Ficusul este o plantă decorativă populară ce înfrumusețează orice spațiu. Deși se spune că este o plantă pretențioasă, ea poate trăi mulți ani, dacă este îngrijită corect. Ficusul nu îți va încânta doar privirea ca un ornament, dar are și un impact pozitiv asupra mediului, îmbunătățind calitatea aerului din casa ta.

Iată cum îngrijești ficusul și ce tipuri de ficus există:

Tipuri de ficus
Întreținerea ficusului în apartament
Probleme comune ale ficusului
Trucuri pentru a îngriji un ficus

Ficusul este o plantă pe care oamenii o folosesc pentru decor, renumită pentru frunzele ei. Ficusul, ce face parte din familia moraceae, este originar din zonele tropicale ale Africii, Asiei și Australiei. Ea este o plantă lemnoasă arborescentă sau cățărătoare. Există peste 800 de tipuri de ficus, însă doar câteva dintre ele sunt mai populare.

Păstrarea unor specii de ficus în casă poate fi un beneficiu asupra sănătății, deoarece această plantă poate filtra în mod eficient poluanții emanați de covoare și mobilă, printre care benzenul și formaldehida.

Tipuri de ficus

Ficus benjamina – cunoscut și ca ficusul plângător, este cea mai populară specie cultivată în lume. Ea crește rapid, are multe ramificații și frunze numeroase colorate verde-intens sau verde cu nuanțe de galben. Dacă îi creezi mediul propice și pământul sănătos, te vei bucura de ea mulți ani, în apartamentul tău.

Ficus elastica – este o specie, de asemenea, foarte populară. Cu siguranță ai văzut-o măcar odată când ai fost în vizită la un prieten sau la o rudă. Această plantă atrage atenția cu frunzele sale lungi, groase, lucioase și ovale. Cu timpul, ea crește în înălțime, așa că va fi nevoie să-i mai tai din frunze, la o perioadă de timp.

Ficus lyrata – Este o specie cu un aspect mai deosebit, dar și mai pretențioasă. Ea are frunzele verzi, obovate ( au lățimea maximă în treimea superioară a frunzei, asemănătoare vioarei) cu nervuri proeminente, mai deschise la culoare, de la centru până la margine. Această plantă de apartament are o creștere mai lentă.

Ficus pumila – este o plantă de apartament, perenă, cățărătoare, cu creștere rapidă ce poate ajunge și la 3-4 metri, de aceea este recomandată tunderea ei, la anumite intervale de timp. Ea are frunze verzi, ovale, cu margini ușor ondulate.

Ficus carica (smochinul) – este un pom fructifer de la care se consumă smochinele. Acestea sunt incredibil de gustoase și pline de vitamine. Smochinele acționează ca antiinflamatoare, calmante, laxative și hemostatice.

Ficus bengalesis (de Bengal) – este un arbore cu creștere rapidă care poate fi întâlnit la înălțimi între 500 și 1200 de metri. El poate ajunge să fie foarte înalt, până la 30 de metri și are ramuri cu răspândire largă, coroana lui atingând un diametru de 60 de metri. Are frunzele verzi, ovale și obovate, eliptice, cu trei nervuri proeminente.

 

Întreținerea ficusului în apartament

Majoritatea tipurilor de ficus se bucură de lumină indirectă sau filtrată . O lumină directă, strălucitoare poate duce la scăderea frunzelor și pierderea lor. Copacii Ficus nu pot tolera, de asemenea, temperaturi scăzute sau curenți. Acestea trebuie menținute la temperaturi peste 16 grade Celsius, iar temperatura lor preferată este de peste 21 de grade Celsius. Aerul rece de la ferestre sau uși le va dăuna, așa că asigură-te că le așezi undeva unde nu vor fi probleme.

Nu ține ficusul lângă fereastră, ușă, ventilator sau radiator. De asemenea, ficusul nu tolerează să fie mutat după ce i-ai ales locația. Chiar și o schimbare minoră în climatul sau locația lui poate duce la căderea frunzelor.

Menține o umiditate relativ ridicată în jurul plantei. Udă ficusul regulat, de fiecare dată când observi că solul de la suprafața ghiveciului este uscat. Dacă solul este umed însă, ai grijă să nu îl mai uzi pentru că înseamnă că are îndeajuns de multă apă.

O altă modalitate de a menține o umiditate plăcută plantei este păstrarea unei farfurioare cu puțină apă la temperatura camerei, sub ghiveci. Asigură-te că este mereu apă în farfurioară.

De asemenea, poți păstra un umidificator în cameră. Încearcă să stropești puțin frunzele, periodic, în perioada verii.

Un alt aspect foarte important atunci când îngrijești un ficus este fertilizarea solului. Se recomandă fertilizarea solului o dată pe lună în timpul primăverii și verii. Se pot administra îngrășăminte cu eliberare lentă prin frunze (batoane fertilizante de culoare verde).

Pentru a întreține corect ficusul, el trebuie tăiat pentru a stimula ramificații și pentru corectarea coroanei. Tăierea ar trebui efectuată primăvara, când cantitatea de latex este mai redusă.

Ai grijă și de frunzele ficusului tău și șterge-le de praf o dată pe săptămână.

Ficusul se înmulțește prin butași tăiați din vârful ramurilor, în perioada ianuarie- martie. Butașii se țin timp de 15 minute în apă călduță pentru a opri fluxul de latex.

Probleme comune ale ficusului

Ficusul are reputația proastă că este greu de întreținut. Această plantă este însă înțeleasă greșit. Dacă ai grijă să respecți condițiile și să-i eviți dușmanii săi naturali, nu ar trebui să fie probleme

Semnele unei îngrijiri defectuoase a ficusului se observă imediat și în aspectul frunzelor.

Cea mai frecventă problemă este că ficusul începe să-și piardă frunzele. Căderea frunzelor este reacția standard a unui arbore de ficus la stres, indiferent dacă este din oricare dintre următoarele motive:

 • Udare insuficientă sau prea multă udare.
 • Umiditate scăzută
 • Prea slabă lumină
 • Relocare
 • Schimbarea temperaturii (prea cald sau rece)
 • Dăunători ori boli (acestea pot fi observate în aspectul plantei).

Ficusul este, de asemenea, predispus la dăunători, cum ar fi păduchele lânos, păduchele țestos și acarienii (păianjenul roșu etc). Tratarea plantei cu ulei de neem este o modalitate bună de a scăpa de oricare dintre dăunători.

Un ficus poate suferi de boli precum:

 • Alternarioza ( Alternaria spp.) – când apar pete mari albicioase pe suprafața limbului,
 • Antacnoza (Glomerella cingulata) – atunci când apar pete galbene pe frunze (cel mai des din cauza excesului de umiditate)
 • Pătarea neagră ( Mycoshaerella bolleana) – când apar pete necrotice neregulate pe marginea frunzei
 • Pătarea brună (Leptostronea ludoviciana) – când apar pete circulare

Trucuri pentru a îngriji un ficus în casă

Dacă vrei să nu ajungi să ai probleme cu ficusul tău, sunt câteva detalii simple care îi pot face plantei viața mai frumoasă:

 • Udă ficusul atunci când pământul de la suprafața ghiveciului s-a uscat
 • Schimbă complet pământul din ghiveci la fiecare doi ani
 • Folosește un strat de pietriș pe fundul ghiveciului, pentru ca apa să se poată drena mai bine
 • Îngrijește-ți planta corespunzător și curăț-o de praf cu o cârpă umedă
 • Udă ficusul cu apă de ploaie sau de la robinet, dar după ce a fost păstrată în sticle fără capac, cel puțin două zile, pentru evaporarea clorului.

FOTO: Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda