Cărămizile nu și-au spus ultimul cuvânt în designul interior (și exterior). Folosește-le ca să dai contur imaginației tale peisagistice.

Cărămizile sunt, probabil, unul dintre primele materiale de construcție inventate de către om, după adăposturile din copaci și crengi și corturile din piei de animale. O istorie atât de îndelungată ar trebui să ne dea certitudinea că s-a spus tot ceea ce era de spus despre cărămizi.

Lucrurile nu stau deloc așa: în goana după modernitate, mulți dintre noi am înlocuit materialele naturale cu sticla, metalul sau chiar plasticul. Chiar și acolo unde o cărămidă ar avea un impact vizual mult mai puternic decât o decorațiune din fier forjat.

Nici nu trebuie să faci o investiție prea mare pentru a-ți pune în aplicare toate ideile creative: poți cumpăra cărămizi la preț mic, fie la bucată, fie la palet, în funcție de nevoile tale. Și chiar dacă vei rămâne cu un surplus, mereu vei găsi câte ceva de construit sau de înfrumusețat cu ajutorul lor.

Uite câteva idei decorative care vor da un aspect rustic, și totuși stilat, în perfect echilibru cu natura:

1. Un perete decorativ

shutterstock 149930441

Pereţii placaţi cu cărămidă sau construiţi cu cărămizi lăsate la vedere nu sunt o inovaţie în designul interior. Chiar şi aşa, rămân una dintre cele mai creative soluţii atunci când vrei să adaugi un aer rustic în locuinţa ta.

Îi întâlnim cel mai des în casele de vacanţă, ca piesă de rezistenţă – şi la propriu, şi la figurat – a unei încăperi. Efectul poate fi cu atât mai puternic dacă decizi să foloseşti cărămidă pentru a placa peretele din living în apartamentul tău de bloc.

2. O bancă din cărămizi

shutterstock 1009109239

Dacă ai avut o lucrare de amploare şi ai rămas cu destule cărămizi nefolosite prin curte, le poţi da o utilizare decorativă dacă vei construi cu ajutorul lor o bancă. E drept, nu vei mai putea să o muţi de colo-colo odată ce-ai construit-o, însă efectul „wow” va fi garantat.

Trebuie doar să alegi cu grijă locul în care vrei să o amplasezi. Asigură-te că ai umbră deasupra ta și că nu o să ridici banca din cărămizi chiar în drumul mașinii de tuns iarba. Odată construită, băncuța poate fi vopsită în culorile preferate și acoperită cu perne.

3. O alee pavată cu cărămidă

shutterstock 67793359

Multă lume optează pentru ciment pentru a pava aleile din curtea casei, dar cărămida este o opțiune care merită luată în calcul. Este mai scumpă decât cimentul, dar are avantajele calității superioare, culorii naturale și este mai rezistentă în timp.

Dacă vei folosi cărămidă, aleile tale se vor încadra mai bine în peisajul grădinii, mai ales dacă folosești același tip de cărămidă pentru a contura și rondurile de flori. Lasă imaginația să lucreze pentru tine și vei reuși să creezi grădina perfectă pentru familia ta.

4. O groapă de foc

shutterstock 44574568

Românii preferă să construiască de la bun început un grătar, dar acest element decorativ – „firepit”, cum îi spun ei – este foarte des întâlnit la americani. E vorba despre un spațiu placat cu cărămidă în care poți aprinde focul, un șemineu în aer liber.

Imaginează-ți cum ar arăta o zonă de relaxare cu câteva fotolii de grădină amplasate în jurul gropii de foc. Poți aprinde aici un foc de tabără ori de câte ori ai invitați sau, pur și simplu, atunci când vrei să petreci timp în natură, chiar dacă noaptea este mai răcoroasă.

5. O fântână sau un iaz din cărămidă

shutterstock 1123920053

În ziua de astăzi, îți poți construi singur un colț zen în grădină, fără mari investiții. Pentru o fântână curgătoare nu ai nevoie decât de sistemul de pompare și de filtrare a apei. În rest ți-o poți contura exact așa cum dorești, iar cărămida este materialul ideal pentru a-i da formă.

Dacă deții un teren mai mare, poți să îți amenajezi chiar un iaz de dimensiuni mai mici. Cărămida e ideală ca material de susținere a malurilor și poate crea un pic de ordine în grădina ta, fără să transforme natura într-un spațiu artificial, bătător la ochi.

Opțiunile de mai sus nu sunt singurele pe care le ai la îndemână când vine vorba de a-ți decora casa și grădina cu ajutorul cărămizilor. Unele dintre ele, cum sunt cărămizile porotherm, vin dotate cu găuri în care poți plasa lumânări de grădină sau chiar flori.

Și dacă nu vrei să folosești cărămida drept obiect decorativ, poți totuși construi cu ajutorul ei suporturi pentru alte elemente decorative, cum ar fi un felinar rustic sau o adăpătoare pentru păsări.

Sursa foto: Shutterstock

Total
156
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda