Marchează sărbătoarea cu ornamente colorate şi vesele, de la şiragul de ouă până la coşuleţul de răchită cu iarbă şi iepuraşi de ciocolată. E simplu şi rapid să pregăteşti decorul de Paşte, cu 5 idei de efect.

Alege o paletă cromatică de primăvară
Pune în valoare natura
Nu uita de decoraţiunile DIY
Aranjează masa de Paşte
Foloseşte simbolurile Paştelui
Galerie foto

Alege o paletă cromatică de primăvară

Paştele este o sărbătoare religioasă, dar decorul său specific aduce de cele mai multe ori elemente laice: iepuraşi, ouă de ciocolată şi o mulţime de mici ornamente în culori vii (verde, galben, roz), care să marcheze reînvierea naturii. Împrumută aceasta paletă de culori pentru a inspira veselia sărbătorii.

Pentru un echilibru vizual, foloseşte-le conform regulii 60/30/10 din design-ul interior, conform căreia una dintre cele 3 culori va acoperi 60% din suprafaţă, alta 30% şi cea mai intensă 10%, fiind şi cea care se va remarca cel mai mult. Aplicat, foloseşte un verde pal pentru faţa de masă, husele de scaun, poate perdele şi chiar şi un covoraş sau un preş la intrare. Într-o doză mai redusă (30%), combină cu roz (suport de farfurii sau farfurii, coroniţă de flori la uşa de la intrare, o vază, ornamente de pus pe masă) iar pata de culoare transpune-o într-o pernă decorativă sau un şirag de ouă de un galben intens.

Chiar dacă nu foloseşti aceste culori vesele de primăvară, şi te decizi asupra unui ton de bleu, mov sau culoarea oului de raţă, încearcă să păstrezi proporţiile cromatice şi să nu foloseşti mai mult de 3 nuanţe.

Pune în valoare natura

Plăcerea acestei sărbători tine şi de faptul că afară, natura a reînviat. Acest lucru îţi permite nu doar să decorezi şi grădina, dar să preiei şi acasă anumite elemente naturale – crenguţe, flori de primăvara pe care să le pui în vaze transparente şi în coroniţe pe care să le agăţi de uşă. Nu uita de iarba pe care s-o pui într-un coş de răchită, ca suport pentru ouă şi iepuraşi de ciocolată.

Cele mai iubite flori de primăvară sunt ghioceii, brânduşele, narcisele, spânzul de munte, viorelele albastre sau albe, toporaşii care seamănă cu nişte fluturi sau brebeneii alăturaţi pădurilor de foioase. Aceste flori îţi vor oferi parfumul şi petalele lor delicate pentru a le expune prin casă. O idee creativă este să aşezi ghioceii cei mici într-o vază improvizată dintr-o coajă de ou vopsită şi crăpată, precum vei vedea în galeria noastră foto.

În grădină, poţi decora copacii cu ghirlande tematice, realizate din ouă, crenguţe uscate şi flori. Dacă nu ai timpul necesar să încropeşti aceasta decoraţiune, poţi atârna panglici colorate de copaci, alăturate unor ouă vopsite. Chiar şi baloanele pot fi agăţate în copac pentru o imagine de efect, atâta timp cât te rezumi la o paletă de culori simplistă.

Dacă vremea şi spaţiul îţi permit, nu ezita să pregăteşti masa de Paşte chiar în grădină, în mijlocul copacilor decoraţi.

Nu uita de decoraţiunile DIY

Un alt mod de a rămâne în bugetul mic şi de a împânzi casa cu decoraţiuni frumoase este să le pregăteşti singur. Pe net găseşti o mulţime de tutoriale video sau cu poze pentru fiecare pas.

Cel mai practic este să personalizezi ouă. Poţi apela la cea mai simplă metoda: aplică bandă adezivă pe ouă într-o formă creativă, înainte de a le îmbăia în vopsea. Lasă-le la uscat şi apoi desprinde banda adezivă de ou. Vor rezulta dungi albe bine conturate ce vor separa porţiunile de culoare. Dacă vrei să faci glume familiei tale, poţi transforma ouăle în diferite figurine – iepuraşi, păpuşi matrioshka, oameni sau chiar burgeri. Ouăle sparte se pot transforma şi în lumânări. Găseşte inspiraţie pentru aceste idei în galeria foto a articolului.

Cu ajutorul crenguţelor, poţi face ornamente de prins pe uşa de la intrare sau pe pereţii casei. Fie că alegi o simplă coroniţă cu flori sau realizezi chiar o formă de iepuraş, ai nevoie doar de crenguţe proaspete pentru a-şi păstra flexibilitatea, elastice subţiri şi diferite ornamente precum pampoanele sau panglicile, pentru un plus de stil. Pentru a amplifica atmosfera caldă, foloseşte sfoară şi panglici din material de sac.

Aranjează masa de Paşte

Nu uita de decorarea mesei de Paşte. Poţi achiziţiona şerveţele tematice, decoraţiuni cu iepuraşi şi dulciuri de sezon. Însă poţi inspira atmosfera de Paşte şi cu ajutorul unui aranjament verde, cu multe frunze şi flori aşezat în mijlocul mesei, fie pe un platou sau într-o vază. Farfuriile cu ilustraţii de Paşte completează decorul şi găseşti o mulţime de modele accesibile la Jumbo.

Pentru a completa colecţia de ornamente, vopseşte în galben cofraje de ouă, decupează-le separat, desenează-le ochi şi aplică-le un cioc şi picioruşe din hârtie şi umple-le cu ouă mici, de prepeliţă, vopsite. Va rezulta un puişor simpatic, ce va ascunde o colecţie de ouă numai bune de savurat cu preparatele de Paşte.

Aranjează şerveţelele ca şi cum ar fi iepuraşi, precum în galeria noastră foto şi decupează fluturaşi din hârtie cu numele mesenilor, pentru a le indica locul la masă. Printre fotografiile noastre, vei găsi şi alte idei pentru a aranja masa de Paşte.

Foloseşte simbolurile Paştelui

Ai destule simboluri ale Paştelui dintre care poţi alege: iepuraşi, puişori, ouă sau flori. La fel ca în cazul culorilor, nu le aduna însă pe toate. Alege o temă dominantă şi rămâi fidel acesteia. Dacă alegi iepuraşul ca mascotă a evenimentului în familie, amplasează-l pe urecheat în mai multe locuri, sub diverse forme.

Îl poţi decupa din fetru şi-i poţi aplica o codiţă, ca apoi să-l agăţi cu o sfoară prin casă. Îl poţi decupa din pagina unui ziar că apoi să-l lipeşti de o foaie de hârtie pe care s-o înrămezi. Poţi realiza un şablon din hârtie, ca apoi să-i desenezi conturul pe diferite suporturi – lemn sau peretele cu aspect de tablă din bucătărie. Nu ezita să-l foloseşti şi ca simbol în prăjituri şi plating. Cei mici vor fi ce mai încântaţi.

Galerie foto

Regăseşti multe dintre ideile expuse în articol în galeria noastră foto, plus alte propuneri creative.

Cel mai important lucru este să te bucuri de pregătirile sărbătorii, aşa că găseşte-ţi ideile preferate şi transformă decorarea în distracţie.

Sursa foto: Shutterstock si Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda