Ferestrele foarte bine proiectate și realizate reprezintă un avantaj estetic în orice casă. Ele conferă personalitate interiorului și aduc multă lumină naturală. Însă fără a fi și acoperite, spațiul va arăta neterminat.

Cornișe din lemn
Ferestre vopsite
Draperii laterale
Draperii opace
Perdele diafane 

Indiferent dacă alegi jaluzele, cornișe sau perdele, ferestrele sunt un loc bun pentru ancorarea designului general al camerei și „injectarea” propriului stil personal. Înainte de a decide cu privire la o opțiune, stabilește ce funcție trebuie să îndeplinească fereastra și stilul pe care dorești să îl reflecte. Este pentru un birou de acasă? Jaluzelele care blochează razele soarelui sunt o alegere bună. Cauți o lumină elegantă de la o fereastră, într-o sală de mese? O cornișă va arăta rafinat. Ai nevoie de intimitate? Alege un material opac.

Perdelele personalizate pot fi costisitoare, deci gândește-te atât la utilitate, cât și la stil, înainte de a lua o decizie. Există multe opțiuni care funcționează pentru fiecare categorie de buget. Mai jos îți prezentăm cele cinci tendințe favorite.

Cornișe din lemn

Cornișele din lemn sunt una din ideile clasice de acoperire a ferestrelor, dar ele sunt adesea trecute cu vederea ca opțiune pentru casele contemporane din cauza naturii lor tradiționale. Folosite ca element unic de design, cornișele pot crea un aspect elegant și modern. Deși pot fi asociate cu perdele, accesoriile din lemn sunt perfecte și dacă sunt folosite ca atare pentru bucătărie și baie, unde țesăturile se pot deteriora din cauza umezelii. Cel mai bine este ca acestea să fie construite de către un dulgher calificat, pentru a obține un aspect personalizat, deci pot fi destul de scumpe. Cornișele ascund galeria perdelelor, pentru a oferi casei un aspect plin de farmec, regal.

Cum poți reduce costul unei structuri de lemn deja scumpe? Elimină ca variantă folosirea lemnului din esențe exotice. Poți alege o cornișă obișnuită din lemn, nu din esență tare. La urma urmei, soluțiile decorative moderne, chiar și o construcție simplă, pot da un aspect interesant. Și dacă dorești prezența elementelor decorative, acestea pot fi cumpărate sau comandate separat. Cornișele deschise la culoare vor fi cele mai bune în spațiile mici, însă nu se recomandă utilizarea sculptării în lemn. Dacă ești atras de prezența oricăror elemente decorative, este mai bine să optezi pentru fier forjat. Cornișele sunt adesea făcute din fag, arin, pin și stejar.

Ferestre vopsite

Dacă îți place aspectul simplu al marginilor neacoperite de perete sau nu există fonduri pentru cornișele personalizate, poți avea totuși o fereastră frumoasă, prin vopsirea ferestrelor, a ramei și a pragului, în loc să le îmbraci cu perdele. Orice amator de proiecte DIY cu o mână sigură și cu un ochi atent poate vopsi o fereastră, iar variantele de culoare sunt nesfârșite. Încearcă un accent de culoare puternică pentru a evidenția fereastra, dar pentru o valoare de revânzare optimă alege culoarea maro închis sau negrul, pentru un aspect elegant.

Cum se vopsește o fereastră?

1. Îndepărtează orice obiect de la ferestră, înainte de a realiza lucrarea, pentru a oferi o finisare cât mai bună.

2. Utilizează o perie de 3 cm, începând cu grinzile și șinele de unde se deschid ferestrele.

3. Deschide fereastra, astfel încât să poți colora toată suprafața, dar evită vopsirea peste balamale. Nu închide fereastra până când vopseaua nu este complet uscată.

4. Vopsește și șinele ferestrelor, cele care nu se deschid.

5. Îți recomandăm să vopsești și marginea peretelui din jurul ferestrei.

Draperii laterale

Draperiile laterale sunt una din ideile deosebite de accesorizare a ferestrelor. Acestea necesită o tijă specială pentru galeria cu balamale mobilă care se deplasează la un unghi de 90 de grade față de fereastră. Draperiile laterale sunt o soluție excelentă și surprinzător de ieftină pentru dormitoare, în cazul în care dorești să blochezi lumina cu ușurință, fără a fi nevoie să îți faci griji pentru deteriorarea sau șifonarea țesăturii perdelelor.

Unii oameni consideră că este descurajant de complicat să cumperi pentru prima dată o draperie laterală. Însă acestea sunt disponibile într-o gamă largă de modele decorative, inclusiv vintage și moderne. Există, de asemenea, diferite dimensiuni și materiale dintre care poți alege, pentru a te asigura că acestea se potrivesc perfect cu elementele casei tale. Iată cum poți face selecția:

  • Gândește-te la decorațiunile pe care le ai acasă

Ca să găsești produsul potrivit, acesta trebuie să se combine cât mai armonios cu restul decorului casei tale. Dar nu este singurul lucru de care este recomandabil să ții cont. Trebuie să te gândești la tot ce are legătură cu decorarea casei tale. Asta înseamnă că trebuie să ții cont de culorile alese pentru pereți, de culoarea podelei, de rame și mobilier, precum și de tipul de mobilier pe care îl ai. Sunt aspecte importante atunci când alegi o draperie laterală.

  • Gândește-te la tipul de cameră

Modelul va depinde de camera în care dorești să o utilizezi. O draperie aleasă pentru living ar putea avea elemente decorative mai opulente, în timp ce, pentru dormitor, ar putea fi mai subtilă, dintr-un material de culoare pală.

  • Gândiți-vă la accesorii

Pentru că tija acestei draperii este mobilă, ea va influența mult mai mult încăperea și va atrage mai mult atenția decât una obișnuită. Alege-o cu mare grijă, astfel încât din ambele poziții (paralel și perpendicular cu oglinda) să dea bine în cameră.

Draperii opace

Nicio listă de idei de accesorizare a ferestrelor nu ar fi completă fără propunerea draperiilor opace. Catifeaua clasică este excelentă pentru blocarea luminii și poate da dormitorului tău aspectul unui palat somptuos. Catifeaua, atât de frumoasă și de prețioasă, arată cel mai bine atunci când este croită din tavan până la podea. Alte opțiuni excelente pentru draperiile opace includ țesături de bumbac, țesături de in și de mătase. Optează pentru o culoare neobișnuită pentru un impact maxim, atât în ​​spațiile tradiționale, cât și în cele moderne.

Cum să le alegi?

  1. În funcție de punctul cardinal spre care dă fereastra: o încăpere orientată spre nord nu va beneficia de multă lumină naturală, de aceea nu e recomandat să alegi o culoare închisă; de altfel, în alegerea nuanței, decorațiunile încăperii și paleta cromatică a acestora vor avea un rol semnificativ.
  2. Dacă ai o cameră joasă, o poți înălța din punct de vedere vizual cu ajutorul unor draperii cu dungi verticale;
  3. Alege țesătura și în funcție de stilul casei: un material subțire precum organza sau mătasea vor da bine într-o încăpere clasică, elegantă, în timp ce poliesterul, acrilicul, bumbacul sau inul vor arăta interesant și într-o încăpere modernă. Toate se găsesc atât în variante monocrome, cât și cu imprimeuri. Dacă spațiul este încărcat din punct de vedere estetic, îți recomandăm să te oprești la o draperie într-o singură culoare.

Draperiile sunt mai potrivite pentru dormitoare, în timp ce, pentru living și alte zone comune, sunt recomandate perdelele diafane, care permit razelor solare să pătrundă aproape complet în încăpere.

Perdele diafane

Perdelele diafane sunt un bestseller pentru un motiv clar: arată excelent în orice cameră, fără a costa o avere. Perdelele elegante oferă intimitate în timp ce permit, în același timp, pătrunderea luminii în cameră. Acestea sunt o alegere excelentă pentru ferestrele orientate spre nord sau spre zonele cu trafic intens. Perdelele albe creează o senzație plăcută și sunt cele mai bune atunci când „curg” de la podea la tavan. Aceste perdele sunt disponibile și într-o mare varietate de culori. Poți adăuga un accent de culoare într-o cameră neutră, alegând perdele într-o nuanță pastelată care să echilibreze paleta cromatică generală a camerei.

Obloanele din lemn pot fi o altă variantă inspirată, precum și pervazul larg cu flori ce poate accesoriza fabulos o fereastră, dacă și clima permite acest lucru. Consultă întreaga galerie de imagini și pune-ți imaginația la treabă.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sursa foto: Shutterstock

Total
75
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda