Aparatul de aer condiționat se numără printre cele mai utile invenții moderne, dacă luăm în calcul proporția covârșitoare de locuințe personale și clădiri de birouri unde găsim cel puțin un astfel de aparat instalat. Conform statisticilor, în România sunt montate între 80.000 și 100.000 de unități de aer condiționat în fiecare an. Din cauza încălzirii globale, dar și datorită scăderii prețurilor acestor aparate, cererea pentru ele este într-o continuă creștere.

Importanța curățării aparatului de aer condiționat
Frecvența recomandată pentru igienizarea acestuia
Riscurile asociate cu neglijarea etapei de igienizare
Pașii necesari pentru întreținerea și igienizarea aparatului de aer condiționat

Cei care locuiesc în mediul urban sunt afectați cel mai mult de poluarea constantă și de canicula din timpul lunilor de vară. În aceste condiții, un aparat de aer condiționat poate fi o soluție rapidă și un prieten de nădejde pentru a ne ajuta să facem față disconfortului termic major la care este supus corpul nostru. Dar acest prieten de nădejde se poate transforma într-o amenințare la adresa sănătății noastre, dacă nu respectăm indicațiile producătorilor, de a-l curăța periodic.

De ce este importantă igienizarea periodică a aparatului de aer condiționat?

Aparatul de aer condiționat influențează calitatea aerului pe care îl respirăm, iar pentru o optimă funcționare, acesta trebuie întreținut și igienizat în mod corespunzător și periodic. Respectând aceste indicații, vom prelungi viața aparatului, dar în primul rând ne vom proteja sănătatea noastră și a familiei noastre.

În caz contrar, funcționalitatea deplină a unității de aer condiționat va fi afectată. Un filtru care nu este curățat și schimbat la timp acumulează impurități și bacterii patogene, răspândind ulterior alergeni în mediul nostru de trai. Chiar dacă, în aparență, aparatul neigienizat continuă să funcționeze și să ne furnizeze un aer răcoritor, impuritățile din aerul respirat ne pot crea probleme respiratorii serioase, pe termen lung. De aceea este vital să ne asigurăm că ne ocupăm de mentenanța acestui aparat, respectând pas cu pas recomandările specialiștilor sau apelând la un service specializat care să execute periodic această operațiune.

Cât de des ar trebui curățat acest aparat?

Conform recomandărilor experților, carcasa aparatului trebuie ștearsă de praf în mod periodic, așa cum am proceda cu orice piesă de mobilier. În plus, aparatul de aer condiționat trebuie curățat complet de minimum două ori pe an, chiar de patru ori pe an, dacă acesta este expus în mod constant la mult praf. Mai mult de atât, filtrul acestuia ar trebui înlocuit o dată pe an.

Pe lângă aceste etape de întreținere, ar fi indicat ca o dată la doi ani să apelezi la serviciile unei firme specializate, pentru revizia și curățarea în profunzime a fiecărei componente a unității.

Ce se întâmplă dacă aparatul de aer condiționat nu este curățat periodic?

Aerul condiționat ne poate fi de mare folos, reîmprospătând aerul pe care îl respirăm și sporindu-ne gradul de confort termic, indiferent de vremea de afară. În plus, ne poate ajuta să ne concentrăm mai bine, datorită menținerii unui nivelul constant al temperaturii din interior. Mai ales în lunile de vară, datorită acestei facilități transpirăm mai puțin, fapt care ne ajută să ne păstrăm un nivel optim de hidratare.

Însă în cazul unui aparat neigienizat, toate aceste potențiale beneficii sunt înlocuite de efecte negative serioase asupra organismului nostru, după cum avertizează specialiștii:

  • Dacă un aparat curat ne poate fi chiar de folos în lupta cu alergenii externi, o unitate de aer condiționat care nu este curățată în mod regulat acumulează bacterii care sunt apoi răspândite în aer, ducând la provocarea unor reacții alergice sau a unor crize de astm ori accentuând afecțiuni preexistente.
  • Bolile infecțioase respiratorii precum bronșita, virozele sau diverse infecții ale tractului respirator superior se pot transmite cu o mai mare ușurință din cauza bacteriilor și a sporilor de mucegai dintr-un filtru murdar. În timp, din cauza unui astfel de aparat care nu a fost curățat corespunzător, bolile provocate pot duce la probleme respiratorii cronice.

  • Impuritățile din aerul respirat accentuează problemele de sănătate ale celor cu un sistem imunitar scăzut.
  • Din cauza condensului creat într-un astfel de aparat cu filtru îmbâcsit de impurități, se poate ajunge chiar la contractarea bacteriei Legionella pneumophila, care cauzează o infecție pulmonară gravă – legioneloza sau „boala legionarilor”.
  • Tot din cauza recirculării aerului impropriu, ne putem alege cu afecțiuni olfactive precum conjunctivita virală.
  • Sindromul Raynaud, numit și sindromul mâinilor și al picioarelor reci, poate fi cauzat tot de sporii de mucegai care se pot găsi într-un astfel de aparat neigienizat corespunzător, în opinia specialiștilor.

Pe lângă aceste potențiale probleme de sănătate, omiterea curățării aparatului de aer condiționat are consecințe economice și pragmatice:

  • Un aparat neigienic are o performanță scăzută și o eficiență redusă cu până la 20% în filtrarea aerului, însă poate consuma chiar o cantitate mai mare de energie electrică decât în cazul funcționării în regim normal.
  • Un aparat întreținut corespunzător funcționează în condiții optime cu până la 40% mai mult decât unul folosit în condiții improprii. În funcție de calitatea aparatului, o unitate de acest fel ar trebui să funcționeze în condiții optime între 5 și 15 ani, dar un aparat neîntreținut se va strica mult mai repede, iar înlocuirea lui va fi mai costisitoare decât revizia periodică a acestuia.

Pașii necesari pentru întreținerea și igienizarea aparatului de aer condiționat

Revizia tehnică și curățarea în detaliu a aparatului de aer condiționat, cu substanțe dedicate, ar trebui lăsată în seama experților. Acestea sunt operațiuni de întreținere necesare care trebuie efectuate cel puțin o dată la doi ani, atât pentru unitatea interioară, cât și pentru cea exterioară a sistemului de aer condiționat. În timpul acestei operațiuni, un specialist poate verifica diverse detalii tehnice importante pentru funcționarea optimă a aparatului, precum: nivelul freonului, puterea și tensiunea de alimentare, racordurile electrice și frigorifice, presiunea de funcționare și rezistențele compresorului.

Dar tot în opinia specialiștilor, unitatea interioară poate fi întreținută și curățată chiar de către utilizatori prin anumite proceduri de rutină. Pentru acest lucru, este necesară demontarea aparatului, urmată de spălarea și curățarea cu soluții antibacteriene a componentelor acestuia.

Soluții de curățare

Piesele care se pot demonta pot fi spălate sau curățate cu ajutorul unei lavete sau perii curate îmbibate în apă călduță și o soluție de curățare de uz casnic. În cazul pieselor care nu pot fi accesate cu ușurință, acestea pot fi igienizate cu ajutorul unor spray-uri cu presiune speciale. Un astfel de spray de curățare poate fi de mare ajutor pentru eficientizarea acestui proces și poate costa între 30 de lei pentru un tub și aproximativ 200 de lei pentru un bidon de 5 litri. Te sfătuim însă ca înainte de a începe procesul de igienizare să te asiguri că acoperi toate suprafețele expuse din jurul aparatului (perete, podea) cu o folie protectoare.

Pentru curățarea aparatului de aer condiționat nu se folosesc produse chimice sau solvenți, care dăunează aparatului și pot fi inflamabile, după repunerea unității în funcțiune.

Etape de igienizare

În primul rând, aparatul trebuie scos din priză, pentru a evita orice fel de accidente. Abia după întreruperea alimentării cu energie electrică, unitatea se demontează, iar întreținerea se realizează astfel:

  • Curățarea carcasei aparatului, atât pentru unitatea interioară, cât și pentru cea exterioară, se realizează constant prin ștergerea prafului, iar de două ori pe an aceasta se curăță cu spray de uz casnic sau cu un amestec de apă, oțet și bicarbonat de sodiu.
  • Ventilatorul și tăvița de condens, care sunt expuse unui mediu umed, propice pentru depunerea bacteriilor, se demontează și se spală cu soluții degresante.
  • Vaporizatorul și condensatorul, rețele complexe de tuburi, trebuie curățate cu ajutorul unui spray care să ajungă în fiecare cotlon. Fluxul continuu de aer favorizează depunerea unui strat gros de impurități și bacterii pe suprafața acestor țevi, strat care trebuie îndepărtat constant și cu mare atenție.
  • Ștergerea lamelelor metalice și a restului unității interioare se face prin aceeași procedură de mai sus sau cu ajutorul unor spray-uri de curățare care permit igienizarea unor zone mai greu de accesat.
  • Curățarea adecvată a filtrului merită o atenție deosebită, fiind foarte importantă pentru menținerea calității aerului respirat. Filtrul se scoate complet din aparat și se poate spăla chiar și într-o cadă de baie, cu soluții specializate pentru curățarea aparatului de aer condiționat sau cu un amestec de apă, oțet și bicarbonat de sodiu. Apoi se șterge ușor și se lasă la uscat cel puțin jumătate de oră înainte de a-l reintroduce în aparat.

Întreținere de rutină

Pe lângă acești pași, înainte de a monta din nou aparatul la locul lui, poți să profiți de ocazie pentru următoarele operațiuni de rutină:

  • Îndreaptă fantele îndoite ale ventilatorului, pentru a permite o mai bună circulație a aerului.
  • Verifică nivelul freonului. Dacă aparatul nu mai răcește suficient, e foarte posibil ca nivelul freonului să fie scăzut, caz în care poți apela la un specialist pentru reîncărcarea acestuia.
  • Anual, înlocuiește filtrul aparatului cu unul nou.
  • Opțional, poți achiziționa pastile de igienizare al căror rol este acela de a preveni formarea de alge și mucegai urât mirositor. Aceste pastile se depozitează în canalul de preluare a condensului, pentru a igieniza lichidul condensat.

După toate aceste operațiuni și numai după ce toate componentele s-au uscat complet, fiecare piesă se pune la loc în ordinea inversă a procesului de demontare. Apoi, aparatul se recuplează la energia electrică, pentru a-ți furniza din nou un aer răcoritor și proaspăt.

Dacă vei pune în practică toate aceste recomandări în mod periodic, te vei bucura de aparatul tău de aer condiționat și de toate avantajele oferite de acesta pentru o perioadă îndelungată, fără a te expune la riscuri inutile.

Surse foto: Shutterstock

Total
38
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda