alegerea scaunelor 7

Cei mai multi dintre noi petrecem o parte semnificativa din zi stând pe scaun, în faţa unui calculator. Aşa că suntem conştienţi de importanta confortului, atunci când vine vorba de achiziţionarea unui nou scaun, indiferent de rolul său şi camera unde va fi amplasat. Află din articolul nostru noţiuni de egronomie, modele de scaune şi informaţii despre cum trebuie acesta să se asorteze cu camera şi stilul casei.

Noţiuni de ergonomie
Materialul şi dimensiunea scaunului
Modele de scaune

Noțiuni de ergonomie

Un scaun nepotrivit poate afecta atât concentrarea, dar mai ales sănătatea coloanei vertebrale. O poziţie nepotrivită menţinută o perioadă îndelungată pe scaun provoacă în timp hernie de disc şi spondiloză, afecţiuni greu de tratat şi care dau dureri supărătoare chiar şi persoanelor tinere.

Poziţia corectă pe scaun este cu spatele drept pe spătarul scaunului, fără aplecare. Ia în considerare şi urmtoarele întrebări:

  • Este suficient de spaţioasă perna de şezut? Când stai pe scaun, aceasta trebuie să fie cu cel puțin un centimetru mai largă decât șoldurile și coapsele tale, pe fiecare parte. În faţă, însă, nu trebuie să fie foarte lungă pentru a nu împiedica genunchii să stea drepţi sau picioarele să atingă pământul. În plus, e important ca perna de sub şezut a scaunului să permită o repartizare uniformă a greutăţii, atunci când te aşezi. Nu în ultimul rând, aceasta trebuie să se dovedească comodă chiar şi după o şedere îndelungată, ce depăşeşte o oră.
  • Se poate regla înălțimea scaunului scaunului? De preferință, scaunul trebuie reglat pneumatic, astfel încât să ii poți ajusta înălțimea înainte sa te asezi. Unele scaune au un mecanism de ajustare a înălțimii iar asta permite mai multor persoane cu nevoi diferite să se bucure de o poziţie corectă.
  • Are scaunul un spătar confortabil lombar? Multe scaune au suporturi lombare care pot fi ajustate. Dacă scaunul va fi utilizat de mai mulți oameni, acest nivel de ajustare poate fi necesar. Dacă scaunul are un suport lombar cu înălțime fixă​, se simte confortabil și tu vei fi utilizatorul principal al scaunului, atunci nu trebuie să te împiedici de flexibilitatea ajustării la alegerea lui. Important e ca spătarul scaunului să fie suficient de mare pentru a oferi un sprijin bun spatelui.

Materialul și dimensiunea scaunului

Materialul, forma şi dimensiunea scaunului nu se încadrează în nişte reguli stricte. Ai o mulţime de alternative, în funcţie de gusturi, dimensiunea camerei sau rolul scaunului. Însă, ca idee,  materialul care îmbracă scaunul trebuie să fie rezistent, plăcut la atingere, uşor de curăţat şi să nu reţină mirosurile neplăcute, mai ales atunci când va fi folosit frecvent şi pentru o perioadă lungă.

Scaunele de birou pot fi din piele naturală, plasa perforată sau din material textil. În general, scaunele de birou sunt realizate pentru a suporta 75, 90, 100 sau 120 kg şi sunt destul de înalte, pentru a susţine spatele. Poţi folosi însă şi o pernă lângă spătar pentru un plus de confort.

Celelalte scaune, de bucătărie sau din living, nu sunt dedicate şederii timp de o perioadă îndelungată, aşa că sunt mai puţin pretenţioase din punct de vedere ergonomic, al materialului şi al dimesniunilor. Se poartă scaunele din plastic (de tip Eames) şi scaunele cu aspect industrial realizate din oţel şi polietilenă.

Modele de scaune

Când alegi scaunul, trebuie să îl integrezi bine în decor. Un scaun elegant, din piele, se asociază cu un mobilier clasic. Unul din plasă este potrivit stilului minimalist. Ţine cont şi de culoare, mărime şi locul unde va fi poziţionat.

Spre exemplu, pentru living, îţi trebuie un scaun care să îţi permită să te relaxezi şi care să completeze vizual încăperea sau chiar să se remarce ca accesoriu.

Scaunul Club, practic fotoliul, se folosea la întâlnirile bărbaţilor din secolul XIX, care obişnuiau să se reunească într-un club dedicat gentleman-ilor şi să stea la vorba aşezaţi într-un hibrid dintre scaun şi fotoliu, de obicei din piele.

Varianta sa mai simplistă este scaunul Slipper, fără mânere şi fără pielea pretenţioasă, dar cu un aspect robust datorat tapiţeriei clasice, de obicei susţinut de 4 picioare lungi din lemn.

Deşi chaise longue-ul a devenit în principal o piesă de exterior, există şi variante pentru living, perfect adaptate încăperii, care să ofere relaxare şi chiar un pui de somn. Aspectul acestora variază de la design clasic din piele până la linii simple, de influenţa scandinavă, în culori neutre.

Scaunele Klismos au fost reinterpretate modern, însă forma lor se trage încă din Antichitate, de la greci. O astfel de piesă poate fi punctul de atracţie într-un living clasic sau într-o încăpere mobilată eclectic.

Se poartă foarte mult şi scaunele din oţel şi polietilenă, care seamănă cu o plasă, pe care poţi aşeza perne cu mesaje sau blană sau le poţi cumpăra deja colorate, pentru a adăuga dinamică într-un design simetric din punct de vedere cromatic sau structural.

În ceea ce priveşte bucătăria, moda s-a schimbat şi aici. De la scaunele cu mânere sau cele de tip Parsons (pe care încă le mai poţi găsi în sălile de evenimente, acoperite de sus până jos cu o husă), s-a ajuns la scaunele Eames sau Chiavari.

Scaunele Eames, deja devenite mainstream, sunt scaunele din plastic cu spătar curbat, foarte comode, ce pot avea o pernă de şezut integrată sau nu, moderne şi stilate, întâlnite mai ales în decorul scandinav.

Scaunele Chiavari sunt interpretarea contemporană a scaunelor clasice cu spătar drept, unde picioarele, spătarul şi elementele decorative par a fi frumos sculptate în valuri. Acestea se lasă descoperite, chiar dacă par genul care ar avea nevoie de o husă şi sunt în tendinţe mai ales la nunţile moderne.

Scaunul Winsdor se remarcă prin spătarul înclinat sau îndoit. Acest scaun tradițional poate avea un aspect rustic, dar dă minunat într-o bucătărie cu fronturi frezate sau cu ceramică de tip azulejos.

Mai multe despre designerii celebri ai unor scaune si mai celebre poti afla la cursul de design interior de la Dalles Go.

Un scaun poate fi nu doar un obiect util, dar şi o piesă foarte valoroasă din punct de vedere estetic, mai ales atunci când este aleasă în raport cu stilul încăperii. Acordă importanţă confortului la fel de mult cum acorzi design-ului şi alege materiale de calitate, care să reziste trecerii timpului.

Sursa foto: Shutterstock

Total
28
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda