentând-o cu obiecte vintage, îmbinând texturile şi afişând multe obiecte din lemn şi textile înflorate. Cu siguranţă, după prima vizită în casa bunicii sau la un târg de vechituri, te vei întoarce cu obiecte preţioase pentru a începe amenajarea în acest stil.

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda