Casele cu pereţi prefabricaţi sar nişte etape laborioase, iar asta le face foarte tentante. Numite şi case “în stil american”, ele sunt ideale atunci când eşti presat de timp şi îţi doreşti să te instalezi cât mai rapid, dar şi atunci când nu ai pretenţii mari de personalizare. Exista însă şi dezavantaje, iar noi ţi le povestim pe rând în următorul articol.

Case din prefabricate
Cum se construiesc
Avantaje
Dezavantaje

Case din prefabricate

O casă prefabricată este o clădire construită pe bucăţi în interiorul unei fabrici și apoi transportată și asamblată pe terenul proprietarului. Aceste locuinţe au de obicei structură de lemn, pereţii prefabricaţi, la interior placaţi cu rigips, iar pe exterior cu panouri prefabricate la rândul lor. Aceste piese se asamblează bucată cu bucată şi sunt la fel de uşor de dezasamblat dacă ceva nu este aşezat cum trebuie. O astfel de casă poate fi gata şi în 30 de zile.

Casele prefabricate sunt adesea modulare, ceea ce înseamnă că sunt asamblate în piese funcționale ce pot fi montate în mai multe feluri. Această practică menține reduse costurile de construcție și de muncă și permite producția rapidă în masă.

De obicei, panourile tip sandwich sunt realizate din cherestea de molid de cea mai bună calitate, uscată în uscătorie, folosind grinzi şi scânduri. O locuinţă de 60 mp implică piese prefabricate în valoare de aproape 17.000 de euro, însă fără fundaţie şi finisaje. Acestea completează suma cu încă pe atât. Nu uita să adaugi în buget şi costul transportului pieselor prefabricate, care poate implica o sumă considerabilă.

Deși conceptul de design prefabricat modern exista încă din anii ’60, mișcarea arhitecturală nu a devenit populară până la începutul anului 2000. Arhitecții și-au îndreptat atenția spre casele prefabricate pentru că au fost realizate progrese tehnologice, dar și datorită boom-ului imobiliar. Scopul este crearea unei case care să poată fi transportată pe un șantier, să fie construită cu ușurință și să se încadreze în arhitectura modernă – toate într-un buget rezonabil.

Compania suedeză IKEA a introdus deja casa sa modernă prefabricată, BoKlok, pe piața europeană, iar în 2006, Muzeul de Artă Walker a prezentat o expoziție numită “Necesită asamblare: Case Prefabricate Contemporane”.

Cum se construiesc

Casele din prefabricate sunt construite din interior spre exterior. Sunt fabricate în câteva zile, cu inspecții după fiecare etapă (procesul poate dura mai mult dacă cumpărătorul personalizează casa). Dacă proprietarul doreşte să fie asamblată şi transportată deja montată, paşii sunt următorii:

  1. Pardoselile sunt asamblate mai întâi. Există de obicei o ramă de lemn sub podea pentru atașarea panourilor de perete.
  2. Panourile de perete sunt atașate cu șuruburi și cuie. Panourile sunt izolate și ferestrele sunt decupate înainte ca panourile să fie atașate.
  3. Odată ce structura casei este instalată, sunt montate instalațiile sanitare, electrice și gips-carton (inclusiv plafonul).
  4. Acoperișul, construit în mod obișnuit într-o altă parte a fabricii, este așezat în partea superioară a pereților. Uneori, lucrătorii atașează acoperișul la fața locului, după ce a fost construit restul casei.
  5. Sunt adăugate finisaje exterioare și interioare, inclusiv dulapuri, obiecte de uz sanitar și electrocasnice. Pereții sunt de asemenea finisaţi.

Odată ce casele sunt construite, trebuie să ajungă pe terenul proprietarului. Transportul este limitat de drumuri și linii electrice. Constructorii trebuie să examineze toți acești factori înainte de livrare, dar, în general, fiecare casă se încadrează într-o anumită dimensiune, dacă se doreşte transportul cu ea deja montată. Deoarece călătoriile pot fi imprevizibile, cumpărătorii aşteaptă la fața locului pentru a inspecta eventuale defecte ale caselor.

Este necesară o fundație. Înainte de a ajunge transportul, proprietarii de case trebuie să aibă terenul excavat și cu o fundație în loc. Fundația poate fi turnată din beton sau blocuri de beton. Casa ajunge și este așezată cu macaraua pe fundație. Lucrătorii folosesc cabluri grele pentru a muta piesele şi se asigură că locuinţa este în poziție verticală și înșurubată bine. În acest moment, acoperișul este plasat dacă nu a fost instalat din fabrică. Întreaga livrare și plasare a casei poate fi de obicei finalizată în aproximativ o zi. După aceasta, pot fi instalate punți, scări și accesorii.

shutterstock 1111912649

Avantaje

Unul dintre avantajele caselor prefabricate este acela că acestea tind să fie extrem de eficiente din punct de vedere energetic. Modul cum sunt izolate şi asamblate și ferestrele eficiente păstrează căldura și reduce facturile de energie în acest proces. Ca un bonus, au reputaţia de a rezista dezastrelor naturale. Casele din prefabricate pot fi case de înaltă calitate, moderne și elegante, perfecte pentru cei care doresc facturi mai mici.

Construcția rapidă este unul dintre avantajele cele mai des menţionate. Deoarece părțile unei case prefabricate sunt deja realizate, tot ce trebuie să faci este să le asamblezi, dacă nu vine deja montată construcţia și să le conectezi la utilitățile necesare. Asta înseamnă mai puţine zile cu muncitori şi mai puţină vulnerabilitate la condiţiile meteo. Totuși, trebuie să iei în considerare mai mult decât timpul de construcție. Pregătirea terenului, inclusiv obținerea autorizațiilor, poate fi un proces îndelungat.

Construirea unei locuințe prefabricate este, în general, mai puțin costisitoare decât construirea unei case clasice. Este nevoie de mai puțini muncitori care lucrează mai puține zile. Asta economisește bani. În plus, facturile vor confirma economia şi pe termen lung.

shutterstock 740627710

Dezavantaje

O casă din prefabricate nu te scuteşte de un lung proces administrativ. Primul pas pentru a comanda o astfel de casă este să deţii terenul potrivit. Ai nevoie de autorizaţii pentru o locuință prefabricată pe terenul respectiv și apoi trebuie să te asiguri că o poţi conecta la electricitate, apă și canalizare. Și nu uita de testarea solului pe terenul pe care intenționezi să-l foloseşti în acest scop.

În cazul în care terenul este neuniform, va trebui nivelat. Apoi va trebui să torni fundația și să fixezi canalizarea și conexiunile electrice.

Asigurarea terenurilor, inspecțiile și permisele se pot adăuga din punct de vedere al costurilor, timpului și al problemelor. Unele companii care vând case prefabricate te pot ajuta în acest proces.

shutterstock 103494332

Casele din prefabricate sunt totuşi o opţiune tentantă pentru uşurinţa şi rapiditatea asamblării, dar trebuie să ai în vedere şi celelalte aspecte care vin la pachet cu această decizie. Investeşte timp în găsirea terenului potrivit, dar şi a companiei ce poate acoperi în cel mai eficient mod etapele acestui proces de mutare.

Sursa foto: Shutterstock

Total
4
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda