stil shabby chic

Feminin şi cu iz rustic, stilul shabby chic s-a dezvoltat ca o reacţie la moda interioarelor de lux, în anii ‘80. El promovează reciclarea şi punerea în valoare a pieselor cu aspect învechit, oferind caselor astfel amenajate farmecul hambarelor englezeşti.

În articolul nostru, îţi povestim regulile estetice ale decorului shabby chic, dar îţi arătăm şi exemple aplicate pentru a te lămuri asupra paletei cromatice şi modului cum se asortează piesele de mobilier.

Ce este stilul shabby chic
Recomandări aplicate
Trucuri pentru un look autentic

Ce este stilul shabby chic

Probabil una dintre cele mai populare tendințe de design interior, shabby chic este un stil eclectic care combină antichităţile cu culorile pastelate, florile de dantelă cu florile de câmp sau abajurul cu ciucuri alăturat dulapurilor scorojite. I se face referire prin sintagme precum “decor feminin”, “ amenajare în stilul casei bunicii” sau prin “decor rustic”.

Este ieftin de realizat pentru că se bazează pe mobilier deteriorat, chiar dacă încă funcţional. Poate fi un mobilier reciclat sau dintr-o colecţie de antichităţi, totul este să aibă aspectul uzat ce dă acestui stil estetica sa specifică. Poţi începe căutarea la târgurile de vechituri sau chiar în casa bunicii.

Începe amenajarea cu o schemă albă, îmbogăţită cu accente pastel de culoarea oului de raţă şi roz prăfuit. Pardoselile albe uşor scorojite merg şi ele de minune precum şi elemente în culori pământii. Expune cât mai mult lemn, de la băncuţe la rafturi deschise sau dulapuri sculptate cu dantelării arhitecturale.

Nu te teme să amesteci mobilierul din diferite epoci, chiar dacă au culori şi stiluri diferite. Metalul, fierul, lemnul şi textilele înflorate pot convieţui echilibrat sub semnătura shabby chic.

Shabby chic nu este un stil unanim apreciat. Abundenţa de culori pastelate şi motive florale îl cataloghează drept un stil feminin. Nu este nici pe placul celor ce preferă estetica modernă, dar este minunat pentru cei ce caută relaxarea şi căldura oferită de mobilierul uzat şi tonurile pastelate.

Recomandări aplicate

Începe cu pardoseala: aceasta trebuie să aibă un look ponosit, care de altfel poate fi un parchet nou-nouţ, dar lemnul trebuie să pară uzat şi şubred. Ca să se asorteze cu culorile pastelate, optează pentru tonuri de gri, ivoire sau bej, toate acestea cu striaţii şi accente de culoare neuniforme.

Mobila trebuie marcată cu semnele trecerii timpului – muchii roase, crăpături sau pete de vopsea. Se recomandă aplicarea unui strat de oxid. Rezultatul este aspectul “prăfuit”. Combină lemnul cu bumbac, metal, dantelă sau ţesături imprimate cu motive florale.

Canapelele cu ramă ornamentată din lemn, în stil francez, sunt minunate, dar merg şi cele cu huse înflorate şi cu saltele masive. Cu cât afişează mai pregnant stilul baroc, cu atât sunt mai potrivite dulapurile. Ia în calcul şi vitrine cu bibelouri sau obiecte decorative vintage. Măsuţa de cafea ar putea fi din lemn sau chiar din paleţi. Adaugă oglinzilor rama din lemn a unei ferestre şi umple camera cu flori în vaze ciobite.

Dormitoarele shabby-chic sunt cele mai romantice. Cu un tapet floral în nuanţe pastelate merge un pat cu rama albă, ornamentală, pe care să aşterni o cuvertură tot cu flori, fără nicio ezitare. Aplică recomandarea ramei din lemn şi asupra oglinzii din dormitor şi aşază pe comodă o colivie rotundă unde să introduci o vază cu flori de dantelă.

Decupează o formă de inimă din noptiere şi adăugă o veioză cu abajur vintage. Inspiră-te din look-ul de boudoir, cu îmbrăcămintea la vedere. Dulapurile din sticlă pot fi folosite pentru a afișa pulovere pufoase și eșarfe drăguțe. Aceasta este o idee minunată dacă ai o mulțime de rochii, costume și pantofi drăguți.

Bucătăria shabby chic este o combinație minunată de stil rustic și glamour. Accentul este pus pe lucrurile practice, mai degrabă decât pe frumos. Albul și culorile pastelate se păstrează şi în acest spaţiu pe tavane, pe pereți și pe podea. Nuanțele de gri sau verde dau o senzație plăcută atunci când sunt aplicate pe dulapurile din bucătăria shabby chic.

Elementele esențiale într-o astfel de bucătărie includ mobilierul uzat sau candelabrele pline de farmec. Adaugă rafturile deschise și mobilierul în stil francez, cu detalii din lemn sculptat.

Trucuri pentru un look autentic

Lasă vasele diafane la vedere, ca ornamente. Umple-le cu prăjituri sau fructe sau cu smoothie-uri şi limonadă. O să adauge chiar şi mai multă delicateţe ambiantei shabby chic.

Dacă nu ai textile înflorate, du-le la o croitoreasă şi spune-i să le facă volane. Sunt o alternativă la fel de şarmantă la tapetul, husele sau ceştile cu aceste motive.

Dacă nu te înduri să ciobeşti vazele pentru un look ponosit, pune florile în sticle de parfum. Acestea exprimă aceeaşi idee de obiecte reciclate şi arată minunat, pentru că majoritatea sunt transparente.

Fronturile frezate în dulapurile din bucătărie şi perdelele înflorate contribuie şi ele la estetica shabby chic a bucătăriei. Nu trebuie să renunţi, însă, la confort. Există o mulţime de modele de cuptoare cu look vintage, dar si frigidere colorate şi cu colţuri rotunjite care par să te transpună în altă epocă.

Iată cât de uşor este să realizezi estetica shabby chic în orice colţ al casei, ornamentând-o cu obiecte vintage, îmbinând texturile şi afişând multe obiecte din lemn şi textile înflorate. Cu siguranţă, după prima vizită în casa bunicii sau la un târg de vechituri, te vei întoarce cu obiecte preţioase pentru a începe amenajarea în acest stil.

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*