Dormitorul este spațiul în care te odihnești, spațiul în care îți aduni puterile și în care te relaxezi. Această oază de relaxare este locul ideal în care evadezi pentru câteva ore bune. De aceea, această încăpere trebuie să conțină câte un loc ideal pentru toate activitățile menționate mai sus.

Indiferent de spațiul de care dispui, mai jos vei găsi idei de amenajare a unui dormitor, în funcție de nevoile pe care le ai. Până la urmă, o încăpere trebuie să răspundă nevoilor umane, însă aceste nevoi pot fi combinate călduros cu finisaje plăcute.

Scapă de lucrurile vechi

Pentru ca dormitorul să nu se transforme într-un loc anost, în care nu îți mai este plăcere să îți petreci timpul, tot ce trebuie să faci este să eliberezi încăperea.

Altfel spus, scapă de lucrurile vechi, pe care nu le mai folosești sau depozitează-le într-o altă cameră sau într-o debara.

O cameră liberă îți va oferi senzația de spațiu încăpător, prietenos și te vei putea relaxa acolo cu plăcere, ori de câte ori vei avea ocazia.

7a4d99dad73afc593073c211edbdc61e

O opera de artă poziționată deasupra patului

Odată ce ți-ai eliberat încăperea, vei simți că îi lipsește ceva. Conform personalitățîi pe care o ai, poți alege o opera de artă pe care să o poziționezi deasupra patului sau îi poți da frâu liber imaginației și poți picta chiar tu ceva care să înveselească încăperea. Momentele petrecute aici vor fi pline de viață și personalitatea ta își va pune amprenta pe amenajarea acestui spațiu.

Cine spune că un dormitor este doar un loc în care dormim? Dormitorul este ca și cartea de vizită pentru o persoană sau pentru o companie: îl reprezintă!

9f9c131844862750f7b0ff6090e1a9cf

Apelează la oglinzile mari pentru a mări spațiul vizual

Pentru ca dormitorul tău să pară și mai mare decât este, apelează la piese de mobilier care au oglinzi pe uși. De asemenea, poți comanda și oglinzi ce pot fi agățate pe perete, pentru ca dormitorul să pară mai încăpător și mai luminat.

Oglinzile contribuie și la impresia unei încăperi mai primitoare, mai prietenoase.

shutterstock 120084760

Ai nevoie de mai multă lumină!

Pentru a te bucura de o cameră mică, dar care pare spațioasă, ai nevoie de mai multă lumină în încăpere. În mod normal, ferestrele sunt prima opțiune care îți oferă lumina naturală, ideală pentru un dormitor mic, dar dinamic.

Pe timpul zilei, lasă ferestrele libere pentru ca lumina naturală să pătrundă și să îmbrace încăperea. Pe timpul nopții, folosește-te inteligent de corpurile de iluminat ce pot fi poziționate în încăperea ta.

Corpuri de iluminat principale: acestea sunt corpurile de iluminat de pe tavan, suficient de puternice pentru a acoperi întreg spațiul, dar și cu posibilitatea de a reda o lumina caldă, intimă. Pentru acest lucru, poți alege un întrerupător reglabil.

Corpuri de iluminat secundare: optează pentru două lămpi poziționate în perete, de-o parte și de cealaltă a patului sau pe noptierele laterale. Acestea pot fi pornite doar atunci când citești sau lucrezi, fără să deranjeze persoana de lângă ține.

4b1ab8ad26b7be0dbd35635a698319b7

Alege cromatica potrivită

Un dormitor amenajat în culori reci sau țipătoare nu se asociază deloc cu o încăpere care emană liniște, odihnă. Optează pentru culorile în nuanțe neutre, care oferă un sentiment plăcut, un sentiment de refugiu față de stresul cotidian.

Folosește texturile elegante pentru perne care să coincidă atât cu gusturile tale, cât și cu modul în care te relaxezi și te odihnești.

6bb007deb69bd818350ebe5aea049bf9

Design complementar

Înainte de a reamenaja dormitorul, asigura-te că toată casa ta are deja un stil ales și implementat. Apoi, optează pentru a amenaja dormitorul complemetar cu restul casei tale. Piesele de mobilier din această încăpere, dar și accesoriile, nu trebuie să iasă din linia generală a amenajării.

De exemplu, dacă ai o casă amenajată într-un stil vintage, în dormitor poți opta pentru un cadru de pat din metal, cu gratii.

De asemenea, decorațiunile vintage sunt potrivite și își fac loc cu succes în această încăpere. Dacă toată casă ta este amenajată într-un stil modern, dar clasic, în dormitor poți opta pentru a instala un pat din lemn masiv, puternic și impunător. Un candelabru simplu, dar mare, își poate face apariția pe tavanul din dormitorul tău.f46824b1589b3f70970d696fd1acb6b1

Delimitează cele trei zone!

Unul dintre cei mai importanți pași în obținerea unui dormitor mic, dar multifuncțional, este să poți diferenția clar cele trei zone din această încăpere: zona dedicată muncii, dressingul și zona dedicată somnului.

Dacă dormitorul tău este într-un apartament micuț, te poți folosi de delimitatoare pentru a crea impresia mai multor spații amenajate în unul singur.

189084d37d7a139736e6f75c42bd377d

Folosește-te isteț de fiecare colț din cameră!

Fără să aglomerezi încăperea, folosește-te de fiecare colț din cameră pentru a amenaja dormitorul inteligent.

Dacă vrei să câștigi un loc semnificativ pentru depozitare, folosește-te de spațiul de sub pat. Încorporează sub pat sertare pentru depozitare sau apelează la o canapea extensibilă, cu ladă pentru depozitare.

De asemenea, nu uita că rafturile de pe perete te pot scuti de mult spațiu pierdut. Îți poți crea singur un mic dressing poziționat până în tavan pentru a economisi spațiul.

1c7452c8cd5fa98c43aacfa3a55365b4

Folosește nuanțele deschise

Fie că este vorba de piesele de mobilier, de pereți sau chiar de lumina artificială care pătrunde în încăpere, asigură-te că folosești doar nuanțe deschise. Pereții albi sunt o alegere perfectă pentru un dormitor mic. Culorile deschise te ajută să mărești vizual orice spațiu pe care îl ai și să dai impresia de o cameră mare și luminoasă.

De asemenea, culorile deschise îți oferă confort, liniște, acestea fiind sentimentele pe care trebuie să le ai atunci când intri într-un dormitor.

5597e197c8dfe96dd4984e60ba5d6798

Indiferent de designul pe care îl folosești pentru a îți amenaja dormitorul, nu uita că această încăpere trebuie să răspundă cerințelor tale pentru a fi cât mai practice. Amenajează-ți dormitorul cu ajutorul acestor idei ingenioase, crează ambientul pe care îl dorești și pune-ti personalitatea în evidență cu ajutorul accesoriilor și al unor piese de mobilier îndrăznețe!

Sursa foto: Pinterest și Shutterstock

Total
74
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda