Un simbol al norocului şi un dar de nuntă tradiţional în cultura japoneză, bonsaiul a devenit popular şi în România. Creşterea lui presupune însă răbdare şi devotament, pentru că este o plantă sensibilă. Poţi achiziţiona un bonsai între 40 şi 700 lei din magazinele dedicate accesorizarii casei şi grădinii, iar de sfaturile de creştere ne ocupăm noi:

Tipuri de bonsai
Condiţii de creştere
Înmulţirea bonsailor
Dăunătorii bonsailor

Tipuri de bonsai

Exista o multitudine de specii de bonsai, însă atunci când vine vorba de bonsai de apartament, ne rezumăm la câteva mai populare:

  • Juniper – este probabil cel mai recunoscut tip de bonsai. A fost făcut celebru într-un film de succes și a devenit apoi cunoscut sub numele acestuia, bonsaiul ” Karate Kid”.
  • Azaleea – unul dintre cei mai frumoşi și bine cunoscuţi bonsai ce înfloresc.
  • Bougainvillea – crescut tot pentru florile sale, este o specie sub-tropicală uşor de îngrijit.
  • Bonsaiul cu măsline negre – nu produce “măsline negre”, ci doar bobite similare. Din punct de vedere științific, face parte din specia Bucida spinosa. Cunoscut pentru modul său de creștere în zig-zag.

Exista şi alte specii, precum Crataegus sau Păducel, Ficus retuşa sau Ficus, Juniperus procumbens sau Ienupăr, Ligustrum sinense sau Lemn cainesc, Podocarpus macrophyllus sau Pinul budiştilor, Portulacaria afra sau Copacul de jad, Serissa foetida sau Copacul celor 1000 de stele ori Zanthoxylum piperitum sau Piper chinezesc.

Condiții de creștere

Bonsaii cresc lent, dar pot ajunge la înălţimi spectaculoase, de aceea necesită pământ special depozitat într-un vas adânc, urmând ca mai târziu să fie transplantaţi. Amestecul de sol influențează foarte mult frecventa udării. Pentru majoritatea bonsailor, un amestec de akadama, piatră ponce (pumice) și rocă vulcanică amestecate împreună într-un raport între ½ și ¼ până la ¼ ar trebui să dea rezultate foarte bune.

Cu toate acestea, utilizează un amestec care reține mai multă apă (prin utilizarea unei cantităţi mai mari de akadama sau chiar a unui compost de ghiveci) atunci când nu poți uda copacii în mod regulat.

Aşază-i în locurile luminoase din casă, dar nu direct în soare sau lângă calorifer. Udarea se face doar atunci când stratul superior de pământ este aproape uscat şi poate fi completată de un tratament de fertilizare, oprit însă în lunile de iarnă.

Spre deosebire de alte plante, bonsaii pot fi stilizaţi. Tehnicile de modelare constituie partea creativă, precum și partea dificilă a creşterii bonsailor. Deși a durat mult pentru a rafina tehnicile precum tăierea şi aranjarea bonsailor, unele elemente de bază pot fi învățate destul de ușor.

Tunderea este crucială pentru păstrarea în forma miniaturală a copacilor, precum și pentru modelarea lor. Scopul este de a crea un bonsai care aduce natura în casa ta. Primăvara și vara sunt anotimpurile propice acestui proces. Asigură-te că ai cumpărat un  cuţit concav bun când tai ramurile groase.

Dacă se întâlnesc două ramuri la aceeași înălțime a copacului, păstreaz-o doar pe una. Ramifică părţile copacului, astfel încât să pară din ce în ce mai bogat de la rădăcina spre vârf. Nu lasa ramuri disproporționat de groase în partea de sus a copacului.

O altă tehnică importantă pentru formarea arborilor bonsai este cablarea. Prin înfășurarea cu atenție a firelor de aluminiu eloxat (sau a cuprului) în jurul ramurilor, ele se vor îndoi şi vor căpăta o anumită formă dorită. Cablarea poate fi aplicată pe tot parcursul anului.

Transplantarea se va face la interval de 3-5 ani, în funcţie de specie. Pentru această etapă se va scoate planta din ghiveciul în care s-a dezvoltat şi se va tăia cu grijă o treime din lungimea rădăcinilor sale, urmând că planta să fie mutată în ghiveciul mai mare şi să fie acoperite rădăcinile cu pământ.

Înmulțirea bonsailor

În limba japoneză, “Sashiki” (cultivarea copacilor din butași) este foarte populară printre cultivatorii de bonsai, deoarece este un mod ieftin de propagare a copacilor noi. Această metodă va reduce timpul necesar pentru a crește copacii din semințe cu aproximativ un an, oferindu-ţi, de asemenea, beneficiul cunoașterii în avans a caracteristicilor pe care le va noul bonsai.

Pentru început, trebuie colectaţi butașii potriviți. Cele mai multe tipuri de arbori (în special copacii de foioase și unele conifere) sunt ușor de înmulțit prin butași; selectează o ramură a copacului existent și tăi-o. Dimensiunea butașilor ar trebui să fie de aproximativ 5-10 cm înălțime și 2-5 mm grosime. Este posibil să se ia și butași mai mari, dar șansa de a ajunge la rădăcini este subțire.

În general, primăvara și vara sunt cele mai bune sezoane pentru tăierea plantelor. Unii butași din lemn de esență tare pot fi pregătiţi și plantaţi după sezonul lor de creștere (vara târzie).

Cultivarea bonsailor din semințe sau din butași va fi un test al răbdării.

Dăunătorii bonsailor

Chiar dacă arborii sunt rar afectaţi de dăunători sau boli, există câteva pericole. De cele mai multe ori, acestea vin de la păduchii lânoşi sau păduchii ţestoşi, musculiţele negre şi afide, dacă bonsaiul se află într-o stare precară.

Pulverizează cu insecticid sau fungicid pentru a preveni acest risc. Astfel frunzele digeră tratamentul, iar acesta se distrubuie uniform în interiorul plantei.

Pentru a asigura eficiența tratamentului, nu-l folosi decât atunci când bonsaiul da semne de boală, pentru a nu-l imuniza cu pulverizări frecvente.

Primul pas pentru a rezolva orice problemă legată de bonsaiul tău este să identifici simptomele şi cauza. Fie că îi cad frunzele, acesteau s-au schimbat la culoare sau la textura, ori apar mici punctuleţe pe ele sau pe trunchi, e semn că trebuie să intervii.

Dacă temperatura este prea joasă, primul simptom este îngălbenirea şi căderea frunzelor. Mută planta într-o cameră cu temperatură mai plăcută şi observă schimbarea. Aceste simptome se repetă şi dacă bonsaiul nu tolerează anumite substanţe integrate în sol sau în tratamentul de fertilizare sau dacă îl uzi excesiv.

Sperăm că ţi-am trasat primii paşi în îngrijirea unui bonsai şi-ţi urăm succes în îngrijirea sa, într-un loc însorit şi cald, unde să se bucure de lumină şi de stilizări regulate.

Sursa foto: Shutterstock

Total
23
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda