Costul renovării depinde de o serie de variabile precum mărimea casei, materialele folosite sau meşterii cu care lucrezi. Pentru a te ajuta să estimezi cât mai bine, ţi-am pregătit 4 sfaturi valabile fie că renovezi o singură cameră, un apartament sau o casă:

Porneşte de la un concept vizual
Împarte cheltuielile pe categorii
Ia în calcul factorii externi
Implică-te în renovare

Porneşte de la un concept vizual

Înainte de a porni renovarea, trebuie să ai foarte bine clarificat conceptul vizual al acesteia. Atunci când renovezi doar o cameră, e important ca aceasta să se integreze stilistic şi cromatic în casă, să aibă continuitate. Spre exemplu, dacă ai de făcut camera unui adolescent care vrea să scape de toate jucăriile de pluş din trecut şi acum îşi doreşte o cameră neagră, dacă cedezi, va trebui să aduci accente de negru în toată casa.

Pentru inspiraţie, poţi intra pe Pinterest, poţi descărca pe telefon aplicaţia Houzz, poți testa palete de culori cu ColorSnap sau poți realiza întreaga amenajare virtual, cu RoomStyler. Dacă îţi doreşti pe cineva specializat, poţi apela la serviciile unui designer de interior, al cărui comision va fi aproximativ 10% din valoarea amenajării.

Împarte cheltuielile pe categorii

Ca să îţi fie mai uşor, realizează un tabel cu toate categoriile de cheltuieli. Acestea implică de regulă:

  • Instalația electrică – dacă blocul este vechi sau instalaţia electrică nu este într-o stare bună, este foarte important să o schimbi. Fă-o cu ajutorul unui electrician care va face planul electric cu întrerupătoare, prize şi lumini în funcţie de modul in care vei mobila spaţiul. Ai grijă ca întrerupătoarele din dormitor să fie lângă pat, să ai o sursă de lumină lângă sau chiar în dulap pentru a vedea mai bine garderoba, iar prizele să fie suficiente în bucătărie pentru a nu suprasolicita sistemul, din cauza electrocasnicelor şi a centralei.
  • Instalația sanitară – tot specialistul te va ajuta să pui la punct sistemul sanitar fără a risca inundaţii sau îmbâcsirea aerului, din cauza lipsei de aerisire. E posibil sa ai nevoie de noi avize pentru racordarea la reţeaua locală, în caz ce nu există deja, sau poţi apela la panouri solare. Acestea nu asigură în totalitate căldura iarna, în majoritatea cazurilor.
  • Manopera – fie că apelezi la o companie sau la un meşter, documentează-te şi cere recomandări înainte. Meşterii buni se găsesc greu. Aceştia ar trebui să îţi dea costul total dinainte, în care să includă toate cheltuielile (manopera, transportul, masa etc.) şi să îţi ofere şi factură.
  • Materiale construcții – materialele de construcţie nu se referă doar la finisajele vizibile, ci ele includ şi tratamentele care se aplică pereţilor şi pardoselii pentru a obţine cele mai bune rezultate. Întreabă meşterul de ce fel de materiale ai nevoie şi compară-le prețul pe price.ro. Nu lua însă cele mai ieftine materiale, vei ajunge să plăteşti mai mult pentru reparaţii.
  • Gresie, faianță, chit de rosturi – în magazinele din Bucureşti de pe Valea Cascadelor, la Dedeman sau la tarabele de pe Mihai Bravu poţi găsi o gamă variată de gresie şi faianţa. Alege-o atât pentru model, cât si luând în calcul traficul casei şi locul amplasării.

  • Parchet şi accesorii – Uneori, dacă parchetul este vechi şi încă în stare bună, poate fi o idee grozavă să-l păstrezi, mai ales că e la modă combinaţia de vechi şi nou. Dacă necesită însă înlocuirea, îţi recomandăm parchetul stratificat, pentru a garanta calitatea. Asortează parchetul cu uşile şi cu plintele.
  • Obiecte sanitare – Evită să cumperi obiectele sanitare din plastic. Alege mai bine ceramica. Delta Studio are o gamă sofisticată, ce va oferi rafinament oricărei băi. Instalatorul care se ocupă de țevi va putea monta şi aceste obiecte.
  • Electrice şi electrocasnice – Înainte să adaugi această categorie pe listă, măsoară atent spaţiul de care dispui şi pune dimensiunile casei tale în magazinul online, ca filtru de căutare a obiectelor. Există electrocasnice pentru orice tip de încăpere, fie că sunt slim, compacte sau incorporabile.
  • Uși şi termopane – Ai grijă la culoarea uşilor, aceasta nu trebuie să iasă din paleta de culori a amenajării. Alocă suficient buget acestei categorii, pentru că o uşă elegantă pentru living poate depăşi 1400 lei (costul unui vitraliu) iar termopanele de calitate au de regulă 3 camere şi pot avea un preţ considerabil, în funcţie de suprafaţa acoperită.
  • Mobilă – În ciuda faptului că ai o gamă largă de opţiuni, piesele de mobilier originale pot avea preţuri ridicate (un scaun Eames original costă cel puţin 600 euro). Costul mobilei depinde foarte mult şi de material. Spre exemplu, MDF-ul are un cost mult mai ridicat decât PAL-ul, dar este indicat în bucătărie şi în baie, pentru că nu se umflă de la umezeală.
  • Decoraţiuni – Acestea nu trebuie să aibă alt stil decât mobila. Rolul lor este să o completeze şi să aducă o pată de culoare.

Ia în calcul factorii externi

Anotimpul te va influenţa în proiectul tău de renovare, mai ales dacă implică reparaţii exterioare. Intemperiile împiedică dezvoltarea proiectului, însă anumite materiale pot fi folosite chiar la temperaturi scăzute. Întreabă compania sau meşterul cu care lucrezi dacă renovarea poate fi realizată şi finalizată în perioada aleasă de tine.

De multe ori, în cazul renovărilor, ai nevoie de avize. Chiar şi pentru dărâmarea unui simplu perete, pentru a evita o amendă. Ia în calcul că uneori procesele birocratice pot întârzia.

Atunci când echipa de meşteri nu are suficientă experienţă sau lucrează în grabă, materialele pot fi aplicate necorespunzător sau consumate mai repede decât estimai. Cumpără întotdeauna o rezervă, pentru a evita terminarea stocului la magazin sau alte neplăceri.

Implică-te în renovare

Supravegherea muncitorilor este obligatorie, nu doar pentru că astfel te vei asigura de eficienţa muncii lor, dar şi pentru că pot fi neînţelegeri legate de aplicarea sau amplasarea anumitor materiale sau piese de mobilier.

Implicarea în proiect nu înseamnă însă doar supraveghere, ci şi negocierea preţurilor, alegerea tuturor materialelor cu specialiştii care te ajută, ba chiar mici proiecte DIY ce nu pun în pericol siguranţa ta sau a casei.

Luând în calcul toate observaţiile de mai sus, punând toate costurile pe hârtie sau într-un Excel, vei putea avea o perspectivă bună asupra bugetului pe care ar trebui să îl investeşti în proiectul tău. Cu ce vrei sa incepi?

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda