curatenie

Poți face curățenie în casa ta, foarte ușor, cu soluții preparate cu produse din bucătărie. Folosirea ingredientelor naturale în curățarea locuinței nu este doar varianta mai sănătoasă sau mai economică, dar este la fel de eficientă în îndepărtarea murdăriei precum produsele din comerț. În plus, aerul din locuință nu va mai fi poluat de chimicalele din soluțiile comerciale și astfel poți avea, cu adevărat, casa lună.

Iată câteva modalități prin care îți poți prepara singur soluții cu ingrediente naturale, pentru a-ți curăța casa.

Cele mai eficiente ingrediente naturale de curățat casa
Cum prepari soluțiile de curățare
Sfaturi de siguranță

În era consumerismului, aproape orice nevoie a omului e acoperită de un produs pus la vânzare pe rafturile unui magazin. Foarte multe dintre aceste produse pot fi însă făcute cu ușurință acasă, iar produsele de curățare a casei sunt cel mai bun exemplu pentru asta.

În felul acesta, nu te mai expui substanțelor toxice din produsele comerciale, care pot provoca iritații ale ochilor, nasului și gâtului, amețeală sau dureri de cap. În plus, ele pot reprezenta un pericol grav pentru copii sau animale, care sunt mai predispuși să le înghită.

EPA (Environment Protection Agency) a catalogat produsele de curățare din comerț ca unul dintre cei mai importanți factori de poluare în casă.

Un alt avantaj este că poți economisi mulți bani dați pe soluțiile gata ambalate din magazine pentru că majoritatea ingredientelor naturale necesare pentru curățarea casei au costuri scăzute.

Cele mai eficiente ingrediente naturale de curățat casa

Cele mai comune și accesibile ingrediente pe care le poți folosi pentru a curăța casa sunt:

Bicarbonatul de sodiu și-a dovedit abilitățile asemănătoare cu cele ale unui dezinfectant. El curăță, dezodorizează și dă un aspect strălucitor suprafețelor. De asemenea, poate fi un ajutor de nădejde în înlăturarea grăsimii de pe oale, tăvi și tigăi.

Bicarbonatul de sodiu alături de apa fierbinte, pot rezolva  până și cazurile complicate, cum sunt vasele pătate de arsuri alimentare.

Oțetul alb, datorită acidității sale, este foarte eficient în curățarea grăsimii, murdăriilor și săpunului întărit. De asemenea, oțetul este util pentru a curăța vopseaua de pe o pensulă cu care ai zugrăvit. Tot ce trebuie să faci este să lași pensula, timp de câteva ore, într-o cană cu oțet fiert.

Zeama de lămâie este o adevărată regină a curățeniei. Ea neutralizează mucegaiul și igrasia, elimină grăsimea și dă luciu suprafețelor dure. Poate curăța petele de mâncare, de cafea sau chiar rugina.

Săpunul Castile este un tip de săpun făcut din 100% ulei din plante, ceea ce înseamnă că nu folosește produse animale sau chimicale. Curăță murdăria și grăsimea.

Uleiul de măsline este bun și ca produs de curățare, mai ales a suprafețelor de lemn, dar și pentru aspectul de lustruit.

Uleiurile esențiale sunt compuși naturali din plante, care au devenit populari datorită aromaterapiei. Ele pot fi adăugate în soluțiile făcute acasă pentru mirosul lor plăcut. În cazul în care știi că ai vreo alergie, e indicat să eviți acea aromă de ulei esențial.

Boraxul (boratul de sodiu) este un mineral natural incolor și inodor. Poate fi folosit ca un înlocuitor al clorului, dezinfectant și înălbitor, dar și degresant.

Apa oxigenată (peroxid de hidrogen) are efect dezinfectant și înlătură petele.

Cum prepari soluțiile de curățare

Soluțiile se prepară foarte rapid și ușor. Odată ce ai ingredientele necesare și un recipient, tot ce trebuie să faci e să le amesteci. Sticlele cu pulverizator pot fi de ajutor, la fel și ambalajele unor produse deja utilizate pentru a păstra amestecul.

Detergent universal. Cinci ingrediente și 30 de secunde de amestecat. Mai exact, pune într-o sticlă cu pulverizator: 1 linguriță borax, jumătate de linguriță de carbonat de sodiu, 1 linguriță de săpun Castile lichid, 2 căni de apă distilată caldă și câteva picături de ulei esential, potrivit Welness Mama. Amestecă-le bine și poți curăța ferestre sau orice suprafață murdară, inclusiv de grăsime, din casă.

Soluție pentru geamuri. Nu mai ai nevoie de soluția clasică albastră, cu miros puternic. Amestecă 2 căni de apă distilată cu 2 linguri de oțet și adaugă câteva picături de ulei esențial pentru a anula mirosul oțetului. Soluția aceasta poate fi folosită pentru a șterge și oglinda.

Detergent pentru gresie și faianță. Folosește un burete umed, trece-l prin bicarbonat de sodiu și șterge faianța sau cada. Apoi clătește cu apă caldă.

În cazul unor pete mai greu de curățat, amestecă jumătate de cană de bicarbonat de sodiu cu 2 linguri de apă minerală carbogazoasă și 2 linguri de borax. Adaugă 3 linguri de săpun castile și agită bine. Șterge înainte suprafața cu oțet alb, apoi curăță cu mixul obținut din bicarbonat de sodiu. În cazul căzilor, poți lăsa soluția să acționeze timp de 15 minute, apoi poți freca cu peria. La final, clătește cu apă.

Detergent pentru vase. Încearcă să amesteci sare de mare, sau orice sare aspră, cu suc de lămâie. De asemenea, funcționează bicarbonatul de sodiu amestecat cu apa până devine o pastă. Această combinație este utilă inclusiv în eliminarea petelor de ceai și cafea de pe căni.

Pentru a elimina mirosul de pește de pe tacâmuri, le poți freca cu coajă de lămâie, sau le poți lăsa câteva minute în apă și oțet.

Soluție de curățat lemnul. Amestecă 3 părți ulei de gătit cu o parte oțet și câteva picături de ulei esențial. Orice suprafață de lemn va fi ca nouă, inclusiv parchetul.

Soluția pentru șters praful se obține din apă cu suc de lămâie sau oțet, amestecat cu o linguriță de ulei de cocos.

Soluție pentru curățarea covoarelor. Pulverizează apă amestecată cu oțet pe suprafața covorului, apoi freacă, dacă este necesar, unde sunt pete.

Soluția care elimină mucegaiul. Apa oxigenată te scapă de mucegai. Odată pulverizată, trebuie lăsată să acționeze timp de 20 de minute, apoi se șterge suprafața și se lasă să se usuce complet.

Ca măsură de prevenție, poți pulveriza o soluție compusă dintr-o linguriță de ulei esențial de arbore de ceai și o cană cu apă. Nu e nevoie să ștergi, ci să lași să se usuce.

Soluție pentru desfundarea scurgerii. Amestecă într-o ceașcă bicarbonat de sodiu cu aceeași cantitate de oțet și toarnă-l. Așteaptă 15 minute și toarnă și apă caldă. Astfel vei scăpa de scurgerile înfundate de la chiuvetă sau de la cadă.

Soluția de curățat toaleta se obține foarte ușor. Mai exact, pudrează wc-ul cu bicarbonat de sodiu și apoi adaugă puțin oțet. În cazul unor pete mai rezistente, folosește peria.

Soluția pentru a curăța aragazul sau cuptorul. O pastă din bicarbonat de sodiu și oțet aplicată în zonele murdare, apoi acoperirea lor cu o folie de plastic poate face minuni. Las-o așa peste noapte, iar în următoarea zi curăță cu apă.

Curățarea canapelei cu tapițerie din stofă. O poți efectua tot prin combinarea celor două ingrediente foarte folositoare: bicarbonatul de sodiu cu oțetul. Mai exact, un litru de apă caldă, amestecat cu o cană de oțet și o linguriță de bicarbonat de sodiu. Șterge petele de pe canapea cu o cârpă îmbibată în amestecul obținut.

Menținerea tubului curat de depunerile de calcar de la mașina de spălat se obține cu ajutorul oțetului. El poate ține locul balsamului de rufe convențional.

Sfaturi de siguranță

Există câteva reguli de care este indicat să ții cont atunci când amesteci substanțele naturale. Una dintre ele este să nu amesteci niciodată oțetul cu apa oxigenată, pentru că va rezulta un acid dăunător.

E bine de știut că oțetul poate irita ochii, în cazul în care intră în contact. Folosește apă din abundență pentru a clăti, dacă pățești acest lucru.

Uleiurile esențiale trebuie utilizate cu atenție. La fel ca în cazul oțetului, evită să-ți ajungă în zona ochilor și clătește cu apă pentru a atenua iritarea.

Oțetul nu trebuie lăsat prea mult pe haine de latex pentru că le poate descompune. De asemenea, nu e indicat să-l folosești pentru a curăța marmura, granitul sau alte pietre naturale folosite pentru blaturi sau podele, pentru că le poate strica.

Așadar, ai toate motivele ca următoarea dată când vrei să-ți cureți geamurile să dai o fugă până în cămară pentru a lua oțetul.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda