depozitare bucatarie

Spațiul pentru depozitare este foarte important în orice bucătărie. Într-una de mici dimensiuni însă, pare imposibil să găsim soluții practice, dar și estetice, pentru a depozita toate obiectele de care avem nevoie. Există totuși câteva trucuri care te pot ajuta să-ți organizezi mult mai bine bucătăria, chiar dacă nu dispui de un spațiu generos.

Trucuri pentru a câștiga spațiu într-o bucătărie mică
Soluții pentru depozitare eficientă într-un spațiu mic

Într-o bucătărie mică, spațiul de depozitare este esențial. Trebuie să ai totul la îndemână, dar nici nu e bine să te aglomerezi cu obiecte, astfel încât să nu te mai poți mișca prin încăpere. Prin urmare, tacâmurile, tăvile, oalele și toate accesoriile pentru gătit trebuie să fie depozitate într-un mod practic și simplu. Iar dacă se poate, bucătăria trebuie să arate și bine.

Trucuri pentru a câștiga spațiu într-o bucătărie mică

Specialista Martha Stewart are câteva sfaturi foarte utile pentru cei care vor să-și amenajeze inspirat o bucătărie mică și să aibă suficient spațiu pentru depozitare.

Iată care sunt trucurile simple, pe care le poți folosi și tu:

  • Alege mobilă albă sau în culori cât mai deschise (bej, gri, galben sau verde pal) pentru bucătărie, deoarece acestea măresc optic încăperea, iar bucătăria o să pară mai mare decât este în realitate.
  • Folosește pe cât posibil depozitarea pe verticală, pentru a optimiza cât mai mult spațiul. Spre exemplu, poți alege un dulăpior înalt și îngust, iar sub el să atârni o bară cu cârlige, pentru tacâmuri.
  • Alege o mobilă practică, eventual comandă una concepută chiar de tine, pentru a fi sigură că vei avea suficient spațiu pentru depozitare.
  • Depozitează condimentele în borcane transparente, pentru a fi mai ușor de identificat și alege dulăpioare cu geam de sticlă. Astfel vei găsi imediat obiectele de care ai nevoie, fără să pierzi timpul căutând în multe locuri și deranjând mai multe rafturi.
  • Dacă nu-ți plac geamurile, poți alege dulăpioare deschise în partea din față (fără ușă) sau rafturi în loc de dulapuri.
  • Personalizează spațiul, alege mobilă de bucătărie făcută la comandă, nu cumpăra direct din magazin, pentru că foarte greu vei găsi ceva care să se potrivească perfect cu spațiul limitat pe care îl ai.

Soluții pentru depozitare eficientă într-un spațiu mic

Când ai o bucătărie mică și fiecare centimetru contează, organizarea inspirată a spațiului este o adevărată provocare. Din fericire, există soluții simple, pe care le poți aplica foarte ușor, cu puțină imaginație. Iată câteva sugestii ale experților:

Folosirea inteligentă a rafturilor într-o bucătărie mică

1. Rafturi în loc de dulapuri

Dacă preferi o amenajare deschisă, cu vesela și accesoriile la vedere, cea mai bună variantă de depozitare o reprezintă rafturile montate pe perete. Sunt simplu de făcut, costă mult mai puțin decât un dulap și au avantajul că vei găsi imediat orice cauți.

image5 1

Pe rafturi poți depozita borcane cu diverse alimente, sticluțe cu condimente, farfurii și chiar oale sau tăvi.

2. Rafturi montate pe dulap

image3 1

Dacă îți place ideea unor rafturi practice și simple, dar n-ai vrea să lași chiar toată vesela la vedere, poți face un compromis și să montezi câteva rafturi pe o latură a unui dulăpior. În acest fel, un singur dulap va asigura mai mult spațiu pentru depozitare.

Poți face chiar și această combinație: rafturi și bară cu cârlige, montate pe latura unui dulap. Astfel, în interior poți păstra oale, tăvi, farfurii, iar în afară vei expune câteva căni și tacâmuri, care ar ocupa mult spațiu dacă ar fi puse într-un dulap separat.

3. Coșuri împletite pe rafturi

image4 1

O soluție foarte practică și modernă este folosirea coșurilor din nuiele împletite. Le poți pune pe rafturile din exteriorul dulapurilor, iar în coșuri vei depozita absolut orice dorești: tacâmuri, condimente, farfurioare, cănițe.

Obiectele dinăuntru nu se vor vedea, în schimb coșurile frumos împletite arată foarte bine și, pe lângă funcția practică de depozitare, au și un rol estetic imposibil de trecut cu vederea.

Montează o bară metalică pe perete sau pe dulap

O simplă bară metalică se poate dovedi extrem de practică într-o bucătărie mică. Poate fi folosită în mai multe moduri, în combinație cu cârlige pentru agățat sau cu etajere metalice. Alături de rafturi, bara este o soluție bună dacă preferi spațiul deschis în bucătărie și nu te deranjează ca totul să fie la vedere.

1. Bara montată pe perete

image9 1

Cel mai simplu mod de a folosi bara metalică este amplasarea ei pe perete. Cu ajutorul unor cârlige speciale, poți agăța de bară diferite tacâmuri, tăvi, tigăi sau oale. Este un stil de amenajare simplu, minimalist, prin care poți evita aglomerarea bucătăriei cu diferite dulapuri sau etajere. Este o metodă mult mai practică și mai ieftină decât altele.

2. Bară cu etajere metalice

image11 1

Marele avantaj al barei metalice este că se poate monta aproape oriunde. Poți alege această variantă, cu bara amplasată sub un dulap, pentru a valorifica la maximum spațiul dintre dulapul suspendat și blatul de lucru de jos. Dacă nu vrei să folosești simple cârlige, poți monta pe bară câteva etajere metalice, unde să pui fructe, legume sau diferite accesorii de care ai nevoie în bucătărie.

Cum poți organiza mai bine dulapurile

Dulapurile reprezintă cel mai folosit mod de organizare și depozitare pentru obiectele din bucătărie. Deseori însă, dacă nu sunt bine gândite, dulapurile ajung să fie foarte încărcate, astfel încât îți va fi greu să găsești în interiorul lor obiectul pe care îl cauți. În plus, pot fi prea masive și ocupă foarte mult spațiu. Iată cum îți recomandăm să le organizezi, pentru a te bucura de spațiu suficient în încăpere, dar și de locuri bune pentru depozitare.

1. Depozitează lucruri și pe ușile dulapului

image10 1

Poți câștiga de două ori mai mult spațiu pentru depozitare dacă vei valorifica inteligent inclusiv spațiul pe care ți-l oferă ușile dulapului. Montează pe uși o bară specială sau cârlige, de care poți agăța apoi tacâmuri sau mici obiecte de veselă.

2. Raft pe ușa dulapului

image1 1

Poți obține și mai mult spațiu de depozitare pe ușa dulapului dacă vei monta un raft metalic, un fel de „buzunar” interior, în care poți depozita diferite lucruri de care ai nevoie. Pe lângă faptul că vei folosi mai eficient spațiul oferit de dulap, acesta nu va mai fi supraîncărcat și vei găsi imediat accesoriile depozitate pe ușă.

3. Depozitează și pe o latură a dulapului

image2 1

Laturile dulapului sunt deseori neglijate, la fel ca ușile. Și este mare păcat, pentru că ele pot reprezenta un alt spațiu important pentru depozitare. Cu ajutorul unor bare metalice, poți obține aici mai multe etajere pentru depozitarea condimentelor, pentru ceaiuri sau cafea, spre exemplu. Câștigi spațiu și vei obține și un efect inedit, dacă vei amplasa aici obiectele într-un mod cât mai organizat și estetic.

4. Depozitează și în spațiul dintre dulapuri

image6 1

De cele mai multe ori, spațiul foarte îngust dintre dulapuri sau dintre dulap și aragaz este pierdut, nevalorificat. Cu puțină inspirație însă, poți amenaja și aici un mic dulăpior, în care să depozitezi diferite lucruri care în mod normal nu necesită foarte mult spațiu, cum sunt tacâmurile, de exemplu.

Cum poți depozita obiecte sub chiuvetă sau deasupra chiuvetei

O altă zonă care de obicei nu este deloc valorificată pentru depozitare este chiuveta. Este adevărat că aici speli vase și alimente, dar asta nu te împiedică să te organizezi în așa fel încât să profiți de fiecare centimetru din bucătăria ta. Poți amenaja spații de depozitare sub sau deasupra chiuvetei. Iată cum:

1. Ce poți depozita sub chiuvetă

image7 1

Nu uita că masca de sub chiuvetă este de fapt un dulăpior în care poți depozita orice obiecte dorești. E la fel de eficient ca orice alt dulap de bucătărie, deci nu trebuie să-l ignori.

De exemplu, aici poți păstra produsele pentru menaj, pentru curățenie, care altfel ar sta împrăștiate prin casă. Fiind toate în același loc, le vei găsi imediat. Poți monta și o bară metalică, dacă vrei să agăți de ea unele sticle, astfel încât vei avea și mai mult loc liber dedesubt.

2. Depozitare deasupra chiuvetei

image8 1

Dacă masca de sub chiuvetă este mai simplu de amenajat, cu zona de deasupra ei poate fi ceva mai complicat. Nu este însă imposibil și nu trebuie să neglijezi acest loc unde poți monta o bară metalică sau o etajeră foarte drăguță. Prin urmare, poți pune și aici câteva obiecte pe care le folosești foarte des în bucătărie. Ai însă mare grijă, pentru că nu poți depozita lucruri care riscă să se strice dacă se udă sau stau în umezeală.

Moduri inedite de amplasare a etajerelor în bucătărie

Alături de rafturi și de bara metalică, etajerele metalice sunt o soluție ieftină și practică pentru depozitare. Le poți folosi în multe feluri. Spre exemplu, poți concepe și realiza un dulap deschis format din etajere metalice.

image13 1

În acest fel vei ocupa mai puțin loc în bucătărie decât dacă vei monta un dulap clasic, din lemn. Această soluție de depozitare îți permite să găsești imediat accesoriile de care ai nevoie, să faci economie de spațiu și să ai loc destul pentru veselă și instrumentele de gătit.

image14 1

Ca să câștigi și mai mult spațiu pentru depozitare, poți monta câteva etajere în interiorul dulapurilor. În acest fel le vei organiza mult mai bine, obținând o compartimentare suplimentară, pe verticală.

Etajerele pot fi montate pe rafturile dulapului, astfel încât, în loc de numai două rafturi, vei obține patru, de exemplu. Este o soluție perfectă pentru a depozita farfuriile sau alte accesorii care nu ocupă foarte mult loc pe înălțime.

Masa cu spațiu de depozitare, soluția ideală pentru bucătăriile mici

image12 1

Așa cum poți valorifica eficient spațiul de sub chiuvetă, la fel de bine poți depozita accesorii și veselă și sub masa din bucătărie. Desigur, trebuie să alegi o masă care să aibă dedesubt câteva polițe, pe care să poți pune ce îți trebuie. Practic, în acest fel vei transforma masa într-un nou dulăpior deschis, pentru depozitare. Poți pune aici obiecte pe care le folosești frecvent și pe care vrei să le ai cât mai la îndemână: farfurii, căni, tigăi, oale.

Ai nenumărate moduri în care îți poți amenaja eficient spațiile de depozitare din bucătărie, chiar dacă ai o încăpere foarte mică. Ține cont de sfaturile specialiștilor, care îți arată trucurile prin care te poți organiza mai simplu și mai eficient, fără să neglijezi aspectul estetic. Iar dincolo de acestea, dă frâu liber imaginației, pentru că poți găsi variante inedite pentru depozitare, în funcție de nevoile tale, soluții la care poate nu s-a gândit nimeni până acum.

Foto principala: Shutterstock

Total
117
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda