trend design interior 2019

Dacă din 2016 până în 2018 a fost la modă stilul scandinav #hygge (o stare de bunăstare pe care o ai atunci când te bucuri de lucrurile mici) și designul minimalist, pentru 2019 experții în design interior ne recomandă maximalismul, de la culori calde și tapet înflorat, la mobilă de calitate, accente metalice și culori neobișnuite (accesorii în nuanțe de corai – culoarea anului și detalii de impact în culori puternice), precum și o simbioză cu natura prin nuanțe de verde, plante impunătoare și folosirea materialelor naturale. Mai jos poți afla mai multe detalii.

Care sunt culorile/nuanțele anului 2019?
Ce tip de mobilă este la modă în 2019?
Ce materiale sunt în vogă în 2019?
Cum trebuie să fie oglinzile în 2019?
Sfaturi pentru a ține pasul cu trendurile de design interior fără a face gaură în buget

Care sunt culorile/nuanțele anului 2019?

În 2019 predomină culori dintre cele mai variate, de la “Living coral” (un portocaliu piersică cu inserții aurii) stabilit de Institutul Pantone, la verde și chiar negru, totul pentru a fi în armonie cu natura și pentru a transmite o stare de bună dispoziție.

Dacă în 2017 era la modă culoarea verde crud, anul acesta predomină verdele salvie (o îmbinare de verde și gri), verdele închis (în special pentru canapele) și verde turcoaz pentru accesoriile care pun în valoare o încăpere (o veioză sau un covor).

Pentru a adopta nuanțele de corai în casa ta poți alege un fotoliu sau poți picta un perete (anul acesta designerii chiar încurajează vopsirea a 1-2 pereți într-o culoare diferită). Culorile în trend pentru a scoate din anonimat un perete sunt nuanțele de violet portocaliu sau albastru-verzui. Pentru baie sunt recomandate nuanțe de negru plumb pentru pereți sau pentru accesorii.  

Rămânând în același registru, 2019 este anul în care trebuie să ne văruim tavanul, potrivit designerilor de interior. Aceștia ne sfătuiesc să alegem culori îndrăznețe (în special roșu, verde, bleumarin sau negru) sau tapet cu model inedit (de la combinații florale, la modele geometrice). Tavanul într-o altă culoare decât banalul alb va scoate orice încăpere din anonimat. Pentru a echilibra camera, alege canapeaua, covorul sau podeaua în nuanțe de alb sau gri. Nu este indicat să fie toată camera în culori puternice, ci câteva detalii (de exemplu, un perete, tavanul sau chiar podeaua).

Amenajari interioare

Chiar și în bucătării ar trebui să apară o culoare puternică (nu mai este la modă bucătăria monocromatică). Alege masa din bucătărie în roșu, vopsește tavanul sau alege un covor în verde închis.

Ce tip de mobilă este la modă în 2019?

Cum spuneam ceva mai devreme, nu mai este la modă stilul scandinav. Mobila anului 2019 este una compactă, cu linii simple (chiar și cu forme curbe, dacă asta ți se potrivește), multifuncțională (patul rabatabil este din nou la modă), din materiale în nuanțe pământii și accesorii în nuanțe de verde închis (se promovează legătura cu natura). 2019 este despre utilitate, deci piesele de mobilier alese doar pentru rol decorativ ar trebui să iasă din peisaj.

Designerii de interior recomandă îmbinarea mobilei cu rol utilitar cu nuanțele puternice de pe pereți (sau dacă ai pereții albi, să alegi o veioză, un covor sau un tablou pentru o pată de culoare).

În ceea ce privește materialele folosite, în 2019 este recomandată mobila de calitate, din lemn de stejar sau cireș. Aceasta are o durată mare de viață și vine în culori calde, pliindu-se perfect pe comuniunea om-natură promovată în acest an. Dacă ești interesat de mobilă în alte nuanțe, în 2019 sunt la modă culori precum maro-miere, maro-închis, nuanțele de lemn-ars și chiar negru (dacă alegi acestă culoare ai grijă să echilibrezi camera alegând pereți albi sau gri și accesorii în culori puternice).

Iar dacă nu vrei să îți văruiești pereții sau tavanul, poți alege o cuvertură sau câteva perne în culorile anului (corai, verde închis, nuanțe pământii) și ți-ai creat o cameră în tendințe.

Tot în 2019 se observă o preocupare tot mai mare pentru mediu, astfel că designerii recomandă, dacă ai inspirație, să recondiționezi mobila veche. Pentru podele, experții sugerează nuanțe de mesteacăn, alb nisipiu și maro deschis.

Ce materiale sunt în vogă în 2019?

În 2019 predomină materialele naturale, precum lemn (de stejar și de cireș), marmura, ceramică, textilele din fibre naturală, precum și pielea ecologică.

Metalul, în special cupru și combinații de cupru și alte metale în nuanțe roșiatice și pământii, este recomandat pentru bucătării și băi (robineții din cupru vor scoate în evidență aceste încăperi) sau în camere, unde pot face parte din corpurile de iluminat.

Pielea ecologică și catifeaua vor decora, în 2019, canapelele, iar fibrele naturale (folosite pentru cuverturi sau mici decorațiuni) vor asigura legătura cu natura.

Cum trebuie să fie oglinzile în 2019?

În ceea ce privește oglinzile, în 2019 se poartă oglinzile supradimensionate cu rame în culori puternice (roșu, verde închis sau chiar albastru) care măresc vizual camerele.

Anul acesta, ca și mobila, oglinzile vor deveni multifuncționale, îndeplinind rolul clasic dar și putând fi folosite pe post de suport de bijuterii sau operă de artă modernă.

De asemenea, nu trebuie ignorate oglinzile moderne, care îmbină senzorii de lumină și temperatură cu displayul LCD, de unde poți afla, dimineața, când te speli pe dinți, cum este traficul sau ce ai pe agenda zilei.

Sfaturi pentru a ține pasul cu trendurile de design interior fără a face gaură în buget

Nu trebuie să schimbi toată mobila din casă pentru a te adapta trendurilor din 2019. În funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție poți renunța la canapeaua din living (dacă este prea veche și nu mai poate fi reparată) sau o poți recondiționa.

Schimbarea picioarelor, a culorii, dacă este din material textil, sau achiziționarea unei cuverturi în culorile anului îi vor da un suflu nou.

De asemenea, designerii de interior recomandă renunțarea la piesele de mobilier nefolositoare și eliberarea spațiului – nu se promovează ideea de minimalism, ci un maximalist bine gândit – de exemplu, alegerea unei canapele sau a unui covor în culori puternice (în special, verde sau portocaliu), văruirea unui perete sau a tavanului în roșu, portocaliu sau negru precum și echilibrarea culorilor (de exemplu, dacă văruiești tavanul sau un perete în culori puternice trebuie să echilibrezi peisajul alegând o canapea în nuanțe de crem, nisipiu sau alb).

Accesoriile nu trebuie nici ele ignorate; ele echilibrează culorile deja existente și aduc natura în casă fie prin culori (de exemplu, prin nuanțe pământii sau de verde închis), materiale (de exemplu, lemn sau mici obiecte din lut) sau prin introducerea ghivecelor din lemn cu plante opulente.

Amenajari interioare

Dacă ai spațiu, poți opta pentru arborele de drago (ajunge până la 40-50 cm în înălțime) sau arborele de cauciuc, vedetele anului în materie de plante de interior.

Trendurile în designul interior în 2019 sunt prietenoase cu mediul și promovează această conviețuire dintre societatea modernă, tehnologizată, și natură. Alege câteva piese de impact în culori puternice sau naturale (dacă ai deja o canapea sau un perete colorat), ia-ți o oglindă și încorporează plantele în cel puțin una din camere.  

Sursa foto: Shutterstock

Total
11
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda