Vremea frumoasă înseamnă mai mult timp petrecut în aer liber. Dacă ai curte, spațiul tău e probabil deja pregătit pentru grătare și petreceri în grădină. Cea mai frumoasă atmosferă se creează însă seara, după ce soarele apune și temperaturile sunt mai plăcute. Acesta este un prilej să-ți pui grădina în valoare prin iluminarea ei. Deși pare un detaliu, alegerea luminilor potrivite, îți poate transforma curtea în decorul perfect pentru o seară plăcută alături de prieteni.

Iată ce tipuri de iluminat există, care sunt avantajele lor și unde montezi corpurile de iluminat:

Surse de iluminat
Corpuri de iluminat
Sfaturi pentru decor și iluminare eficientă

Surse de iluminat

Există mai multe tipuri de corpuri de iluminat destinate amenajărilor exterioare, de unde îl poți alege pe cel pe care ți-l dorești și care se potrivește cel mai bine cu spațiul tău. Cele mai indicate sunt, de departe, cele solare, ele fiind și cele mai economice. Acestea își încarcă bateriile de la soare în timpul zilei, iar noaptea încep să lumineze și degajă o lumină difuză și plăcută.

 

Foto: pixabay.com

Iluminarea solară nu doar că este mult mai economică, dar corpurile de iluminat pot fi mutate cu ușurință în grădină, în locul unde dorești, ele neavând nevoie de cabluri electrice.

Alte sursele de iluminat pot fi cu incandescență, cu halogen, LED (Light Emitting Diode), HID (High Intensity Discharge).

Corpuri de iluminat

Lămpile de decor sunt printre cele mai populare în iluminatul decorativ. E ușor de înțeles de ce: sunt ușor de folosit și au un impact mare asupra designului exterior. Ele se montează rapid, prin introducerea în sol și fixarea lor, astfel că seamănă cu niște stâlpi pitici care luminează. Lămpile sunt, în general, confecționate din materiale foarte rezistente.

Lămpile de decor sunt deseori folosite pentru a ilumina alei sau diverse zone de interes din curtea casei. Pot fi scoase în evidență prin acest tip de iluminat ziduri, garduri, copaci, zone cu flori. De asemenea, pot fi iluminate heleșteele sau mini-cascadele artificiale, piscinele, însă lămpile trebuie să fie submersibile sau plutitoare, pentru a funcția sub apă sau în contact cu aceasta.

Foto: feshideen.com

Stâlpii solari exteriori sunt o variantă bună pentru iluminarea curții, dar și pentru decor, mai ales dacă optezi pentru felinare exterioare. Lumina acestora este, de obicei, mai eficientă decât cea de la lămpile solare. Stâlpii solari sunt folosiți cel mai des pentru a decora aleile, peluzele sau zonele de acces. Montarea lor este ușoară, fără cabluri sau fire.

Poți alege stâlpii exteriori în stil vintage pentru a adăuga un stil și mai plăcut grădinii tale.

Proiectoarele și reflectoarele pot fi o variantă utilă de iluminare a curții. Lumina proiectorului este una mai puternică și poate fi un real ajutor dacă ai nevoie de vizibilitate mai bună. Cu toate astea, le poți folosi pentru a decora curtea, dacă vrei să luminezi anumite elemente specifice din grădină, cum ar fi o zonă cu flori, intrarea în curte, un foișor din grădină, balcoane. Proiectorele pot fi montate pe perete, pe gard și pot avea senzori, astfel încât să se aprindă doar la mișcare. Există multe designuri, modele, dimensiuni ale proiectoarelor. Ele pot, de asemenea, să lumineze colorat.

Pentru a funcționa, cele mai multe dintre aplicele de perete sunt racordate la rețeaua de curent electric. Există însă și modele care se încarcă cu energie solară.

Lustrele și plafonierele de exterior sunt folosite pentru spațiile exterioare acoperite, cum sunt terasele, balcoanele și foișoarele. Ele nu doar că îți vor lumina masa, dar pot fi un element frumos de decor. Deși mulți nu știu că există, se găsesc foarte multe modele pentru plafonierele exterioare pe piață, așa că alegerea uneia potrivite pentru curtea ta, poate fi o muncă plăcută. Poți alege, de asemenea, un pendul exterior. Multe dintre lustre funcționeză cu bec LED sau cu energie solară.

Corpurile de iluminat încastrabile sunt deseori folosite pentru a lumina aleile și scările, iar ele luminează de obicei de jos în sus. Ele sunt foarte rezistente astfel că suportă greutăți până la 500 de kilograme, pot lumina colorat.

FOTO: Instagram 

Ghirlanda luminoasă poate fi folosită pe tot parcursul anului, nu doar în preajma sărbătorilor de iarnă. Modelele de ghirlande sunt foarte numeroase și variate așa că alegerea poate fi una grea. Ghirlandele exterioare sunt mai mult decorative și apelează la creativitate ta pentru a fi folosite eficient în grădină. Ele pot încadra un foișor, arcade, pot uni stâlpi sau pot îmbrăca copaci. Ghirlanda luminoasă poate contribui la crearea unei atmosfere magice în curtea ta, dar și la realizarea unor fotografii reușite, potrivit Countryliving.

Sfaturi pentru decor și iluminare eficientă

Iluminarea potrivită a curții nu are cum să treacă neremarcată, astfel că îmbinarea potrivită de umbre și lumini va fi admirată de orice oaspete.

Foto: Pinterest

Pentru un spațiu luminat plăcut e indicat să ții cont de următoarele sfaturi:

Evită luminile puternice. Chiar dacă par mai practice, ele pot fi deranjante pentru ochi. Încearcă în schimb să alegi becurile cu o putere mai mică. Sunt de preferat și sursele de lumină indirectă, care să se reflecte din obiectele cu rol principal decorativ.

Îmbină corpurile de iluminat. Dacă ai stâlpi solari, corpuri de iluminat încastrate, lămpi și ghirlande decorative luminoase într-o singură curte nu este o problemă, atâta timp cât lumina creată este una difuză și nu foarte puternică.

Amestecul de corpuri de iluminat trebuie să fie folosit eficient pentru a crea atmosfera feerică, astfel că nicio parte a curții să nu rămână neluminată: lămpile în jurul aleilor, ghirlandele în copaci sau agățate de zid.

Alege cu grijă locurile unde vrei să cadă lumina. Iluminarea de sus are un efect asemănător cu cel al lunii pline, conferind un aer romantic, iar iluminarea de jos în sus are un efect mai dramatic, având un aer gotic.

Alegeți un singur tip de lumină. Lumina caldă, gălbuie, este de obicei preferată pentru decorarea curților, deoarece este blândă și liniștitoare și este ideală pentru relaxare. Lumina rece este de obicei potrivită pentru curțile în care au loc activități în natură, precum sporturi. Dacă vrei lumini colorate, e bine să mergi pe ghirlande colorate difuz.

Acordă atenție deosebită potecilor acoperite de verdeață și treptelor. Aici este indicată prezența lămpilor sau a corpurilor de iluminat încastrate.

Profită de copacii din curte. Ghirlande sub formă de globuri sau de steluțe pot crea o atmosferă de vis dacă îți folosești puțin creativitatea pentru a le agăța de crengile copacilor.

Inspiră-te din recomandările noastre și transforma-ți curtea într-un loc magic. Asta dacă nu te deranjeaza să dai ieșirile în oraș pe timpul petrecut în propria grădina.

FOTO: Pinterest, Pixabay.com, Freshideen.com, Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda