Containerele reciclate sau cele noi pot constitui o alternativă grozavă de locuit pentru un proprietar cu buget restrâns sau care vrea să testeze un nou stil de viață. Modulare, solide și durabile, ele pot funcționa precum o casă Lego pentru adulți.

Ce presupune o casă din containere
Avantajele casei din containere
Dezavantajele casei din containere
Modele de case din containere

Casele din containere erau folosite inițial pe șantier, în parcurile de camping sau în zonele de calamitate, pentru că erau locuințe prefabricate, cu dimensiuni standardizate, cărora li se puteau aduce diverse modificări și îmbunătățiri rapid. Chiar dacă pare un concept nou, casele din containere sunt chiar mai vechi decât ai putea crede, ele număra deja câteva secole, însă au devenit populare după cel de-al Doilea Război Mondial, mai ales în anii ‘90, când erau o adevărată tendință în arhitectură.

Și astăzi sunt o opțiune validă, cu atât mai mult cu cât sunt o alegere verde, containerele folosite pe navele de transport maritim fiind excelente pentru a fi transformate ulterior în locuințe alternative.

Ce presupune o casă din containere

Pentru 1.800 de dolari, poți achiziționa un container reciclat, provenit cel mai probabil de pe un vas, la ieșirea acestuia din uz. De altfel, nici nu ai nevoie de un proiect complex, atunci când alegi această variantă, iar containerele sunt perfect recicilabile.

Dacă te hotărăști asupra unui container nou, acesta poate ajunge și la 20.000 de Euro (suprafața totală utilă 60 mp), iar cel mai adesea, casele din containere adună mai multe astfel de construcții, așezate ca într-un joc de Lego, în funcție de planul arhitectural. Principiul modular pe care se bazează casele din containere facilitează transportul și asamblarea pieselor.

Chiar dacă e doar un container, și această locuință are nevoie de autorizații de construcţie. După ce ai pus la punct detaliile administrative și logistice, etapele se succed astfel:

  •  Alegerea, achiziționarea și transportul containerelor – acestea pot avea chiar și 30 mp suprafață terestră, dar pot ajunge, suprapuse prin electrosudură, la dimensiuni impresionante; există producatori nisati în această piață imobiliară;
  •  Amplasarea și autorizațiile unei case din containere – acestea sunt mobile și ușor de transportat, de aceea pot constitui o locuință temporară sau permanentă, având o rezistență dovedită;
  •  Decuparea ferestrelor și ușilor – orice tip de uși și ferestre potrivite ca dimensiuni pot fi amplasate într-o casă din containere, transformând-o fie într-o locuință modernă cu ferestre largi, până în podea, fie într-o casă romantică, de inspirație shabby chic.
  •  Vopsirea și designul exterior – chiar dacă sunt niște containere, aceste locuințe pot fi personalizate în stiluri aparte, atuni când beneficiază de finisajele potrivite; spre exemplu, pot fi placate cu lambriuri exterioare sau pot fi tencuite cu vopsea cu silicon;

În ceea ce privește designul interior, aceste case beneficiază de toate facilitățile pe care le curprind și casele clasice: baie echipată cu dus, lavoar, toaletă, instalație de apa caldă, uși interioare, prize, întrerupătoare, calorifere electrice, parchet, faianță, gresie și mobilă în orice stil.

Noi îți propunem să amenajezi totul cu mobilă multifuncțională, pentru a economisi spațiul: fie o canapea extensibilă sau un pat retractabil, un bar care poate funcționa și pe post de birou și un spațiu dedicat depozitării.

Predarea la cheie se poate realiza în 2 săptămâni, în funcție de finisaje, ăn cazul unei case de 30 de mp, termenul fiind extins la 5 săptămâni pentru 120 mp.

The Coodo Angle 1020x610

Avantajele casei din containere

Cel mai evident avantaj este prețul, raportat la calitatea vieții într-o casă din containere. Pentru 20.000 de Euro, poți avea parte de toate facilitățile unei case clasice, întinse pe 60 mp, un preț pe care, cel puțin în Capitală, nu-l vei găsi nicăieri.

În al doilea rând, o casă din containere nepersonalizata se poate livra într-un timp minim, recordul fiind de 2 săptămâni. Asta pentru că cele mai mici modele vin pre-fabricate. Bineînțeles, personalizarea și instalarea tuturor facilităților durează, însă având în vedere transportul rapid, termenul proiectului se reduce drastic.

În ceea ce privește personalizarea, casele din containere sunt deosebit de flexibile și permit aproape orice stil. Sunt perfecte pentru locuințe minimaliste, în culori neutre, cu ferestre largi și un pâlc de grădină, dar pot fi transformate și în “casa bunicii”, cu detalii din lemn și un acoperiș rustic.

Orice stil vei alege, poți fi sigur că vei avea cele mai bune condiții: containerele sunt rezistente, durabile, adaptabile în procesul construcției și ușor de modificat. Ele pot face față vremii dure, și dacă sunt ancorate corect, sunt cele mai sigure adăposturi în caz de cutremur.

Valorea eco a unei astfel de achiziții nu este nici ea de ignorat. Pentru a reutiliza un container maritim este economisita energia investită în refolosirea oțelului din care e făcut containerul.

Nu în ultimul rând, o casă din containere este un statement, o diferențiere față de orice alt tip de casă, o construcție care va atrage privirile, laudele și curiozitatea și îți va aduce mândrie și bună dispoziție.

Merricks Beach House 3

Dezavantajele casei din containere

Dezavantajele sunt ușor de intuit:

  • Nu există o piață extinsă a acestui tip de locuințe, așa că propunerile sunt limitate și e greu să găsești o companie cu experiență în acest domeniu;
  • Chiar dacă este o casă din containere, are nevoie de aceleași autorizații precum o locuință clasică, ceea ce demarează un proces anevoios;
  • Fii atent la rezistență acoperișului, adesea acesta este cea mai delicată piesă a căsuței de Lego; în plus, izolarea termică este minima și reprezintă un aspect asupra căruia trebuie intervenit obligatoriu;
  • Verifică împreună cu un specialist toxicitatea materialelor folosite în construcția containerului folosit, mai ales dacă este reciclat; substanțele care dau rezistență acestora în timpul furtunilor de pe mare pot fi periculoase;

Merricks Beach House 10

Modele de case din containere

Mai jos poți vedea multiple de modele de case și localuri realizate din containere maritime. Mai mult decât atât, vei vedea ca aceste containere pot fi utilizate și pentru a crea terase acoperite în curtea unei case realizată din materiale tradiționale.

casa din containere cu terasa
casa de vacanta din containere
casa din container cu veranda
terasa suspendata casa din containere
complex de case din containere
casa din containere cu hamac
model casa din containere
casa din containere maritime
terasa acoperita din containere
model casa din container
casa din containere cu gradina
complex de case din containere
casa din containere si spatiu verde

Sperăm că ți-am lămurit curiozitățile și te-am tentat pentru a lua în calcul această alternativă modernă, ce se poate dovedi o alegere excelentă pentru un nou stil de viață.

Sursa foto: Pinterest

Total
37
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

Moda