Dacă bugetul de amenajare sau împrospătare a livingului este unul restrâns, nu te impacienta. Ai totuşi câteva soluţii practice la îndemână pentru a-ţi reorganiza spaţiul şi a-i conferi un aer modern, începând de la culoarea pereţilor până la pernele decorative.

Amenajarea livingului cu un buget redus
Etapele unei reorganizări
Cum poţi schimba fiecare element din living

Amenajarea livingului cu un buget redus

Pe internet poţi găsi o mulţime de sfaturi practice pentru a-ţi reamenaja camera de zi într-un stil modern, fără să fie nevoie de investiţii prea mari.  De altfel, poţi refolosi piese pe care le ai deja, mobilier din alte camere sau deja existent în living, pe care să-l recondiţionezi. Însă, oricum ai decide să împrospătezi încăperea, trebuie să ai în vedere faptul că nu se mai poartă camerele pline de decoraţiuni şi este preferat stilul minimalist. Optează asadar pentru un living aerisit, în care să predomine eleganţa şi bunul gust.

Poţi achiziţiona piese second-hand de la târguri de profil. Chiar şi târgurile de vechituri de la Vitan sau Valea Cascadelor poate revela o decoraţiune care să fie piesa de rezistenţă în noua ta cameră de zi. Reducerile sunt de asemenea o idee bună. Urmăreşte retailerii de mobilier, fă-ţi carduri de fidelitate şi abonează-te la newsletter pentru a fi la curent cu ofertele lor. Spre exemplu, cu cardul Ikea Family, ai reduceri săptămânale, iar la Jysk poţi găsi reduceri disponibile doar online.

Pe OLX găseşti ocazional chiar şi piese de mobilier oferite gratis, dacă asiguri transportul. Aşa că ascute-ţi simţul de vânătoare şi pregăteşte-te să profiţi de orice şansă ţi se iveşte.

Un alt mod de a economisi este să îşi implice prietenii sau familia în acest proces, în loc să apelezi la persoane pe care trebuie să le plăteşti. Spre exemplu, dacă vrei să vopseşti pereţii sau să aplici tapet, poţi urmări un tutorial pe YouTube ca apoi să încerci să-l pui în practică, împreună cu prietenii tăi. În plus, proiectele DIY sunt în tendinţe – trebuie doar să te hotărăşti în ce stil vrei să decorezi camera şi îţi poţi realiza singura o mulţime de accesorii.

Etapele unei reorganizări

Înainte de a aduna obiecte alandala, trebuie să pui la punct un concept. Intreabă-te întâi de ce este nevoie să schimbi living-ul sau, dacă porneşti de la zero, cum îţi doreşti să arate acesta. Gândeşte-te la activităţile zilnice, la numărul de persoane şi la stilul pe care ţi-ar plăcea să-l ai în camera de zi.

Dacă simţi nevoia unei schimbari cromatice, poţi face doar un perete accent fie cu tapet, cu vopsea lavabilă sau cu ajutorul unor tablouri. Dacă vrei să adaptezi camera de zi unei activităţi, poţi elimina o anumită piesa de mobilier pentru a face loc unui şevalet sau a pune un covoraş de yoga.

Atunci când ai conceptul şi paleta cromatică gata stabilite, asigură-te că păstrezi în cameră doar strictul necesar şi că nu o încarci cu mobilier şi accesorii în mod inutil. Încearcă totuşi să menţii elementele preferate ale membrilor familiei. Poate o bunică preferă un balansoar sau mama un fotoliu în faţa televizorului.

Nu-ţi fie teamă să combini mobilier vechi cu unul nou, dacă stilurile sunt complementare. Spre exemplu, stilul Shabby Chic încurajează prezenţa unor piese vintage. Poţi schimba şi centrul vizual al camerei, renunţând la biblioteca mare cu aspect comunist pentru a amenaja un perete accent, cu un tablou sau o decoraţiune impunătoare.

Cum poţi schimba fiecare element din living

Dacă vrei să populezi un perete sau o bibliotecă cu diverse accesorii, ai o mulţime de variante la dispoziţie. O idee buna este să înrămezi o fotografie de familie, la dimensiuni mari.  Va avea un impact major. Ai grijă însă să se potrivească stilistic cu restul încăperii.

Joacă-te cu luminile. O lampă lângă un fotoliu poate realiza o ambianţă plăcută atâta timp cât dispune de un bec cu lumina caldă. Lumina potrivită poate pune în valoare şi o decoraţiune. Spre exemplu, poţi amplasa un spot care să lumineze un tablou cu accent de culoare.

Folosește plantele pentru a împrospăta atmosfera. Fie că sunt suculente şi uşor de îngrijit, plante în terariu sau ghivece cu arbuști luxurianți, acestea pot deveni elementul principal din cameră.

Dacă decizi să-ţi organizezi cărţile pe rafturi, o poţi face după codul de culoare: un raft cu cărţi roşii, unul cu cărţi verzi. Poţi întrerupe şirul de cărţi cu o decoraţiune rotundă, pentru a aduce dinamică: o plantă suculentă într-un ghiveci foarte mic sau o lumânare. Găsești decorațiuni cu preţuri bune la Jumbo sau la Pepco.

Adu în living un obiect inedit: o chitară, o ladă de zestre, o bicicletă sau placa de skateboard.

După ce stabileşti paleta cromatică, schimbă husa canapelei, adăugă perne cu imprimeu şi asigură-te că există elemente de continuitate cu celelalte camere.

Iată principalele noastre sfaturi pentru a face o schimbare de look într-un living fără a strica planurile financiare ale familiei. Stabileşte un concept şi adună piese la oferta sau reinventate în jurul acestuia. Soluţiile mici pot avea efecte mari.

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda