Creșterea unui animal de companie în locuința ta este o decizie care implică foarte multă responsabilitate și grijă. În momentul în care ai un câine sau o pisică, nu numai că va trebui să te asiguri că au mereu mâncare și apă, dar va trebui inclusiv să faci câteva schimbări în casă și să iei unele măsuri de siguranță pentru noul tău „coleg” de apartament.

Pentru că animalele au o curiozitate greu de oprit, este foarte ușor pentru ele să se rănească. Pe de altă parte, și lucrurile din apartament la care ții s-ar putea să aibă de suferit, mai ales dacă noul tău companion găsește o plăcere deosebită în a roade sau zgâria lucruri. Iată care sunt primele schimbări pe care trebuie să le faci în casă, pentru a te pregăti de viața alături de un animal de companie:

Găsește soluția potrivită pentru curățenie

Unul dintre primele lucruri pe care le observi atunci când adopți un animal de companie este că în locuința ta curățenia nu durează mai mult de 1-2 zile. Oricât de curat ar fi animalul, casa se va umple rapid de fire de blană sau de mici particule de nisip ori praf. De aceea, va trebui să te pregătești să faci curat mult mai des prin casă și să igienizezi suprafețele, astfel încât să nu riști să te îmbolnăvești.

Un astfel de aspirator vertical cu spalare ți-ar putea fi foarte util, mai ales că are un aspirator de mână detașabil, care îți permite să cureți cu ușurință mobila sau locurile greu accesibile. După cum vei vedea, timpul petrecut alături de animalul tău de companie te va face să apreciezi mai mult electrocasnicele care îți scurtează timpul petrecut făcând curat și care îți ușurează munca.

Închide ușile și geamurile

Cu atât mai mult dacă stai la bloc, ușa de la balcon și geamurile ar trebui să stea închise sau rabatate, dacă vrei ca animăluțul tău să fie în deplină siguranță. „Curiozitatea a omorât pisica” spune un vechi proverb și, chiar dacă locuiești la parter, cu siguranță nu ți-ai dori ca animalul să plece singur la plimbare și să nu se mai întoarcă. Pentru cei care locuiesc la etajele superioare, închiderea ușilor și geamurile este o măsură esențială de precauție pentru a evita accidentele neplăcute.

Ascunde medicamentele și plantele toxice

În niciun moment animăluțul tău nu ar trebui să aibă acces la cutia cu medicamente. Dacă în cazul pisicilor se întâmplă rar să fie interesate de niște „bobițe” care nu au aromă de pește, câinii sunt mult mai puțin pretențioși și nu este exclus să îi găsești ronțăind cu mare plăcere folia de pastile împotriva durerilor de cap. Medicamentele sunt însă extrem de periculoase pentru animale și nu ar trebui să stea niciodată în locuri ușor accesibile.

De asemenea, multe plante de apartament sunt toxice pentru animale, în special pentru pisici, care sunt obișnuite să mănânce iarbă pentru a-și ușura digestia sau a elimina firele de blană din stomac. Dacă nu vrei să renunți complet la ghivecele cu flori, cel mai bine este să le ții într-un loc în care pisica să nu poată ajunge. În plus, trebuie să mai știi că florile de crin sunt deosebit de toxice pentru animale, iar mirosul emanat de acestea le poate dăuna atât câinilor, cât și pisicilor.

Cumpără un coș de gunoi pe care câinele să nu-l poată deschide

Dacă ai avut vreodată câini, atunci știi deja cât de mult le place acestora să caute ceva de ronțăit în cele mai neașteptate locuri. Și uneori inclusiv în coșul de gunoi. Din păcate, acest comportament are două consecințe neplăcute: tot gunoiul va ajunge împrăștiat prin casă sau, mai rău, câinele tău va înghiți ceva ce nu trebuie.

Protejează-ți lucrurile de valoare

Dacă ai prin casă obiecte valoroase și ai prefera să nu le vezi roase, zgâriate sau sparte, atunci ar fi indicat să îți iei câteva măsuri de precauție și să le pui într-un loc greu accesibil sau să le depozitezi departe de locurile la care are acces animalul tău. De asemenea, o problemă cu care se confruntă mulți stăpâni de animale este cu starea canapelei din living sau cu fotoliile, primele piese de mobilier care au de suferit sub dinții sau gheruțele ascuțite ale câinilor și pisicilor. Dacă ai o canapea din piele, nu ar strica să încerci să o protejezi, cel puțin la început, cu o pătură, până când vezi cum se comportă animalul tău de companie.

Dacă ții cont de aceste sfaturi, viața alături de un companion necuvântător va fi mult mai frumoasă și lipsită de probleme. Iar unele dintre aceste sfaturi ar putea inclusiv să îi facă și animăluțului tranziția mai ușoară, mai ales dacă până să îl adopți a stat afară, și nu exclusiv în casă.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: IraBagmet

Total
117
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda