Articol realizat împreună cu


Când vine vorba de renovarea bucătăriei, majoritatea apelează la soluțiile clasice: dulapuri din lemn în combinație cu mult alb, blaturi de granit sau cuarț, finisaje din oțel inoxidabil. Dar când începi să explorezi opțiunile și te gândești la toate posibilitățile pe care le ai, vei realiza că cele mai reușite bucătării sunt cele colorate, amenajate într-un mod original și proiectate cu o gamă largă de materiale și nuanțe.

Culori de bază
Combinații îndrăznețe
Motive geometrice
Motive florale

Indiferent dacă ești adeptul stilului minimalist, industrial sau rustic, ideile de culori pentru dulapurile tale, contrablaturi și accesorii pot varia de la gri deschis la roșu burgund. Chiar și aparatura poate avea un aspect surprinzător atunci când înlocuiești prăjitorul alb cu unul turcoaz, cu margini rotunjite, în stil retro.

Cumpără Caserolă termică dublă HEINNER  🛒Preț : 17,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de Home & Deco

Culori de bază

Bucătăriile monocrome pot părea monotone, dar nu și atunci când beneficiază de o culoare spectaculoasă. De aceea, dacă te-ai îndrăgostit de o anumită nuanță, îți recomandăm să o aplici în spațiul unde vei petrece timp prețios. De asemenea, te sfătuim să acorzi atenție sporită proporției în care se va regăsi această culoare în încăpere (utilizate pe suprafețe mari, unele culori pot fi obositoare) și la efectele ei asupra apetitului tău.

Cumpără Set pentru bucătărie cuțite + suport HEINNER  🛒Preț : 100,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de Home & Deco

 1. Galben însorit

Ca o rază de soare, galbenul este culoarea optimismului și a veseliei; este cunoscută chiar și pentru stimularea apetitului. Este o culoare fantastică pentru a lumina orice bucătărie, în special spațiile întunecate sau mici.

Atunci când alegi un ton de galben, ai grijă la intensitatea acestuia. Nuanțele vibrante

sunt cel mai bine folosite ca accente în bucătărie; gândește-te la scaune de bar, un perete galben sau un contrablat. Galbenul pal sau cel apropiat de culoarea untului se potrivește frumos cu dulapurile. De asemenea, se asortează bine cu tonurile de maro și cu cele ale lemnului natur.

Cumpără Ceainic cu infuzor AMBITION  🛒Preț : 25,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de Home & Deco

Indiferent ce nuanță de galben alegi, bucură-te de sentimentul de veselie pe care ți-l inspiră și reflect-o în deliciile pe care le prepari în bucătărie.

90153f786d133fbb605a09c0d7e87a53

 2. Albastru marin

Întotdeauna sofisticat și senin, albastrul marin este o tendință neașteptată pentru gama de culori din bucătărie. Precum un elegant costum bleumarin, asortat cu o cămașă albă și pantofi maro, dulapurile în albastru marin sunt superbe, cu finisaje de culoare albă și de lemn. Accentele de gri sau auriu adaugă un aer dramatic, mai ales atunci când sunt folosite sub forma unor corpuri de iluminat.

Cumpără Set de oale, 13 piese AMBITION  🛒Preț : 288,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de Home & Deco

Actualizarea contrablatului este, de asemenea, o modalitate extrem de simplă de a adapta această culoare. Încearcă faianța Subway în această nuanță sau mozaicul. Pernele pentru scaune, barul ori scaunele sale în albastru marin ar arăta minunat.

Nu uita de plăcile de faianță de tip azulejos, cu tematică mediteraneană, unde albastrul este cea mai bună alegere.

e348f2b1e2ee858d05a0c3df619c7d17

 3. Nuanțe metalice

Transformarea bucătăriei într-una cu adevărat strălucitoare este mai ușor de realizat decât ai crede. Din moment ce nuanțele metalice sunt în tendințe, accentele rezultate din folosirea unor elemente din alamă, argint sau cupru vor face cu siguranță diferența.

Cumpără Cutie pentru pâine DOMOTTI 🛒Preț : 51,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de Home & Deco

Alama a revenit la modă și este foarte apreciată astăzi. În bucătărie, înlocuirea componentelor cromate cu piese din alamă poate transforma dulapurile obișnuite în unele extraordinare. Adaugă și accesorii din alamă, cum ar fi mânerele dulapurilor și paharele sau vasele decorative.

Proiectarea inspirată a surselor de lumină este un alt mod de a adăuga un pic de strălucire în bucătărie. Obiectele din cupru sau orice alt metal aplicat pe o insulă de bucătărie creează un punct focal ce reflectă lumina, mărind vizual încăperea.

Dacă vrei să treci la nivelul următor, faianța aurie sau argintie poate transforma orice insulă într-un festival al culorilor. Va arăta atât de elevat din punct de vedere artistic încât îți va fi mai drag să admiri decât să gătești.

9b0318cfb6038e215afb91b5f803d2b0

 4. Nuanțe de gri

Gri este noul bej, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie plictisitor. Culoarea gri este întotdeauna elegantă și curată și se combină cu ușurință cu lemnul și finisajele albe care se regăsesc în majoritatea bucătăriilor.

În bucătărie, griul dă mai bine pe obiecte mari decât pe cele mici. Una dintre cele mai bune metode de a infuza gri în bucătărie este înlocuirea sau vopsirea dulapurilor. Pentru spații mai mici, încearcă gri deschis (numit uneori gri francez).

Cumpără Serviciu de masă 18 piese KATALINA HEINNER 🛒Preț : 139,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de Home & Deco

 

Alte idei pentru introducerea acestei noi nuanțe neutre în bucătăria ta includ vopsirea unui perete, înlocuirea podelei cu gresie cenușie sau selectarea pietrei gri pentru blat sau contrablat. Pentru a conferi eleganță încăperii, pune preț pe accesoriile contrastante, cum ar fi cromul lustruit, alama sau lemnul texturat.

b3115c0a1880fd277fdf4063e19f2c28

 Combinații îndrăznețe

Dacă îți dorești să ai mai mult de o singură culoare dominantă în bucătărie, trebuie să fii atent la modul în care combini ceea ce ți-ai propus. Regula de aur este să nu folosești mai mult de trei culori, dar chiar și acestea trebuie să se regăsească în proporții rezonabile, care să nu obosească privirea.

1. Cu galben

Pentru că am amintit de veselia galbenului și rafinamentul albastrului marin, să știi că cele două, temperate de o doză considerabilă de alb, pot transforma o bucătărie în cel mai colorat loc al casei. Dacă ai ales o nuanță pală de galben pe perete, poți adăuga în încăpere accente de albastru marin – scaune de bar, vase de gătit, ba chiar și frigiderul. Ce zici de o ușă bleumarin? Păstrează însă și obiecte albe, pentru a „cuminți” spațiul.

Cumpără Set 3 tăvi KLAUSBERG 🛒Preț : 73,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de Home & Deco

Galbenul se poate asorta și cu verde pentru o senzație de prospețime, de natură adusă în mijlocul casei. Într-o bucătărie vopsită în galben, poți adăuga multe ghivece cu plante, ba chiar poți căuta un cuptor cu microunde, un prăjitor sau scaune verzi. Păstrează contrastul, adăugând un contrablat vopsit cu efect de tablă, pe care îl poți și personaliza.

Turcoazul este o altă opțiune pentru o combinație cu galben, reușind să dea un aer jucăuș bucătăriei, dacă adaugi perne decorative turcoaz pe niște scaune galbene. Le poți asorta și în privința electrocasnicelor, însă când vine vorba de pereți, alege să-i vopsești în culoarea caldă folosită în acea alăturare cromatică.

e4f48c069c8c50dd72e176b5a13d14d3

 2. Cu roșu

Roșul arămiu va da sentimentul minunat al unei toamne blânde, în combinație cu nuanțe stinse de portocaliu, culminând într-o bucătărie cu aer retro în care vei simți senzația de căldură și plăcerea de a fi acolo.

În variantele sale cele mai tari, roșul trebuie combinat cu alb, pentru a nu obosi privirea. Pereții albi completați de un frigider retro roșu vor da bucătăriei un aer îndrăzneț. Poți, în plus, să adaugi și accesorii roșii – vase, obiecte decorative, ba chiar și obiecte de iluminat.

Cumpără Mini-cratiță KITCHEN CRAFT🛒Preț : 93,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de Home & Deco

 

Atenție, însă, la ponderea acestei culori, în cazul ei chiar este valabilă zicala „Less is more”.

ccc83dc7288baae851bcef8c90fa2fa2

 3. Cu lemn

Texturat sau neted, cu aspect finisat sau cu aer rustic, lemnul este materialul de bază în bucătărie. Prezența lui pare atât de firească în acest tip de încăpere, încât lipsa sa poate induce chiar disconfort. Lemnul se poate combina cu aproape orice alt material, cu atât mai mult cu cât și el poate fi vopsit.

Cumpără Platou pentru servire KOSOVA🛒Preț : 46,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de Home & Deco

 

Într-o bucătărie tradițională, lasă lemnul să fie materialul dominant și combină-l cu blaturi albe și câteva accesorii în culori pastelate. Folosește-l pentru dulapuri, podea și vopsește pereții în alb. O pălărie de paie agățată de perete, un coș împletit, un ștergar cu model sau niște cutii vor intensifica senzația de aer rustic din bucătărie. Însă dacă ai o bucătărie modernă, folosește lemn finisat mai ales pentru blat, într-o nuanță deschisă. Ai putea opta și pentru dulapuri în două tonuri: cel inferior din lemn, iar cel superior, alb.

Nu subestima farmecul bambusului, ca lemn, este o alegere ecologică și foarte valoroasă din punct de vedere estetic.

ba6bc5ef0b70b417f89bff9a7868e3e2

 Motive geometrice

Motivele geometrice ilustrate pe pereții sau podeaua din bucătărie pot transforma spectaculos o încăpere. În general, din cauza aglomerației vizuale, motivele geometrice sunt folosite pentru a realiza un punct focal, un spațiu în care să îți concentrezi privirea, atunci când intri în cameră. Contrablatul cu motive geometrice este o idee excelentă, iar dacă mobila și restul pereților temperează combinația, poți adăuga tematica și pe podea, în dreptul spațiului de preparare a mâncării, separat de restul podelei.

Cumpără Oală cu capac AMBITION🛒Preț : 105,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de Home & Deco

Motivele geometrice dau un aer retro și sunt minunate pe plăci pătrate de faianță, reinterpretând o epocă apusă ale cărei elemente, în contrast cu alte obiecte moderne, conferă un aer sofisticat.

Cumpără Set boluri ceramică KOSOVA🛒Preț : 74,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de Home & Deco

 

Motivele geometrice pot fi în tonuri de galben, maro și non-culori, dar poți testa și alte nuanțe.

9a13ed621f72ee7b035daec119aa11a2

Motive florale

Motivele florale se folosesc mai ales ca tapet, inclusiv în bucătărie. Culoarea anului 2017 a fost greenery, iar acest lucru s-a reflectat în revenirea la modă a motivelor florale, mai ales a celor exotice, cu ilustrații luxuriante.

Camuflează ușa de la cămară cu un tapet floral, tapetează contrablatul sau caută în magazine suporturi de așezat vasele pe masă cu astfel de desene. Vor aduce dinamism bucătăriei tale și vor fi, cu siguranță, vedetele acesteia.

05574a830eaad711e72f3a9dc522d9d1

Experimentează și motivele florale etnice, precum cele românești a căror culoare diferă de la zonă la zonă sau grecești (albastre), la mare modă astăzi.

9d14be647b73a311bffa17023f1f5328

Adu-ți în bucătărie culoarea preferată și combin-o potrivit, pentru un efect spectaculos, care să te determine să petreci cât mai mult timp în acest spațiu.

Sursa foto: Shutterstock & Pinterest

Total
73
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda